Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jenny heeft maat 52: "Dikke mensen zijn geen dunne mensen die gefaald hebben"

Ze zouden lui, dom en/of ruggengraatloos zijn: de vollere mens heeft het in onze maatschappij sowieso zwaarder te verduren, vindt Jenny Klijnsmit (47). Zeker in deze corona-tijd. “Die arts legde een causaal verband tussen gewicht en corona dat op dat moment nog helemaal niet bewezen was.”

“In de puberteit begon ik voor het eerst met lijnen. Op mijn zestiende had ik maat 36, maar ik vond mijn billen en buik te groot. Van grote billen kon je nog houden, maar een dikke buik? Nee, dat vond echt helemaal niemand mooi. Vanaf dat moment begon ik met het overslaan van maaltijden. Ik werd een jojo. Steeds viel ik een beetje af, om vervolgens weer meer aan te komen.”

Advertentie

Alle diëten geprobeerd

“Het lijnen liep enorm uit de hand. Ik heb werkelijk álle diëten geprobeerd en werd alleen maar zwaarder. Op een gegeven moment dacht ik dat ik verslaafd was aan eten, omdat ik altijd honger had. Ik heb toen hulp gezocht bij een verslavingskliniek. Daar ontdekte ik dat er van een verslaving geen sprake was, maar dat ik met slechts 1200 calorieën per dag te weinig binnenkreeg.”

“Geen wonder dat je je dan op een gegeven moment niet meer in kunt houden en alles eet wat los en vast zit! Een diëtiste uit de Verenigde Staten bracht me weer in contact met mijn lichaam. Ze leerde me om in plaats van mijn lijf te haten, er goed voor te zorgen. Weinig stress, goed slapen én gewoon eten als je trek hebt.”

Obesitas

“Ik verdiepte me in wetenschappelijke studies over obesitas en besefte dat ik dik geworden was dánkzij alle diëten. Wat ik ook doe, dun zal ik nooit worden. Tien jaar geleden ontdekte ik de size acceptance-beweging die in de Verenigde Staten al bestaat sinds de jaren zestig. Toen ik erover las dacht ik: ‘Waarom zou ik dit dikke lijf willen accepteren?’ Ik vond mijn lichaam lelijk, wilde dat alles onder mijn hoofd er gewoon niet was.”

“Maar langzaam maar zeker besefte ik dat we in een maatschappij leven waarin dikke mensen een negatief bestempeld worden. Bij artikelen over overgewicht, worden anonieme foto’s geplaatst. Alsof dikke mensen geen gezicht mogen hebben! Vooral van vrouwen wordt verwacht dat ze slank zijn, terwijl ieder lichaam anders functioneert. Ik ben niet ‘schuldig’ aan mijn lichaam. Dik is een lichaamsmaat, net als lang en kort. Het is een staat van zijn.”

Maat 52

“Ik heb maat 52, dit is wat het is en ik ben dankbaar voor wat mijn lijf voor me doet. Toch denkt een groot deel van de maatschappij daar anders over. Neem de medische wereld: uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de zorgverleners het niet fijn vindt om een dikke patiënt te hebben. ‘Val eerst maar eens af’, krijgen dikke mensen vaak te horen als ze bij de dokter komen.”

“Artsen hebben vooroordelen waardoor ze signalen missen. Oók als de patiënt klachten heeft die niets met hun gewicht te maken hebben. Ik zat eens bij een chirurg die me niet verder wilde helpen. Nu ben ik niet op mijn mondje gevallen en kwam die MRI er tóch, maar veel dikke mensen worden gewoon naar huis gestuurd. Met alle gevolgen van dien.”

Risicofactor bij corona

“Toen een arts in maart 2020 op tv vertelde dat overgewicht een risicofactor is bij corona, schrok ik eerst enorm. Daarna besefte ik: ‘Er liggen veel dikke mensen op de ic omdat ruim de helft in Nederland nu eenmaal dik is’. Het is een afspiegeling van de samenleving. Die arts legde een causaal verband tussen gewicht en corona dat op dat moment nog helemaal niet bewezen was.”

“Ik vind dat je dan je boekje te buiten gaat. Bovendien: een hoog gewicht heeft veel verschillende oorzaken. Dikke mensen zijn geen dunne mensen die gefaald hebben. Dikke mensen die hun gewicht onderdrukken, hebben een ander gestel en stofwisseling dan mensen die natuurlijk slank blijven.”

Eigen schuld

“Ik merkte al snel dat er een verschil is in hoe corona-patiënten worden bejegend. Bij ouderen en dunne mensen is het een ziekte die hen ‘overkomt’, bij dikke mensen is het ‘hun eigen schuld’: ‘Dan had je maar minder moeten eten’.

Volkskrant-columnist Bert Wagendorp schreef dat hij het prima vindt als mensen ‘roken, drinken en schransen’, tot een van zijn geliefden dringend een ic-bed nodig heeft en ‘die allemaal bezet zijn door zwaarlijvige corona-patiënten’.”

Een dikke buik

“Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid die nota bene adviseur is bij Care for Obesity, plaatste op sociale media een afbeelding van een dikke buik met de tekst: flatten the curve. En deze man moet dikke mensen gaan helpen? Wie zijn zij om een mening te hebben over de waarde van mijn lichaam?”

“Een van de grootste vooroordelen over dikke mensen is dat wij zelf niet zouden weten wat goed voor ons is. Dat we geen idee hebben wat gezonde voeding is en geen wilskracht hebben. Dat het onze eigen schuld is. Ik wil van dat woord ‘schuld’ af. Waar ben ik schuldig aan? Dat is helemaal niet aan de orde als je ziek bent of een hoger risico loopt op een aandoening.”

Gelijke behandeling

“Niet als je gezond eet en gezonde dingen doet en óók niet als je wel de hele dag op de bank ligt en ongezonde dingen eet. We zijn allemaal mensen en verdienen een gelijke behandeling. Praat niet óver, maar mét ons.”

Jenny Klijnsmit blogt over acceptatie en gewichtsdiscriminatie. Lees haar blogs en alles over haar projecten op jennyklijnsmit.nl.

Tekst: Elselien van Dieren. Beeld: Petronellanitta.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: Mark Rutte verlost van coronakapsel en feest in huize Bauer

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Hoera! Frans junior, de zoon van Frans (47) en Mariska (45) Bauer, is vandaag zestien jaar geworden. Hoog tijd om hun zoon in het zonnetje te zetten op Instagram.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frans Bauer (@fransbauer)

Nadia Moussaid (37) deelt alvast een voorproefje van het programma On Stage waar Soundos El Ahmadi (37) vanavond de hoofdgast is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nadia Moussaid (@_nadiamoussaid)


Mark Rutte (54) heeft een bezoekje aan de kapper gebracht. Tijdens een vragenrondje op Instagram vertelt hij dat zijn kapsel ‘redelijk gelukt is’. “Ik heb het iets langer gelaten dan gewoonlijk, omdat het verschil met de afgelopen weken anders zo groot is. Maar het voelt wel heerlijk.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@markopinsta)

Nikkie Plessen (35) spendeert de zaterdag op de bank met haar twee kids, alle drie in matchende joggingpakken.

Hoe leuk is deze legpuzzel waar Carice van Houten (44) deze zaterdag mee bezig is?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)

Ai! TVOH-kandidaat Jasper heeft een pijnlijke geval gemaakt. Zijn coach Jan Smit (35) deelt een foto van zijn gehavende gezicht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien