Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik deed een week lang elke dag een goede daad

Libelle’s Linda las ‘Het Hedendaagse Heldenboek’ en besloot om wat meer haar best te doen om de wereld (een beetje) te verbeteren. Een week lang deed ze elke dag een goede daad.

lindaZoals je misschien wel weet, doen mijn collega’s en ik bij Libelle regelmatig challenges. Meestal zijn dat uitdagingen waar we zelf wat aan hebben: we worden er sportiever van, of minder gestresst, of eindigen met een mooi nieuw kapsel of een opgeruimd huis. Dit keer vond ik het tijd om eens een challenge te doen waar ik juist ánderen blij mee kon maken: door elke dag een goede daad te doen. En wie weet heb ik er zelf toch ook wat aan. Wetenschappers beweren namelijk dat je van het doen van goede daden zelf gelukkiger, gezonder en stressbestendiger wordt.

Advertentie

Handboek voor helden
Ik werd geïnspireerd door schrijfster Rachel van de Pol, die maar liefst een jaar lang elke dag een goede daad deed. Over die ervaring schreef zij ‘Het Hedendaagse Heldenboek’: een geweldig handboek voor iedereen die zich in wil zetten voor een betere wereld. Rachel is dus de ultieme ervaringsdeskundige op het gebied van goede daden. En ja, zij heeft inderdaad gemerkt dat het positieve effecten op jezelf heeft: “Omdat je je dagelijks met positieve dingen bezighoudt en met eigen ogen ziet dat er vooruitgang mogelijk is, kun je kleine tegenslagen in je leven makkelijker relativeren.”

Kleine beginnen
Haar gouden tip aan iedereen die goede daden wil doen: “Maak het niet te groot voor jezelf.” Dat is ook een belangrijke boodschap in haar boek. Voor een goede daad hoef je echt niet direct in een sloot te springen om een jong vogeltje van de verdrinkingsdood te redden. (Maar dat mag natuurlijk wel!) “Begin klein, met iets wat je niet eng vindt. Ruim bijvoorbeeld eens een stuk zwerfafval op. Of koop een tweedehands kledingstuk, in plaats van iets nieuws. Met dit soort kleine stapjes ga je vanzelf dingen in werking zetten. Let maar op!”

Dag 1
Tijd om te beginnen! Ik besluit om mijn eerste goede daad te combineren met mijn dagelijkse wandelingetje met de kinderwagen. Ik hang een grote tas aan het handvat en neem me voor om ál het zwerfafval op te ruimen dat ik onderweg tegenkom. En dat is nogal wat: in no-time zit de tas vol met petflesjes, blikjes, sigarettenpakjes en plastic zakken. Ik krijg wel wat rare blikken van de mensen op straat als ik een lege Magnum-verpakking uit de bosjes probeer te vissen. Maar het gezicht van mijn man als ik thuiskom met een volle zak afval, maakt alles goed.

Dag 2
Na een lange werkdag sta ik in de supermarkt en ik besef me dat ik nog geen goede daad heb gedaan. Wat nu? In mijn mandje zie ik de puntgave asperges liggen die ik zojuist uit de koeling heb gehaald. In diezelfde koeling lag ook een zak met kromme, gevlekte en gebroken asperges. “Buitenbeentjes”, stond er op de zak: misvormde groente die normaliter vanwege hun uiterlijk afgekeurd en verspild wordt. Ik loop terug, pak de lelijke asperges (die ook nog eens veel goedkoper blijken te zijn) en vraag me af waarom ik in eerste instantie toch automatisch de mooie asperges pakte. De kromme asperges smaken overigens verrukkelijk: vanaf nu eten wij zo veel mogelijk ‘lelijke’ groente.

mokDag 3
Vandaag doe ik heldendaad nummer 95 uit het Hedendaagse Heldenboek: neem een mok mee naar je werk. Ik ben een enorme theeleut en verzamel op een werkdag meestal zo’n 8 lege wegwerpbekertjes op mijn bureau. Vanaf nu niet meer! Als er koffie en thee wordt gehaald, gaat mijn mok mee naar de koffiehoek. Pas aan het eind van de dag was ik ‘m af, om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden. Ik ben niet de enige; stagiaire Willemina gebruikt al een tijdje een grote mok en een aantal anderen reageren ook enthousiast. En kijk eens wat je aan papieren bekertjes bespaart op zo’n dag! (zie foto)

Dag 4
Het is Bevrijdingsdag en terwijl heel Nederland de vlag uithangt om te vieren dat wij in vrijheid leven, zijn er een heleboel mensen op de wereld voor wie de situatie heel anders is. Bijvoorbeeld voor de Molukse leraar Johan Teterissa. Hij zit al ruim 9 jaar in een cel, 2500 km van zijn familie vandaan, die hem dus niet kunnen bezoeken. En waarom? Hij werd gearresteerd na een vreedzaam protest, voor het zwaaien met een verboden onafhankelijkheidsvlag. Zijn straf: 15 jaar cel. Via Amnesty International kun je hem (en anderen) een kaartje sturen om hem een hart onder de riem te steken. Ik schrijf over Bevrijdingsdag in Nederland en dat hij ook zijn vrijheid verdient. “Stay strong!” Mijn kaart levert hem geen vrijheid op, maar het geeft wel morele steun, en het leidt volgens Amnesty soms tot betere bescherming of behandeling in de gevangenis.

cadeauDag 5
Vandaag is het ‘Ladies Day’ op het kinderdagverblijf: de begeleidsters organiseren een leuke dag waarop alle moeders in het zonnetje worden gezet. Hartstikke lief natuurlijk, maar eigenlijk vind ik dat de begeleidsters zelf ook wel eens verwend mogen worden. Ik zorg als moeder voor 1 klein ventje, terwijl zij dagelijks 8 ‘peuterpubers’ om zich heen hebben. Daarom verstop ik een klein cadeautje in het lokaal, met wat lekkers voor de dames. Voor alles goede zorgen, flesjes, hapjes en poepluiers die ze van mij over hebben genomen.

Dag 6
Tijdens het opruimen van de was zie ik hoe overvol de kledingkast van mijn zoontje is. We hebben na zijn geboorte heel veel babykleertjes gekregen, té veel zelfs. Sommige dingen heeft hij niet één keer aangehad, bijvoorbeeld omdat het te warm of te koud was voor de periode van het jaar, en het daarna niet meer paste. Ik pak een tas en gooi alle kleertjes erin die hij maximaal 1 keer heeft gedragen en breng de tas naar een inzamelpunt van Stichting Babyspullen. Die maken babystartpakketten voor (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Hopelijk heeft een ander kindje er meer aan dan wij.

boekDag 7
Het is de laatste dag van mijn challenge. Superheld Rachel vertelde mij dat goede daden besmettelijk kunnen zijn. Daar wil ik wat mee doen: ik ga een volgende held uitdagen om ook eens 7 dagen goede daden te doen. Ik zet het Hedendaagse Heldenboek (met een beetje pijn in mijn hart) in een ruilbibliotheek op straat, voor een volgende held (zie video). Als bonus verstop ik nog een kraslot tussen de bladzijden, voor de gelukkige vinder. Hopelijk wordt het boek voortaan van held tot held doorgegeven, met een heleboel heldendaden tot gevolg!

Conclusie
Het was maar een week en ik heb niemand van de verdrinkingsdood gered, maar ook met kleine ‘heldendaden’ kun je iets voor de wereld betekenen. Het belangrijkste effect dat het op mij had, was dat ik veel bewuster ben geworden van verspilling en vervuiling. Je ziet het overal om je heen: op straat, in de supermarkt, op werk en in je eigen kledingkast. In de toekomst zal ik waarschijnlijk wel 2 keer nadenken over welke groente ik uitkies in de supermarkt, en mijn mok gaat voortaan elke dag mee naar de redactie.

Dat is ook precies wat Rachel heeft ervaren. “Door mijn jaar vol goede daden ben ik veel bewuster geworden van mijn dagelijkse handelingen. Ik geloof echt dat we met zijn allen door die kleine handelingen een verschil maken. Goede daden kunnen echt een sneeuwbaleffect op gang brengen, doordat vrienden met je mee gaan doen, maar ook doordat je zelf inziet hoe belangrijk het is. Probeer het maar eens en je zult zien dat het balletje vanzelf gaat rollen.”

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien