Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Wieke – Bloot in het openbaar

Een hele Amsterdamse parkeergarage vol blote mensen op de foto. Je moet er maar op komen. Vroeger, als neanderthalers, droegen we geen kleren. Hooguit een dierenvel als het koud was. We stammen van een bepaalde apenlijn af en apen kleden we alleen aan als we echt niet meer weten hoe we onszelf moeten vermaken. Dan doen we een aap een T-shirt aan en gaan met hem uit eten in een Pizzahut. Maar je zult in het oerwoud normaliter geen aangeklede apen tegenkomen. Wij mensen aan het eind der apenlijn daarentegen, hullen ons elk half jaar in nog modieuzere kleding dan daarvoor.

En dan verzint een fotograaf dat alles uit moet voor de foto en vervolgens zegt hij dat het kunst is. En omdat hij beroemd is, (hij maakt mooie foto’s, eerlijk is eerlijk) vindt iedereen dat hij gelijk heeft. Misschien staat die man toch dichter bij de apen dan wij. Een aap interesseert het niks, kleren of geen kleren. In sommige verafgelegen, warme streken kijkt niemand raar op van vrouwen met blote borsten of van mannen met jolig wapperende geslachtsdelen. Vroeger al helemaal niet, totdat missionarissen vonden dat iedereen een onderbroek aan moest. Nog steeds zijn er pygmeeën die, als ze voor het eerst een onderbroek zien, die op hun hoofd zetten. Want ze hebben tenslotte die peniskoker al. Maar goed. Voor de foto in de parkeergarage mochten 2000 mensen hun kleren uittrekken. Eerder al waren ze in de bollenvelden geportretteerd. Van voren en ook van achteren. Ik weet nog steeds niet of ik het kunst vind of gewoon een foto met bloteriken. En wat ik me bovenal afvraag: stel je nou een daad door aan zoiets als de parkeergaragefoto mee te doen, en waarom moet die daad dan worden gesteld? Zou u het prettig, boeiend, of uitdagend vinden om waar de hele wereld bij is uit de kleren te gaan? Ik moet er zelf niet aan denken. Omdat mijn blootje alleen van mij is, vermoed ik.

Wieke Biesheuvel

Advertentie

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien