Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Een carbidkanon trof het hotel van Anne-Klare: "Het leek wel een slechte film"

Anne-Klare Dingemans (42) en Ardi Anker zijn twaalf jaar samen, hebben drie zoontjes en openden begin 2020 een hotel. Met hulp van het tv-programma ‘Crisis in de tent’ overleefden ze de eerste lockdown. Helaas werd het hotel met Oud & Nieuw getroffen door een carbidkanon. Hoe gaat het nu?

“2020 is een rollercoaster geweest: in februari namen we een hotel over en na welgeteld één weekend open werd de lockdown ingesteld en moesten we sluiten. Hoppa, alle boekingen weg, 50.000 euro in de min, oplopende onkosten, nul inkomsten en geen recht op tegemoetkomingen van de overheid omdat we nog maar zo kort open waren. Het leek wel een slechte film. Alles wat je niet wilt, overkwam ons.

Advertentie

Crisis in de tent

Toch hadden we na die eerste lockdown nog zoiets van: ‘Oké, dit is een tegenslag, maar alles gaat goed komen. Gewoon schouders eronder en doorgaan’. De hulp van Herman den Blijker en Annemarie van Gaal in de zomer, met hun televisieprogramma Crisis in de tent, was natuurlijk een fijn zetje in de rug. Totdat de tweede golf kwam waar nog altijd geen eind aan is gekomen. Op een gegeven moment is de adem op. En het geld ook.

Carbidkanon

Met Oud & Nieuw dachten we dat we alles wel hadden gehad. ‘Hè hè, een nieuw jaar met nieuwe perspectieven’, geloofden we. Nou niet dus: Als klap op de vuurpijl – letterlijk – werd ons hotel getroffen door een carbidkanon. Een vreselijke afsluiter van een vreselijk jaar. We zijn ons alle vijf kapot geschrokken. Alles waaraan we zo hard hadden gewerkt, was in één klap aan diggelen.

Dat kon er ook nog wel bij. Alsof we het afgelopen jaar nog niet genoeg veerkracht hadden getoond met het heen en weer schakelen tussen verschillende lockdown-niveaus. Ergens houdt het gewoon een keer op met elasticiteit en veerkracht. Op dat moment voelde ik me totaal verslagen, murw en geesteloos. Ik kon niets meer voelen. Ik heb toen wel even op de grond gelegen en me afgevraagd hoe het nu verder moest.

Daders

Ondertussen hebben de daders van het carbidongeluk contact met ons gezocht. We hebben ze in de ogen kunnen kijken en gezien dat zij er net zo hard van zijn geschrokken. Dat was goed voor onze verwerking. Niemand heeft dit gewild, dat was duidelijk. Maar goed, dat neemt niet weg dat het natuurlijk wel is gebeurd. Over hun straf is vooralsnog niets bekend. Dat vind ik ook niet belangrijk, van mij hoeven ze niet gestraft te worden, als de schade maar wordt betaald – door hen of de verzekeraar.

Reacties

En dan waren er nog de reacties naar aanleiding van ons verhaal op de televisie en in de kranten. Gelukkig was het merendeel positief, maar er waren ook mensen die ons ‘mediageil’ noemden, of die ons ervan beschuldigden dat wij zelf achter het carbidongeluk zaten om verzekeringsgeld op te strijken.

Opnieuw begonnen

Totale onzin natuurlijk, maar zulke opmerkingen raken me wel. Hoe kunnen ze dat nou zeggen?! Ik bedoel, we waren klaar. Het hotel was af en nu stonden we ineens wéér tafels op te schuren en in de olie te zetten. Het voelde alsof we weer opnieuw begonnen. Die mentale klap was zo mogelijk nog harder dan de financiële. En stel je eens voor wat er was gebeurd als wij op het moment van de inslag thuis waren geweest en op de bank onder het raam hadden gezeten. Dan had het heel anders kunnen aflopen…

Overmacht

Het lijkt alsof we de hele tijd tegen dingen aanlopen die buiten onze macht liggen: de coronacrisis, het carbidongeluk… Allemaal dingen waarop wij geen enkele invloed hadden. Pure overmacht. Er zijn genoeg momenten geweest waarop ik het niet meer zag zitten. Op zulke momenten trek ik me terug en wil ik met rust gelaten worden. Dan heb ik geen behoefte aan  anderen en lees ik een boek of ga ik hardlopen met harde muziek op. Ardi weet dat en laat me dan wijselijk met rust. Uiteindelijk kom ik er wel weer bovenop.

Relatie

Het feit dat we na zo’n turbulent jaar nog samen zijn, zegt veel over onze relatie. We zijn nu twaalf jaar samen en voelen elkaar goed aan. Als we middenin een crisis zitten, omdat er bijvoorbeeld weer een lockdown wordt aangekondigd, dan laten we elkaar los. Dat is onze manier om met zulke zaken om te gaan. Volgens mij is het beter om, als je allebei in paniek bent, het gesprek uit de weg te gaan. Want op zulke momenten kun je geen redelijkheid verwachten, van jezelf noch van de ander. Dat voelen we beiden zo aan. Praten doen we altijd weer als de ergste storm voorbij is.

Het hotel is mijn kindje

Hoe nu verder? Ik merk dat ik sinds het carbidongeluk, uit zelfbescherming, het hotel bewust een beetje heb gemeden; ik had er even helemaal geen zin meer in. Gelukkig is dat gevoel aan het wegtrekken. Vandaag was ik bijvoorbeeld in het hotel om de laatste glasscherven op te ruimen en dat voelt dan toch weer lekker. Dan loop ik rond in het restaurantgedeelte en denk ik; ‘Verdorie, dit is wel echt een waanzinnig mooie plek, echt een unieke locatie.’ Weet je, uiteindelijk is het hotel als een kindje van me. We hebben er zo hard aan gewerkt, dat laat je niet zomaar achter. Reken maar dat wanneer alles weer opengaat, wij er klaar voor zijn. Wij zijn er nog.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal je regenjas maar uit de kast: veel regen op komst

Hoewel we al even van de lente hebben kunnen proeven, kunnen we komende week toch weer heel andere weersomstandigheden verwachten. De zon maakt (helaas) plaats voor een hoop wolken, mét de bijkomende regen. Haal die regenjas maar weer uit de kast, dus. 

Vanaf woensdag zal het zelfs herfstachtig aanvoelen.

Advertentie

Regen

Boeren en natuurorganisaties zullen hier blij mee zijn, want er is vanaf woensdag flink wat regen voorspelt. En dat zal komen in combinatie met harde wind, het lentegevoel zal komende week weer even ver te zoeken zijn. Vanaf maandag zal het weer omslaan, verwacht meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. Hij vertelt: “In de avond gaat het regenen, maar daar zullen veel mensen door de avondklok weinig last van hebben.” Ook voorspelt hij dat het dan nog wel mee zal vallen met de wind.

Dinsdag krijgen we nog wat zon en wordt het een ‘aardig dagje’ wat het weer betreft. Hier en daar een bui, maar meer dan dat zal het niet worden.

Woensdag

Vanaf woensdag gaat het roer om: “Dan is het bewolkt en gaat het in de loop van de middag vanuit het westen stevig regenen, vooral ’s nachts.” En donderdag komt daar nog een tandje bij. De wind zal dan toenemen tot windkracht 5 of 6 in het binnenland, met windstoten van zo’n 75 kilometer per uur. Vooral aan de kust en in het Waddengebied wordt het uitkijken geblazen, hier wordt windkracht 8 verwacht, met nog hardere windstoten.

Regen

We kunnen vanaf woensdag en volgende week maandag héél veel regen verwachten volgens Schambergen. “Tussen woensdag en volgende week maandag valt er lokaal tot 40 millimeter regen, dat is meer dan de helft van wat er normaal valt in de hele maand maart.”

Hoewel de meeste mensen zullen hopen dat we het ergste voor de rest van de maand maart dan maar alvast gehad hebben, zijn de boeren wél blij met deze voorspelling. “Voor de natuur is dit veel beter”, legt Schambergen uit. “De voorgaande jaren waren heel droog, mede door een droog voorjaar. Dit jaar was de sneeuw al goed voor de grondwaterstanden, en ik denk dat boeren en natuurorganisaties blij zijn dat er nu nog wat water bijkomt.” Alles wat nu valt, is mooi meegenomen volgens Schambergen.

Regenjas

Nog snel even een regenjas scoren? We hebben een paar praktische jassen voor je op een rijtje gezet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Confronterend: zóveel tijd spendeer je gemiddeld voor je kledingkast

Het is je vast geen onbekend fenomeen: je hebt een hele kledingkast vol leuke kleding, maar alsnog het gevoel dat je níks hebt om aan te trekken. Soms zijn er gewoon van die dagen dat niks je zint. Om te onderzoeken hoe lang de vrouw deze gevoelens gemiddeld ervaart, zette het Britse warenhuis Matalan een onderzoek op poten.

En de uitkomst van het onderzoek is op z’n zachts gezegd confronterend te noemen.

Advertentie

Brits onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd om uit te zoeken hoe de gemiddelde Britse vrouw haar leven indeelt. Waar spendeert ze veel tijd aan, en wat kost haar nauwelijks tijd, moeite en energie? Aan het onderzoek deden 1500 Britse vrouwen mee. En wat bleek? De gemiddelde vrouw staat tijdens haar leven in totaal 287 dagen voor haar kledingkast, op jacht naar een outfit.

Confronterende cijfers

Dat houdt in dat we dus gewoon zowat een jaar (!) van ons leven spenderen aan het uitzoeken van een setje kleding waar we blij van worden. Het onderzoek toont ook dat de vrouw gemiddeld zestien minuten in de ochtend bezig is met het uitzoeken van een outfit. En voor een feestje besteden we gemiddeld twintig minuten aan het kiezen van onze feestjurk. Op vakantie maakt het ons wat minder uit, want dan kiezen we in zo’n tien minuten onze outfit voor de dag.

Veel kleding

Toch ligt dit niet aan een gebrek aan kleren. Want uit het onderzoek kwam ook naar v0ren kwam dat de gemiddelde Britse vrouw veel kleding heeft; namelijk 152 kledingstukken. En één op de acht deelnemers aan het onderzoek gaf aan zelfs 300 kledingstukken in haar kast te hebben hangen.

Wil je ook meer kleur dragen, en gaan voor knalrood net zoals onze koningin Màxima? Josefine legt je uit hoe je deze opvallende kleur modieus kunt dragen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Telegraph.  Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien