Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Carry Slee: "Achteraf vind ik het niet zo gek dat ik een burn-out kreeg"

De afgelopen dertig jaar schreef ze tachtig boeken. Toch denkt de bijna 70-jarige Carry Slee nog lang niet aan stoppen. Wel doet ze het na een burn-out wat rustiger aan. Een gesprek over werkdrift, moederschap en de liefde.

In het ruime, lichte huis van Carry Slee hangt een opvallend schilderij in de woonkamer. Modern, enorm groot (“We moesten het een beetje afzagen aan de onderkant, anders paste het niet”) en in donkerblauwe tinten. Het werd gemaakt door Carry’s ex-geliefde: kunstenaar en illustrator Rudolf van Maanen, met wie ze een aantal jaar samenwoonde. Tot ze Elles ontmoette. Met haar is ze nog steeds samen, bijna 45 jaar alweer. Hoe vaak Carry Slee in al die tussenliggende jaren werd geïnterviewd, heeft ze niet bijgehouden. Vaak, dat wel. Dus zegt ze nu vast voor de zekerheid: “Meestal heb ik niet zo lang nodig, hoor. Ik ben na drie kwartier wel klaar.”
De afgelopen dertig jaar schreef ze maar liefst tachtig boeken waarvoor ze talloze prijzen won. Nu zit ze, afwachtend, rustig, een en al nuchterheid lijkt het, aan haar keukentafel boven een kop koffie.

Advertentie

Hoe gaat het op dit moment met je? “Hartstikke goed. Fijn hè, dat ik dat kan zeggen. Ik barst nog van de energie, dat is heel belangrijk. Ik ben nog steeds gezond en heb drie heerlijke kleinzoons van 1, 3 en 9, op wie ik samen met Elles twee dagen in de week pas. Dat is een geschenk. Mijn werk is ook nog hartstikke leuk. Eigenlijk ben ik erg blij dat het zo goed gaat.”
Je bent gelukkig weer gezond, maar vijf jaar geleden had je een burn-out. Hoe kwam dat? “Mijn lichaam zei ineens: ‘Hallo?’ Ik werkte heel hard in die tijd en had net mijn boek Strijken uitgebracht, een roman voor volwassenen over een schrijver die verlamd raakt door de druk om een nieuw boek uit te brengen en dan een burn-out krijgt. Een totaal ander soort boek dan wat ik normaal gesproken maak en gebaseerd op wat er met mijzelf aan de hand was. Ik had me wel voorbereid op kritiek, zo van: ‘Wat gaat Carry Slee nú weer doen?’ Maar ik had totaal niet zien aankomen dat dit boek helemaal niets deed. Het was zó raar. Ik kreeg geen recensies, niks. Terwijl ik er keihard aan had gewerkt.”
Hoe kwam die stilte? “Het blijft gissen, maar ik denk dat mensen gewoon niet wisten wat ze ermee moesten. En er komen natuurlijk ook enorm veel boeken uit, maar met die stilte kón ik gewoon even niks. Dus bóem, daar ging ik.”
Wat gebeurde er? “Ik had gewoon geen energie meer. Ik was niet somber, hoor. Ik voelde ergens ook wel nieuwsgierigheid. Na een paar maanden ben ik weer begonnen met werken, dat was beter. Alles bij elkaar duurde het een jaar voordat ik me weer goed voelde.”
Was dat ingewikkeld? “Achteraf vind ik het niet zo gek dat dit gebeurde, ik had altijd zó hard gewerkt, op een gegeven moment breekt dat je op. Mijn lichaam werd ouder, maar ik bleef op precies dezelfde manier doorgaan. Waarschijnlijk heb ik niet goed naar de signalen geluisterd. In de tijd die eraan voorafging, werd ik bijvoorbeeld wat trilleriger, dat was een teken.”
Hoe ben je erdoorheen gekomen? “Ik ben gaan mediteren, dat doe ik nog steeds elke ochtend en avond. Ik heb daar veel boeken over gelezen en cd’s over beluisterd, en ben het gewoon gaan doen. Ik vind het geweldig, het heeft me enorm geholpen.”

(…)

Haar partner Elles ontmoette ze halverwege haar twintiger jaren op de Academie voor Expressie in Amsterdam. Er was meteen een klik. “Ik had meteen een romantisch gevoel, zij twijfelde nog. Maar ik woonde intussen ook nog samen met Rudolf. Ik leerde hem kennen in een eenzame tijd, zijn achtergrond leek op die van mij. We gaven elkaar veiligheid, maar het voelde als een relatie tussen broer en zus. Met Elles kwam ineens ook een seksueel gevoel boven. Ik wist bij haar meteen: dit zoek ik. Dit wil ik.”

Maakte dat gevoel je daarmee ook meteen lesbisch? “Dat hoeft niet, je kunt ook echt op een persoon vallen. Maar ik kan toch wel van mezelf zeggen dat ik lesbisch ben. Denk ik.” Elles en jij stichtten uiteindelijk samen een gezin. Daar waren jullie destijds de tijd best mee vooruit. “Ja, wij waren een van de eerste stellen in Nederland. We hebben het samen met vrienden gedaan, Elles en ik hebben allebei een dochter gebaard. Die vrienden hebben later wel een rol gespeeld in het leven van de kinderen, maar niet heel veel. Het liep niet, voor mijn kinderen waren ze toch een soort indringer. Zij hadden gewoon twee moeders. En zo was het ook afgesproken, dus dat contact verwaterde.” Hoe werd er door de buitenwereld op jullie gezin gereageerd? “Het was best moeilijk, soms werden we wel gediscrimineerd. In Amsterdam ging het wel, maar in Zwitserland werden we van een camping weggestuurd omdat er over ons was geklaagd. Dat was een raar gevoel. Aan de andere kant waren we samen zo sterk dat het me niet zo veel uitmaakte wat de mensen dachten. En dat heb ik nog steeds.” Van welke conventies trek jij je bijvoorbeeld niets aan? “Van zo veel, en dat zou ieder mens moeten doen. Je bent op de wereld om je eigen weg te vinden, mensen kunnen van alles vinden. En ik begrijp dat het eng kan zijn om af te wijken, of iets anders dan ‘anderen’ te doen, maar je kunt maar beter voor je geluk gaan. Anders krijg je allerlei lichamelijke of geestelijke klachten.”

(…)

Het laatste woord is daar, het gesprek heeft op de minuut af 45 minuten geduurd. Carry: “Ik zei het toch?” ■

MEER CARRY

 Je leest het hele interview met Carry Slee in Libelle 28/29, nu in de winkel “Het lijkt me vreselijk om met pensioen te gaan.” Hier vind je meer informatie over de nieuwe uitgave van Carry’s boek Moederkruid ter ere van haar 70e verjaardag.

 

Interview: Liesbeth Smit. Fotografie: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien