Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Chantal (37): "Ik wil graag terug naar de tijd dat onze kinderen er nog waren"

Chantal (37), Sandra (44) en Berna (39) hebben een bijzondere band. Hun kinderen leerden elkaar kennen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar zij vochten tegen kinderkanker. Door alles wat ze samen meemaakten, ontstond een bijzondere vriendschap. “Wij zijn de AMC-familie.”

Eerst het verhaal van Chantal, daarna vertellen Sandra en Berna hun verhaal. Op de foto v.l.n.r. Chantal Evi (dochter van Sandra), Sandra en Berna.

Advertentie

Chantal is getrouwd met Rob en moeder van Aimée en Elynn. In 2015 overleed Elynn aan een zeldzame kwaadaardige hersentumor. Ze werd 5 jaar.

Hersentumor
“In 2011 liepen Rob en ik samen met ons kind voor het eerst de afdeling kinderoncologie van het AMC op. Elynn was pas 2 toen we te horen kregen dat ze een hersentumor had, een zeldzame en kwaadaardige variant met een ongunstige diagnose. Om haar toch nog een kans te geven, kreeg ze chemotherapie. Dat heeft ze 42 maanden volgehouden. Wat ik zo bijzonder vind, was dat Berna en haar man ons te hulp schoten toen het erg slecht ging met Elynn, terwijl hun eigen zoon net was overleden. Hoe konden ze op dat moment aan ons denken? Dat ze in de laatste maanden van haar leven zo dichtbij waren, is waardevol. Dat draag ik voor altijd bij me.”

Lief
“Elynn wilde altijd naar de speelkamer op de afdeling of ze liep de kamers van andere kinderen binnen en zei dan: ‘Jij bent lief’. Ik genoot daarvan, en op die manier had ik toch wat aanspraak. Elynn was te klein om een gesprek mee te voeren en Rob was vaak aan het werk. Zo leerde ik Sandra en Berna kennen, met hun gezinnen.

Als Elynn en Evi tegelijkertijd in het ziekenhuis lagen, zochten ze elkaar elke keer op om even te knuffelen. Ook met Robin had Elynn een klik. Toen we een paar dagen weg gingen met een stichting, trokken ze veel met elkaar op. Robin ontfermde zich echt over Elynn, in de bus gingen ze al naast elkaar zitten en dat is de rest van die dagen niet anders geweest.”

Kleine gebaren
“Onze vriendschap voelt goed. We hebben dezelfde angst gedeeld, we hebben zware periodes in het AMC gehad en nu doen we leuke dingen samen: op vakantie, een hapje eten en naar theatershows. Van Sandra krijgen Berna en ik nog vaak lieve, bijzondere cadeautjes, zoals laatst een kussen met een foto van onze kinderen erop. Zij kan zich voorstellen hoe het is om je kind te verliezen, en daardoor verzachten haar kleine gebaren ons verdriet en zijn ze heel belangrijk. Soms mis ik het ziekenhuis. Ik zou zo graag teruggaan naar die tijd dat al onze kinderen er nog waren.”

Sandra is getrouwd met Henk en is moeder van Britt, Maud en Evi. In 2012 kreeg Evi (10) de diagnose leukemie.

Verbonden
“We zijn allemaal met elkaar verbonden door deze rotziekte. Het is bijzonder om die warmte te ervaren, we begrijpen elkaar zonder dat we iets uit te hoeven leggen. Terwijl we elkaar eigenlijk nooit hadden willen ontmoeten, want dat zou betekenen dat onze kinderen niet ziek waren geworden. Evi was 5 toen ik met haar voor de zoveelste keer bij de huisarts zat, ze kwakkelde zo met haar gezondheid. Uiteindelijk besloot de huisarts haar bloed te onderzoeken, maar daar kwam niets uit. Toch zag de laborant iets raars in haar bloed. Nader onderzoek toonde aan dat het niet goed zat: Evi had leukemie. De grond zakte weg onder mijn voeten. In het ziekenhuis waren ze positief, we waren er vroeg bij en de vooruitzichten waren goed.”

Buiten het ziekenhuis
“Tijdens chemokuren lagen Evi en Robin weleens bij elkaar op de kamer, dus Berna en ik zagen elkaar regelmatig. Ons contact werd nog hechter toen we een paar dagen samen weggingen. Dat was zo bijzonder. Het zijn de momenten buiten het ziekenhuis waar onze vriendschap echt is ontstaan. In het ziekenhuis lachten we ook veel samen, maar we hielden elkaar vooral boven water. Tijdens een uitje waren we even uit de ellende, konden we relaxen en ’s avonds samen een drankje drinken. Zo is onze AMC-familie geboren: we merkten dat onze 3 gezinnen goed samen gingen en dat we niet alleen de zware dingen konden delen, maar ook de leuke. Onze band is uniek.”

Tweede familie
“Toen Elynn overleed, had ik ook echt het gevoel dat we er allemaal bij waren. We zitten in een groepsapp en werden op de hoogte gehouden door Chantal en Rob. Thuis staken we kaarsjes aan en hadden we een sterk wij-gevoel. Evi is nu 3 jaar klaar met de behandelingen, maar als gevolg van de chemotherapie en complicaties is het nog steeds 3 stappen vooruit en 2 stappen terug. Dat we een tweede familie erbij hebben gekregen, daar ben ik dankbaar voor.”

Berna is getrouwd met Erwin en is moeder van Robin, Tim, Luuk en Noud. In 2015 overleed Robin op 12-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kinderkanker.

Bijzonder
“Ik vind het bewonderenswaardig dat Chantal en Rob op de uitvaart van Robin waren, terwijl ze wisten: ons meisje is de volgende. Dat laat denk ik ook zien hoe diep onze vriendschap zit. We hoeven elkaar niets uit te leggen en ons niet te verantwoorden. En ook onze kinderen hebben veel aan elkaar. Als we samen zijn, kunnen ze gewoon zijn wie ze zijn.”

Drie jaar vechten
“Robin kreeg in februari 2012 last van zijn rug. Dat vond ik gek, omdat hij pas 9 jaar was, maar de huisarts kon niets vinden. Omdat Robin ADHD had, moesten we eens in de zoveel tijd naar de kinderarts. Die onderzocht hem en constateerde een heel hoge bloeddruk. Robin moest meteen opgenomen worden op de intensive care. Uiteindelijk bleek na veel onderzoeken en een operatie dat Robin een tumor in zijn buik had. De uitslag kon niet slechter: het bleek een zeldzame vorm van kanker van de weke delen van het lichaam, een vorm die vrijwel niet te behandelen is en die nog bijna niemand heeft overleefd. Toch werd besloten om met chemotherapie te starten. Al is er maar 0,01% kans, als er hoop is, dan ga je ervoor. Hij is een tijdje stabiel geweest, maar op een gegeven moment kwam de kanker heel hard terug. Hij kon dit niet winnen, na bijna 3 jaar vechten, overleed hij.”

Voor altijd
“Na het overlijden van Robin en Elynn zijn Erwin en ik samen met Chantal en Rob naar de Alpe d’HuZes gegaan – de een als toeschouwer en de ander om de berg te trotseren. Afgelopen juni deden we dat voor de derde keer. Een week lang zitten we daar echt voor onze kinderen. Voor Evi is het gelukkig heel anders afgelopen. Hoe verschillend we ook allemaal zijn, doordat we dit samen meemaken en delen, weten we: deze vriendschap is voor altijd. Er zijn weinig mensen die echt weten wat wij doormaken.”

Bekijk ook deze video: Hoe lang duurt een rouwproces? Onze rouwdeskundige Daan vertelt het je – Vraag het de expert

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Lisa Becker. Fotografie: Robert Alexander

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je naast een leesbril óók een computerbril moet aanschaffen

Ouder worden gaat gepaard met de nodige kwaaltjes. Zo kun je na een tijdje steeds minder goed zien. Een leesbril biedt dan de uitkomst. Maar wat als je veel achter de computer zit? Heb je dan een leesbril of een computerbril nodig?

Als je eenmaal de veertig hebt gepasseerd, is het heel normaal dat je ogen ook achteruit gaan. Een leesbril is dan een hele verademing, want de kleine lettertjes zijn ineens een stuk beter zichtbaar. Maar veel mensen gebruiken zo’n leesbril ook als ze achter de computer zitten. Maar is dit wel goed voor je ogen? Wanneer moet je een computerbril en wanneer een leesbril?

Advertentie

Wat is het verschil?

“Een leesbril is gemaakt voor een afstand van ongeveer veertig centimeter. Dit is je natuurlijke houding om iets te lezen”, legt optometrist Desirée Pistorius uit. Een beeldscherm staat vaak verder van je vandaan. Om duidelijk te kunnen zien op verschillende afstanden nemen ze vaak onbewust oncomfortabele houdingen aan, zoals naar voren leunend, of met het hoofd opgeheven. Hierdoor kun je last krijgen van zowel rug- en nekklachten als droge, tranende ogen.

Een computerbril is speciaal gemaakt voor de afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Het glas is zo geslepen dat je altijd een scherp zicht hebt op je scherm.

Speciale glazen

Pistorius raadt in ieder geval aan om een leesbril alleen te gebruiken tijdens het lezen van een boek of krant. Zit je veel achter een computer? Schaf dan ook een computerbril aan. Onze ogen zijn niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken. Speciale brillenglazen helpen je beter te concentreren en te werken zonder de ogen te vermoeien. “Een bril voor de juiste activiteit met de daarvoor bedoelde sterkte geeft een betere natuurlijke houding. Dit kijkt ook stuk rustiger.”

Zo kunnen glazen waarin een specifiek blauwfilter is verwerkt rust en bescherming bieden. Maar je hebt ook kantoor- of computerbrillen met een klein sterkteverloop. Deze brillen zijn gemaakt om precies de juiste ondersteuning te hebben op verschillende kijkafstanden.

Leessterkte

Kortom: een leesbril is alleen voor het lezen van een boek of krant en een computerbril zet je op als je naar beeldscherm kijkt. Al zou je ‘m ook kunnen gebruiken voor het lezen van de krant. “In een computerbril zit een klein verloop van sterkte. Onderin het glas zit de leessterkte en middenin het glas de sterkte voor de computer”, legt Pistorius uit. “Maar wij geven mensen die een multifocale bril hebben ook altijd het advies om er nog een speciale computerbril bij te nemen.” Want net zoals je dat je niet met één paar schoenen een wedstrijd kunt voetballen, boodschappen kunt doen en naar een gala kunt gaan, heb je ook voor iedere activiteit een andere bril nodig.

Dit is de perfecte make-up voor vrouwen met een (lees)bril:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Zeiss, Mijnleesbril.nl. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je naast een leesbril óók een computerbril moet aanschaffen

Ouder worden gaat gepaard met de nodige kwaaltjes. Zo kun je na een tijdje steeds minder goed zien. Een leesbril biedt dan de uitkomst. Maar wat als je veel achter de computer zit? Heb je dan een leesbril of een computerbril nodig?

Als je eenmaal de veertig hebt gepasseerd, is het heel normaal dat je ogen ook achteruit gaan. Een leesbril is dan een hele verademing, want de kleine lettertjes zijn ineens een stuk beter zichtbaar. Maar veel mensen gebruiken zo’n leesbril ook als ze achter de computer zitten. Maar is dit wel goed voor je ogen? Wanneer moet je een computerbril en wanneer een leesbril?

Advertentie

Wat is het verschil?

“Een leesbril is gemaakt voor een afstand van ongeveer veertig centimeter. Dit is je natuurlijke houding om iets te lezen”, legt optometrist Desirée Pistorius uit. Een beeldscherm staat vaak verder van je vandaan. Om duidelijk te kunnen zien op verschillende afstanden nemen ze vaak onbewust oncomfortabele houdingen aan, zoals naar voren leunend, of met het hoofd opgeheven. Hierdoor kun je last krijgen van zowel rug- en nekklachten als droge, tranende ogen.

Een computerbril is speciaal gemaakt voor de afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Het glas is zo geslepen dat je altijd een scherp zicht hebt op je scherm.

Speciale glazen

Pistorius raadt in ieder geval aan om een leesbril alleen te gebruiken tijdens het lezen van een boek of krant. Zit je veel achter een computer? Schaf dan ook een computerbril aan. Onze ogen zijn niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken. Speciale brillenglazen helpen je beter te concentreren en te werken zonder de ogen te vermoeien. “Een bril voor de juiste activiteit met de daarvoor bedoelde sterkte geeft een betere natuurlijke houding. Dit kijkt ook stuk rustiger.”

Zo kunnen glazen waarin een specifiek blauwfilter is verwerkt rust en bescherming bieden. Maar je hebt ook kantoor- of computerbrillen met een klein sterkteverloop. Deze brillen zijn gemaakt om precies de juiste ondersteuning te hebben op verschillende kijkafstanden.

Leessterkte

Kortom: een leesbril is alleen voor het lezen van een boek of krant en een computerbril zet je op als je naar beeldscherm kijkt. Al zou je ‘m ook kunnen gebruiken voor het lezen van de krant. “In een computerbril zit een klein verloop van sterkte. Onderin het glas zit de leessterkte en middenin het glas de sterkte voor de computer”, legt Pistorius uit. “Maar wij geven mensen die een multifocale bril hebben ook altijd het advies om er nog een speciale computerbril bij te nemen.” Want net zoals je dat je niet met één paar schoenen een wedstrijd kunt voetballen, boodschappen kunt doen en naar een gala kunt gaan, heb je ook voor iedere activiteit een andere bril nodig.

Dit is de perfecte make-up voor vrouwen met een (lees)bril:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Zeiss, Mijnleesbril.nl. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton brengt met dít sieraad lief eerbetoon aan prins Philip

Kate Middleton bracht op de begrafenis van prins Philip met haar sieradenkeuze een subtiel eerbetoon aan de hertog van Edinburgh.

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed 9 april op 99-jarige leeftijd. Zaterdag werd hij in kleine kring bij Windsor Castle begraven.

Advertentie

Parelketting

Kate Middleton droeg voor deze droevige gelegenheid een parelketting die bekend staat als de Four-Row Japanese Pearl Choker. Deze prachtige ketting met vier rijen parels en een diamanten sluiting is eigendom van Queen Elizabeth II. Het was een geschenk aan de koningin van de Japanse regering. Zelf droeg ze de ketting een keer tijdens een bezoek aan Bangladesh in de jaren ’80. Ook prinses Diana heeft de parelketting een keer gedragen. Dit was tijdens een staatsbezoek aan Nederland in 1982.

70-jarig jubileum

Kate heeft de parelketting zelf ook eerder al eens geleend. Toen droeg ze ‘m naar de viering van het 70-jarig jubileum van koningin Elizabeth en prins Philip in 2017. Gezien het sentimentele verhaal achter de prachtige ketting is het een mooi eerbetoon dat ze hem zaterdag opnieuw heeft gedragen tijdens de afscheidsdienst van de hertog van Edinburgh.

Huwelijksgeschenk

Kate combineerde de parel choker met een donkere Roland Mouret-jurk, een zwart hoedje met korte sluier en een simpel zwart mondkapje. Naast de parelketting droeg de hertogin van Cambridge ook een paar pareloorbellen. En deze hangers hebben ook een ontroerende betekenis: ze werden oorspronkelijk aan de koningin gegeven door de Hakim van Bahrein als huwelijksgeschenk op de bruiloft van haar en prins Philip in 1947.

eerbetoon

eerbetoon

Kate Middleton bij het 70-jarige jubileum van queen Elizabeth en prins Philip in 2017:

Koningin Elizabeth tijdens haar bezoek aan Bangladesh in 1983:

Prinses Diana bron van inspiratie voor Kate Middleton

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Harpers’ Bazaar, Elle. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton brengt met dít sieraad lief eerbetoon aan prins Philip

Kate Middleton bracht op de begrafenis van prins Philip met haar sieradenkeuze een subtiel eerbetoon aan de hertog van Edinburgh.

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed 9 april op 99-jarige leeftijd. Zaterdag werd hij in kleine kring bij Windsor Castle begraven.

Advertentie

Parelketting

Kate Middleton droeg voor deze droevige gelegenheid een parelketting die bekend staat als de Four-Row Japanese Pearl Choker. Deze prachtige ketting met vier rijen parels en een diamanten sluiting is eigendom van Queen Elizabeth II. Het was een geschenk aan de koningin van de Japanse regering. Zelf droeg ze de ketting een keer tijdens een bezoek aan Bangladesh in de jaren ’80. Ook prinses Diana heeft de parelketting een keer gedragen. Dit was tijdens een staatsbezoek aan Nederland in 1982.

70-jarig jubileum

Kate heeft de parelketting zelf ook eerder al eens geleend. Toen droeg ze ‘m naar de viering van het 70-jarig jubileum van koningin Elizabeth en prins Philip in 2017. Gezien het sentimentele verhaal achter de prachtige ketting is het een mooi eerbetoon dat ze hem zaterdag opnieuw heeft gedragen tijdens de afscheidsdienst van de hertog van Edinburgh.

Huwelijksgeschenk

Kate combineerde de parel choker met een donkere Roland Mouret-jurk, een zwart hoedje met korte sluier en een simpel zwart mondkapje. Naast de parelketting droeg de hertogin van Cambridge ook een paar pareloorbellen. En deze hangers hebben ook een ontroerende betekenis: ze werden oorspronkelijk aan de koningin gegeven door de Hakim van Bahrein als huwelijksgeschenk op de bruiloft van haar en prins Philip in 1947.

eerbetoon

eerbetoon

Kate Middleton bij het 70-jarige jubileum van queen Elizabeth en prins Philip in 2017:

Koningin Elizabeth tijdens haar bezoek aan Bangladesh in 1983:

Prinses Diana bron van inspiratie voor Kate Middleton

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Harpers’ Bazaar, Elle. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien