Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Brief van gedupeerde ouders toeslagenaffaire gaat door merg en been

Duizenden gezinnen die door onterecht streng optreden van de Belastingdienst in de schulden raakten, laten van zich horen. Nu bekend is dat zij geen financiële tegemoetkoming krijgen, laten de gedupeerde kinderen en ouders weten wat voor invloed de situatie op hun leven heeft gehad.

Ombudsman Amsterdam: “Ik heb zelden zoiets aangrijpends gelezen.”

Advertentie

Kinderpanel

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag-affaire, riep een ouderpanel in het leven waarbij de getroffen ouders hun visie op de gebeurtenis konden delen. Ook zou er een kinderpanel komen, maar dat zorgt voor gemengde gevoelens onder de gedupeerden. De kinderen van de getroffen gezinnen hebben namelijk een enorme klap gehad door de financiële zorgen van hun ouders. Arre Zuurmond, gemeentelijke ombudsman voor Amsterdam, stelde samen met de ouders en hun kinderen een brief op voor de staatssecretaris en de Tweede Kamer. Daarin laten de ouders weten bang te zijn voor wat zo’n kinderpanel allemaal teweeg kan brengen bij hun kinderen.

Zelfmoordpogingen

De brief verscheen op het twitteraccount van Arre Zuurmond en deed de discussie rondom de Belastingdienst-affaire opnieuw oplaaien. De effecten van de financiële zorgen op de kinderen is namelijk groot. Zo heeft een jongen sinds zijn 8e meerdere zelfmoordpogingen gedaan omdat hij zich zo ongelukkig en eenzaam voelt. Hij werd hiervoor meerdere keren opgenomen. Inmiddels is hij 15 jaar en gaat het dankzij intensieve hulp en begeleiding goed met hem.

Ongelukkig

Een ander kind laat weten dat hij zijn leven ‘sinds zijn 4e al klote vindt’, omdat het gezin zo arm is. Hij vertelt over hoe hij in kapotte kleding naar school moest en zich altijd anders dan de rest voelde. Het leven in armoede en de financiële zorgen binnen het gezin maakte hem zo ongelukkig dat hij beter met het leven kon stoppen. “Gelukkig wist ik niet heel zeker hoe je moest doodgaan, anders had ik het waarschijnlijk gewoon gedaan”, schrijft hij in de brief. De jongen voelt zich nog altijd een ‘verspilling van leven en ruimte’. Ook laat hij weten dat zijn moeder heftige gezondheidsklachten heeft gekregen en regelmatig in het ziekenhuis ligt. Omdat hij alle negativiteit en herinneringen zo blokkeert, heeft hij zelf regelmatig last van pijn in zijn lichaam. “Maar ik wil het niet aan mijn moeder vertellen, want zij heeft al genoeg aan haar hoofd”, schrijft hij.

Onzekerheid

Ook de ouders laten vertellen hoe de schulden hun leven verwoest hebben. Hoe het is om te leven in angst en onzekerheid en hoe ze hun kinderen zien afglijden. Ze delen het gebrek aan cadeautjes tijdens Sinterklaas en Kerstmis. De zorgen om hun depressieve kinderen, de fysieke klachten die gepaard gaan met financiële stress en hun onmacht.

Aangrijpend

“Zelden heb ik zoiets aangrijpends gelezen. Zo dapper!”, laat Arre Zuurmond weten op Twitter als hij de brief deelt. “De kinderen willen graag dat de staatssecretaris, de Kamer en u dit leest”, richt hij zich tot zijn volgers.

Hier lees je de hele brief:

Belasting-affaire

Sinds 2014 hebben duizenden gezinnen te horen gekregen dat hun kinderopvangtoeslag werd stopgezet. Velen werden ook nog als fraudeur bestempeld, waaronder ook Chermaine. Dat was bij velen niet helemaal het geval, bleek later. Maar toen zaten de gedupeerden al diep in de schulden en hadden ze een torenhoge boete van de Belastingdienst gekregen. Het gaat om duizenden euro’s en sommige ‘fraudeurs’ kregen ook nog een boete van €100.000. Toen uiteindelijk bleek dat het hier om onterecht handelen van de Belastingdienst ging, kregen de gedupeerden na jarenlange financiële stress en onzekerheid goed bericht: er zou een financiële tegemoetkoming komen.

Geen tegemoetkoming

Dat wás het plan, tenminste. In mei 2020 kregen ruim 8.000 gedupeerden te horen dat zij toch niet in aanmerking komen voor die tegemoetkoming. Volgens de Belastingdienst behoren zij ‘niet tot de groep waarbij de fiscus dusdanig grote fouten heeft gemaakt dat ze in aanmerking komen voor compensatie en een schadevergoeding’. Die klap komt voor veel gedupeerden hard aan en betekent dat ze nog altijd in de schulden en stress zitten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Eenvandaag, Twitter. Beeld: iStock, Twitter

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 5 sterrenbeelden zijn het best in lange relaties

Voor de één is vrijheid een must en voor de ander is het helemaal niets. Sommige sterrenbeelden zijn nou eenmaal meer bestemd voor langdurige relaties in plaats van losse scharrels. En dit zijn ze.

Advertentie

1. Stier

Stieren staan bekend als koppige mensen die niet gek zijn op verandering. En guess what? Ook in hun relaties is dit een ding. Ze stellen hoge eisen. Maar wanneer een Stier de juiste tegenkomt, dan is het niet voor even. Het sterrenbeeld Stier wordt gekenmerkt door de planeet Venus. En laat dat nou net de planeet van de liefde en romantiek zijn. Dat betekent dat de Stier naast stabiliteit ook een hoop warmte te geven heeft. Ze verrast haar partner graag en is niet bang om haar liefde uit te spreken.

2. Kreeft

Kreeften zijn gevoelige mensen en staan dichtbij hun emoties. No way dat al die emoties worden verspild. Kreeften zijn juist op zoek naar iets échts, iets bijzonders, iemand die al die warmte terug kan geven. Daarbij staat bij Kreeft de familie en het gezin op nummer één. Zij doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat ze een stabiel en fijn gezin creëert en is dan ook echt op zoek naar iets voor op de lange termijn.

3. Weegschaal

De gebalanceerde Weegschaal zal niet snel gaan voor een turbulente relatie met veel ups en downs. Zij gaat liever op zoek naar rust en stabiliteit. Wanneer ze dat heeft gevonden, zal ze haar partner overladen met liefde. Weegschaal is namelijk een sterrenbeeld dat ook in verbinding staat met liefdesplaneet Venus. Weegschalen zullen er dan ook voor zorgen dat de liefde altijd levend blijft in de relatie, maar dan zonder al te veel poespas.

4. Schorpioen

Net als Stier, is Schorpioen wat we noemen een van de ‘vaste’ sterrenbeelden. Dit houdt in dat deze sterrenbeelden vaak standvastig, overtuigd, koppig, eigenwijs en eigenzinnig zijn. De Schorpioen weet wat ze wilt en als ze dat heeft, houdt ze dat ook graag zo. Precies zo is de Schorpioen in haar relaties. Ze gaat niet actief op zoek naar een lange relatie, maar zodra het haar overkomt en ze merkt dat het goed zit, geeft ze alles en kun je voor altijd op haar bouwen.

5. Steenbok

Steenbokken zijn erg relatie georiënteerd. Ze gaan graag op zoek naar iemand die hun tijd en energie waard is. Het is bij veel Steenbokken een doel om écht zo iemand te vinden en te settelen. En wanneer een Steenbok een doel zet voor zichzelf, doet ze er alles aan om dat te behalen. Steenbokken zijn warme, sociale mensen die behoefte hebben aan goede gesprekken, sterke banden en sociaal contact en zijn met die eigenschappen dan ook gemaakt voor lange relaties.

Vind jij het toch nog lastig, zo’n lange relatie? Deze stellen vertellen je wat hun geheim is én ze doen een interessant experiment dat iedere relatie goed zal doen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bustle. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze drie molacties van Splinter zijn wel heel verdacht

Op internet speculeert heel Nederland zich een ongeluk. Want wie is nou de mol van 2021? We moeten nog even afwachten voordat we dat zeker weten. Maar déze drie mollenacties lijken te wijzen naar Splinter. 

De Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 16 januari deed weer veel stof opwaaien. De uitzending zat weer vol spannende plot twists en molacties. Vooral Splinter hield de gemoederen van de kijkers bezig. Hij deed namelijk een boel verdachte dingen.

Advertentie

Holy mol-y

Zijn eerste molactie zagen we al aan het begin van de aflevering. Splinter loopt enthousiast het hotel in waar de eerste opdracht zal plaatsvinden. “Holy moly!”, roept hij uit als hij het hotel betreedt. Ja, daar zit het woord ‘mol’ in. Maar wat dit nog verdachter maakt, is dat de mol uit het zeventiende seizoen van Wie is de mol?, deze uitspraak al eens deed. Verwijst Splinter met zijn uitspraak naar één van zijn mollencollega’s?

Oeps!

Ook tijdens het eerste spel weet Splinter de verdenkingen op zich te vestigen. Om uit een kamer te kunnen ontsnappen, moeten de deelnemers allerlei vragen beantwoorden. Splinter vertelt zijn partner Rocky dat hij eerlijk antwoord heeft gegeven op de vragen. Maar toch kleurt zijn scherm rood bij één van de vragen. “Huh, wat heb ik dan ingevuld?”, zegt Splinter quasi verbaasd. Of was het opzet?

‘Mol’

In diezelfde opdracht waagt Splinter een poging om de code te kraken. Hij en zijn teampartner hebben namelijk bedacht dat het woord ‘mol’ wel eens hét woord zou kunnen zijn dat hun vrijheid zal verschaffen. En drie keer raden wie dat woord eigenhandig intypt: Splinter.

Zou dé mol het woord ‘mol’ daar hebben geschreven? Of is ook dit te wijten aan toeval? Op die antwoorden zullen we nog een paar weken moeten wachten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schulden van gedupeerden bij toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen eindelijk goed nieuws te horen: de schulden die zij hebben bij overheidsinstanties worden kwijtgescholden. Dit maakte staatssecretaris Van Huffelen van Financiën maandagavond bekend. 

Vanaf het moment dat de de gedupeerde gezinnen van de Belastingdienst te horen kregen dat zij frauders zouden zijn, zijn zij in grote financiële problemen geraakt. Uiteindelijk bleek de Belastingdienst te streng te zijn geweest, waardoor duizenden gezinnen onterecht van fraude werden beschuldigd. Eerder al kregen de gedupeerden te horen dat zij €30.000 zouden krijgen van het kabinet. Dit als compensatie voor de nare periode die zij achter de rug hebben.

Advertentie

Kwijtschelden

Maandagavond komt daar nog meer goed nieuws bij. Om te voorkomen dat de €30.000 aan compensatie direct ingeleverd moet worden bij schuldeisers, worden de schulden van de toeslagouders bij overheidsinstanties kwijtgescholden. Ondanks dat de Belastingdienst vorige week nog aangaf niet af te zien van de vorderingen, heeft ook zij besloten de schulden kwijt te schelden.

Meer schuldeisers

Ook andere publieke instellingen, zoals de Sociale Verzekeringsbank, het CAK en de gemeenten doen mee. Van Huffelen roept meer schuldeisers nu op om hetzelfde te doen. “Ik hoop dat de ouders dan het hele bedrag kunnen overhouden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Van nepbont tot wol: zo kun je verschillende soorten winterjassen zelf wassen

Draag jij je winterjas ook maanden door, zonder hem op te frissen? Misschien wordt het dan tijd om je winterjassen te wassen. Maar let op: je kunt je winterjas niet zomaar in de wasmachine gooien. Zó moet het wel. 

Winterjassen wassen, je doet het vast niet regelmatig (wij niet in ieder geval…). Toch is het aan te raden om je winterjassen eens in de twee maanden een goede opfrisbeurt te geven. Maar hoe doe je dat? Dat ligt aan het materiaal van je jas.

Advertentie

1. Wol

We beginnen met goed nieuws: de wollen jas kun je namelijk wél in de wasmachine stoppen. Dat scheelt een hoop werk, niet waar? Het is wel belangrijk dat je de jas binnenstebuiten draait en in een wasnetje stopt, voordat je hem in de wasmachine stopt. Was hem vervolgens op een speciaal wolwasprogramma of draai een koud wasje. Zorg ervoor dat je wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor wol. Achteraf kun je je jas liggend laten drogen, zodat hij niet uit model raakt.

2. Pufferjassen

Ook de pufferjas (of donsjas) kun je op deze manier wassen. Binnenstebuiten op een wolwasprogramma in de wasmachine. Het is belangrijk om van tevoren eventueel nepbont van je jas af te halen. Een kraag van nepbont komt namelijk niet mooi uit de wasmachine. Vervolgens kun je de puffer hangend laten drogen of in de wasdroger doen. Kies je voor dit laatste? Haal dan af en toe je jas uit de droger en schud hem even door elkaar. Zo blijft de vulling van de jas mooi verdeeld. Je kunt ook twee tennisballen toevoegen aan de was. Zo wordt het dons in de jas evenredig verspreid.

3. Nepbont

We zeiden het net al even: nepbont is niet geschikt voor de wasmachine. Wil je je nepbontjas toch opfrissen? Gebruik dan een niet al te agressieve vlekverwijderaar op de vieze plekken en was de jas daarna met de hand in koud water. Gebruik vervolgens nog een fijnwasmiddel om de stof extra op te schonen en spoel de jas grondig uit. Leg hem vervolgens plat neer en laat hem liggend drogen.

Is de jas droog? Check dan even of de haartjes niet aan elkaar zijn gaan klitten. Als dat wel het geval is kun je voorzichtig met een kammetje te werk gaan om het nepbont weer glad te krijgen.

Ben jij sowieso vaak je jas aan het schoonmaken omdat er continu pluisjes van je sjaal op zitten? Zó voorkom je dat!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: Getty Images.

winterjassen wassen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien