Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Liesbeth is christelijk en haar man islamitisch: “Vooroordelen blijven lastig, zeker als het over onze kinderen gaat"

‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, werd er vroeg wel eens gezegd. Liesbeth (53) is het levende bewijs dat twee geloven prima samen gaan. Zelf is ze christelijk, haar partner islamitisch. Al 23 jaar zijn de twee gelukkig getrouwd.

“We hebben elkaar in 1990 ontmoet. Mijn broer raakte bevriend met twee asielzoekers en mijn man was daar een van. Het was niet direct liefde op het eerste gezicht maar we konden goed met elkaar praten en na vele wandelingen over het strand en door de duinen zijn we elkaar steeds leuker gaan vinden.” De twee kregen een relatie, maar dat was ondanks de liefde voor elkaar niet altijd even makkelijk. “Mijn man komt uit Irak en de oorlog daar zorgde voor veel onrust bij hem. Zijn vader en moeder woonden toen nog in Irak en het was moeilijk om contact te leggen in die tijd.”

Advertentie

Daarnaast hoopte de man van Liesbeth dat hij na de oorlog misschien weer kon terugkeren naar zijn geboorteland. “Die hoop heeft hij lang gehouden. Het was toen de vraag wat voor effect dat zou hebben op onze relatie. Ik kon op dat moment met geen mogelijkheid mee naar Irak. Al die vraagstukken hebben hem een lange tijd verscheurd. Het heeft daarom lang geduurd tot hij mij ten huwelijk durfde te vragen, maar in 1997 zijn we getrouwd.”

Conservatief christelijk

Een groot verschil tussen de twee geliefden is hun geloof. Liesbeth is christelijk opgevoed en haar man islamitisch. “Hoewel het geloof een belangrijke rol speelt binnen hun gezin, is mijn man niet streng islamitisch opgevoed. Zelf kom ik uit een conservatief christelijk gezin. Wij gingen op zondag twee keer naar de kerk, naar de zondagsschool en ook ons dagelijks leven was er mee vervuld. Mijn ouders hadden moeite met het uitgaansleven waar wij ons als jongeren in wilden storten en lange tijd, zeker tot mijn tienerjaren, was een tv in huis ook taboe”, vertelt Liesbeth. Ondanks de strenge opvoeding stonden de ouders van Liesbeth voor iedereen open, gelovig of niet gelovig. “Het geloof, zoals ik van huis uit mee heb gekregen, vond ik erg benauwend en ook niet bij mijn passen. Ik ben zelf nog steeds gelovig en ga normaal gesproken met regelmaat op zondag naar de kerk. Het geloof geeft mij steun en kracht in moeilijke tijden, maar ik ben niet meer van de strenge regels.”

Relatie schoonouders

Hoewel de twee het nooit als een probleem hebben gezien dat ze twee verschillende geloven hebben, dacht hun omgeving daar toch anders over. “Er werd gezegd dat mijn man mij zou belazeren en dat hij uit was op een verblijfsvergunning, die hij overigens al had. Hij zou mij alleen maar willen omdat ik blond ben, ik moest een hoofddoek gaan dragen en mensen zeiden dat ik onderdrukt ging worden.” De collega’s van Liesbeth gaven haar huwelijk vijf jaar en dan zou het volgens hen wel over zijn. “Als ik hem ergens mee naartoe nam, werd hij genegeerd of als ik dan een wijntje dronk, vroegen mensen aan hem of ik dat wel mocht.” De ouders van het koppel zijn eigenlijk de enige die hun relatie vanaf het begin hebben geaccepteerd. “Ondanks de streng religieuze achtergrond van mijn ouders waren ze trots op mijn echtgenoot en hebben dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij heeft altijd een warm welkom gehad bij ons thuis en wordt nog steeds op handen gedragen. Omgekeerd heb ik fijne schoonouders die mij accepteren en bij hen kan ik ook mijzelf zijn.”

Vooroordelen

Tot op de dag van vandaag krijgt Liesbeth te maken met vooroordelen. “Mensen denken dat ik hem hierheen heb gehaald en zeggen soms dat ik daar had moeten wonen. Nederland is immers al vol. Die opmerkingen blijven lastig.” Liesbeth heeft er het meeste moeite mee als de opmerkingen over een van haar drie kinderen gaat. Soms wordt er tegen ze gezegd dat ze terug moeten naar hun eigen land en hun achternaam is niet altijd positief als het gaat om werk of stages.” Binnen de opvoeding heeft het koppel overigens nooit problemen gehad over het geloof. “Ze hebben van beide geloven dingen meegekregen. We vieren thuis zowel de islamitische, als de christelijke feestdagen. Daarnaast hoorden ze dingen uit de Bijbel en uit de Koran. Zelf kwamen ze tot de ontdekking dat veel dingen hetzelfde zijn. We laten ze vrij in wat ze willen geloven.”

Rekening houden

Binnen de relatie van Liesbeth geldt hetzelfde. “Er zijn bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden, maar het gaat bij ons meer onder het motto: dat doe je voor een ander. We eten bijvoorbeeld geen varkensvlees thuis. Prima, er zijn ook stellen waarvan de één vegetariër is en dan zul je daar ook rekening mee moeten houden. Mijn man drinkt geen alcohol, maar ik en de kids drinken af en toe wel een glaasje. Hij legt ons niet op dat wij dat niet mogen. Als het ramadan is respecteer ik dat hij daaraan mee doet en kook ik wat uitgebreider of maak ik wat lekkers. Omgekeerd verwacht ik van mijn man dat hij respecteert dat ik voor mijn eten bid en naar de kerk ga. Met Kerst zitten wel met zijn allen aan het kerstdiner en staat er een kerstboom in huis.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nog meer mooie verhalen lezen? Ontvang 14x Libelle en krijg een zomertas cadeau

14x Libelle + Salted Zomertas
14x Libelle + Salted Zomertas
€ 131,83 € 59,95
BEKIJK

Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Poepscheppende Martien zorgt voor grote hilariteit in ‘Chateau Meiland’

Je zou denken dat de familie Meiland in Hengelo eindelijk weer een beetje tot rust kan komen, maar niets blijkt minder waar te zijn. De honden Babs, Bijoux en Bommel zorgen wekelijks voor de nodige commotie en ook in de aflevering van maandagavond was het weer raak: één van de honden had namelijk op het hoogpolig tapijt gepoept. En dit zorgde bij Martien natuurlijk voor de nodige frustraties….

De manier waarop hij het poep vervolgens opruimt, roept bij veel kijkers vraagtekens op.

Advertentie

Ongehoorzame viervoeters

Dat de honden niet de meest gehoorzame beestjes zijn, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Zo probeerden ze onlangs nog een onschuldige hardloper te pakken en ook de postbode in Frankrijk was nooit veilig. Nu de Meilandjes eindelijk klaar zijn met de verbouwing van hun droomboerderij vliegt de hondenpoep ze ineens om de oren.

“Het is toch verschrikkelijk”

Wanneer Martien en Maxime bovenin het huis van Martien komen, merkt Maxime al vrij snel op dat er een flinke drol in het huis ligt. “Kijk eens om je heen,” zo vraagt ze aan haar vader. Als hij vervolgens ziet dat er een drol op zijn hoogpolige kleed ligt, slaakt hij zijn welbekende kreetje. “Ik krijg een hele déja vû van het Chateau, omdat er overal schijt lag. Het is toch verschrikkelijk,” aldus Martien.

Poep scheppen met een spatel

Martien besluit de boel meteen op te ruimen en dat doet hij met nogal opvallende hulpstukken. Naast een rol toiletpapier pakt hij namelijk ook een spatel uit de keuken. De voormalig kasteelheer weet al vrij snel wie de schuldige is. “Zo te zien is het de stront van Bommel. Het is verschrikkelijk. Die beesten lopen de hele dag buiten, gaan ze binnen zitten schijten,” aldus Martien.

Reacties Twitter

De kijkers thuis verbazen zich niet alleen over het feit dat de honden binnen hun behoefte te doen, ook het keukengereedschap dat Martien gebruikt om de drol op te ruimen, roept bij veel mensen vragen op:

Dít is hoe Martien Meiland gewond en blind raakte aan zijn rechteroog:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: SBS6. Beeld: KIJK screenshot

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Persconferentie 8 maart: langere avondklok, maar wel versoepelingen rond Pasen

Zowel de avondklok als het negatief reisadvies wordt verlengd, maar hopelijk staan daar rond Pasen wel wat versoepelingen voor tegenover. Dat maken demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maandagavond bekend in de persconferentie.

“Op basis van die cijfers en alle doorgerekende prognoses zegt het OMT dat het niet verstandig is om nieuwe versoepelingen aan te kondigen vanaf 16 maart. En dat advies volgen we op”, zegt Rutte aan het begin van de persconferentie. Wel volgen een aantal correcties en kleine aanpassingen op de huidige maatregelen.

Advertentie

Wel hopen ze dat er binnenkort meer kan. Als het de komende weken lukt om de zogenoemde R-waarde onder de 1 te houden, ziet demissionair minister De Jonge weer ruimte voor versoepelingen. De belangrijkste punten:

Verlenging maatregelen

Avondklok

Alle maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart. Dit geldt ook voor de avondklok. Dat betekent dat de strenge maatregel in ieder geval tot woensdagochtend 31 maart wordt verlengd. Mensen mogen tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet zonder geldige reden op straat zijn.

Voor activiteiten die met de verkiezingen te maken hebben, gelden uitzonderingen. De avondklok mag vrije verkiezingen niet in de weg staat”, zegt Rutte. Wie pas tegen 21.00 uur ’s avonds kan stemmen of wil kijken bij het tellen, kan ongehinderd naar huis. De mededeling dat je van het stembureau komt, volstaat die dagen voor de handhaving. Hier mag uiteraard geen misbruik van gemaakt worden.

Negatief reisadvies

Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot donderdag 15 april. Mensen wordt dringend afgeraden om zonder noodzakelijke reden op reis te gaan.

Buitenterrassen

Virologen hebben afgelopen weekend aangegeven dat geopende terrassen kan voorkomen dat grote groepen ongereguleerd samenkomen in parken. Toch heeft het kabinet besloten dat de buitenterrassen van horeca voorlopig nog dichtblijven, in ieder geval tot en met 31 maart.

Kleine versoepelingen

Zwemles kinderen

Vanaf dinsdag 16 maart wordt het voor kinderen weer mogelijk om zwemles te krijgen in binnenzwembaden. De reden voor deze versoepeling is dat als er te grote achterstanden ontstaan, het verdrinkingsgevaar in de zomer kan toenemen. Uiteraard blijven de kinderen bij klachten thuis. Kleedkamers zijn open, maar de douches niet.

Buiten sporten

Een andere aanpassing geldt voor buitensporten boven de 27 jaar: vanaf dinsdag 16 maart mogen maximaal vier mensen van 27 jaar en ouder buiten sporten. Daarbij moeten ze wel onderling 1,5 meter afstand houden en het sporten moet plaatsvinden op een sportaccommodatie.

Winkelen

Kleine winkels van oppervlakte 50 vierkante meter verandert er niks. Grotere winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen, maar er geldt wel een maximum van 50 klanten. Wel blijven de timeslots van tien minuten gelden. Winkel alleen en maak minimaal vier uur van tevoren een afspraak.

Komende zomer

“Als alles gaat zoals we nu verwachten, wordt het een mooie zomer”, begint minister Hugo de Jonge. Op 1 juli moet bij iedereen die dat wil, de eerste prik zijn gezet. Wel kan dit alleen als de leveringen meewerken, benadrukt hij. “Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer echt van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen.”

‘CoronaCheck-app’

Het kabinet werkt aan een ‘CoronaCheck-app’ die bewijst dat je niet besmettelijk bent. Op die manier hopen ze mensen wat meer vrijheid te geven. Dit geldt voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Met dit bewijs kun je dan gewoon weer naar een festival, concert of restaurant. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet hier druk mee bezig is. Het kabinet hoopt dat het bewijs van niet-besmettelijkheid voor de zomer technisch mogelijk is.

De Jonge benadrukt nogmaals dat niemand zich verplicht moeten voelen zich te laten vaccineren. Een vaccinatieplicht komt er niet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan over het verraad van haar vader: "Ik zou mijn kind nooit opzettelijk pijn doen"

In exclusieve beelden van het interview van Oprah met Meghan en Harry doet de hertogin van Sussex nog een boekje open over de slechte band tussen haar en haar vader, Thomas Markle. 

Meghan verloor contact met haar vader rond de tijd van haar huwelijk met prins Harry in 2018. Thomas sprak toen namelijk voortdurend met de Britse pers.

Advertentie

In nieuwe beelden van het Oprah-interview zegt Meghan dat ze het moeilijk vindt om haar vader hiervoor te vergeven. Deze beelden werden niet vertoond in het interview, maar CBS vond het toch de moeite waard om ze te delen.

Verraad van haar vader

“Voelde het als verraad toen je ontdekte dat je vader met de roddelbladen werkte?”, vraagt Oprah. Er valt een kleine stilte. Meghan is zichtbaar geraakt door de vraag en geeft eerlijk toe dat ze niet weet of ze zich wel op haar gemak voelt bij dit onderwerp.

Toch wil ze hier wel iets over zeggen. Ze legt uit dat ze haar vader de kans heeft gegeven de waarheid te vertellen, maar hij bleef ontkennen dat hij met de roddelbladen samenwerkte. “Toen ik het hem vroeg, zei hij: ‘Nee, absoluut niet'”, vertelt Meghan. Maar ze kwam er al snel achter dat hij loog. “Ik zei: ‘Ik wil dat je het me gewoon vertelt, want als je me de waarheid vertelt, kunnen we je helpen. Maar dat lukte hem niet.”

Opzettelijk

Dit heeft Meghan heel veel pijn gedaan. Ze kan dan ook niet geloven dat ze haar kinderen ooit dezelfde pijn zou bezorgen. “Ik kijk naar Archie, ik denk aan dit kind, en ik kan me echt niet voorstellen dat ik mijn kind opzettelijk pijn zou doen.” dus het is moeilijk voor mij om hem dat te vergeven.”

Zó willen prins Harry en Meghan hun kind gaan opvoeden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail, CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien