Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dineke woont in Urk: "Wij hebben onze 'eigen' opvattingen over corona"

Regelmatig is Urk negatief in het nieuws. “Frustrerend”, beaamt geboren en getogen Urker Dineke (bruidsstylist en zwanger van haar derde). “Ook in de rest van Nederland zijn rellen, coronabrandhaarden en drugsgebruik, maar vanwege ons geloof wordt er sowieso kritisch naar ons gekeken.”

Overigens begrijpt Dineke de aandacht voor Urk wel. Het is een apart dorp met een unieke cultuur. We hebben onze eigen gebruiken en taal. Ook hebben we onze ‘eigen’ opvattingen over corona. Maar vanwege ons geloof wordt er sowieso kritisch naar ons gekeken.”

Advertentie

Niet alleen de nieuwsmedia besteden aandacht aan het vissersdorp. Zo is het boek De ontdekking van Urk inmiddels een bestseller en is seizoen 3 van de reality-serie Urk! nu te zien op televisie.

“Ik ben blij dat de serie ook de andere kant van Urk laat zien. Niet iedereen is strenggelovig. Net als veel Urkers ben ik christelijk gereformeerd, maar in ons geloof zijn verschillende gradaties. Zelf probeer ik alles in een breder perspectief te zien. Ik vind het jammer dat zodra er iets gebeurt op Urk, het geloof erbij wordt gehaald.”

Naar de kerk

“We zijn gewend om elke zondag naar de kerk te gaan en gelukkig kan dat nog steeds. In onze gemeente worden meerdere diensten per zondag gehouden. In de gebouwen passen zo’n 600 mensen, nu gaan er 100 mensen per keer naar de dienst. Families zitten bij elkaar op 1,5 meter afstand van anderen. Ik ben blij dat we deze mogelijkheid nog hebben.”

Corona-uitbraak

In november was er een corona-uitbraak op Urk. Volgens Dineke zijn de meeste Urkers daarna niet anders over corona gaan denken. “Urkers zijn over het algemeen heel nuchter. Je ziet hier in de supermarkten meer mensen zonder dan met mondkapje.”

Drugsgebruik

“Er worden hier de meeste baby’s in Nederland geboren; grote gezinnen zijn heel normaal en er is dus veel jeugd. Op dit moment kan de jeugd geen kant op en ja, dan ontstaan er rellen. Eén weekend liep het uit de hand en het weekend erop stonden er overal ME busjes. Dat heeft gewerkt als een rode lap op een stier. Ik ben ook uit geweest en heb het allemaal gezien. Drugsgebruik is hier echt wel een probleem, maar ik denk niet groter dan in de steden om ons heen.”

Incest

“Ik lees weleens de reacties onder nieuwsberichten over Urk en die maken me boos. Er wordt gesproken over cokesnuivers en incest. In de bijna dertig jaar dat ik hier woon heb ik niemand gekend die met een familielid getrouwd is. Dat soort dingen wordt uit de lucht gegrepen en steeds weer aangehaald. Op feiten mag je iemand aanspreken, maar als er onwaarheden worden geroepen heb ik wel het gevoel dat ik ‘mijn volk’ moet verdedigen.”

Tussen de middag warm

Door haar werk als bruidsstyliste komt Dineke op verschillende plekken in Nederland. Daardoor weet ze dat Urk echt wel een andere wereld is. “We hebben onze eigen gebruiken. Zo eten we bijvoorbeeld tussen de middag altijd warm. De meeste mannen werken in de visserij. Mijn man ook. Het is fijn dat we tussen de middag een uurtje hebben met het gezin.”

Vis

Ook vis bakken op zaterdag is een traditie. “Ik kom uit een vissersfamilie en elke zaterdag bakken we de vis die de vissers uit zee meenemen. Het hele gezin komt dan bij elkaar. Ook nu in coronatijd. Natuurlijk passen we op bij mensen die in de risicogroep zitten. En bij klachten blijven we thuis.”

Saamhorigheid

“Saamhorigheid is iets typisch Urks. We letten op elkaar. Dat komt ook door de visserij. De meeste Urkers leven daarvan en in elke familie is er wel iemand omgekomen op zee. Ook in mijn familie; zo heeft mijn moeder twee broers verloren. Dat maakt een gemeenschap hecht.

Gesloten dorp

“Ik hoor weleens dat Urk een gesloten dorp zou zijn, maar als je hier bent zul je dat absoluut niet zo ervaren. Je kunt hier bij iedereen aanschuiven. Dat is heel normaal. Wel zijn Urkers gesloten richting de media. Er worden zo vaak dingen verdraaid dat ze alert zijn.”

De vuurtoren

“Ik zou nergens anders kunnen wonen. Als ik buiten Urk moet zijn, ben ik altijd blij als ik de vuurtoren weer zie en de brug overga. Ik zou ook iedereen willen uitnodigen een keer naar Urk te komen. Ervaar hoe het hier is. Dan snap je misschien ook meer van onze gebruiken en cultuur.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Tekst: Annemieke Riesebos. Eigen beeld

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien