Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Melissa (28) werd draagmoeder: "Ik wil niet 'vastzitten' in een traditioneel gezin"

De 28-jarige Melissa koos ervoor om draagmoeder te worden. Niet iedereen begreep haar beslissing meteen: “Uitdagend vroeg een van mijn collega’s: ‘Hoeveel centen geven ze je daarvoor, een paar ton?’ Ik stond met mijn mond vol tanden.” 

Melissa liep al lang rond met het idee om draagmoeder te worden. “Ik was al jaren geïnteresseerd in het draagmoederschap. Na een stukgelopen relatie een paar jaar geleden, kreeg ik steeds meer het verlangen om zoiets speciaals als het dragen van een eigen kind mee te maken. Mijn moeder kreeg vijf kinderen en ervoer het elke keer als iets heel bijzonders en moois om zwanger te zijn. Dat wilde ik ook, en het liefst vóór ik dertig werd, want na die leeftijd neemt de vruchtbaarheid af en de kans op complicaties toe. De wens om zwanger te zijn was er wel, maar moeder worden? Die verantwoordelijkheid leek mij iets te groot. Dat idee had ik al jaren, en ik ben er zeker van dat die houding ook nooit zal veranderen. Ik heb simpelweg niet de behoefte om ‘vast’ te zitten in een traditioneel gezin.”

Advertentie

Online
Melissa ging actief op zoek naar informatie over het worden van een draagmoeder. Zo was ze sinds enkele jaren lid van een aantal groepen op Facebook voor (potentiële) draagmoeders. Daar vond ze veel lotgenoten die haar konden helpen met vragen. “Doordat ik veel contact had gehad met andere draagmoeders, kreeg ik een goed beeld van wat me te wachten stond. Via een groep op Facebook kwam ik in contact met een man, Ruben. Hij wilde samen met zijn vriend Joost vader worden. Er kwam een leuk gesprek op gang, en toen ik Ruben en Joost daarna ontmoette op een bijeenkomst voor draagmoeders, voelde het meteen goed. Het was alsof we al jaren bevriend waren, en ik wist meteen: voor hen wil ik een kind dragen. Ze waren dolgelukkig toen ik besloot dat ook daadwerkelijk te gaan doen. De bevruchting was laag-technologisch, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Het sperma van Ruben werd opgevangen in een potje, en ik bracht ’t bij mezelf in. Dat was in de privacy van de logeerkamer. En het was meteen raak! Tijdens de eerste echo dacht ik: dit zit helemaal goed. Het hartje van de baby klopte en ze was kerngezond. Ik zie nog voor me hoe de ogen van Ruben en Joost bij de echo glunderden toen ze elkaar aankeken. Hier hoort het kindje thuis, voelde ik toen.”

Onbegrip
In haar omgeving begreep niet iedereen Melissa’s keuze meteen. “Mijn ouders konden er niet inkomen dat ik mijn eigen vlees en bloed zou ‘moeten’ afstaan. Uiteindelijk draaiden ze bij; nadat ze Ruben en Joost hadden ontmoet, begrepen ze beter dat ik de zorg voor het kindje bij een ander liefdevol stel wilde neerleggen. En hoewel het merendeel van mijn collega’s het een mooi besluit vond, was niet iedereen begripvol. Uitdagend zei een van hen: ‘Hoeveel centen geven ze je daarvoor, een paar ton?’ Dat deed zo’n pijn, ik stond met mijn mond vol tanden. Ik zou nooit zoiets om het geld doen, het gaat hier om een kind! Een andere collega vond het niet kunnen dat twee mannen het kind zouden gaan opvoeden. Die opmerking heb ik genegeerd, dat is een discussie die niet te winnen valt.”

Sterrenkijker
De bevalling vond Melissa zwaar. “De mannen en ik bespraken achteraf hoe we de bevalling hadden ervaren. Joost en Ruben hadden serieuze zorgen gehad. Toen ik na één hele dag nog steeds aan het puffen was, dachten ze dat het op een keizersnede zou uitlopen. Zelf vroeg ik me ook even af waarom ik dit ook alweer wilde, toen het kindje er na zo lang nog niet was. Uiteindelijk bleek het zo lang te duren omdat het meisje een sterrenkijker was – ze kwam met haar gezichtje, niet haar kruin, als eerst naar buiten. Er waren gelukkig geen verdere complicaties. Het was en is heel bijzonder om mee te mogen maken.”

Toeschouwer
Melissa gaat haar dochter, Luca, niet verzorgen, maar zal wel vaak op bezoek komen. “Ik wil dan misschien geen traditionele rol in de opvoeding van mijn dochter, maar ik wil wel graag dat ze weet dat ik haar op de wereld heb gezet. Dat was al vanaf het begin duidelijk: de papa’s zullen voor Luca zorgen, maar ik zal geregeld langskomen, niet alleen om moedermelk af te geven maar ook om te genieten. Het voelde eerst een beetje vreemd om een toeschouwer te zijn terwijl de papa’s van Luca haar voor het eerst verschoonden. Maar de zwangerschapshormonen hebben mijn plan om Luca af te staan gelukkig niet in de war geschopt. De liefde en verwondering die van het gezicht van de papa’s afstralen, zijn voor mij de bevestiging dat ik de juiste beslissing heb genomen. Wát zijn wij trots dat we Luca op de wereld hebben mogen zetten. Want onze dochter, dat is het toch wel echt.

Of er nog een tweede komt? Wat mij betreft wel. Het is nog afwachten hoe alles loopt en of het ons gegund is. Een broertje of zusje voor Luca zou geweldig zijn.”

Het is moeilijk om een helder beeld te krijgen van het precieze aantal vrouwen dat draagmoeder is in ons land. Dat komt doordat draagmoederschap ook weleens buiten het zicht van (overheids)instanties plaatsvindt. Meer informatie over draagmoederschap is onder andere te verkrijgen bij Zwanger voor een Ander. Vanwege privacy-overwegingen zijn de namen van de personen in dit artikel gefingeerd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Christa Koeyvoets. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien