Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek van een huisarts: "Mensen durven ons bijna niet meer te bellen"

Ilona (50) is huisarts in een Amsterdamse volksbuurt. Voor Libelle houdt ze een dagboek bij waarin ze beschrijft hoe haar werkdagen er uitzien tijdens de coronacrisis.

Vandaag in het derde en laatste deel blikt Ilona terug op de afgelopen weken.

Advertentie

Slechte film

Ik merk dat alles wat de laatste tijd is gebeurd nu een béétje begint in te dalen. Aan het begin van deze coronacrisis had ik ’s morgens als ik wakker werd het idee dat ik in een slechte film was beland. De situatie wordt er niet minder aangrijpend op, maar inmiddels zitten we er nu als huisarts een stuk ‘zekerder’ bij. Waar de ziekte tot een paar weken geleden nog nieuw voor ons was, kunnen we nu een stuk sneller schakelen.

Het blijft wel vreemd dat je zo weinig mensen op de praktijk ziet. Voorheen liep rond 8.00 uur de eerste patiënt mijn spreekkamer binnen. Nu proberen we alles zo veel mogelijk via de telefoon op te lossen. Al merk je wel heel duidelijk dat mensen de huisarts inmiddels bijna niet (meer) durven te bellen. Ik probeer iedereen echt op het hart te drukken dat als het urgent is, mensen wél even contact met ons op moet nemen. Dan kunnen we altijd kijken of we iemand moeten zien.

Trek aan de bel

Iedereen is nu bang om ons ‘lastig te vallen’. Daardoor stellen mensen hulp voor serieuze zaken uit. Een collega van me had een patiënt die was gevallen en pas een paar dagen later aan de bel trok. Hij bleek uiteindelijk zijn heup gebroken te hebben. En we horen van andere artsen en ambulancebroeders af en toe vreselijke verhalen over patiënten die niet durven bellen uit angst dat zorgverleners het te druk hebben en waarvoor hulp uiteindelijk te laat komt.

Tegelijkertijd zijn mensen ook bang om in de praktijk corona op te lopen. Ik hoop wel echt dat mensen de komende tijd weer naar ons durven en willen komen. De ‘patiëntenstromen’ zijn gescheiden, dus de kans om corona in de wachtkamer op te lopen is zo goed als nihil. Mensen met koorts en luchtwegklachten zien we enkel met een compleet beschermingspak aan en op een ander tijdstip en andere plek dan mensen die voor een ‘gewoon’ spreekuur komen.

Eenzaam

Hoewel de situatie dus enigszins begint te wennen, blijft het veel indruk maken. Vooral het eenzame aan het hele coronavirus. En dan niet eens alleen bij mensen die zelf corona hebben, ook bij andere patiënten. Zo bel ik af en toe met een oudere dame die terminale maagkanker heeft. Zij moet nu helemaal alleen naar het ziekenhuis om radiotherapie te krijgen. Familieleden kunnen voorlopig niet langskomen: ze moet iedereen op afstand houden. Vreselijk.

Ook van de verhalen die je hoort over patiënten die sterven aan het virus breekt je hart. Familieleden die geen laatste kus of knuffel kunnen geven: dat vind ik zó heftig.

Taalbarrière

En zo komen er bijna dagelijks hartverscheurende situaties voorbij. Vorige week kwam een jonge man van in de 30 naar ons speciale corona-spreekuur. Het lastige: hij en zijn vrouw komen uit Eritrea. Ze spreken nog geen Nederlands en enkel de man spreekt een woordje Engels. Afgelopen week werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Ik belde zijn vrouw een dag later om te vragen hoe het met haar man ging, maar door de taalbarrière kwam ik er gewoon niet achter. Via-via heb ik toen haar zus kunnen bereiken, die iets beter Engels sprak. Zij vertelde me dat haar zwager inmiddels op de Intensive Care behandeld wordt en op zijn buik aan de beademing ligt.

Aangrijpend

Ik moet zeggen: daar ben ik wel echt kapot van. Die mensen hebben al zo’n lastige weg afgelegd, en dan gebeurt dit. Tijdens het spreekuur was de man al enorm angstig, en dan verloopt het ziektebeeld bij hem ook nog zo heftig. Dat vind ik echt aangrijpend.

En dat is het nare aan corona, dat het zo snel kan gaan. Je hebt iemand bij wijze van net nagekeken, en een halve dag later is de situatie compleet anders. Het ziektebeeld is moeilijk te voorspellen. Dat maakt het heel heftig. Daarom blijf ik zeggen: bel de huisarts op als het slecht(er) gaat. En let ook goed op elkaar. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld helemaal niet door hoe benauwd ze zijn. Trek aan de bel, dan kijken we je even na.

Ook als het gaat om een psychische belasting of spanning, dus bijvoorbeeld een thuissituatie waar je niet meer uitkomt, mag je aan de bel trekken bij de huisarts. Wij weten vaak per buurt welke hulp waar te vinden is.

Heftige ervaring

Een andere patiënt van mij, een dame van 50, was afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig is ze inmiddels weer thuis. Ik belde haar gisteren op om te vragen hoe het met haar is. Ze krabbelt langzaam weer op, maar je merkt dat de opname op zo’n afdeling echt een heftige ervaring voor haar was.

Naast telefoontjes met coronapatiënten spreek ik dagelijks ook met een aantal ouderen uit onze praktijk. Die bel ik op om te peilen hoe het met ze gaat, al bellen sommigen ook zelf naar onze praktijk. Met vragen over het virus, maar ook om bij ons aan te geven dat ze – mochten ze het virus oplopen en op een Intensive Care belanden – niet beademd willen worden. Die laten dan weten: ‘mocht het zo ver komen, dan is het gewoon klaar’. Voor ouderen is beademen vaak zo’n zware belasting dat ze – mochten ze er uiteindelijk weer bovenop komen – daarna vaak een slechte kwaliteit van leven hebben. Dat is best een raar gevoel, om het daar zo expliciet met zo’n grote groep mensen over te hebben.

Van dag tot dag

Eigenlijk leef ik een beetje van dag tot dag. De komende weken ben ik ingedeeld op allerlei verschillende diensten. Morgen draai ik bijvoorbeeld een dienst in het OLVG in Amsterdam-Oost op de coronapost. Daar beoordeel ik bij iedereen die binnenkomt of ze thuis kunnen uitzieken of niet. In het ziekenhuis in het westen van de stad is net een speciale ‘corona-tent’ neergezet, waar bloed geprikt kan worden en waar artsen een CT-scan van de longen kunnen maken. Daar kunnen we mensen ook nog naar verwijzen.

En verder zal ik nog wat extra diensten draaien, maar het is even afwachten waar ik word ingedeeld. Ik zie elke ochtend wel wat de dag me brengt. De komende tijd wordt in elk geval spannend. Ik hoop echt dat de maatregelen zin hebben gehad en dat de IC’s het voorlopig aankunnen.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Terug naar de kust: familie Meiland bezichtigt waanzinnige boerderij

Erica en Martien Meiland hebben er geen geheim van gemaakt dat ze Hengelo na ongeveer een half jaar alweer gaan verlaten. Door gedoe met het bestemmingsplan moeten ze vertrekken en verhuizen ze weer terug naar de Randstad. De familie is al op huizenjacht en heeft een waanzinnige boerderij bezichtigd.

Vanaf maart zijn de Meilandjes terug op televisie en kunnen we allemaal meegenieten van de huizenjacht. Weekend weet nu al te vertellen welk huis de familie onder andere heeft bezichtigd. Ze zijn namelijk gespot bij een waanzinnige boerderij in Leiderdorp dat te koop staat voor 2,75 miljoen euro. Het dorp is bekend terrein voor de familie. Het ligt niet ver van hun oude woonplaats Noordwijk en ook schoonzoon Dirk komt hier vandaan.

Advertentie

Nieuwe boerderij voor de familie Meiland

Deze boerderij lijkt het perfecte huis voor de familie: het heeft twee aparte leefgedeelten voor Erica en Martien en er is zelfs de mogelijkheid om hun oude hobby weer op te pakken in de bed & breakfast. Het huis beschikt over elf slaapkamers, zeven badkamers en drie keukens. Tel daar twee recreatiezalen, een royale tuin, een privé-oprijlaan en weilanden bij op en het doet zeker niet onder voor een Frans chateau. En het allerbelangrijkste: er is een wijnen, wijnen, wijnkelder.

De Meilandjes weer op televisie

In een reactie aan Shownieuws vertelt Martien dat ze deze boerderij niet gaan kopen. Ze hebben het inderdaad samen met de cameraploeg bezichtigd, maar zijn ook bij een aantal andere huizen geweest. Welk huis ze uiteindelijk wel gaan kopen, zullen we ongetwijfeld gaan zien in de nieuwe serie die vanaf maart te zien is op televisie.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weekend, Shownieuws. Beeld: Talpa, Funda

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal de slee maar van zolder: vrijdag kans op 5 tot 10 centimeter sneeuw

O, wat zouden we graag het weekend beginnen in een witte wereld. Voor een deel van het land is er goed nieuws: in Groningen, Drenthe en delen van Friesland wordt vrijdagochtend flink wat sneeuw verwacht.

Weerplaza meldt dat het de komende dagen flink gaat regenen. In het noorden en noordoosten van het land verandert dat vrijdag wellicht dus even in sneeuw. De verwachting is nog een beetje onzeker, maar mocht het er echt van komen dan is dat gelijk ook “een aanzienlijke hoeveelheid”, volgens Weerplaza.

Advertentie

5 tot 10 centimeter sneeuw

En met die aanzienlijke hoeveelheid hebben we het over zo’n 5 tot 10 centimeter. Genoeg voor een rondje op de slee of het maken van een sneeuwpop, dus. De overgangszone van sneeuw naar regen ligt volgens de weersite waarschijnlijk boven de Noordoostpolder en Gelderland.

Maar het kan óók zo zijn dat het alleen boven het noorden van Duitsland valt. Dan blijft de sneeuwkans wellicht alleen hoog voor Groningen. Morgen moeten de voorspellingen definitief laten zien hoe de verwachting voor vrijdag eruit ziet: wordt het sneeuw, of blijft het bij ijsregen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Weerplaza. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Geen hotels, maar ziekenhuizen en spelen met Diederik: Anna bedacht het spel 'coronapoly'

We gaan richting een jaar lang corona, een moment waar we liever niet al te lang bij stil willen staan.  Niet helemaal waar, want er ontstaan ook leuke dingen in tijden van crisis. Bijvoorbeeld: Anna bedacht haar eigen coronapoly.

Komen al die bordspellen ondertussen wel een klein beetje je neus uit? Ga zelf aan de slag met een nieuw spel. Dat dacht Anna Grooten (19) uit Heerenveen ook. Ze bedacht zelf een coronaversie van het beroemde spel Monopoly. Inclusief het RIVM, OMT, de bruiloft van Grapperhaus en het vaccin.

Advertentie

Coronapoly met ziekenhuizen

Coronapoly begint in, hoe kan het ook anders, Wuhan. Moet je naar de gevangenis? Dan ga je in quarantaine. En hotels zijn in deze versie ingeruild voor ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook gebouwen kopen als het Torentje, het Catshuis en het Binnenhof. Overal is aan gedacht.

Spelen met Diederik Gommers

Anna kwam op het idee door een video op TikTok. Twee weken lang knutselde ze aan haar eigen spel dat je kunt spelen met Hugo de Jonge, Diederik Gommers, Irma Sluis en andere bekende corona-gezichten. Ook de Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes zijn in coronastijl. In een interview met RTL Nieuws las ze een kaartje voor: “De tweede lockdown is voorbij en de winkels zijn weer open. Je komt Hugo de Jonge tegen en complimenteert hem met zijn geweldige schoenenkeuze. Je krijgt 25 euro vanwege dit aardige compliment.” Plannen voor het uitbrengen van het spel zijn er nog niet, eerst gaan ze het zelf nog spelen.

 

 

 

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: Facebook/Anna Grooten

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kan een intolerantie voor bepaald eten ook overgaan?

In het geval van een intolerantie vraag je je misschien af: zou mijn lichaam er misschien aan kunnen wennen, als ik er maar lang genoeg aan blootgesteld word? Een soort therapie dus, waarbij ik gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

We vroegen het diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein.

Advertentie

Intolerantie vs. allergie

Van een lactose-, gluten-, pinda-, schelpdieren- of fructoseintoleratie heeft menig mens last. Gevolg? Onder meer darmklachten, migraine, jeuk en/of hartkloppingen. De oorzaak is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten. Vooral niet te verwarren met een allergie.

Walrabenstein legt uit: “Grofweg kun je stellen dat er bij een allergie een directe reactie optreedt die soms levensgevaarlijk kan zijn. En in het geval van intoleranties gaat het meestal over maag- en darmklachten als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen.”

Coeliakie en lactoseintolerantie

“De bekendste vormen van voedselintoleranties zie je bij mensen met coeliakie en bij mensen met een lactoseintolerantie. Bij coeliakie kan het eten van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst, leiden tot ontstekingen in de darm. Het is een auto-immuunziekte en erfelijk.

Lactoseintolerantie komt voor bij mensen die, meestal al vanaf hun kindertijd, geen enzymen meer aanmaken die lactose kunnen afbreken. Beide aandoeningen veroorzaken geen allergische reactie.”

Allergie, intolerantie of sensitiviteit

“Daarnaast bestaan er diverse sensitiviteiten voor voeding. De bekendste is glutensensitiviteit, waarbij mensen na het eten van glutenbevattende producten gezondheidsklachten krijgen (vooral in het spijsverteringskanaal, maar ook vermoeidheid) . Als ze hiermee stoppen, dan stoppen ook de klachten. Glutensensitiviteit is ondertussen wel erkend, maar we weten over de oorzaak nog (te) weinig.”

Een huisarts kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een allergie, intolerantie of een sensitiviteit. Mocht er een vermoeden zijn, dan kunnen gespecialiseerde artsen dat onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een voedselprovocatietest: het uitlokken van de allergie door een beetje van het voedsel in te nemen.

Gezond voedingspatroon

Wijst de test een intolerantie uit, dan is er volgens Walrabenstein een punt waar op gelet moet worden: “Op basis van de uitslag zouden zij dan veel voedingsmiddelen moeten laten staan. Het is naar mijn mening onverantwoord om deze mensen zonder nader advies over hoe zij dit moeten doen, slechts een lijstje te geven met wat men beter wel en niet kan eten. Want hoe stel je een gezond voedingspatroon samen als er ineens heel veel producten wegvallen?”

“Het is dan belangrijk om bij een lange lijst ’no-go’ producten ook eens met een diëtist te praten. De diëtist kan niet alleen zorgen dat jouw voedingspatroon volwaardig is, maar ook helpen bij het doen van provocatietesten om zo te checken of deze producten echt állemaal leiden tot klachten.”

Intoleranties tegengaan

Afijn, de hamvraag, nu we dit onderscheid kennen: kunnen klachten door frequente blootstelling minder erg worden? Dat ligt eraan. “Nee, niet bij allergieën, coeliakie of  lactoseintolerantie. Mensen die last hebben van die vormen van voedselovergevoeligheid moeten zich echt aan hun dieet blijven houden.”

Voor voedselsensitiviteiten zit dat anders. De wetenschap heeft volgens Walrabenstein ontdekt dat veel sensitiviteiten te relateren zijn aan de darmflora, het microbioom in onze darmen. “Door onbewerkt, overwegend plantaardig – en dus vezelrijk – te eten, voeden wij de goede bacteriën in onze darmen, zodat deze de ’slechte’ (die vooral leven op verzadigd vet en suiker) een beetje kunnen wegdrukken.”

Verbeterde darmflora

“Een gezond microbioom kan gerust nog eens getest worden op eerdere voedselintoleranties, door kleine hoeveelheden van producten te eten waarvoor men dacht overgevoelig te zijn. Een verbeterde darmflora kan wellicht deze voedingsmiddelen wél goed verteren.”

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek Food, Body, Mind van Wendy je ook verder helpen.

In deze video legt Wendy uit waarom ook beweging belangrijk is om gezond te blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wendy Walrabenstein. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien