Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Discussie over vuurwerkverbod is groter dan ooit na fatale flatbrand

De discussie over een vuurwerkverbod wordt al jaren gevoerd. Maar door de fatale flatbrand in Arnhem afgelopen oudejaarsnacht, is de discussie groter dan ooit. 

Een 4-jarige jongen en zijn 39-jarige vader overleefden de brand niet.

Advertentie

Gezinsdrama met Oud en Nieuw
Vader, moeder, dochter en zoon vierden Oud en Nieuw bij opa en oma in een flat aan het Gelderseplein in de wijk Malburgen in Arnhem. Amper een uur na ingang van het nieuwe jaar, stapten ze de lift van het gebouw in. Ondertussen woedde op de vijfde verdieping een brand uit, waarna het gezin door de rook werd overvallen. Voor vader en zoon was niks meer te doen, moeder en dochter werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. 2 jongens die verdacht worden van het stichten van de flatbrand, zitten nog vast.

Voor het vuurwerkverbod
Deze dramatische gebeurtenis is voor velen de druppel. Een vuurwerkverbod zou de brand én doden volgens critici kunnen hebben voorkomen. Even leek dat verbod er ook te komen, nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2017 het advies gaf knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten te verbieden. Maar het kabinet vond dat er ‘onvoldoende draagvlak’ was en verwierp het.

Op Twitter barst onder de hashtag #vuurwerkverbod de discussie weer los. Voorstanders van het verbod begrijpen de gedachtegang van de tegenstanders totaal niet. “Dat je met je dochter in het ziekenhuis ligt te vechten voor je leven, en als je daar uit komt je je man en zoon kwijt bent. Allemaal door gekloot met vuurwerk door kinderen. Laten we deze troep alsjeblieft verbieden, dit is het toch voor niemand waard?”, klinkt het bijvoorbeeld.

Tegen het vuurwerkverbod
Tegenstanders vinden een vuurwerkverbod niet per se de oplossing. “Een vuurwerkverbod lost niet het probleem op dat hulpverleners bekogeld worden met straatstenen of stoeptegels”, luidt een van de vele opmerkingen op Twitter. “Of je moet dit straatmeubilair ook gaan verbieden. Het probleem zit veel dieper en het heet: disrespect.” 

Alleen nog maar veilig siervuurwerk
Een paar politieke partijen lijken. na zich er jarenlang voorzichtig omheen te hebben bewogen, inmiddels te pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk. De korpschef van de Nationale Politie wil dat er alleen nog ‘veilig siervuurwerk’ te koop is.

Wat vind jij? Is dit te handhaven of is een algeheel vuurwerkverbod inderdaad de beste oplossing?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter, NPO, RTL Nieuws. Beeld: iStock

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien