Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mirella (60): “Als we samen muziek luisteren, is de dementie er niet”

Mirella’s moeder heeft alzheimer. Echte gesprekken voeren lukt daardoor niet meer, maar zodra ze muziek opzet, is het contact er weer. “Dan zijn we gewoon even moeder en dochter, net als vroeger.”

Mirella Wouters (60): “De eerste verschijnselen waren er waarschijnlijk al een jaar of zeven, acht geleden. In het begin wilde ik er niet aan; mijn moeder werd ouder, logisch dat haar geheugen niet meer zo goed functioneerde. Totdat een vriendin me erop wees dat mijn moeder voor het beantwoorden van een vraag altijd eerst oogcontact met mijn vader of mij zocht. Als haar werd gevraagd wat ze gisteren had gedaan, zei ze dat het een heerlijke dag was geweest. ‘Toch, Mirel?’of ‘Toch, Ben?’, dat kwam er steevast achteraan, waarna mijn vader en ik haar aanvulden. Het ging zo sluipend dat ik het niet eens in de gaten had. De huisarts en geriater bevestigden vijf jaar geleden onze vermoedens: mama heeft de ziekte van Alzheimer.”

Advertentie

Ontluisterend
“Mijn moeder gaat best snel achteruit. Het ergst is dat ze alles vergeet. Je vertelt iets en een minuut later stelt ze je gewoon weer dezelfde vraag. Dat maakt heel pijnlijk duidelijk wat er aan de hand is. Het is ontluisterend en lastig om te zien. Nu ben ik er meer aan gewend, maar vooral in het begin had ik het er erg moeilijk mee. Ik kon het tegen een buitenstaander niet over mijn lippen krijgen dat mijn moeder dementie heeft. Dat voelde alsof ik haar afviel. Alsof ik iets intiems vertelde. Dat had natuurlijk alles met mijn acceptatie te maken, maar ook met hoe mijn moeder ermee omging. In het begin zei ze steeds: ‘Let maar niet op mij, ik word gek.’ Ze voelde dat er wat aan de hand was, maar wist niet wat. Ik leg haar steeds opnieuw uit dat het net zo is als bij computers: als het geheugen vol is, kan er niets meer bij. Dat heeft niets met gek worden te maken, maar met leeftijd. Gelukkig heeft ze deze theorie inmiddels zelf overgenomen. ‘Ik heb problemen met mijn geheugen’, zegt ze. En zo is het natuurlijk ook. Wat maakt het uit welk labeltje je eraan hangt?”

Van Friesland naar Alkmaar
“Mijn moeder is een heel innemende, lieve en vrolijke vrouw. Gelukkig is ze dat nog steeds, ook nu ze door de dementie zo is veranderd. Het blijft moeilijk dat haar geheugen haar in de steek laat of dat mensen die op visite komen niet tegen haar praten, maar tegen mij of mijn vader. Daar is ze zich erg van bewust. Gelukkig is ze nu zo ver dat ze zegt: ‘Ik vergeet dingen, maar ik ga me niet ongerust maken over hoe het verdergaat.’ Ik zie haar genieten van de dingen die wij, nog steeds, samen doen en ook van de dingen die zij samen met mijn vader doet. Het maakt het verdriet over hoe ze steeds verder achteruitgaat wat zachter. Tot anderhalf jaar geleden woonden mijn ouders in Friesland en ik in Alkmaar. Omdat mijn moeder steeds minder kon, kwam er steeds meer op de schouders van mijn vader terecht. Zij hadden altijd een heel traditionele rolverdeling. Totdat mijn moeder alzheimer kreeg, had mijn vader nog nooit een supermarkt vanbinnen gezien. Ik ben supertrots op hem en op hoe hij haar taken heeft overgenomen. Hij googelt naar recepten en kan inmiddels heel lekker koken. Omdat ik niet wilde dat hij zijn sociale leven moest opgeven, ging ik veel naar ze toe. Ook logeerde mijn moeder elke maand een week bij mij, zodat mijn vader even kon ontspannen en zijn eigen dingen kon doen. Mijn ouders hebben altijd gezegd: als het niet meer gaat in Friesland, komen we naar Alkmaar. Zo is het ook gegaan. Sinds twee jaar wonen ze bij mij in de buurt en kan ik mijn eigen leven weer een beetje oppakken.”

Gesprekken zoals vroeger
“Mijn moeder is gelukkig in hun nieuwe appartement. ‘Wat wonen we hier lekker. Wat heb je dat goed uitgezocht, Mirel. Het uitzicht is zo mooi. Helemaal vrij, met mooie bomen waar we op uitkijken.’ Veel meer gespreksstof dan dit heeft ze niet meer. En dat is verdrietig voor haar, mijn vader en mij. Gesprekken zoals vroeger hebben we niet meer. Maar soms informeert mijn moeder toch opeens naar mijn leven, als er iets speelt dat indruk op haar maakt. Ik mis het contact zoals we dat hadden, maar gelukkig is er iets heel moois voor in de plaats gekomen; muziek. Door samen te zingen, naar muziek te luisteren en concerten op televisie te kijken, gebeurt er iets heel bijzonders. We zingen mee, maken een dansje en elke keer als ze bij mij logeert, verbaast mijn moeder zich erover dat er bij mij altijd mooie muziek op de tv is. Dat neem ik speciaal voor haar op. Muziek is voor ons een manier om met elkaar te communiceren, één waarbij weinig woorden nodig zijn. Het is liefde, het is plezier en vooral heel erg samen genieten.”

Samen zingen
“Die liefde voor muziek was er altijd al bij mijn moeder. We gingen samen geregeld op vakantie, vaak naar Turkije. Bij iedere straatmuzikant wilde ze blijven staan om te kijken en danste ze mee. Er was een Turkse zanger van wie we allebei fan waren. Als ze bij mij op bezoek kwam, hoorde ik door de dreunen van haar favoriete Turkse lied op de autoradio dat ze eraan kwam. Het mooie is dat we dat, ondanks haar ziekte, nog steeds kunnen delen. Als we samen naar muziek luisteren, is de dementie er niet. Dan zijn we gewoon weer moeder en dochter. We zitten tegenwoordig zelfs bij het Alkmaars Geheugenkoor. Dat is heerlijk: eens in de twee weken zingen we samen met andere mensen met dementie en hun naasten. Ik moest wel wat overwinnen, want ik ben geen zangeres; ik zing hartstikke vals. Gelukkig maakt dat hier niets uit, het belangrijkst is dat we het samen doen. Het brengt mij en mijn moeder zó veel. Laatst bij het koor tikte mijn moeder me zelfs op de vingers; ik maakte tussendoor wat foto’s voor op Facebook toen ze tegen me zei: ‘Je bent hier met míj, hoor!’ Gewéldig vond ik dat. Vanaf het moment dat we aankomen tot we naar huis gaan, straalt mijn moeder. Ze doet overenthousiast mee met de warming-up en is volledig gefocust op de dirigentes. Het is ontroerend om te zien hoe ze geniet. De stralende lach op haar gezicht, samen liedjes zingen die ze zo uit haar geheugen opdiept: dat is ontzettend fijn.”

Tekst: Deborah Ligtenberg. Fotografie: Petronellanitta

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Crowdfundingsactie voor de kinderen van Ruinerwold nu al groot succes

De vijfdelige docu De kinderen van Ruinerwold heeft veel stof doen opwaaien. Toen in 2019 bekend werd dat een groot gezin al jaren in complete afzondering van de bewoonde wereld leefde, was Nederland in shock. Esther Suurmond is bevriend met het oudste ‘Ruinerwoldkind’ en besloot een crowdfundingsactie en stichting op te richten om de kinderen financieel te kunnen ondersteunen.

En die actie blijkt niet aan dovemansoren gericht: was het streefbedrag 270.000 euro – daardoor zou ieder kind namelijk 30.000 euro krijgen – inmiddels staat de teller (op het moment van schrijven) op ruim 357.000 euro. De doneeractie stopt op 25 april, dus de kans is groot dat het bedrag nog wel even op zal lopen. Op de website van de doneeractie schrijft Suurmond dat we ‘het verleden niet kunnen veranderen, maar de toekomst misschien wel iets makkelijker kunnen maken’.

Advertentie

Ruinerwold

De negen kinderen zijn opgegroeid zonder officieel opgeleid te zijn. Waar de meeste kinderen de basisschool en middelbare school hebben afgemaakt, zijn sommige Ruinerwoldkinderen daar niet eens geweest. Ze zijn inmiddels (jong)volwassen en proberen een beetje te wennen aan het dagelijks leven waar wij zo aan gewend zijn. De ontwikkeling die ze vroeger niet hebben gehad, kunnen ze nu langzaamaan in gaan halen. Het geld dat is gedoneerd wordt gereserveerd door de stichting van Suurmond en wordt verdeeld over de komende vijf jaar.

Verzorging

Maar educatie van de Ruinerwoldkinderen is niet de enige bestemming voor het geld. Omdat de kinderen opgesloten hebben gezeten, hebben ze ook geen kans gehad op goede verzorging. Denk hierbij aan de halfjaarlijkse tandartscontrole, eventueel de orthodontist voor een beugel en op z’n tijd een bezoek aan de huisarts. Waar ook aan gedacht moet worden, is het vinden van een geschikte woning en de inrichting daarvan, een rijbewijs en jobcoaching. Want ook het vinden van een baan zal even wennen zijn voor de jongvolwassenen.

Nu de kinderen minimaal 30.000 euro per persoon tot hun beschikking hebben, kunnen ze aan een zelfstandige, vrije toekomst denken. Suurmond laat via de crowdfundingspagina het volgende weten: “De oudste kinderen kunnen het nog niet bevatten. Het voelt als erkenning vanuit de maatschappij en wordt als hartverwarmend ervaren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bronnen: LINDA., Stichting Kinderen van Ruinerwold. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Crowdfundingsactie voor de kinderen van Ruinerwold nu al groot succes

De vijfdelige docu De kinderen van Ruinerwold heeft veel stof doen opwaaien. Toen in 2019 bekend werd dat een groot gezin al jaren in complete afzondering van de bewoonde wereld leefde, was Nederland in shock. Esther Suurmond is bevriend met het oudste ‘Ruinerwoldkind’ en besloot een crowdfundingsactie en stichting op te richten om de kinderen financieel te kunnen ondersteunen.

En die actie blijkt niet aan dovemansoren gericht: was het streefbedrag 270.000 euro – daardoor zou ieder kind namelijk 30.000 euro krijgen – inmiddels staat de teller (op het moment van schrijven) op ruim 357.000 euro. De doneeractie stopt op 25 april, dus de kans is groot dat het bedrag nog wel even op zal lopen. Op de website van de doneeractie schrijft Suurmond dat we ‘het verleden niet kunnen veranderen, maar de toekomst misschien wel iets makkelijker kunnen maken’.

Advertentie

Ruinerwold

De negen kinderen zijn opgegroeid zonder officieel opgeleid te zijn. Waar de meeste kinderen de basisschool en middelbare school hebben afgemaakt, zijn sommige Ruinerwoldkinderen daar niet eens geweest. Ze zijn inmiddels (jong)volwassen en proberen een beetje te wennen aan het dagelijks leven waar wij zo aan gewend zijn. De ontwikkeling die ze vroeger niet hebben gehad, kunnen ze nu langzaamaan in gaan halen. Het geld dat is gedoneerd wordt gereserveerd door de stichting van Suurmond en wordt verdeeld over de komende vijf jaar.

Verzorging

Maar educatie van de Ruinerwoldkinderen is niet de enige bestemming voor het geld. Omdat de kinderen opgesloten hebben gezeten, hebben ze ook geen kans gehad op goede verzorging. Denk hierbij aan de halfjaarlijkse tandartscontrole, eventueel de orthodontist voor een beugel en op z’n tijd een bezoek aan de huisarts. Waar ook aan gedacht moet worden, is het vinden van een geschikte woning en de inrichting daarvan, een rijbewijs en jobcoaching. Want ook het vinden van een baan zal even wennen zijn voor de jongvolwassenen.

Nu de kinderen minimaal 30.000 euro per persoon tot hun beschikking hebben, kunnen ze aan een zelfstandige, vrije toekomst denken. Suurmond laat via de crowdfundingspagina het volgende weten: “De oudste kinderen kunnen het nog niet bevatten. Het voelt als erkenning vanuit de maatschappij en wordt als hartverwarmend ervaren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bronnen: LINDA., Stichting Kinderen van Ruinerwold. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien