Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Chermaine (38) werd onterecht beschuldigd van toeslagfraude: "De Belastingdienst heeft mijn leven verwoest"

Chermaine Leysner (38) is een van de gedupeerden van de kinderopvangtoeslag-affaire. De Belastingdienst verdacht haar ten onrechte van fraude. Of ze maar even 96 duizend euro wilde terugbetalen. “Het is de jarenlange strijd tegen een logge instantie die je opbreekt.”

“Ik hoor het de staatssecretaris nog zeggen: ‘Als ouders contact willen met de Belastingdienst, kunnen ze gewoon de Belastingtelefoon bellen.’ Op de publieke tribune in de Tweede Kamer, waar ik ook zit tijdens het debat over de toeslagenaffaire, beginnen mensen meteen schamper te lachen. Het optreden van Menno Snel, de staatssecretaris van Financiën, treft me in het hart. Hoe kan hij zó kil, zó harteloos zijn? Mijn leven en dat van honderden andere ouders staat al 8 jaar op zijn kop door fouten van de Belastingdienst. Normaal contact met deze organisatie is vrijwel onmogelijk, daar ben ik allang achter. Ik ben woedend en voel me machteloos. Deze jarenlange strijd tegen een overheidsinstantie is slopend.”

Advertentie

Schrik van mijn leven

“8 jaar geleden kreeg ik een brief van de Belastingdienst. Over de afgelopen 4 jaar zou ik onterecht kinderopvangtoeslag hebben ontvangen en de toeslag werd per direct stopgezet. Ik kreeg de schrik van mijn leven toen ik zag om welk bedrag het ging: ik moest 96 duizend euro terugbetalen. Bijna een ton! Toch maakte ik me geen grote zorgen, dit was vast een foutje dat snel kon worden rechtgezet. Ik wist namelijk zeker dat ik recht had op deze toeslag. Mijn jongste zoon was 2 jaar oud en mijn tweeling, een jongen en een meisje, bijna 5. Ze gingen alle 3 naar een opvang en ik werkte als intercedente. Ik diende meteen bezwaar in en liet mijn kinderen intussen gewoon naar de opvang gaan.

De brieven van de Belastingdienst bleven komen, ik kon er geen touw aan vastknopen. De ene brief had als boodschap: u krijgt uitstel van betaling. In de volgende stond: u moet per direct betalen. Als ik belde, werd ik van het kastje naar de muur gestuurd. De crèche – een bekende kinderopvangorganisatie in de regio Den Haag die prima aangeschreven stond – begon ook aan de bel te trekken. Al 3 maanden hadden ze niet betaald gekregen. Ik had inmiddels bijna tienduizend euro schuld bij hen opgebouwd. Mijn kinderen mochten niet meer komen. Met de hulp van familie en vrienden die op mijn kinderen pasten, kon ik toch starten met de studie Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening die ik zo graag wilde doen. Ik ging er nog steeds vanuit dat binnenkort alles opgelost zou worden.”

Relatie in zwaar weer

“Maar dat moment bleef uit. Volgens de Belastingdienst had ik onjuiste gegevens aangeleverd bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Wát er dan precies niet klopte, bleef onduidelijk. Het leek me sterk dat ik een fout had gemaakt, maar ik begon wel aan mezelf te twijfelen: had ik misschien per ongeluk ergens iets verkeerds ingevuld? Ik leverde de juiste gegevens opnieuw aan, en nog eens, en nog eens. Op een dag stond ik zelfs in het kantoor van de Belastingdienst om een stempel op mijn papieren te eisen, zodat ik zeker wist dat ze die hadden ontvangen. De Belastingdienst bleef volhouden dat ik onterecht die toeslag had gekregen. Niet alleen hadden ze de kinderopvangtoeslag stopgezet, ook werd mijn zogenaamde schuld verrekend met mijn huurtoeslag, zorgtoeslag en inkomstenbelasting. Ik kon met moeite mijn vaste lasten nog betalen. De problemen stapelden zich op, de spanning thuis was om te snijden. De relatie met de vader van mijn kinderen, die toch al onstuimig was, kwam zwaar onder druk te staan. Door alle stress en ruzies die voortkwamen uit de problemen met de Belastingdienst, gingen we definitief uit elkaar.”

Tas boodschappen

“Ik leidde altijd een lekker leven. Niet heel luxe, maar we konden met het gezin wel op vakantie en af en toe een weekend weg. De laatste reis die we samen hadden gemaakt, was naar Curaçao. Ik was altijd een zelfstandige, onafhankelijke vrouw. Dat veranderde totaal toen de Belastingdienst beslag legde op mijn loon. Ik werkte inmiddels als hulpverlener voor thuisloze vrouwen en hield maar een paar honderd euro per maand over om van te leven. Het lukte me gewoon niet meer. Boodschappen, de huur, de zorgverzekering, privéleningen; het werd te veel. Deurwaarders belden aan, de brieven van incassobureaus stroomden binnen. Kleding voor mijn kinderen kon ik niet meer kopen, nieuwe schoenen werden te duur.

Ik ben iemand die het lastig vindt om anderen om hulp te vragen, maar nu moest ik wel. Gelukkig had ik lieve vrienden en familie die me steunden. Ik kon altijd aanschuiven bij mijn moeder voor een maaltijd, vriendinnen zorgden voor een tas boodschappen of een cadeautje voor mijn kinderen. Dat vond ik het lastigst: dat ik hen niet meer kon geven wat hun vriendjes wel kregen.

Ik klopte aan bij de schuldsanering, dan zou ik in elk geval hulp in de vorm van een bewindvoerder krijgen. Maar daarvoor moet duidelijk inzicht zijn in je schulden, en dat was in mijn geval niet zo. Ook bij andere hulpverleners liep ik met mijn hoofd tegen de muur. Ik was volgens hen zelfredzaam genoeg om alles zelf te regelen. Maar intussen voelde ik me heel alleen in mijn strijd tegen die grote, ondoordringbare Belastingdienst. David tegen Goliath. Ik kon niet eens langsgaan voor een gesprek, ik had geen contactpersoon. Als ik belde, kreeg ik te horen dat ik gewoon de brieven goed moest lezen. Alsof ik zwakzinnig was. Ik werd niet als mens behandeld, maar als een nummer.”

Bang voor de brievenbus

“Toen overleden ook nog mijn moeder en oma, 2 vrouwen die mijn steun en toeverlaat waren. Ik werd depressief. 2 jaar lang zat ik thuis. Ik werd bang voor de brievenbus: wat als er wéér een brief zou liggen? Een tijdlang durfde ik de enveloppen niet meer open te maken, ze belandden ongelezen in een la. Tot ik me realiseerde: ik móet door voor mijn kinderen. Ik móet die brieven openen, alles bewaren, perfect organiseren en vooral: de strijd niet opgeven.

Snel ging ik weer werken, maakte ik afspraken met deurwaarders en incassobureaus en schreef al mijn inkomsten en uitgaven op. Ik moest weer de sterke, positieve vrouw worden die ik altijd was. Tot op de dag van vandaag ben ik met die strijd bezig. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Soms slaap ik er niet van. Het put me uit, maar ik doe het voor mijn kinderen. Ik probeer hen er zo veel mogelijk buiten te houden, maar inmiddels weten ze wel zo ongeveer wat er speelt. De tweeling is 13, mijn jongste 11. Ik vind het erg dat ze op deze manier leren dat je ‘het systeem’ niet kunt vertrouwen.

Desondanks heb ik gemerkt dat, ondanks alles, er toch nog dingen zijn waarvan we kunnen genieten. Dingen die niets kosten maar wel heel waardevol zijn: picknicken in het park met de kinderen, een filmavondje met popcorn op de bank, wandelen met een vriendin. We hebben een dak boven ons hoofd, elke avond eten op tafel en we zijn gezond, dat is het belangrijkst. Door mijn werk weet ik dat dit niet vanzelfsprekend is. Daar houd ik me aan vast. Maar het is een schrale troost.”

Verloren jaren

“De Belastingdienst heeft mijn leven verwoest. Alle plannen en doelen die ik had, zijn door hen gedwarsboomd. Ik heb vaak nee moeten verkopen aan mijn kinderen, heb nooit een cent opzij kunnen zetten voor hun studie. Mijn moeder is niet rustig gestorven, omdat ze zich zo veel zorgen maakte om mij. Dat vind ik heel erg. Het is ongelooflijk dat zoiets kan gebeuren in een land als Nederland. Het enige wat ik wil, en waar ik ook wettelijk recht op heb, is inzicht in mijn dossier. Dat is toegezegd, maar voorlopig heb ik nog niets gezien. Het gaat me niet eens zozeer om het geld. Al zou ik die honderdduizend euro met terugwerkende kracht krijgen, dan nog krijg ik mijn verloren jaren niet terug. Het is de jarenlange strijd tegen een logge instantie die je opbreekt. Ik ben in principe iemand die goed de weg kan vinden in instanties en bij hulpverleners, dat is zelfs onderdeel van mijn werk. Maar zelfs mij lukt het niet om bij de Belastingdienst door te dringen, dat is zó frustrerend.

In de zomer van 2019 opende de SP een meldpunt voor gedupeerden van de toeslagaffaire. Ik voel me gehoord door deze politieke partij, nu sta ik niet meer alleen. Zij strijden voor genoegdoening voor alle slachtoffers. Ik heb ook veel aan het lotgenotencontact gehad. Het is zo fijn om te praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt. Tegelijkertijd is het schrijnend dat het om zulke grote aantallen gaat. Een deel van hen heeft nu compensatie toegezegd gekregen. Bij mij is het nog niet zover. Maar als die komt, kan ik eindelijk weer gaan léven in plaats van óverleven.”

Interview: Krista Izelaar. Fotografie: Esmée Franken.

Haar, make-up en styling: Ronald Huisinga. M.M.V.: Sisters Point, Etro.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 5 sterrenbeelden zijn het best in lange relaties

Voor de één is vrijheid een must en voor de ander is het helemaal niets. Sommige sterrenbeelden zijn nou eenmaal meer bestemd voor langdurige relaties in plaats van losse scharrels. En dit zijn ze.

Advertentie

1. Stier

Stieren staan bekend als koppige mensen die niet gek zijn op verandering. En guess what? Ook in hun relaties is dit een ding. Ze stellen hoge eisen. Maar wanneer een Stier de juiste tegenkomt, dan is het niet voor even. Het sterrenbeeld Stier wordt gekenmerkt door de planeet Venus. En laat dat nou net de planeet van de liefde en romantiek zijn. Dat betekent dat de Stier naast stabiliteit ook een hoop warmte te geven heeft. Ze verrast haar partner graag en is niet bang om haar liefde uit te spreken.

2. Kreeft

Kreeften zijn gevoelige mensen en staan dichtbij hun emoties. No way dat al die emoties worden verspild. Kreeften zijn juist op zoek naar iets échts, iets bijzonders, iemand die al die warmte terug kan geven. Daarbij staat bij Kreeft de familie en het gezin op nummer één. Zij doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat ze een stabiel en fijn gezin creëert en is dan ook echt op zoek naar iets voor op de lange termijn.

3. Weegschaal

De gebalanceerde Weegschaal zal niet snel gaan voor een turbulente relatie met veel ups en downs. Zij gaat liever op zoek naar rust en stabiliteit. Wanneer ze dat heeft gevonden, zal ze haar partner overladen met liefde. Weegschaal is namelijk een sterrenbeeld dat ook in verbinding staat met liefdesplaneet Venus. Weegschalen zullen er dan ook voor zorgen dat de liefde altijd levend blijft in de relatie, maar dan zonder al te veel poespas.

4. Schorpioen

Net als Stier, is Schorpioen wat we noemen een van de ‘vaste’ sterrenbeelden. Dit houdt in dat deze sterrenbeelden vaak standvastig, overtuigd, koppig, eigenwijs en eigenzinnig zijn. De Schorpioen weet wat ze wilt en als ze dat heeft, houdt ze dat ook graag zo. Precies zo is de Schorpioen in haar relaties. Ze gaat niet actief op zoek naar een lange relatie, maar zodra het haar overkomt en ze merkt dat het goed zit, geeft ze alles en kun je voor altijd op haar bouwen.

5. Steenbok

Steenbokken zijn erg relatie georiënteerd. Ze gaan graag op zoek naar iemand die hun tijd en energie waard is. Het is bij veel Steenbokken een doel om écht zo iemand te vinden en te settelen. En wanneer een Steenbok een doel zet voor zichzelf, doet ze er alles aan om dat te behalen. Steenbokken zijn warme, sociale mensen die behoefte hebben aan goede gesprekken, sterke banden en sociaal contact en zijn met die eigenschappen dan ook gemaakt voor lange relaties.

Vind jij het toch nog lastig, zo’n lange relatie? Deze stellen vertellen je wat hun geheim is én ze doen een interessant experiment dat iedere relatie goed zal doen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bustle. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze drie molacties van Splinter zijn wel heel verdacht

Op internet speculeert heel Nederland zich een ongeluk. Want wie is nou de mol van 2021? We moeten nog even afwachten voordat we dat zeker weten. Maar déze drie mollenacties lijken te wijzen naar Splinter. 

De Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 16 januari deed weer veel stof opwaaien. De uitzending zat weer vol spannende plot twists en molacties. Vooral Splinter hield de gemoederen van de kijkers bezig. Hij deed namelijk een boel verdachte dingen.

Advertentie

Holy mol-y

Zijn eerste molactie zagen we al aan het begin van de aflevering. Splinter loopt enthousiast het hotel in waar de eerste opdracht zal plaatsvinden. “Holy moly!”, roept hij uit als hij het hotel betreedt. Ja, daar zit het woord ‘mol’ in. Maar wat dit nog verdachter maakt, is dat de mol uit het zeventiende seizoen van Wie is de mol?, deze uitspraak al eens deed. Verwijst Splinter met zijn uitspraak naar één van zijn mollencollega’s?

Oeps!

Ook tijdens het eerste spel weet Splinter de verdenkingen op zich te vestigen. Om uit een kamer te kunnen ontsnappen, moeten de deelnemers allerlei vragen beantwoorden. Splinter vertelt zijn partner Rocky dat hij eerlijk antwoord heeft gegeven op de vragen. Maar toch kleurt zijn scherm rood bij één van de vragen. “Huh, wat heb ik dan ingevuld?”, zegt Splinter quasi verbaasd. Of was het opzet?

‘Mol’

In diezelfde opdracht waagt Splinter een poging om de code te kraken. Hij en zijn teampartner hebben namelijk bedacht dat het woord ‘mol’ wel eens hét woord zou kunnen zijn dat hun vrijheid zal verschaffen. En drie keer raden wie dat woord eigenhandig intypt: Splinter.

Zou dé mol het woord ‘mol’ daar hebben geschreven? Of is ook dit te wijten aan toeval? Op die antwoorden zullen we nog een paar weken moeten wachten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schulden van gedupeerden bij toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen eindelijk goed nieuws te horen: de schulden die zij hebben bij overheidsinstanties worden kwijtgescholden. Dit maakte staatssecretaris Van Huffelen van Financiën maandagavond bekend. 

Vanaf het moment dat de de gedupeerde gezinnen van de Belastingdienst te horen kregen dat zij frauders zouden zijn, zijn zij in grote financiële problemen geraakt. Uiteindelijk bleek de Belastingdienst te streng te zijn geweest, waardoor duizenden gezinnen onterecht van fraude werden beschuldigd. Eerder al kregen de gedupeerden te horen dat zij €30.000 zouden krijgen van het kabinet. Dit als compensatie voor de nare periode die zij achter de rug hebben.

Advertentie

Kwijtschelden

Maandagavond komt daar nog meer goed nieuws bij. Om te voorkomen dat de €30.000 aan compensatie direct ingeleverd moet worden bij schuldeisers, worden de schulden van de toeslagouders bij overheidsinstanties kwijtgescholden. Ondanks dat de Belastingdienst vorige week nog aangaf niet af te zien van de vorderingen, heeft ook zij besloten de schulden kwijt te schelden.

Meer schuldeisers

Ook andere publieke instellingen, zoals de Sociale Verzekeringsbank, het CAK en de gemeenten doen mee. Van Huffelen roept meer schuldeisers nu op om hetzelfde te doen. “Ik hoop dat de ouders dan het hele bedrag kunnen overhouden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Van nepbont tot wol: zo kun je verschillende soorten winterjassen zelf wassen

Draag jij je winterjas ook maanden door, zonder hem op te frissen? Misschien wordt het dan tijd om je winterjassen te wassen. Maar let op: je kunt je winterjas niet zomaar in de wasmachine gooien. Zó moet het wel. 

Winterjassen wassen, je doet het vast niet regelmatig (wij niet in ieder geval…). Toch is het aan te raden om je winterjassen eens in de twee maanden een goede opfrisbeurt te geven. Maar hoe doe je dat? Dat ligt aan het materiaal van je jas.

Advertentie

1. Wol

We beginnen met goed nieuws: de wollen jas kun je namelijk wél in de wasmachine stoppen. Dat scheelt een hoop werk, niet waar? Het is wel belangrijk dat je de jas binnenstebuiten draait en in een wasnetje stopt, voordat je hem in de wasmachine stopt. Was hem vervolgens op een speciaal wolwasprogramma of draai een koud wasje. Zorg ervoor dat je wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor wol. Achteraf kun je je jas liggend laten drogen, zodat hij niet uit model raakt.

2. Pufferjassen

Ook de pufferjas (of donsjas) kun je op deze manier wassen. Binnenstebuiten op een wolwasprogramma in de wasmachine. Het is belangrijk om van tevoren eventueel nepbont van je jas af te halen. Een kraag van nepbont komt namelijk niet mooi uit de wasmachine. Vervolgens kun je de puffer hangend laten drogen of in de wasdroger doen. Kies je voor dit laatste? Haal dan af en toe je jas uit de droger en schud hem even door elkaar. Zo blijft de vulling van de jas mooi verdeeld. Je kunt ook twee tennisballen toevoegen aan de was. Zo wordt het dons in de jas evenredig verspreid.

3. Nepbont

We zeiden het net al even: nepbont is niet geschikt voor de wasmachine. Wil je je nepbontjas toch opfrissen? Gebruik dan een niet al te agressieve vlekverwijderaar op de vieze plekken en was de jas daarna met de hand in koud water. Gebruik vervolgens nog een fijnwasmiddel om de stof extra op te schonen en spoel de jas grondig uit. Leg hem vervolgens plat neer en laat hem liggend drogen.

Is de jas droog? Check dan even of de haartjes niet aan elkaar zijn gaan klitten. Als dat wel het geval is kun je voorzichtig met een kammetje te werk gaan om het nepbont weer glad te krijgen.

Ben jij sowieso vaak je jas aan het schoonmaken omdat er continu pluisjes van je sjaal op zitten? Zó voorkom je dat!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: Getty Images.

winterjassen wassen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien