Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Christine (44) heeft uitgezaaide darmkanker en is opgegeven: "Ik wil knokken"

Christine Reinten (44) heeft uitgezaaide darmkanker en is opgegeven door het ziekenhuis. Nu zamelt ze geld in voor een behandeling in België: “Mijn wil om te leven is groter dan mijn schaamte.”

Christine heeft darmkanker die is uitgezaaid naar haar buikvlies. Ze is uitbehandeld maar opgeven is voor haar geen optie. Op internet stuitte ze op een levensverlengende behandeling in België, die in Nederland niet wordt erkend. Deze PIPAC-behandeling is de enige manier waarop ze extra tijd kan winnen om herinneringen op te bouwen met haar zoontje (13). Echter, deze behandeling wordt niet vergoed en kost veertigduizend euro. Via de doneeractie ’Help Mij Langer Leven’ zamelt ze geld in.

Advertentie

“Het was 2017 en na een moeilijke periode had ik mijn leven eindelijk weer op de rit. Ik had een eigen huisje gevonden waar mijn zoontje en ik samen konden wonen en ik kon me weer op de toekomst richten: een carrière in het onderwijs leek me wel wat. En ook, eindelijk vond ik de tijd om voor mezelf te zorgen en aandacht te besteden aan de klachten en pijntjes waar ik al langer last van had. Iets wat ik veel eerder had moeten doen, zo bleek achteraf.”

Endoscopie

“Nu weet ik: als je klachten hebt, negeer die niet en ga direct naar de arts. Toen dacht ik nog dat het bloed bij mijn ontlasting duidde op aambeien. Vervelend, zeker, maar je gaat er niet aan dood. Uiteindelijk ben ik toch naar de huisarts gegaan en die stuurde me door naar het ziekenhuis. Daar zagen ze meteen dat het niet om aambeien ging. Er werd een endoscopie gedaan waarbij een grote poliep werd geconstateerd, die direct door een toegesnelde Maag Darm Lever-arts in gedeeltes werd weggehaald. Prima, dacht ik, hebben we dat ook weer gehad.”

Door het oog van de naald

“Totdat ik een week later door diezelfde MDL-arts werd gebeld: er was pathologisch onderzoek gedaan op de poliep en de uitslag was niet goed. Het bleek een voorstadium van darmkanker. Maar het goede nieuws was, zo zei zij, dat ze er op tijd bij waren geweest. Het voelde alsof ik door het oog van de naald was gekropen. Hèhè, dacht ik, vervelende poliep weg, klachten weg, nu kan ik vrolijk verder leven.”

Tóch darmkanker

“Maar, na verloop van tijd kwamen de buikklachten terug. Veel zorgen maakte ik me niet, want kanker kon het in ieder geval niet zijn – dan hadden ze dat de vorige keer wel gezien. Ik gooide het op stress voordat ik – wederom veel te laat – opnieuw aan de bel trok. Na een aantal onderzoeken werd duidelijk: de poliep die eerst geen kanker was, bleek wél kanker te zijn. Op Eerste Kerstdag 2019 hoorde ik dat het om uitgezaaide darmkanker ging. En een week later, op Oudejaarsdag, kwam het bericht dat er niets meer aan te doen was. Ik heb de hele boel bij elkaar geschreeuwd.”

Boosheid

“Woest was ik. Niet eens om het feit dat ik darmkanker heb, want dat kan iedereen overkomen. Nee, die boosheid kwam voort uit het feit dat het ziekenhuis deze diagnose had gemist in 2017. En die boosheid voel ik nog steeds. Het gaat hier per slot van rekening niet om mijn grote teen maar om mijn léven. Hoe kon het ziekenhuis daar zo laks mee omgaan en hoe kan het tegelijkertijd iedere aansprakelijkheid ontkennen? Boos was ik ook op het stempel ‘palliatief’ die ik kreeg opgeplakt en waardoor het leek alsof ik al met één been in mijn graf stond. Nee, dacht ik, jullie kunnen niet bepalen dat ik uitbehandeld ben.”

PIPAC-behandeling

“Aan alles voelde ik dat het nog niet mijn tijd was. Men zegt weleens dat na je veertigste de mooiste tijd van je leven begint, want dat is de leeftijd waarop je je minder druk maakt om kleinigheden en meer geniet van dingen. Precies wat ik net zélf aan het ervaren was. Nee, ik was helemaal niet klaar om dood te gaan en dus ging ik op onderzoek uit. Ik bedoel, er is zó veel mogelijk in de wereld, dan moet er toch ook een manier zijn om mijn leven te verlengen? Zo stuitte ik op de PIPAC-behandeling. Deze behandeling wordt in Nederland niet erkend en niet aangeboden, maar in België wel. Jeetje, er is nog perspectief, dacht ik. Natuurlijk weet ik dat het geen wondermiddel is en dat ik niet zal genezen, maar met deze behandeling kan ik wel tijdrekken. En ik heb mijn zoontje beloofd om te knokken, dus dat is precies wat ik ga doen. Ook al leef ik nu iedere dag met pijn en slik ik de maximale dosering pijnstillers, ik wil minimaal nog een keer alle seizoenen meemaken.”

Kwantiteit van leven

“Voor mij is de keuze tussen kwantiteit en kwaliteit van leven een simpele: ik ga voor kwantiteit. Mijn doel is om zo lang mogelijk bij mijn kind te zijn en zo veel mogelijk van zijn ontwikkeling mee te maken. Juist nu, in deze puberperiode. Zelf heb ik mijn vader aan alvleesklierkanker verloren toen ik veertien was. Het hele proces waar mijn zoon nu doorheen gaat heb ik dus zelf ook meegemaakt. Tot mijn spijt merk ik dat ik maar weinig herinneringen aan mijn vader heb. Het idee dat ik later niet meer dan een vage herinnering ben voor mijn zoontje, vind ik onverteerbaar. Ik wil niet vergeten worden en heb tijd nodig om genoeg herinneringen te maken waar hij de rest van zijn leven op kan teren. Pas dan kan ik rustig naar het moment van mijn afscheid werken. Maar nu nog niet.”

De schaamte voorbij

“Dat is ook de reden waarom ik mijn schaamte opzij heb gezet en een doneeractie ben gestart. Natuurlijk voel ik gêne om om hulp te vragen, maar in mijn eentje kan ik de PIPAC-behandeling niet bekostigen en dit is nou eenmaal iets wat móet. De drang om te leven is sterker dan de schaamte.”

Wil jij Christine helpen? Je kunt hier een bijdrage doen.

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: Fleur Reinten Fotografie

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien