Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Wieke – Himbavrouwen: oervrouwen

We rijden naar een Himbadorp, 30 kilometer buiten Opuwo. Eerst kopen we meel en olie voor ze, bij wijze van bloemetje.

Onze gids vraagt of we de omheining binnen mogen en na tien minuten komt de toestemming. De vrouwen wassen zich nooit met water, horen we. Als westerse vrouw met bidet en toilet wil ik toch weten hoe ze hun intieme delen schoonhouden. Een van de vrouwen demonstreert het. In een vijzel worden kruiden fijngestampt en aangestoken. Als het walmt, gaat de vrouw er boven hangen. De oksels krijgen dezelfde beurt. Nu ze toch bezig is, laat ze zien hoe het okerpoeder van stenen wordt afgewreven. Ze mengt het met vet en hiermee smeert ze zich in. Ondeugend grijnzend geeft ze mij ook een lik. De kleur is schitterend. Oker, de kleur van Namibië. Aldus opgepoetst, is ze klaar om mannen te ontvangen, vertelt ze. Dit ritueel voeren ze 2x per week uit. En wat scheelt dat een water! Ze ruiken frisser dan ik op dit ogenblik. Misschien toch iets voor thuis, dat okervet en een bakje kruiden?

Advertentie

Als de chief, die hier acht vrouwen heeft, op stap is met het vee, hebben de vrouwen seks met andere mannen. Geen Himba kind weet wie zijn vader is, en de chief denkt: “ach, als ze maar een beetje op hun moeder lijken, maak ik er geen punt van.”

We ontmoeten Monica (15). Zij zit op school, waar het okervet en de haardracht verboden zijn. Het is de prijs die ze graag betaalt om de school af te maken. Aan trouwen begint ze niet,  zegt ze. Later wil ze hier als arts werken. “For my own people!” Haar vriendin(14), gaat niet naar school. Ze moet er niet aan denken om de hele dag in een gebouw te zitten. Ze knuffelt haar kindje en in haar zwellende buik groeit een baby. Ze laat mij haar kapsel zien. Het is bijna een bouwwerk. Tientallen verhalen hoor ik. Dit is slechts een kleine impressie.

Wieke's reisblog

Zolang Himba’s alleen met elkaar verkeren, rukt aids niet op, maar ik houd mijn hart vast, nu de eerste tienermeisjes in moderne kleren door Opuwo wandelen. Ik hoop dat Monica hun dokter wordt.

Meer columns

Anne-Wil merkt dat ze ouder wordt als Han haar op iets wijst

Vrouw zorgen

Premium

Anne-Wil heeft 2 kinderen, 5 kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze spreekt af met haar jeugdvriendinnen Helga en Agnes.

Zaterdag

Meteen na het ontbijt ben ik begonnen met het leeghalen van de kerstboom. Weg met dat ding! Andere jaren kan ik er bijna geen afscheid van nemen, nu kan hij me niet snel genoeg de deur uit zijn. Het is trouwens nog een heel karwei, en als ik klaar ben zitten de naalden tot onder mijn oksels, dwars door mijn trui heen. Het kan me allemaal niets schelen. [premium-verder-lezen] Ik maak de knijpertjes van de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien