Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek van Willeke: "Ik ben het baby’tje, ik was mama’s meisje"

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. En sinds kort houdt ook zij een dagboek bij voor Libelle. Ze is bijdehand, maar ook weleens onzeker. Over haar uiterlijk bijvoorbeeld en over sex, want dat wil haar nieuwe vriend wel, maar zij nog niet. Ze spookt van alles uit en heeft zo haar twijfels over de relatie van haar moeder. Iedere woensdag lees je haar dagboek op Libelle.nl.

Advertentie

Vrijdag

Mama staat voor me met grote natte ogen. Boy heeft een beschermende arm om haar heen geslagen en kust haar hoofd. Er hangt een vreemde stilte omdat we wachten tot Robbert er ook is. Mama en Boy hebben iets te vertellen, zeiden ze. Ik kan wel gokken wat het is maar laat de gedachte nog niet helemaal concreet worden in mijn hoofd. Ik word ongeduldig en roep de trap op: “Kom dan, Rob!”

Boy kijkt me aan en zegt: “Aan één moeder heeft hij genoeg.”

Aan één vader ook, wil ik zeggen, maar ik doe het niet. Dan sloft Robbert de trap af. “Wat is er? Hebben ze Griekenland op slot gegooid?”

Mama lacht een zenuwachtig lachje, haalt diep adem en zegt: “Jongens, het is… wij zijn… ik ben zwanger. Jullie krijgen een broertje of zusje!” Boy lacht zijn brede witte lach en klopt op mama’s buik.

“Oh joh!” zegt Rob, “leuk, mam.” Hij omhelst haar. Ik ben stil. Ik voelde dat dit eraan zat te komen, waarom heb ik geen reactie voorbereid? Wat vind ik hiervan? Een baby’tje in huis, dat is lief, misschien een zusje om mee te tutten… Maar een egoïstische gedachte bekruipt me: Ik ben het baby’tje, ik was mama’s meisje. En ik schaam me ook ergens voor mama met haar zachte witte buik die straks nog groter is, naast Boy die zo veel jonger is, en dat er dan straks voorgoed een bewijsje rondloopt van hun relatie. De gedachten duizelen me, maar de ogen van Boy zijn strak op mij gericht en ik weet dat ik iets moet zeggen.

“Wat fijn, mama. Ik ben zo blij voor je. Ook voor jou, Boy.” Ik meen het. Een beetje.

Zaterdag

Lotte haalt me op met de fiets en samen fietsen we naar het water. Als we aankomen beseffen we dat wij niet de enigen waren met dit idee. Ik heb al maanden niet zo veel mensen bij elkaar gezien, vriendinnen samen op picknickkleedjes, jongens die elkaar koppie-onder duwen, flessen fris die van mond tot mond gaan. Besmettingsgevaar, schiet er even door mijn hoofd, zeker nu mama zwanger is… maar dit mag, voor zover ik kan zien is iedereen onder de 18, en ik wil geen spelbreker zijn. Lotte is snel geinstalleerd, ze ligt languit op een grote bloemenhanddoek. “Ik hoop dat ik een beetje bruin word!” zegt ze. Ik kijk naar haar rode haar en met sproeten bedekte wangen en schiet in de lach. “Ik help het je hopen!”

Ik heb juist mijn kleren uitgedaan als ik een één van de joelende jongensstemmen achter me herken.

“Adam? Hey! Adam!”

Ik stap op hem en zijn vrienden af. Ze hebben allemaal meisjes bij zich, of zeg maar gerust meiden, ouder dan ik zijn ze allemaal. Eentje steekt een sigaret op. Ik trek Adam aan zijn hand en hij loopt mee het groepje uit.

“Waarom nam je nou je telefoon steeds niet op?” zeg ik.

“Sorry babe,” mompelt hij, “ik heb gewoon andere dingen, vrienden en zo, werk, school.”

“De scholen zijn dicht hoor.”

“Wilsie, kom nou eens. Niet overal een punt van maken. Ik ben gewoon niet zo goed in bellen en appen en zo.” Ik laat hem een zoen op mijn mond drukken. Achter ons klinkt gefluit. Onwillekeurig smelt ik en zoen ik hem terug. Ik heb hem gemist. Ik leun mijn hoofd tegen zijn borst en zeg, “maar nou gaan we elkaar heel weinig zien. Ik ga in augustus twee weken weg met mijn familie.”

“Ik weet het goed gemaakt, ga met mij mee zeilen in augustus. Al m’n boys gaan ook, gezellig.”

Zeilen met Adam! Dat lijkt me een geweldig idee. Weg van mama en Boy en hun verstikkende verliefdheid. Weg van dat gepraat over zwangerschap.

Zaterdagavond

Natuurlijk mag ik niet mee zeilen met Adam. Mama keek meteen zielig toen ik het vroeg. Ik trek het hier niet meer, ik wou dat ik de afwezige ouders van Adam had, of de rare hippie-ouders van Lotte.

“Ik gá niet! Al trek je me dat vliegtuig in!” roep ik van de trap en ik sla mijn kamerdeur achter me dicht. De tranen van woede rollen over mijn wangen. Genoeg. Nog één zo’n ruzie en ik ga ervandoor.

Meer dagboeken lezen?

Je leest het Dagboek van Anne-Wil hier >

Nieuwsgierig naar het Dagboek van Manon (de moeder van Willeke)? Neem dan een abonnement op deze exclusieve e-column:

Libelle e-column Manon (52x per jaar)
Libelle e-column Manon (52x per jaar)
€14,95
Bestel nu

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Naar déze sterrenbeelden kun je het beste luisteren voor goed advies

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten dat je een vriend of vriendin om advies vroeg. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat die ene vriendin altijd met goedbedoeld advies komt, dat je uiteindelijk toch niet echt uitvoert. Terwijl die andere vriend(in) wél vaak de juiste snaar weet te raken.

Grote kans dat die persoon één van deze sterrenbeelden is.

Advertentie

Stier

De stier heeft een goed gevoel voor persoonlijke relaties en houdt altijd rekening met verschillende perspectieven bij het vormen van een mening. De stier wordt gezien als een zeer reflecterend sterrenbeeld met een hoge emotionele intelligentie. Dat zorgt ervoor dat zij vaak nuttig advies geeft.

Leeuw

Een leeuw zet sowieso al graag de toon en wijst anderen maar al te graag in de goede richting. Als een leeuw érgens goed in is, dan is het wel iemand anders uit zijn comfortzone halen, zeker als het gaat om werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan zit de leeuw er niet snel naast met haar mening. De leeuw kan je waardevol advies geven dat soms de rest van je leven meeneemt.

Boogschutter

Als de boogschutter ergens goed in is, dan is het wel in luisteren. Zowel in hun vriendenkring, als voor hun partner staan ze ijzersterk dankzij hun goede mensenkennis. Daardoor weten ze ook altijd goed advies te geven. De boogschutter kan de ander goed inschatten, waardoor ze goed weet in welke richting ze het advies kan geven. Vooral bij relatiekwesties kun je altijd vertrouwen op het advies van de boogschutter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Advertentie

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien