Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 40: "Dit is een film, dit is niet echt, giert het door mijn hoofd"

Lars, die wegens ernstige gedragsproblemen anderhalf jaar in een instelling woonde, is terug in zijn geboortestad Amsterdam. Hij woont acht maanden bij een begeleid wonen groep. Dan wordt hij achttien jaar en krijgt van de gemeente een eigen flatje. Met camerabewaking. Tijd om op eigen benen te leren staan, vindt men. Zijn moeder ziet alles met lede ogen aan.

Anderhalve maand woont Lars nu in zijn flatje in een buitenwijk van Amsterdam. Cadeautje van de gemeente. Het uitzicht is magnifiek, je kunt ver kijken vanaf de zevende verdieping. Maar daar let Lars zeker niet op. Die kijkt niet verder dan zijn neus lang is. Hij komt nog veel bij mij langs. Want hier is de koelkast vol. En zijn matties wonen hier in de buurt. Gelukkig heeft hij een baantje bij een maaltijdbezorgservice. En hij gaat naar school. Thank god.

Advertentie

Als ik informeer hoe het op de flat is, krijg ik nooit een duidelijk antwoord. Wel klaagt hij regelmatig over de camera’s die in de flat hangen. Mentor Winfred, alias Baloe de Beer, een bijnaam die de man dankt aan zijn gezellige berenbuik en dito tempo van bewegen, is vervangen door cameratoezicht.

Vlindermes

Op een zaterdagochtend begin oktober gaat mijn telefoon. Aan het nummer zie ik dat het de zorgcoördinator van de Begeleid Wonen Groep van Lars is. Wat moet die nu zo vroeg in het weekend? Een vaag gevoel van onrust maakt zich van mij meester. “Is Lars bij jou thuis?” vraagt ze. Aan haar stem hoor ik dat ze gespannen is. Wanneer ik bevestigend antwoord, zegt ze: “Niet schrikken, maar er komt zo politie bij je langs. Lars heeft de camera’s in zijn flat onklaar gemaakt en daardoor zijn we gaan kijken. Er is iets bij hem gevonden wat verboden is. Je mag Lars niet waarschuwen.” OMG. Dit is wat ik al die tijd al vreesde. Lars is betrokken bij onfrisse praktijken en nu komt de politie hem halen. Op mijn stamelende vraag wat er dan precies gevonden is, krijg ik geen antwoord. Tijd om na te denken heb ik niet, vijf minuten later gaat de deurbel.

Ik werp een blik door het raam naar beneden en zie een politieauto staan. Er stappen vier agenten uit. Ik open de deur en kijk in een heel streng gezicht van een grote politieagent. Hij staat al in de gang. Zijn collega’s denderen achter hem aan. Mijn hele halletje is in no time gevuld met uniformen. “Waar is Lars?” vraagt de grote man die duidelijk de leiding heeft. “Er is een vlindermes aangetroffen in zijn woning. En dat valt onder verboden wapenbezit.” Hij staat onder de douche,” antwoord ik met een bevende stem. “U gaat mij voor naar de douche,” antwoordt hij bars. Dit is geen verzoek, het is een bevel. Ik kan niet anders dan het opvolgen en ga hem voor naar de trap die uitkomt bij een overloop waaraan de badkamer grenst. Rechts mondt de overloop uit in mijn slaapkamer. “Lars, opendoen, er is politie!” roep ik door de dichte deur heen.

Gearresteerd

Lars doucht altijd met de deur op slot, onder begeleiding van snoeiharde rapmuziek die uit zijn box schalt, dus ik moet een paar keer roepen voor hij reageert. De politieman vindt het allemaal te lang duren en geeft een schop tegen de badkamerdeur. Zijn grote zware schoen met stalen neus boort zich dwars door de deur. Alsof deze van bordkarton is. Lars opent de deur op een kiertje, hij heeft snel een handdoek omgeslagen. “Er is een vlindermes aangetroffen in je woning. Je bent aangehouden wegens verboden wapenbezit,” bast de man en rukt de deur verder open. “He, wat is dit, ik heb niets misdaan!” roept Lars met een verbaasd gezicht. “Omdraaien en handen op je rug!’ roept de agent. Lars kan niet anders dan zich omdraaien. De man pakt hem beet bij zijn nog natte bovenarmen en klikt vliegensvlug een paar handboeien dicht. Dit is een film, dit is niet echt, giert het door mijn hoofd. Ik weet niet wat ik moet doen. Schreeuwen, gillen, flauwvallen. Of alles tegelijk? In plaats daarvan zeg ik niets, de adrenaline heeft mijn keel dichtgeknepen. “Haalt u wat kleding voor hem,” bast de man verder.

Trillend van de zenuwen zoek ik een onderbroek, shirt, sokken en trainingsbroek en overhandig deze aan de agent. Ik word naar beneden gestuurd, waar de vrouwelijke politieagenten staan te wachten. Ze zien mijn paniek en proberen me gerust te stellen. “Wat een schrik voor u ook,” zegt de ene. Ik probeer de situatie een beetje uit te leggen maar kom nauwelijks uit mijn woorden. “Hij heeft in een instelling gewoond maar zit nu bij een Begeleid Wonen traject. Hij woont pas net op zichzelf. Het ging eigenlijk best goed,” zeg ik in een poging om Lars te verdedigen, “Hij zit weer op school en heeft eindelijk weer contact met zijn vader.” De vrouwen knikken begrijpend en kijken me meelevend aan.

Gat in de deur

De mannelijke agenten hebben Lars in een broek gehesen en duwen hem voor hen uit de trap af, richting voordeur. Zijn bovenlijf is nog steeds ontbloot. “Hij gaat mee naar het bureau voor verhoor,” bast de grote agent. “Enne, dat gat in uw deur kan niet verhaald worden op de politie.” Geen excuus, hij gaat als een botte bijl op zijn doel af. Hij trekt mijn voordeur open en duwt Lars in de gereedstaande politieauto. “Dag mevrouw, sterkte,” zeggen de dames.

Bente, die schijnbaar al die tijd onbewogen in haar kamertje op de benedenetage zat, kijkt mij geschrokken aan. De hele show nam nog geen tien minuten in beslag en heeft zich vrijwel voor haar kamerdeur afgespeeld. Ik voel me ellendig. Schaam mij vooral voor Bente. Dat zij dit moet meemaken. Haar broer die op klaarlichte dag in de boeien geslagen wordt en als een zware misdadiger wordt afgevoerd.

Advocaat

Er belt een vriendin die mij voorstelt met haar en een andere hartsvriendin naar de markt te gaan. “Gezellig, tot zo”, zeg ik afwezig. Ik durf haar niet door de telefoon te vertellen welke film zich zojuist voor mijn ogen is vertoond. Met kloppend hart bel ik eerst onze advocaat, die Lars al jarenlang bijstaat. “Zozo, dat is niet handig van hem,” antwoordt de man. Zijn rustige stem kalmeert mij een beetje. “Ik zal hem vanmiddag bezoeken,” zegt hij. “Ze zullen er wel haast mee maken, want hij is nog jong en verboden wapenbezit wordt in Amsterdam hoog aangerekend. Dus de kans bestaat dat hij maandag al wordt voorgeleid bij de rechter. Reken er dus maar op dat hij wel twee dagen op het bureau moet blijven.”

Ik hang op. Vragen schieten door mijn hoofd. Krijgt Lars nou een strafblad? Wordt hij uit zijn flat gezet? Komt hij in de gevangenis?

Cappuccino

Totaal verdwaasd bestel ik een cappuccino in het cafeetje dat grenst aan de straat van de zaterdagmarkt. Mijn vriendinnen komen vrolijk binnenvallen. Ik bestel nog twee koffie. En open mijn mond. “Jongens, ik moet jullie iets vertellen,…” begin ik. Ik kan het niet voor me houden, net doen of er niets gebeurd is en vrolijk mee babbelen. Ze kijken me verschrikt aan. “Jeetjemina, wat vreselijk,” zegt de een als ik ben uitgesproken. “Nee, lieverd toch, ook dat nog,” zegt de ander.

Ik kan wel huilen maar doe het niet. Dan vestig ik enorm de aandacht op mezelf. Bovendien is Lars er niet mee geholpen.

Geen snitch

De dag trekt in een waas voorbij. ‘s Middags belt de advocaat om te vertellen dat hij bij Lars op bezoek is geweest. “Het mes is niet gebruikt,” stelt hij mij gerust. Ook vertelt hij dat Lars gezegd heeft dat hij het voor een vriend moest bewaren. Wie, dat wil hij niet zeggen. Hij is geen snitch (verrader). De zorgcoördinator belt mij ook nog terug, om te vertellen dat er maandag een spoedberaad zal plaatsvinden omtrent de flat van Lars. “Waarschijnlijk kan hij niet blijven wonen,” zegt ze. “Wapen- en drugsbezit zijn ten strengste verboden.”

‘s Nachts staar ik door het slaapkamerraam naar de donkere lucht. Er valt geen ster te bekennen. En denk aan Lars in zijn cel. Blijkbaar vond het universum het tijd voor een teken. Soms moeten mensen nog een beetje verder vallen voor ze wakker worden.

Ik val in een onrustige slaap.

Volgende week: Mama, ik hou van je!

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

7x de opvallendste én leukste kapsels die Leontine Borsato ooit heeft gehad

Als er één iemand is die de afgelopen jaren veel verschillende kapsels heeft gehad, dan is het Leontine Borsato wel. Ze heeft een gezicht waar werkelijk elk kapsel bij staat en dan is Leco van Zadelhoff ook nog eens één van haar beste vrienden.

Daarom hier een overzichtje van de meest opvallende en leuke kapsels van Leontine Borsato.

Advertentie

1.Wilde krullenbol

Leco van Zadelhoff deelde vandaag een leuke throwback van Leontine Borsato met krullen en eerlijk is eerlijk: het staat haar prachtig:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

2. Rachel-kapsel

Als je fan bent van Friends dan kun je je het bekende Rachel-kapsel vast wel herinneren. Dit kapsel waarbij je lokken naar binnen vallen was destijds razend populair en ook Leontine Borsato is ooit voor de Rachel-look gegaan. Met een héél andere haarkleur ook:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

3. Korte coupe

De laatste jaren gaat Leontine voor lange lokken, maar er is een tijd geweest dat ze een zéér korte coupe had. En ook dan kun je zien dat Leontine Borsato werkelijk élk kapsel kan hebben:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

4. Platinablond

Je kunt het je nu waarschijnlijk niet voorstellen, maar er is een tijd geweest dat Leontine ook rond liep met platinablond haar. Tel daar ook nog eens héél veel volume bij op en dit is het resultaat:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leontine (@leontineborsato)

5. Prachtige pony

Als er één kapsel is dat nooit uit de mode is geraakt, dan is het de pony wel. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat Leco ook een keer bij Leontine een pony heeft geknipt. Hieronder zie je het prachtige resultaat:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

6. Lange bob én blond

Een paar jaar geleden ging Leontine opnieuw voor blond, maar deze keer iets subtieler dan in haar vroegere jaren. En mét een lange bob:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

7. Uitbundige coupe

Misschien wel één van de meest opvallende kapsels die we bij Leontine hebben gespot, is dit kapsel dat ze droeg naar de premiere van een musical:

kapsels leontine borsato

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

7x de opvallendste én leukste kapsels die Leontine Borsato ooit heeft gehad

Als er één iemand is die de afgelopen jaren veel verschillende kapsels heeft gehad, dan is het Leontine Borsato wel. Ze heeft een gezicht waar werkelijk elk kapsel bij staat en dan is Leco van Zadelhoff ook nog eens één van haar beste vrienden.

Daarom hier een overzichtje van de meest opvallende en leuke kapsels van Leontine Borsato.

Advertentie

1.Wilde krullenbol

Leco van Zadelhoff deelde vandaag een leuke throwback van Leontine Borsato met krullen en eerlijk is eerlijk: het staat haar prachtig:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

2. Rachel-kapsel

Als je fan bent van Friends dan kun je je het bekende Rachel-kapsel vast wel herinneren. Dit kapsel waarbij je lokken naar binnen vallen was destijds razend populair en ook Leontine Borsato is ooit voor de Rachel-look gegaan. Met een héél andere haarkleur ook:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

3. Korte coupe

De laatste jaren gaat Leontine voor lange lokken, maar er is een tijd geweest dat ze een zéér korte coupe had. En ook dan kun je zien dat Leontine Borsato werkelijk élk kapsel kan hebben:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

4. Platinablond

Je kunt het je nu waarschijnlijk niet voorstellen, maar er is een tijd geweest dat Leontine ook rond liep met platinablond haar. Tel daar ook nog eens héél veel volume bij op en dit is het resultaat:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leontine (@leontineborsato)

5. Prachtige pony

Als er één kapsel is dat nooit uit de mode is geraakt, dan is het de pony wel. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat Leco ook een keer bij Leontine een pony heeft geknipt. Hieronder zie je het prachtige resultaat:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

6. Lange bob én blond

Een paar jaar geleden ging Leontine opnieuw voor blond, maar deze keer iets subtieler dan in haar vroegere jaren. En mét een lange bob:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

7. Uitbundige coupe

Misschien wel één van de meest opvallende kapsels die we bij Leontine hebben gespot, is dit kapsel dat ze droeg naar de premiere van een musical:

kapsels leontine borsato

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

André van Duin over eventuele nieuwe liefde: “Ik zie mezelf niet op Tinder zitten”

Hoewel André van Duin het nog elke dag moeilijk heeft met het verlies van zijn grote liefde Martin, sluit hij een nieuwe relatie niet uit. Al zal het geen zelfde soort relatie worden , zo laat hij weten in een interview met YouTuber Robbert Rodenburg.

André van Duin is bijzonder openhartig in het interview. Zo praat hij over zijn coming-out, het verlies van Martin en het vinden van een eventuele nieuwe liefde.

Advertentie

“Ik ben blij dat ik veel te doen heb”

André vertelt dat hij veel afleiding probeert te zoeken om de leegte te vullen. “In werk, bijvoorbeeld. Maar je moet ook leren alleen te zijn, je kan niet alleen maar een sprookjeswereld om je heen creëren. Dus je moet afleiding zoeken in je werk en met vrienden en kennissen. Ik ben blij dat ik veel te doen heb. Als je met je werk bezig bent, heb je geen tijd voor verdriet. Dan is het wel een teleurstelling als je weer thuis komt, maar ben je toch de hele dag doorgekomen.” Als Robbert hem vraagt of hij nog elke dag moet huilen, breekt André: “Ja, zeker,” reageert de presentator met een traan. “Het blijft een verdrietig iets.”

Nieuwe liefde voor André van Duin?

Een nieuwe relatie sluit André echter niet uit. “Daar denk ik wel veel over na. Ga ik het nu alleen uit zitten of iemand zoeken? Het zou sowieso niet iemand zijn om echt mee samen te leven, daar heb ik te veel bagage voor. Dan maak je geen eenheid meer denk ik. Maar wel een soort latrelatie. Iemand op wie je kan rekenen als er iets is en met wie je leuke dingen kan doen,” vertelt hij. Heel makkelijk zal het vinden van een nieuwe liefde niet zijn, denkt hij. “Je bent BN’er, dus dan is het lastig je zo open en bloot te geven. Of dat mensen denken: André is druk zat, die ga ik niet vragen. Dus ik weet het eigenlijk niet. Hoe ga je dat ook zoeken? Ik zie mezelf niet op Tinder zitten.”

Nieuwsgierig naar het hele interview? Je kunt het hieronder terug bekijken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube. Beeld: Screenshot YouTube

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

André van Duin over eventuele nieuwe liefde: “Ik zie mezelf niet op Tinder zitten”

Hoewel André van Duin het nog elke dag moeilijk heeft met het verlies van zijn grote liefde Martin, sluit hij een nieuwe relatie niet uit. Al zal het geen zelfde soort relatie worden , zo laat hij weten in een interview met YouTuber Robbert Rodenburg.

André van Duin is bijzonder openhartig in het interview. Zo praat hij over zijn coming-out, het verlies van Martin en het vinden van een eventuele nieuwe liefde.

Advertentie

“Ik ben blij dat ik veel te doen heb”

André vertelt dat hij veel afleiding probeert te zoeken om de leegte te vullen. “In werk, bijvoorbeeld. Maar je moet ook leren alleen te zijn, je kan niet alleen maar een sprookjeswereld om je heen creëren. Dus je moet afleiding zoeken in je werk en met vrienden en kennissen. Ik ben blij dat ik veel te doen heb. Als je met je werk bezig bent, heb je geen tijd voor verdriet. Dan is het wel een teleurstelling als je weer thuis komt, maar ben je toch de hele dag doorgekomen.” Als Robbert hem vraagt of hij nog elke dag moet huilen, breekt André: “Ja, zeker,” reageert de presentator met een traan. “Het blijft een verdrietig iets.”

Nieuwe liefde voor André van Duin?

Een nieuwe relatie sluit André echter niet uit. “Daar denk ik wel veel over na. Ga ik het nu alleen uit zitten of iemand zoeken? Het zou sowieso niet iemand zijn om echt mee samen te leven, daar heb ik te veel bagage voor. Dan maak je geen eenheid meer denk ik. Maar wel een soort latrelatie. Iemand op wie je kan rekenen als er iets is en met wie je leuke dingen kan doen,” vertelt hij. Heel makkelijk zal het vinden van een nieuwe liefde niet zijn, denkt hij. “Je bent BN’er, dus dan is het lastig je zo open en bloot te geven. Of dat mensen denken: André is druk zat, die ga ik niet vragen. Dus ik weet het eigenlijk niet. Hoe ga je dat ook zoeken? Ik zie mezelf niet op Tinder zitten.”

Nieuwsgierig naar het hele interview? Je kunt het hieronder terug bekijken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube. Beeld: Screenshot YouTube

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien