Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jurneys zoon (18) was 'drillrapper' en werd vermoord: "De daders zijn in de gevangenis helden"

De kranten stonden afgelopen weken bol van het oplaaiende geweld in de drillrap-scene, een agressieve vorm van rapmuziek waarin wapens worden verheerlijkt. Onlangs werd in Scheveningen een jonge Rotterdammer doodgestoken. Ook was het raak in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Jurney is moeder van Jay-Ronne, die een jaar geleden door een rivaliserende drillrap-gang werd doodgestoken.

“Jay-Ronne was mijn oudste zoon, een rustige jongen, weinig spraakzaam. Als ik wilde weten wat er in hem omging, moest ik dat er echt uit trekken. Maar hij was ook behulpzaam en vrolijk, zo’n jongen die zorgen weglachte. Achteraf, na zijn dood vorig jaar, leerde ik dat er ook een andere Jay-Ronne was, op straat, met zijn vrienden.”

Advertentie

Doel in je leven

“De laatste keer dat ik hem sprak weet ik nog goed. Jay-Ronne woonde op dat moment bij zijn vader in de Bijlmer, maar we hadden goed contact. We praatten over koetjes en kalfjes en over zijn jongere viertienjarige broertje dat later bij de politie wilde werken. ‘Wat leuk,’ reageerde Jay-Ronne, ‘goed dat hij een doel heeft!’ Ik herinner me dat ik zei: ‘Nu jij nog, jij moet ook een doel hebben in je leven.’ Diezelfde dag, een paar uur later, werd hij doodgestoken.”

Dodenlijst

“Ik had geen idee dat Jay-Ronne in gevaar was. Over rivaliserende gangs en dodenlijsten die circuleerden hoorde ik pas later. Wel wist ik dat hij van rappen hield, als kind al. Voor zijn tiende verjaardag had hij bij wijze van verjaardagsuitnodiging een rap opgenomen en die whatsappten we naar vrienden en familie. Zijn droom was om een beroemde rapper te worden en daarmee zijn geld te verdienen. Maar ik hamerde erop dat hij eerst zijn diploma moest halen; rappen kon altijd nog. ‘Mama’, zei hij dan, ‘ik wil gewoon rappen.’”

Zwaaien met een vuurwapen

“Toen Jay-Ronne zestien was maakte hij zijn eerste rap-video. Ik weet nog dat ik ervan schrok. ‘Leuk dat je wilt rappen’, zei ik, ’maar niet met een vuurwapen of een knuppel in je hand!’ Boos vroeg ik om de log-ins van zijn Facebook en schreef onder zijn video een tekstje met de strekking dat ik, als moeder, niet achter deze video stond. Toen heb ik zijn vader gebeld en daarna heb ik aan Jay-Ronne uitgelegd dat het zwaaien met wapens voor hem misschien acteren is, maar dat mensen die ernaar kijken het geloven. Hij haalde zijn schouder op en zei: ‘Mama, het is maar een clip.’”

Aan de beademing

“Op 3 september 2019 kreeg ik van de politie bericht dat Jay-Ronne was neergestoken. Hè, dacht ik, hoe kan dat nou? Ik heb hem toch net gesproken?! Het drong allemaal niet tot me door. Op AT5 ging het over de steekpartij. Er werd gezegd dat mensen de steekpartij hadden gefilmd en dat die beelden werden gedeeld op Snapchat, maar op dat moment was ik daar niet mee bezig; ik moest uitzoeken in welk ziekenhuis mijn zoon lag. Dat duurde even omdat Jay-Ronne was opgenomen onder een andere naam. Toen ik hem eindelijk zag schrok ik; daar lag hij aan de beademing, met allemaal draden en buisjes aan zijn lichaam. Heel onwerkelijk. Ik begreep er niets van. Hoe kon dit? Ik voelde meteen: dit loopt niet goed af. En inderdaad, het ziekenhuis belde diezelfde nacht: of we allemaal met spoed naar het ziekenhuis konden komen, want het ging niet goed met Jay-Ronne. De volgende dag, op 4 september, hebben ze de stekker eruit getrokken.”

Rouwen

“Inmiddels is er een jaar voorbij, maar het is nog steeds alsof ik in een roes leef. Echt gehuild heb ik nog niet. En ik heb ook niet schreeuwend over straat gerend zoals je rouwende moeders op tv ziet doen. Soms vraag ik me af of ik wel in staat ben om te rouwen. Wel voel ik ongeloof en ook teleurstelling. In mijn zoon, maar vooral in de mensen die hem dit hebben aangedaan. Ik vind het moeilijk te verteren dat die jongens nu in de gevangenis een soort helden zijn; zo van: oh tof, jij hebt iemand neergeknald. Het lijkt alsof hun status alleen maar groeit.”

Kijk niet weg

“Sinds een paar weken is het drillrap-gerelateerde gang-geweld opgelaaid. Daar maak ik me wel boos over. Iedereen heeft toch gezien wat er met mijn zoon is gebeurd? Willen ze dan echt elkaar allemaal afknallen?! Is de dood van mijn zoon dan helemaal voor niets geweest? Ik geloof dat hierover praten de enige manier is om dit te doorbreken, en daarom spreek ik me hierover uit op mijn Facebook-pagina. Het is belangrijk dat ouders niet denken dat als het niet pal voor hun deur gebeurt het ook niet hun probleem is. Heus, dit is echt niet alleen een Bijlmer-probleem. Veel moeders zijn zich niet bewust van de kringen waarin hun kind verkeert. Net als ik dat niet was. En daarom wil ik benadrukken: alsjeblieft vaders en moeders, blijf praten met elkaar en met je kind, kijk niet weg, wees alert en grijp in voordat het te laat is.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Paulijn van der Pot. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 15 Ikea-namen zijn ook prachtig als babynaam

In boeken, in films, in krantenartikelen… Je kunt overal inspiratie opdoen voor een babynaam. Zélfs tijdens het winkelen bij Ikea. De namen van een aantal producten zijn namelijk ook prachtige babynamen, en nee dan bedoelen we niet alleen Billy.

Ikea kiest voor zijn producten natuurlijk vaak een Zweedse naam, maar er zijn ook producten die een internationale naam hebben gekregen. Daar zitten namen tussen die zo mooi zijn dat je ze ook als babynamen kunt gebruiken. Inspiratie uit onverwachte hoek dus:

Advertentie

Ikea babynamen

 • Lill
 • Eilif
 • Micke
 • Justina
 • Omar
 • Aina
 • Alex
 • Mydal
 • Ivar
 • Jules
 • Laiva
 • Alvine
 • Fredde
 • Norna
 • Tobias

Bekijk ook: Babyhapjes maken een gedoe? Sisa (45): “Zó maak je ze binnen no time“:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diederik Gommers 'helemaal hyper': "Nu toch echt uitzicht op normale zomervakantie"

De coronazorgen bij ic-arts Diederik Gommers (57) beginnen fysiek hun tol te eisen. Op Instagram deelt hij een voor- en na foto waarop zijn grijs wordende haar te zien is. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel, laat de bekendste arts van Nederland weten op Instagram. 

“Mijn vrouw zegt dat ik meer rimpels, wallen onder m’n ogen en grijs haar heb gekregen het afgelopen jaar”, plaatst Diederik Gommers op Instagram. Bij het bijschrift plaatst hij een foto waarop hij voor en na de coronacrisis te zien is. Niet alleen kijkt de intensive care-arts een stuk minder vrolijk op de ‘na’-foto, ook is te zien dat zijn huid wat minder kleur heeft en zijn haar inderdaad wat grijzer dan vroeger.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Steun

Zijn volgers reageren massaal onder de post. Zo wordt hem aangeraden om wat meer zon te pakken om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook denkt iemand te zien dat de arts is afgevallen. Ook krijgt Gommers veel steun. “Ik heb bewondering voor u”, laat iemand dan ook weten. “Let goed op uzelf.”

Goed nieuws

“We moeten nog even door”, plaatst hij in zijn bijschrift. Maar ook laat hij weten dat er goed nieuws is. Zo zal Pfizer in april ‘fors meer vaccins’ gaan leveren. Ook laat Gommers weten dat op 1 juli zo’n 8 miljoen Nederlanders twee coronaprikken heeft gehad en 4 miljoen Nederlanders de eerste prik. Er lijkt dus licht te zijn aan het einde van de tunnel.

‘Een normale vakantie’

Daarbij gaat Gommers nog in op de eerste effecten van de vaccins. Zo lijkt er in verpleeghuizen in Nederland een daling te zijn in het aantal besmettingen. “Dat is echt goed nieuws”, zegt de arts daar enthousiast over. Tenslotte laat hij weten dat er ‘nu toch echt uitzicht is op een normale vakantie deze zomer’. “Ik geloof het echt, ik ben helemaal hyper vandaag!” En de ic-arts ziet daar nog een voordeel in. “Dan kunnen de grijze haren ook weer verdwijnen.”

Stress kan ernstige gevolgen hebben. Zowel mentaal als fysiek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress even (tijdelijk) te verlichten. En dat kan zo. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien