Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 7: "Waar moeten we met ons kind naartoe? Moet hij naar een speciale school?"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Hij haalde de maximale citoscore en begon op het vwo, maar werd keer op keer van school gestuurd. Hij gaat nu naar het vmbo op het terrein van de instelling. 

Kinderen van de gesloten afdeling bezoeken de aparte middelbare school die op hetzelfde terrein gevestigd is als waar de instelling staat. Het onderwijs is hier op vmbo-niveau. Pas als je instellingsgedrag naar wens verloopt en je kunt laten zien dat je eigen verantwoordelijkheid kunt dragen, mag je zelfstandig reizen naar een school in de stad verderop. Zover is het voor Lars nog lang niet. Hij moet eerst de zomer maar eens zien door te komen.

Advertentie

Vechtpartij

Hoewel Lars in groep 4 gepest wordt (door een etter die pas na vele klachten van ook andere ouders van school gestuurd wordt), brengt hij de lagere school tot een goed einde. Hij is niet overijverig, maar kan goed leren. Door zijn 100% citoscore belandt hij op een groot lyceum in Amsterdam. Pas in 3 vwo, wanneer de puberteit genadeloos toeslaat, komen de hobbels en de bobbels. Hij neemt zijn boeken liever niet dan wel mee, irriteert de leraren, roept door de klas en wordt er vaak uitgestuurd. Iedere rapportbespreking ga ik met lood in mijn schoenen naar het grote, oude en streng ogende gebouw. Is de mentor in de eerste en de tweede klas een aimabele man die een zwak heeft voor het chaotische kind dat altijd wel iets kwijt of vergeten is, met de mentor in de derde valt niet te spotten. Na een vechtpartij tussen Lars en een medeleerling, wordt Lars een paar dagen geschorst. Ik word op school verordonneerd en zie een verhitte, dwarse puber die zijn tranen nog maar net kan bedwingen. Het is het eerste ernstige incident van een reeks. Uiteindelijk krijgt hij begin 2017 door het lyceum een Time Out Periode (TOP) opgelegd.

Slechte vrienden

Het TOP-project betekent dat Lars 3 maanden lang naar Altra-klas moet op een vmbo-school. Altra-onderwijs is speciaal onderwijs voor kinderen met ‘hardnekkige’ opvoed- en opgroeiproblemen. Kleine klassen, veel aandacht en begeleiding moeten het naar school gaan vergemakkelijken en ervoor zorgen dat een kind weer een succes-ervaring boekt. Hoewel het ‘top’ klinkt, is de praktijk minder geslaagd. Lars leert er jongens kennen die met de politie in aanraking geweest zijn; onze zorgen nemen eerder toe dan af. Hij behaalt echter wel de door de school gestelde doelen en keert na 3 maanden terug naar zijn oude lyceum. Helaas is het hier binnen twee weken weer mis en wordt hij na een mandarijntjes-gevecht in de kantine definitief van school gestuurd.

Hoogsensitief

Waar moeten we met ons kind naar toe? Moet hij naar een speciale school? Zijn vader vindt een kostschool een goede oplossing, in het kader van ‘wie niet luisteren wil, moet maar voelen’. Dat lijkt mij te makkelijk, je kind dat niet is zoals anderen wegsturen en hopen dat het vanzelf goed komt. En is een kostschool wel geschikt voor ‘zo’n soort kind’? Ik google me suf, koop boeken over kinderen met ADHD en krijg hoop van de positieve toon. Kinderen met ADHD zijn juist bijzonder, gewoon ‘anders’, vaak hoog-sensitief en hebben extra aandacht en begeleiding nodig.

Lars blijkt niet de enige in onze omgeving met gedragsproblemen. Via via ontmoet ik andere moeders met ‘zorgenzonen’. Ik luister hoe zij ook jarenlang piekerden en zochten. Een jongen had voor zijn wietverslaving steeds meer geld nodig; hij stal de creditcard van zijn vader en nam 3000 euro op. Een ander bedreigde zijn vader met een keukenmes omdat hij geld nodig had voor drugs. Toch kwam het uiteindelijk, door bemiddeling van diverse hulptrajecten en instanties, goed met de jongemannen en volgen zij inmiddels een opleiding. Ik ben hoopvol en angstig tegelijk.

Uit elkaar

Ondertussen verslechtert de relatie tussen mijn partner Harm en mij. We krijgen steeds vaker ruzie over de aanpak van Lars. Ik krijg het verwijt dat ik mijn man afval en ik vind hem te aanvallend en veroordelend. Uiteindelijk is de situatie onhoudbaar en we besluiten in het voorjaar van 2017 uit elkaar te gaan. Ik blijf achter met een gebroken hart en twee verdrietige kinderen, waarvan eentje inmiddels ook niet-aanstuurbaar.

Privé school

Net voor de zomervakantie lukt het mij om Lars aan te melden voor vier havo bij een privéschool met kleine klassen. Aanvankelijk gaat het nog wel aardig, maar na twee maanden bereiken mij alweer verhalen over een grote mond en niet luisteren. Wanneer Lars vlak voor de kerst ook op deze school bij een vechtpartij betrokken raakt, krijgen we te horen dat men hem ook hier niet langer wil hebben. De directrice vertelt mij dat ze graag wil helpen, maar zoveel aanvragen krijgt van wanhopige ouders die hun ‘moeilijke’ kinderen aanmelden bij haar school, dat ze streng moet zijn en de grote lastposten aanraadt een andere school te zoeken.

Speciaal onderwijs

Gelukkig komt Lars door zijn diagnose in aanmerking voor Altra-onderwijs op havo-niveau. Vol goede moed gaan we naar het intakegesprek op deze speciaal onderwijs school. Ik ben getroffen door de vriendelijkheid en professionele houding van het onderwijsteam. Hier moet het toch echt gaan lukken. Zelf ziet Lars de schoolwisseling met lede ogen aan. “Mam, wat een mongolen school, zie je dat niet, het zijn allemaal autisten hier”, zegt hij wanneer we na afloop naar huis rijden. Dat hij zelf toch ook behoorlijk apart is, ziet hij niet. “Het is allemaal jullie schuld”, snauwt hij. Ik heb zin om te schreeuwen. Waarom gaat het allemaal zo moeizaam, waarom is er niemand die een oplossing heeft?

Volgende keer: We schuiven van de ene psychiater naar de andere, maar er gebeurt weinig…

Dit is de zevende aflevering van een serie columns over Lars (17), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oh nee: deze actrice is vanaf volgende week niet meer in 'GTST' te zien

Het is een komen en gaan in het fictieve dorpje Meerdijk. Volgende week zal er helaas één actrice voor het laatst te zien zijn in GTST.

Actrice Cecilia Adorée (29), die Tiffy Koster speelt, moet de soap verlaten.

Advertentie

Cecilia verlaat GTST

Eerder werd al bekend gemaakt dat Ferry Doedens uit de serie stapt, maar nu is ook bevestigd door EndemolShine dat zijn collega Cecilia helaas niet meer in GTST te zien zal zijn. Dinsdag 9 maart is Cecilia voor het laatst te zien in de soap. Ze heeft 2,5 jaar in de serie gespeeld.

Naar het buitenland

De GTST-kijkers die de soap op Videoland volgen, zien morgen al hoe Lucas, Tiffy en Wolf Meerdijk verlaten. Videoland-kijkers hebben ook al kunnen zien hoe Tiffy en Lucas zich gereedmaken voor vertrek. Het fictieve stel heeft besloten naar het buitenland te gaan om daar een nieuwe start te maken. Tiffy kan wel een nieuwe start gebruiken, omdat ze nogal in de knoop raakte met zichzelf toen ze gevoelens kreeg voor haar beste vriend Daan.

Ferry Doedens

Cecilia vertrekt tegelijk met Ferry Doedens. Dat hij de serie na 12 jaar zou verlaten, werd afgelopen zomer al bekend gemaakt door EndemolShine. Hij moet noodgedwongen vertrekken door het niet nakomen van werkafspraken.

Nieuwe inwoner

Dinsdag 9 maart zien we Lucas en Tiffy vertrekken, maar we zien ook een nieuw personage arriveren. Namelijk Indra, die gespeeld wordt door musicalster Romy Monteiro. Indra is de ex van Richard, die weer terug in zijn leven zal komen dankzij bemoeienis van Janine.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

Dít is de reden waarom GTST-ster Gigi Ravelli van de radar verdween:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: GTST

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Plan voor vaccinatiepaspoort wordt deze maand al gepresenteerd

De Europese Commissie zal deze maand nog komen met een plan voor het zogenoemde vaccinatiepaspoort. Met dit paspoort kan de drager, zoals de naam al doet vermoeden, bewijzen dat hij of zij is ingeënt tegen het coronavirus.

Het zijn vooral de zuidelijke EU-landen die graag willen dat dit vaccinatiepaspoort er komt. Zij willen namelijk komende zomer gevaccineerde toeristen verwelkomen.

Advertentie

Vaccinatiepaspoort

Voorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag laten weten dat het plan er deze maand komt. Maar er zijn nog wel wat vragen over het vaccinatiepaspoort. Zo vragen een aantal EU-lidstaten zich af wat iemand die een vaccinatiepaspoort heeft dan allemaal zou moeten mogen, ten opzichte van iemand nog niet gevaccineerd is.

Goedkeuring

Dat het plan er komt, betekent niet direct dat dit plan ook wordt uitgevoerd. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten het na de presentatie eerst goedkeuren. In het technisch mogelijk maken van het vaccinatiepaspoort gaat vervolgens nog veel tijd zitten.

Ontwikkeling kost veel tijd

Ursula von Leyen ziet een ‘digitale groene pas’ voor zich. Maar ze laat weten dat een dergelijke digitale pas maken, zo’n drie maanden tijd kost. Omdat dit voor de zomer klaar moet zijn, dringt de tijd. Vandaar dat het plan snel op tafel moet komen.

Doet Nederland mee?

Hoewel vakantielanden als Portugal en Griekenland enthousiast zijn over het vaccinatiepaspoort, gaf Rutte eerder aan dat hij het voor Nederland te vroeg vindt. Dit zou te maken hebben met de vaccinatiestrategie van Nederland, die nog niet heel vlot loopt. Is het wel eerlijk om mensen die gevaccineerd zijn al meer rechten te geven als het grootste deel van Nederland nog geen kans heeft gehad om een prik te halen? D66-leider Sigrid Kaag staat er anders in: zij vindt dat je niet kunt verwachten dat gevaccineerde mensen ‘wachten met leven totdat de laatste prik is gezet’.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Het Alizonne-dieet: alles over hét dieet waar de BN'ers bij zweren

Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse en Angela Groothuizen: allemaal zijn ze al kilo’s afgevallen dankzij het Alizonne-dieet. Wij vertellen je alles over dit dieet waar BN’ers bij zweren.

Zangeres Shirma Rouse viel vorig jaar 50 kilo af. Dit deed ze door veel te sporten én dankzij het Alizonne-dieet. Dit dieet kreeg ze aangeraden door zangeres Trijntje Oosterhuis die er ook veel kilo’s mee kwijt raakte. Vandaag kwam naar buiten dat ook OG3NE-zangeres Shelley Vol maar liefst 25 kilo is afgevallen dankzij dit dieet. En zo zouden er nog tal van BN’ers zijn die hun slanke figuur te danken hebben aan Alizonne.

Advertentie

Hoe werkt het Alizonne-dieet?

Wanneer BN’ers aan het Alizonne-dieet doen, krijgen ze hierbij professionele begeleiding. Het dieet is ontwikkeld door Claudia van der Lugt en is gericht op snel en verantwoord afvallen, verbetering van de lichaamscontouren, stabilisatie op het streefgewicht en de optimalisering van de algehele gezondheid. De professionals nemen hierbij je metabolisme goed onder de loep.

Contourshaping

Op de website van het Alizonne-dieet lezen we: “De Alizonne Therapie garandeert je gewichtsverlies mét behoud van spierweefsel. Als afvallen nodig is wil je juist het vetweefsel verliezen daar waar je het stoort. Dus shaping van je lichaamscontouren. Wij kunnen 2 in 1 doen. Gewichtsverlies door vetvermindering de storende vetophopingen. Dat is contourshaping weight loss.”

Therapie

Ook lezen we op de site dat er gebruik wordt gemaakt van een aantal technieken. Zo komt er een (niet-chirurgische) behandeling van het onderhuidse vetweefsels met ultrasonore trillingen en radiofrequentie behandelingen bij kijken. Daarnaast horen er bindweefselmassages bij, voor een verbeterde doorbloeding van de huid, afvoer van vloeistoffen en vet via je lymfeklieren, inkrimpen van huidverslapping, afbraak van cellulitis en contourverbetering. Daarnaast krijg je een specialistisch persoonlijk dieet op basis van voedselsupplementen van aminozuren. Hoewel de BN’ers vooral spreken over het Alizonne-dieet, wordt het geheel op de website Alizonne Therapie genoemd: het dieet én de behandelingen samen maken het verschil.

Light en Kids

Hoef jij geen 50 kilo af te vallen net als Shirma en ook geen 25 kilo net als Shelley? Maar wil je wel je lichaamscontouren verbeteren? Dan is er Alizonne Light voor mensen die maar een paar kilo’s kwijt willen. Ook is er Alizonne Kids, voor kinderen met overgewicht.

Wachtlijst

Dat Alizonne Therapie behoorlijk populair is geworden dankzij alle BN’ers die er lyrisch over zijn, dat wordt wel duidelijk wanneer we het volgende op de website lezen: “Wegens media exposure, is een wachtlijst ontstaan voor de Alizonne Therapie.” Tja, wil je er aan beginnen dan moet je dus wel even geduld hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alizonne (@alizonne)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alizonne (@alizonne)

Zóveel diëten, welke is nou het beste? Diëtiste Wendy heeft het antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Alizonne. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huh? Eigenwijze shetlandpony Brenda heeft bizar richtingsgevoel

Veel mensen slapen het liefst en het best in hun eigen bed. Dat hetzelfde geldt voor paarden. Althans, dat blijkt uit het hilarische verhaal van de eigenwijze shetlandpony Brenda. Het dier mocht uit logeren, maar brak uit en liep zonder pardon terug naar haar eigen wei.

Dat meldt Hart van Nederland maandagmiddag.

Advertentie

Fris weiland voor pony Brenda

Het begon allemaal toen de weide van de shetlander een grote modderpoel was geworden. Haar baasje Petra Courtin uit Nisse wil natuurlijk alleen maar het beste voor haar pony en dus besloot ze Brenda op een nieuwe omgeving te trakteren. Een frisse weide vol groen, vers gras zou een groot cadeau voor de shetlandpony zijn, zou je denken.

Logeerpartijtje

Maar daar was pony Brenda het zelf niet mee eens. Het dier was niet gediend van dit plotselinge logeerpartijtje. Want terwijl Petra dacht haar lieve paard met een gerust hart achter te kunnen laten, brak Brenda ’s nachts uit de weide. En je raadt het al: de volgende ochtend stond de shetlander gewoon weer bij Petra voor de deur.

Briljant richtingsgevoel

Petra vertelt totaal verbijsterd te zijn door het richtingsgevoel van haar pony. “Het is onwerkelijk. Je kan je toch niet voorstellen dat die oriëntatie zo goed is, het is echt een tocht van een paar kilometer. Je hoort het weleens van een poes, maar toch niet van een pony?!”

Dit is de eigenwijze pony in kwestie. En ja, ze staat nu tóch weer in de weide van Petra’s broer. Met een extra slot op het hek zodat ze niet weer uit kan breken. Dat wel.

Pony Brenda

Dierenvlogger Dian bezoekt een ‘bejaardencentrum’ voor paarden

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Lindanieuws, Hart van Nederland. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien