Ebru Umar interviewt Robert ten Brink

Robert ten Brink (59) is presentator. Op kerstavond presenteert hij de tv-klassieker All You Need Is Love Kerstspecial. Vanaf zaterdag 10 januari is de gewone All You Need Is Love weer wekelijks te zien bij RTL4.
Robert, hoe komt het dat het maken van dit programma leuk blijft?
“All You Need Is Love is toch een instituut op Kerstavond. En als er een paar miljoen mensen naar die uitzending kijken, maak je zo’n programma ook wel met iets meer plezier.”
En is er dan nog een druk?
“Nee, dat gevoel heb ik al lang geleden uitgeschakeld. Ik kan alleen maar werken vanuit een soort ontspanning. Als ik nerveus zou worden, lukt het niet.”
Automatische piloot dan?
“Nee, het is geen koekjes bakken! Het is altijd zoeken naar de juiste onderwerpen en op het juiste moment verrassend voor de dag komen met iets wat net weer anders is dan het jaar ervoor. Het is een beetje als mode ontwerpen, denk ik. Als een ontwerper aan een nieuwe kledinglijn gaat werken, zal hij misschien op dezelfde manier te werk gaan als bij de collectie ervoor. Toch weet hij weer net iets anders te creëren.”
Ik las dat je de kunstacademie hebt gedaan.
“Kleinkunst.”
Ja, kleinkunst, sorry. Ik vroeg me af: wat wilde je dan worden?
“Ik dacht vroeger dat ik liedjes wilde zingen op het toneel, ik wilde Toon Hermans zijn. Maar tijdens de opleiding kwam ik er al achter dat dat niet mijn pakkie-an was, ik was niet goed genoeg. Toen ik bij de omroep terechtkwam, wist ik dat dat het wél was.”
Kun je iets zeggen over de aantrekkingskracht van het omroepen, of moet ik zeggen het vak van presenteren? Al die jonge mensen die dat willen doen, die beroemd willen worden…
“Daar ben ik me niet echt bewust van, ik ben altijd omroepmedewerker gebleven. Het verschil tussen sommige jonge mensen en mij is dat ik nooit in dit vak gestapt ben om beroemd te worden. Ik kwam bij de radio terecht en wist, páts: dit wil ik! Ik voel me nog steeds omroepmedewerker en of ik nou voor of achter de schermen sta. Ik leef niet bij de gratie van het feit dat ik beroemd ben. Het is leuk natuurlijk, maar bekend zijn is niet mijn hoofddoel.”
Mensen willen alles van je weten. Zelfs je salaris staat op Wikipedia! Dat lijkt me best vervelend.
“O, maar dat klopt allemaal niet, daar zitten ze zeker tig euro naast. Wat ik wel heb geleerd in de loop der jaren: alles wat ze over je zeggen maar waar je niet bij betrokken bent, moet je van je af laten glijden. Ik zit ook niet op Facebook of Twitter, ik houd me er niet mee bezig en wil helemaal niet weten wat voor vuilspuiterij over me heen wordt gestort.”
Nou dat valt wel mee, iedereen is lovend over je.
“Is dat zo? Ik merk wel op straat dat mensen leuk en enthousiast reageren. Dus wat er allemaal op internet staat, ach het zal allemaal wel.”
Wat ga je zelf doen met Kerst?
“Wat iedereen doet! Meestal lukt het wel om de hele familie bij elkaar te krijgen, we zitten dan met een mannetje of twintig aan tafel. Tweede Kerstdag ben ik in Ziggo Dome Amsterdam, omdat ik moet werken. Daar presenteer ik Disney’s Fantasia met het groot symfonie orkest. Er komen 17.000 mensen kijken, ik denk dat mijn familie er ook is. Het wordt heel leuk: het grootste scherm van Europa staat opgesteld en de muziek wordt live opgevoerd. Ultieme kerstsfeer!”
Heb je nog goede voornemens voor 2015?
“Ik ben de afgelopen twee maanden vijf kilo afgevallen, er moeten er nog twee af. Daar moet ik me aan houden. En ik doe geen gekke dingen als powerfood eten of juist stoppen met koolhydraten. Ik ben gewoon gezond en minder gaan eten en meer gaan bewegen. Daar gaat het om. Het afgelopen jaar heb ik zo veel gereisd, dan doe je dus niets, hè. Ja, je zit. In een bus, in het vliegtuig, op de rand van je bed. Je gaat van ontbijt via lunch naar diner, echt, het enige wat ik op reis doe aan beweging, is naar een deur lopen om aan te bellen. Ik kwam totaal opgeblazen terug.”
Ebru Umar is columniste en schrijfster. Iedere week stelt ze kritische vragen aan bekende en minder bekende mensen.