Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

José is van de oude stempel: “Waarom hebben die ondernemers geen spaargeld?”

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek (59) is een nieuwsjunk. Sinds het uitbreken van de coronacrisis volgt ze alle ontwikkelingen op de voet. Deze keer begrijpt ze niet dat succesvolle ondernemers nooit naar hun moeder hebben geluisterd. 

Mijn moeder weigerde op terrasjes te zitten – “We kunnen thuis toch koffie drinken” – en de doodenkele keer dat we als gezin in een restaurant verzeild raakten, had ze toevallig nooit honger. “Doe mij maar een kopje soep”, zei ze dan. Nu gingen de mensen vroeger ook niet vaak uit eten, en zeker geen gezinnen met 6 kinderen. Veel te duur en veel te frivool. Tijdens onze vakanties in Italië werd er spaghetti met kaas en smac op het campingfornuisje bereid en die doodenkele keer dat we naar een pizzeria of de Chinees gingen, deelden we met z’n achten 4 pizza’s of 5 porties nasi goreng speciaal. Ook aan kleren werd er spaarzaam geld uitgegeven, ik droeg als 5e in de rij eindeloos de jassen van mijn grote broers en de jurken van mijn zussen af. Heel duurzaam zouden we nu zeggen.

Advertentie

Ze was dus zuinig, op het gierige af, en aan de andere kant was mijn moeder genereus en gul als het dingen betrof die ze de moeite waard vond; een paar degelijke wandelschoenen, collegegeld, of een lening voor je huis. Maar dat zunige had de overhand.

Van de weeromstuit werden wij haar kinderen, vrijwel allemaal big spenders. In pre- en hopelijk ook in postcoronatijden ga ik minstens een keer per week uit eten, zit ik om de haverklap op terrasjes, en ik houd erg van mooie kleren. Als mijn moeder – god hebbe haar ziel – mijn nieuwe jas of laarzen bewonderde en naar de prijs informeerde loog ik er altijd de helft af.

Sommige lessen van mijn moeder blijk ik al dan niet tegenstribbelend toch met de paplepel binnen te hebben gekregen. Bijvoorbeeld: zorg dat je voor jezelf kan zorgen. Dat ze zelf niet bijdroeg aan het gezinsinkomen, maar voor de 6 kinderen zorgde, heeft haar haar leven lang dwarsgezeten en haar waarschijnlijk ook zo zuinig gemaakt: geld dat je niet zelf hebt verdiend, mag je niet lukraak uitgeven. Een andere wijze les: zorg dat je een spaarpotje achter de hand hebt. Zodat je een nieuwe wasmachine kan kopen als de oude stukgaat en dat je het minstens een jaar kan uitzingen in moeilijke tijden.

Die lessen maken me tot een volgzamere dochter dan ik altijd had gedacht. Ik zet de tering naar de nering. Ik geef mijn geld uit als het kan, ik ben spaarzaam als het moet. Mijn spaartegoed op mijn rekening geeft me een veilig gevoel. Nu heb ik de mazzel dat ik tot nu toe meer dan voldoende werk heb – ik klop het af! Opdrachtgevers weten me te vinden, omdat ik goed ben in mijn vak en omdat ik altijd mijn stinkende best doe. Bovendien houd ik van mijn werk: ik vind het niet erg om lange dagen te maken en in de avonduren nog een stukje te tikken. Daardoor kan ik een deel van mijn inkomsten opzij zetten en dat buffertje voor magere tijden bij elkaar sparen.

Nu zijn die onheilspellende magere tijden in één klap aangebroken: duizenden zzp’ers en flexwerkers hebben geen werk meer. Heel veel bedrijven hebben de deuren moeten sluiten – hopelijk voor slechts een paar maanden. Natuurlijk is dat een hard gelag voor veel mensen. Als jij elke maand nét genoeg binnenharkt om de hypotheek of de huur te betalen en de boodschappen te doen, dan snap ik dat het niet makkelijk, zo niet onmogelijk, is om elke maand wat te sparen.

Maar waar ik met mijn verstand niet bij kan is dat zoveel mensen die de afgelopen jaren veel geld hebben verdiend, al na 2 maanden riepen dat ze gaan omvallen. Ik denk aan Booking.com, een bedrijf dat in de gouden jaren die achter ons liggen miljarden euro’s belastingvoordeel opstreek. Nu blijkt het geen cent in kas te hebben en houdt het met droge ogen zijn hand op voor staatssteun. Ik denk ook aan kleinere bedrijven; aan het restaurant dat avond aan avond vol zat, de strandtenteigenaar die van april tot oktober van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open was, de dure nagelsalon waar je wéken van te voren moest boeken, de consultant die een godsvermogen vroeg voor een paar adviesjes. Hoe kan het dat ze geen buffertje hebben en geen cent hebben gespaard? Reserveren hoort toch ook bij goed ondernemerschap? Hoe kom het dat zij het niet een tijdje kunnen uitzingen? Blijkbaar nooit willen luisteren maar die vervelende, saaie, maar nuttige preken van moeders over appeltjes-voor-de-dorst.

Lees hier José’s eerdere column >

Column: José Rozenbroek. Beeld: Zora Ottink

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Beste vrienden trekken bij zieke André van Duin (73) in

Recent werd bekend dat André van Duin (73) in het geheim is geopereerd aan darmkanker. Gelukkig is de operatie naar wens verlopen en is hij inmiddels weer thuis. Zijn twee beste vrienden Frans en Maarten zijn nu bij de weduwnaar ingetrokken.

Want André van Duin kan wel wat gezelschap gebruiken. Op 13 januari 2020 overleed zijn echtgenoot Martin op 55-jarige leeftijd aan botkanker. Daarom zijn Frans en Maarten bij hem in zijn Amsterdamse grachtenpand ingetrokken. Alle drie hebben ze hun eigen gedeelte in het huis, maar er zijn ook gezamenlijke ruimtes om samen te borrelen en te eten.

Advertentie

Privacy

Tegen Privé vertelde Frans dat hij wel even moest nadenken over het aanbod. “Je geeft een hoop op. Hoe zit het met de privacy? Maar die is dik in orde en het voelt prima. De komende maanden gaan we kijken of dat prettige gevoel blijft.” Verder vertelt hij dat het goed gaat met André. “Ik vind dat hij het goed doet. Ga er maar aan staan. Eerst je man verliezen en dan zelf de gevreesde ziekte krijgen.”

Zó maakte André van Duin een nieuwe start na het overlijden van zijn man Martin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Shownieuws. Beeld: Bruno Press. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 21 januari: Waterman, stel je bereidwillig op

De tarotkaart die voor donderdag 21 januari is getrokken, is ‘Zeven van Staven’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: aangevallen worden. Er komt veel op iemand af en men moet zich staande houden. Alert en vaardig reageren geeft goede vooruitzichten. Liefde: de relatie wordt bedreigd of men moet concurreren. Werk: meerdere aanbieders of sollicitanten, er wordt aan stoelpoten gezaagd.

Advertentie

Ram

Kibbelen met je partner, het kan je nu uit evenwicht brengen. Koppig zijn, helpt niet. Houd in je achterhoofd wat je ook alweer zo leuk aan hem/haar vindt. Dat maakt je respons zachter.

Stier

Gebruik contact met je medemens vandaag om je eigen drijfveren te toetsen. Klopt het wel wat ik zeg? Is er een andere weg naar Rome? Probeer bij het geven van informatie objectief te zijn.

Tweelingen

Je geliefde is een steunpilaar, je hebt een schouder om op uit te huilen. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om geknuffeld te worden: blijf niet hangen in zelfmedelijden.

Kreeft

Reageer een nee-stemming niet af op je omgeving. Kritisch zijn en gedisciplineerd werken is niet altijd en voor iedereen weggelegd. Wacht een paar dagen met iets sociaal uitdagends.

Leeuw

Een gevoel van gemis kan je vandaag uit je hum brengen. Je bent dan wel van het grootse gebaar, maar het kan geen kwaad om klein & fijn meer aandacht te geven. Dan groeit het!

Maagd

Liefde, of uitzicht daarop, maakt dat alles je gemakkelijk afgaat. Laat je niet afleiden door roddels, sta daarboven. Richt je aandacht op jezelf, zorg goed voor jezelf. Maak nachtrust heilig.

Weegschaal

Best kans dat er wat relationele vuurtjes geblust moeten worden. Waar je normaal goed bent met het compromis, wil je vandaag je eigen zin doen. Neem die ruimte ook in.

Schorpioen

Je komt vandaag veel negatiever over dan je bedoelt. Houd commentaar daarom voor je, slik opmerkingen in en geef geen ongevraagd advies. Laat stilte voor je spreken.

Boogschutter

Thuiskomen met roze wangen en strakke spieren geeft je een mentale boost. Je kunt hierdoor veel aan, ook restricties. Seks is nu ook top! Je wilt de ander graag behagen.

Steenbok

Drukt er van alles op je schouders? Lijkt je leven rommelig? Kijk wat je anders kunt aanpakken en zet dat door. Verjaag beperkende gedachten met de mantra: ‘Ik ben goed bezig’.

Waterman

Zocht je een uitdaging? Komt iemand tegenover je te staan, stel je dan bereidwillig op en leef je in. Daarmee smoor je heftige conflicten in de kiem – en kom je beter uit de verf.

Vissen

Werk je noodgedwongen thuis, ga op zolder of desnoods in de bezemkast zitten voor betere concentratie. Experimenteer, vooral als je single bent, met het aanspreken van vreemden.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers inauguratie Biden ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22)

Wereldwijd waren mensen ontroerd door Amanda Gorman (22). De jonge dichteres wist miljoenen mensen te ontroeren met haar verbindende woorden die ze sprak tijdens de inauguratie van Joe Biden (78).

In de Verenigde Staten is het traditie dat de officiële eedaflegging van de nieuwe president wordt afgesloten met een gedicht. Die tekst moet aansluiten bij de nieuwe plannen van de president en dit jaar werd gekozen voor Amanda Gorman. Ze is de jongste persoon in de geschiedenis die een gedicht heeft afgelegd bij de presidentiële inauguratie.

Advertentie

Speech

“We hebben krachten gezien die liever onze natie zouden verscheuren eerder dan ze te delen, die ons land zouden vernietigen om de democratie te hinderen en dit was bijna gelukt, maar democratie kan dan wel tijdelijk opzij geduwd worden, maar nooit blijvend verslagen worden”, sprak Amanda in haar gedicht. Ook nam ze een moment om haar voorouders te eren: “Wij zijn de erfgenamen van een land en een tijd, waarin een mager zwart meisje, dat afstamt van tot slaaf gemaakten en opgevoed werd door een alleenstaande moeder, kan dromen om president te worden en voor een president een voordracht kan houden.”


Outfit

Op social media lieten kijkers weten dat ze zijn ontroerd door de hoopvolle woorden van Amanda. Hillary Clinton liet zelfs weten dat ze hoopt dat Amanda zich in 2036 verkiesbaar stelt als president. Mensen waren niet alleen onder de indruk van het gedicht, maar ook door de bijzondere outfit die de jonge dichteres droeg. Ze was gehuld in een prachtige outfit van Prada. Een gele lange jas, een eenvoudige zwarte rok en een witte blouse. Om de outfit af te maken koos ze voor een felrode Prada-diadeem. De sieraden die ze droeg, kreeg ze cadeau van niemand minder dan  Oprah Winfrey, een groot fan van de dichteres.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Harper’s Bazaar UK (@bazaaruk)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: FunX, Stylecaster. Beeld: YouTube 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chinees 'symbool' met snavel lijkt wel heel erg op Nijntje... "Plagiaat!"

In de Chinese stad Guangzhou heeft een kunstenaar een tentoonstelling geopend met tekeningen die sprekend op Nijntje lijken. Het enige verschil is dat er in plaats van een kruisje op de plek van de mond nu een snavel zit.

Nijntje is in het buitenland bekend onder de naam Miffy. Bezoekers en de Chinese media merkten direct de enorme gelijkenis op, maar kunstenaar Feng Feng vindt het geen plagiaat. Hij is professor aan de kunstacademie in Guangzhou en liet weten dat volgens hem ‘commerciële symbolen tot publieke kennis en informatie behoren’.

Advertentie

Optische illusie

Feng Feng werkt naar eigen zeggen al dertig jaar aan dit concept. Hij omschrijft het als een optische illusie die op een eend of konijn lijkt, afhankelijk van hoe je het beeld draait. Ondanks de mooie woorden van de kunstenaar, is Mercis niet blij met de tentoonstelling. Deze uitgeverij heeft momenteel het beeld van Nijntje in beheer.

Plagiaat

“Dit is véél meer dan ‘geïnspireerd door'”, stelt directeur Marja Kerkhof in De Gelderlander. “Het zijn gewoon exact dezelfde illustraties, alleen heeft Nijntje een eendenbek. Dat deze meneer ook nog een hele tentoonstelling heeft opgezet, gaan ons echt te ver.” Er is een brief gestuurd naar de kunstenaar. “Daarin attenderen wij hem op het plagiaat, door middel van voorbeelden, en benadrukken dat meneer maar beter zijn eigen kunst kan gaan maken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien