Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

José luistert een gesprek over corona af op het strand: "Wie kun je nou nog vertrouwen?"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek (59) is een nieuwsjunk. Sinds het uitbreken van de coronacrisis volgt ze alle ontwikkelingen op de voet. 

Op de radio sprak een columnist zijn verbazing uit over onze voorliefde voor het strand op gloeiendhete dagen zoals we de afgelopen weken hebben gehad. Hij noemde het een ‘plaat zand’ aan de rand van de zee. Waarom denken mensen daar ‘verkoeling’ te vinden, terwijl er nergens een reepje schaduw te vinden is, behalve misschien onder je parasolletje dat je zelf door het mulle zand hebt moeten meezeulen?

Advertentie

Strandliefhebber

Zelf ben ik ook geen strandliefhebber. Ik heb een lichte huid, dus ik ben alleen maar de hele dag angstvallig aan het smeren. Zonnebrand en zand zijn geen fijne combinatie; al gauw plakt het zand op je hele lijf, schuurt er zand tussen je billen, besmeur je met je zanderige kleefvingers je flesje water, je boek, je telefoon, je appel en je boterhammen met zweterige kaas Ik hou eigenlijk alleen van het strand als er een bedje voorhanden is onder een ruime parasol, met een tafeltje en een ober die koele drankjes en knisperende salades voor je aanrukt. Zo wil ik best een dagje naar zee. En ik wil ook graag naar het strand als de zon bijna in zee zakt en je niet meer bang hoeft te zijn voor verbrande ledematen.

Van de week logeerde ik bij een vriend die een huisje heeft pal aan een dijk vanwaaruit je Texel ziet liggen en waar Nederland rond afbuigt naar het noorden. Overdag zaten we in zijn tuin onder een parasol in een zacht zeebriesje te werken, tegen de avond trokken we ons badgoed aan en liepen we naar het strand waar de zon zilveren strepen over de golven trok. Het water was koud en verrukkelijk. Zo wil ik wel elke dag naar zee.

Coronabeleid

Terwijl ik me op mijn handdoek liet opdrogen en het zand voor een halfuurtje voor lief nam, luisterde ik het gesprek af van mijn buren die het coronabeleid van de regering bespraken: een diep-donkerbruin echtpaar van een jaar of vijftig in twee meegebrachte strandstoelen met tussen hen in een royale koelbox. Ze maakten een praatje met een bekende die voorbij kwam gewandeld. Alles was even kut, was hun eensgezinde mening. Het track-en-tracebeleid van de GGD’s, de uitslag van de testen die veel te lang op zich liet wachten, die asociale jongeren die deden alsof corona niet bestond en zich weigerden te testen, Hugo de Jonge en Mark Rutte met hun lakse en tegenstrijdige adviezen. De kennis was inmiddels een biertje uit de koelbox in de handen gedrukt en er gezellig bij komen zitten – op minder dan anderhalve meter afstand, dat kon ik ook zonder centimeter vaststellen. Ze klaagden vrolijk verder. De kennis vertelde dat hij eigenlijk in quarantaine moest, want de zwager van zijn buurman met wie hij op een tuinfeestje had staan kletsen, was positief getest. ‘Maar ik heb geen klachten, dus ik zie geen reden. En mijn bedrijf moet ook draaien. Ik heb van het voorjaar al genoeg omzet gemist.’ Instemmend gemompel, maar verbeeldde ik het me dat de vrouw iets verder schoof van de man die in het zand aan haar voeten zat?

Vertrouwen

‘Laten jullie je vaccineren als er eindelijk dat vaccin is?’ vroeg de man die misschien wel corona had, terwijl hij aan zijn tweede biertje begon. ‘Geen denken aan’, zei de vrouw, en ze schonk zich nog wat wijn bij. ‘Zo’n vaccin vertrouw ik niet.’ De mannen knikten instemmend. Geen haar op hun hoofd, want wie kon je nou nog vertrouwen in coronatijden?

Onderwijl kleurde de zon de lucht roze en paars. Mijn badpak was droog. We gingen weer op huis aan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien