Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Ik gebruikte een week lang geen plastic verpakkingen - dit is het resultaat

Jan Terlouw hield afgelopen week een indringend betoog voor een betere wereld. Plasticvervuiling is daarbij een belangrijk onderwerp. Bijna alles wat we kopen zit tegenwoordig in een plastic verpakking, die zonder pardon in de prullenbak verdwijnt. Terwijl het hartstikke schadelijk is voor het milieu. Libelle’s Daphne ging de uitdaging aan om een week géén plastic verpakkingen te gebruiken. Is dat nog mogelijk in deze wegwerpmaatschappij?

Als je om je heen kijkt in de supermarkt zit letterlijk álles in een plastic verpakking. Om de mandarijnen zit een plastic netje en een plastic label. In de plastic verpakking van een zak snoep zijn de snoepjes zelfs nog per stuk verpakt. Ik kan nu een heel verhaal houden over de gevolgen hiervan, zoals vogels met hun maag vol plastic, het ecosysteem dat langzaam verpest wordt en alle andere vervuiling, maar ik denk dat jullie met die informatie al vaak zat om de oren zijn geslagen. Voor ik aan mijn week zonder plastic verpakkingen begin, vraag ik Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu in Utrecht, om een aantal tips. Ze komt met een waslijst aan ideeën: ik ga deze week met gemak doorkomen, denk ik.

Advertentie

Maak het verschil
Oké, het is niet zo dat je nu ineens het wereldprobleem van plasticvervuiling kunt oplossen, maar je kunt wel degelijk een verschil maken. De vraag naar plastic verpakking wordt kleiner en je zult mensen inspireren en bewuster laten nadenken. Want denk maar niet dat ik voorheen nadacht over mijn gebruik van plastic verpakkingen. Ik gooi het plastic net zo makkelijk weg als dat het geproduceerd wordt, met alle gevolgen van dien.

Gehaast eten halen
Op dag 1 van mijn uitdaging heb ik een druk schema. Gehaast vlieg ik de supermarkt in om eten te halen zodat ik daarna door kan naar mijn afspraken. Ik kijk om me heen, kijk nogmaals om me heen en na mijn derde blik besef ik dat er geen fatsoenlijke maaltijd te maken is zonder plastic te gebruiken. En dus beland ik bij de kebabzaak waar ik ze vraag om mijn broodje in servetten mee te geven.

Plastic tasjes
Betalen voor plastic tasjes vond ik eerst eigenlijk maar gek: je koopt iets, dan mag je toch verwachten dat je het ook naar behoren mee naar huis kunt nemen? Maar ik ben het er nu helemaal mee eens dat het een goede zaak is. Het gaat niet om het geld dat ervoor betaald wordt, maar om de bewustwording van het makkelijke gedrag: zo loop je met 5 verschillende plastic tasjes door de winkelstraat terwijl die paar shirtjes makkelijk in 1 tas hadden gepast. Elke keer weer 10 cent uit de bodem van je portemonnee halen is dan ook vaak te veel moeite. Waar ik dus al direct mee begon toen mijn uitdaging begon, was het meenemen van een katoenen tas. Het is maar een kleine moeite en toch duurzaam.

Fruit kopen
Terug in de supermarkt. Gelukkig zit er niet om elk groente- en fruitstuk plastic verpakkingen. Maar dan toch liggen er wel weer plastic zakken naast het schap waar je ze in moet doen. Tja, er zat dus niks anders op dan de tomaten en paprika los op de kassaband te leggen. Een gek gezicht, maar hé, het is goed voor het milieu.

Uiterlijke verzorging
Maar dan nu mijn grootse uitdaging van de week: de uiterlijke verzorging. Boodschappen doen was al lastig, maar wat dacht je van een plastic douchefles, tandpastatube, wasmiddelfles en reiningsmelk? Ik moet mezelf meegeven dat ik voor veel problemen een creatieve oplossing heb verzonnen, maar dit was wel lastig. Ik heb als eerste een blok zeep gekocht, dan kon ik die douchefles even laten staan. En om te zorgen dat ik de plastic tube tandpasta niet meer hoefde aan te raken, heb ik mijn eigen tandpasta gemaakt met kokosolie, zuiveringszout en pepermuntolie (en ja, ook daarvoor heb ik stad en land afgezocht naar de ingrediënten in glazen potjes). Wasmiddel heb ik maar niet zelf gemaakt, ik ben geen ster met de wasmachine dus dat liet ik toch maar over aan de plastic boosdoener.

Zelfs dáárin?
En net toen ik dacht dat ik goed bezig was, vertelde Talitha me dat zelfs ín mijn producten nog plastic zit: “Er zitten soms zogenaamde microplastics in: microscopisch kleine deeltjes die in gezichtscrèmes, tandpasta, lippenstift en lenzenvloeistof kunnen zitten. Die piepkleine plastic deeltjes dragen bij aan de Plastic Soep in de oceanen. Als je wilt weten of jouw product microplastics bevat, kijk dan op de ingrediëntenlijst, er staat dan bijvoorbeeld ‘polyethyleen’.” Zorgwekkend, maar dit valt niet onder mijn uitdaging: ik gebruik immers geen plastic verpakkingen.

Flessen drinken
Al op dag 1 betrapte ik mezelf dat ik uit een plastic flesje water aan het drinken was. Dit is echt mijn gewoonte, altijd een flesje water op zak. Ik vind het handig voor onderweg en zo zorg ik dat ik in ieder geval mijn hoeveelheid benodigde water binnenkrijg. Ik besloot dus om het flesje te houden, maar gewoon elke dag even schoon te maken en bij te vullen in plaats van elke dag een nieuwe te pakken. Dit bespaarde me niet alleen geld, maar ook heel wat afval. En trouwens, met dichtgeknepen ogen kun je nog best flessen frisdrank kopen: zorg alleen dat je er een kiest waar je statiegeld voor moet betalen. Talitha vertelt: “Plastic kan in veel gevallen prima gerecycled worden. Denk bijvoorbeeld aan de grote PET-flessen die je voor statiegeld kunt inleveren bij de supermarkt. Dit systeem zou ook uitgebreid kunnen worden naar kleine plastic flesjes, om zo meer schone en recyclebare stromen te creëren.” Klinkt als een goed idee, toch?

Conclusie
Pfoe, sta er eens bij stil waar allemaal een (nutteloze) plastic verpakking omheen zit, het is ongelooflijk. Als je dan toch je levensstijl wilt aanpakken als het om gebruik van plastic verpakkingen gaat, dan moet je af en toe toch best smokkelen, heb ik gemerkt. Gelukkig is het niet per se altijd slecht, vertelt Talitha mij later: “Zo heeft het plastic folie om een komkommer een belangrijke taak: de komkommer vers houden. De verpakking verlengt de levensduur aanzienlijk. Als de komkommer zou vergaan is dit nog veel slechter voor het milieu.” Dat is fijn, want zonder plastic verpakkingen leven is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Ik heb zeker veel geleerd uit deze uitdaging, want elke keer als ik nu naar plastic grijp, denk ik wel 2 keer na.

LEES OOK:

Plastic kun je ook zelf recyclen, bekijk daarvoor bijvoorbeeld deze lifehack:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien