Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Colin (38): "Eigenlijk wist ik mijn hele leven al dat er iets niet klopte met mijn lichaam"

Rosi en Colin zijn al 10 jaar bevriend en hebben veel meegemaakt. Ze gingen tegelijkertijd een moeilijke periode in, maar hielpen elkaar er steeds bovenop. Colin voelde zich geen vrouw en ging daarom in transitie. Wat betekende dat voor hun vriendschap?

Rosi Miller (38) is eigenaar van een internationaal transportbedrijf, is getrouwd en heeft een dochter (4). Rosi en Colin Jeuring (39) zijn sinds tien jaar bevriend. “Colin is nooit de vriendin geweest met wie ik nagels lakte of jurken shopte. Toen ik hem tien jaar geleden leerde kennen in het uitgaansleven, dacht ik ook eigenlijk dat hij een wat vrouwelijke man was. Het was een echte verrassing toen hij vrouw bleek te zijn. Waarschijnlijk heb ik daardoor weinig moeite gehad met de geslachtsverandering. Ik kijk gewoon liever naar het innerlijk en dat is bij Colin mooi. Hij is me heel dierbaar. Twee jaar geleden kreeg ik borstkanker. Een moeilijke en verdrietige periode. Bijzonder was dat Colin omstreeks dezelfde tijd uit de kast kwam en besloot in transitie te gaan. We gingen beiden het ziekenhuis in, weliswaar ieder voor zijn eigen proces en naar totaal verschillende afdelingen, maar wel met dezelfde angsten, onzekerheden en veranderingen in ons lichaam. Samen aan de hormonen, waardoor we kampten met een veranderend libido, waar we samen om konden lachen. Allebei een kale kop. Bij Colin omdat hij een stoerdere coupe wilde, bij mij vanwege veertien chemokuren. Ik weigerde pruiken te dragen, daardoor dachten sommigen dat ik ook een man was. Dat maakte onze band nog sterker.”

Advertentie

Ontspannen
“In die periode belden we elkaar veel en konden we altijd bij elkaar terecht. Ik vroeg Colin om raad als ik nieuwe medicijnen kreeg, omdat hij vanwege zijn beroep veel van medicatie af weet. Bij elke kuur wenste hij mij succes met telefoontjes, whatsappjes en lieve woorden. En andersom, als hij een dip had, trok ik hem eruit met flauwe grappen waar we alle twee om lachten. Ach, kanker, dronken worden, liefdesdrama’s, op vakantie naar Zuid-Afrika en mijn geboorteland Bulgarije; we hebben de afgelopen zes jaar samen veel gehuild, beleefd en overwonnen. We zijn samen geweest in goede en slechte dagen en zijn alleen maar hechter geworden. Als ik iets typisch vrouwelijks aan Colin moet noemen, dan is het zijn angst voor wespen. Ik plaag hem er altijd mee dat hij zo hard gaat gillen: ‘Je bent net een meisje’, haha. Als transman is Colin geen andere vriend van mij dan als vrouw. Wel vind ik hem nu gelukkiger en relaxter. Hij is meer ontspannen en zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in zijn vel en dat maakt zijn gezelschap nóg leuker.”

Strak hesje
Colin Jeuring (39) is quality assurance officer bij een farmaceutisch bedrijf en is single. “Vroeger trad Rosi op als burlesque-danseres en ik vergezelde haar soms bij haar optredens. Als Rosi’s gast kwam ik ook in de kleedkamers. Destijds zag de wereld mij als vrouw en was het prima dat ik aanwezig was in de vrouwenkleedkamer. Als ik nu nog mee zou gaan, zou dat waarschijnlijk een stuk minder makkelijk geaccepteerd worden. Rosi heeft mij voor of na mijn transitie nooit anders bejegend. Onze gesprekken zijn hetzelfde, we lachen nog steeds om dezelfde onderwerpen en haar man is bijvoorbeeld ook niet jaloers op mij als we samen uitgaan. Het manvrouw-onderwerp is voor Rosi geen issue. Eigenlijk wist ik mijn hele leven al dat er iets niet klopte met mijn lichaam. Ik droeg altijd mannenkleding en een zogenaamde binder, een strak hesje om mijn borstkas in te snoeren. Maar ik heb me pas drie jaar geleden aangemeld bij het genderteam om te starten met de transitie. Vanaf het moment dat ik zei dat ik ook voor de buitenwereld de man wilde zijn die ik me al jaren voelde, stopte Rosi met ‘zij’ en ‘haar’. Daarna heeft ze zich nooit meer vergist. Ik vind het jammer als andere mensen daaraan moeten wennen, ook omdat het voor mij heel tegennatuurlijk voelt en naar klinkt als iemand mij als ‘zij’ betitelt. Zelf ben ik open over mijn achtergrond en ik vind het belangrijk dat er begrip komt voor mensen als ik. Onbekend maakt onbemind. Wat dat betreft is het fijn om iemand als Rosi naast me te hebben staan, die me altijd steunt, ongeacht de verpakking.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Joan Makenbach. Fotografie: Robert Alexander. Styling: Inge Holkenborg. Haar en make-up: Jitske Serné

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Musetta verving een aantal oude elektrische apparaten en bespaart nu €250 aan stroom per jaar

Nieuwe apparaten – zoals koelkasten of vriezers – gebruiken minder energie dan oudere. Musetta Blaauw (38) kocht voor een tientje een elektriciteitsmeter, omdat ze wilde weten hoeveel stroom de 10 jaar oude apparaten in haar huis eigenlijk verbruikten. Inmiddels heeft ze flink bespaard dankzij deze ‘groene gewoonte’. 

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Musetta: “Ik zou iedereen aanraden een elektriciteitsmeter te kopen. Die stop je net als een wereldstekker tussen je apparaten en het stopcontact, op het scherm zie je hoeveel stroom je verbruikt. Het leverde bij ons thuis verrassende inzichten op.”

Stekker eruit

“Zo kwamen we erachter dat onze oude wasmachine ook als hij uitstaat een paar watt per uur verbruikt. Dat lijkt weinig, maar per jaar ben je zo €20,- tot €30,- kwijt. Alleen omdat je de stekker in het stopcontact laat zitten! Als je van alle apparaten de stekker eruit trekt, kan dat dus voor een aardige besparing zorgen.”

Flink verbruik

“Ook sloegen we aan het rekenen en kwamen we tot de conclusie dat we de oude wasmachine en losse vriezer beter konden vervangen. We hadden een tafelmodel vrieskast van 10 jaar oud, die 24 uur per dag aanstond. Wat een stroom verbruikte dat ding! We wilden de vriesruimte graag behouden, want we vinden het fijn om 1 keer per week brood te kopen en in te vriezen. Met 3 pubers en een kleuter heb je een flinke voorraad nodig.”

Energielabel A

“We besloten uiteindelijk de vriezer te vervangen voor een koelvriescombinatie met energielabel A (het meest zuinige energielabel voor koelkasten), nu kunnen we ook een voorraadje melk en groente inkopen. We gingen er dus op vooruit qua comfort én we verbruiken minder stroom. Binnen 2 of 3 jaar hebben we het spiksplinternieuwe apparaat terugverdiend. Zoveel energiezuiniger zijn de nieuwe modellen dus.” 


Een energiemeter laat zien hoeveel stroom je apparaten in huis gebruiken

Beter voor het klimaat

“Het is een flinke investering natuurlijk. En het voelt misschien gek om apparaten te vervangen als ze het nog doen, maar voor ons was de berekening snel gemaakt: dit scheelt ons minimaal €250,- per jaar aan elektriciteit. En koelkasten en vriezers zijn zoveel zuiniger geworden, dat vervanging uiteindelijk beter is voor het milieu. Zo dragen we gemakkelijk ons steentje bij aan het klimaat.” 

Meer groene gewoontes van Musetta 

Musetta heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk energie kunt besparen en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Plaats een tijdsklok: “We hebben een tijdsklok op de boiler in de keuken gezet om elektriciteit te besparen. ’s Nachts gebruiken we toch geen warm water.”
  • Gebruik de droger minder: “De droger gebruiken we nauwelijks meer. Alleen nog voor de handdoeken, omdat ze anders zo ruw worden.”
  • Minder vlees eten: “We eten een stuk minder vlees dan een paar jaar geleden. In de pastasaus doe ik nu in plaats van 500 gram, 200 gram gehakt.”
  • Koop kleding die kwalitatief goed is: “Zo kunnen broertjes en zusjes het ook dragen. Dit stimuleren we ook in mijn kinderkledingwinkel in Groningen.”
  • Verduurzaam verder: “We hebben zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp geïnstalleerd. Daardoor hebben we geen gasrekening meer en maar een minimale stroomrekening.” 

Energie én geld besparen

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Wil je ook energie én geld besparen? Kijk op iedereendoetwat.nl voor handige tips. Hier lees je ook meer over energielabels. Die geven aan hoe energiezuinig apparaten zijn.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hilarisch ‘Chateau meiland’-fragment: Martien helpt Maxime bij zwangerschapsaankondiging

Op 17 maart maakten Maxime Meiland (25) en haar nieuwe liefde Leroy Molkenboer (29) bekend in blijde verwachting te zijn van een kindje in een vrolijke video op Instagram. Maar om die video te maken is er eerst heel wat gestuntel aan vooraf gegaan, zo zagen we in de aflevering van donderdagavond.

In de video zien we hoe Maxime, Leroy en Claire (haar dochter uit een eerdere ‘relatie’) met z’n drieën in de tuin zitten. Als de camera even naar boven verschuift en daarna weer naar beneden gaat, staat er ineens een lege stoel naast Claire met blauwe en roze ballonnen. Ballonnen die overigens bijna ingewisseld waren voor een rode zwaan. Maxime merkt in de aflevering op: “Dan lijkt het alsof ik van een zwaan ga bevallen.”

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Baby nadoen

Uiteindelijk kiezen ze voor ballonnen en is het de taak aan Erica om de stoel net neer te zetten wanneer de camera even wegduikt. “Stoeltje, stoeltje!”, moedigt Martien Erica aan. Leroy vroeg Martien: “Doe jij een baby na? Dan weten wij dat de drone omhoog moet.” Martien laat zich dat geen tweede keer zeggen: “Bleh, bleh, bleh”, horen we hem uitkramen. Eh, dat klinkt toch iets eerder op een schaap of geit, dan op een baby. Op Twitter stromen de reacties binnen: ‘Wordt er nou een geitje óf een baby geboren…?’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Dit huis kochten de zwangere Maxime en Leroy:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: SBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hilarisch ‘Chateau meiland’-fragment: Martien helpt Maxime bij zwangerschapsaankondiging

Op 17 maart maakten Maxime Meiland (25) en haar nieuwe liefde Leroy Molkenboer (29) bekend in blijde verwachting te zijn van een kindje in een vrolijke video op Instagram. Maar om die video te maken is er eerst heel wat gestuntel aan vooraf gegaan, zo zagen we in de aflevering van donderdagavond.

In de video zien we hoe Maxime, Leroy en Claire (haar dochter uit een eerdere ‘relatie’) met z’n drieën in de tuin zitten. Als de camera even naar boven verschuift en daarna weer naar beneden gaat, staat er ineens een lege stoel naast Claire met blauwe en roze ballonnen. Ballonnen die overigens bijna ingewisseld waren voor een rode zwaan. Maxime merkt in de aflevering op: “Dan lijkt het alsof ik van een zwaan ga bevallen.”

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Baby nadoen

Uiteindelijk kiezen ze voor ballonnen en is het de taak aan Erica om de stoel net neer te zetten wanneer de camera even wegduikt. “Stoeltje, stoeltje!”, moedigt Martien Erica aan. Leroy vroeg Martien: “Doe jij een baby na? Dan weten wij dat de drone omhoog moet.” Martien laat zich dat geen tweede keer zeggen: “Bleh, bleh, bleh”, horen we hem uitkramen. Eh, dat klinkt toch iets eerder op een schaap of geit, dan op een baby. Op Twitter stromen de reacties binnen: ‘Wordt er nou een geitje óf een baby geboren…?’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Dit huis kochten de zwangere Maxime en Leroy:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: SBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien