Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

"Ik wilde ons kostbaarste bezit niet langer wegbrengen naar een crèche"

Steeds meer vrouwen maken carrière, blijkt uit onderzoek van het CBS. Maar Margot Cuppen (40) zegde haar baan als directielid van een grote scholengemeenschap juist op om bij haar kinderen te kunnen zijn. 

“Vorige week ging mijn zoontje Rens voor het eerst naar school. Het was een intensieve dag voor hem en toen hij thuiskwam, was hij doodmoe, dwars en huilerig. Hij hing voor de tv en ik zat aan de huiskamertafel te werken, maar klapte mijn laptop dicht. ‘Wij gaan samen lekker op de bank zitten en een spelletje doen.’ Nooit eerder had ik de ruimte gehad om alles uit mijn handen te laten vallen als de kinderen ziek of hangerig waren. Nu kon ik er helemaal voor mijn zoon zijn. Die avond ging Rens vroeg naar bed en de volgende dag was hij vrolijk en uitgerust. Op dat moment voelde ik weer heel sterk: ik heb de juiste beslissing gemaakt.”

Advertentie

Zwarte scholen
“Dat ik ooit mijn ambities zou opgeven en uit het onderwijs zou stappen, leek 10 jaar geleden ondenkbaar. Na de pabo had ik in razendsnel tempo carrière gemaakt. De eerste jaren werkte ik op de zogenoemde ‘zwarte scholen’ in achterstandswijken. Ik was vrijgezel, had geen vaste relatie en leefde voor mijn werk. Ik nam leerlingen uit mijn klas na schooltijd mee naar de kermis en legde in de avonduren thuisbezoeken af. Op verjaardagsfeestjes kon ik alleen maar praten over het onderwijs, mijn grote passie. Na 4 jaar besloot ik een studie Onderwijskunde naast mijn fulltime baan te gaan volgen.”

Omschakeling  
“Om stage te kunnen lopen, nam ik onbetaald verlof op. Als ik nu terugkijk, is het bijna idioot dat ik dat heb volgehouden. Maar ik wilde me verder ontplooien en ambieerde een directiefunctie. In 2008 kwam ik terecht in het directieteam van een witte school. Dat was een enorme omschakeling. Niet alleen stond ik niet meer zelf voor de klas, ik miste de dynamiek van mijn eerdere scholen. Op een zwarte school denk je nooit in problemen, altijd in oplossingen. Als er hier leerlingen als ‘lastig’ of ‘brutaal’ werden getypeerd, herkende ik dat niet meteen, omdat mijn referentiekader heftiger was. Maar het leidinggeven lag me en ik voelde me daarna steeds meer op mijn plek.”

LEES OOK: DE DAG NADAT – IK ONTSLAG NAM 

Huilende kinderen
“Vrij snel na de geboorte van mijn kinderen begon er iets aan me te knagen. Ik ging parttime werken en daar wrong meteen de schoen. 3 dagen werken kan eigenlijk niet in een managementfunctie. Zeker niet als je gewend bent altijd beschikbaar te zijn. Ik zet me graag volledig in en dat lukte niet met én een verantwoordelijke baan én kinderen. Ik wil niet maandag werken en dinsdag weer thuis zijn, terwijl mijn werk doorgaat. Dus hield ik op de dagen dat ik thuis was, mijn werktelefoon bij me en stond ik nog regelmatig te bellen, terwijl mijn kinderen beneden huilden of om mij riepen.”

Tekortschieten 
“Stoppen met werken was geen optie. Ik ben geen thuisblijfmoeder en we konden het ons financieel niet veroorloven. Er zit een fikse hypotheek op ons huis, omdat ik me bij het afsluiten niet kon voorstellen ooit ontslag te nemen en het huis is bovendien minder waard geworden. Meer werken was daarentegen ook geen alternatief. Ik wil betrokken zijn bij de opvoeding van mijn kindjes. Ik vond het vreselijk als de leidster van het kinderdagverblijf me stralend vertelde dat Resa vandaag voor het eerst had gekropen. Het voelde alsof ik overal tekortschoot.”

Ons kostbaarste bezit 
“Het keerpunt kwam toen er even sprake was dat mijn man Ralf voor een jaar naar het buitenland kon voor zijn werk en wij als gezin met hem mee zouden verhuizen. Die gedachte voelde als een enorme bevrijding, al snapte ik niet goed waarom. Ik, die altijd zó gepassioneerd was over het onderwijs, kon er blijkbaar makkelijk afstand van doen. Toen die baan uiteindelijk niet doorging, was dat een teleurstelling. Stiekem had ik al afscheid genomen van het onderwijs. Ik wilde ons kostbaarste bezit niet langer wegbrengen naar een crèche om zelf naar een plek toe te gaan waar ik geen voldoening meer uithaalde. Ralf en ik voerden vele gesprekken over mijn innerlijke strijd. Eén ding was zeker: ik kon geen volwaardig directielid zijn in 3 dagen. Maar wat dan wel?”

LEES OOK: HEB JIJ DIE BAAN WAAR JE ALS KIND VAN DROOMDE?

Inkrimpen 
“Op televisie zag ik een toevallig een toespraak van Steve Jobs. De oprichter van Apple gaf een geweldige speech over je hart volgen en benoemde alle dingen waarmee ik worstelde. Op dat moment viel het kwartje. Ik moest op mezelf en mijn keuzes vertrouwen. Het liefst wilde ik iets voor mezelf doen en tegelijkertijd mijn kwaliteiten optimaal benutten. Maar voor mezelf beginnen, betekende onzekerheid én een prima salaris inleveren. Ralf en ik waren gewend 3 keer per jaar op vakantie te gaan, we kochten dure wijnen, het ontbrak ons aan niks. We hebben financieel alles in kaart gebracht en zijn gaan rekenen en inkrimpen. De schoonmaakster de deur uit, kinderopvang, alle abonnementen en goede doelen opzeggen en een ander telefoonabonnement. Dat alles leverde ons per maand al duizend euro op. Mijn aandeel in de huishoudpot kon dus kleiner.”

Iedereen dacht dat het een bevlieging was
“Gelukkig stond mijn man vierkant achter me, maar mijn beslissing stuitte op veel kritiek in mijn omgeving. Ik hoorde opmerkingen als: ‘Ja, makkelijk voor jou, jij hebt een back-up en kunt je dat permitteren’. Dat raakte me, want onze situatie is dezelfde als die van iedereen, want je past je leefsituatie aan aan je inkomsten. Ook mijn ouders waren erop tegen. Mijn vader is altijd directeur geweest, ze begrepen mijn keuze niet en dachten aan een impulsieve actie. Een goede baan inruilen voor onzekerheid in crisistijd, wat gaf ik op? Ik was teleurgesteld dat ze niet ook een beetje trots op me waren, maar snap best dat zij dachten aan een bevlieging. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen, nu zijn ze supertrots dat ik mijn hart heb gevolgd.”

LEES OOK: WEER AFGEWEZEN VOOR JE DROOMBAAN? ZO BLIJF JE GEMOTIVEERD! 

Eindelijk in balans
“In januari 2013 ben ik gestopt met mijn baan als adjunct-directeur en aan de slag gegaan in de trouwbranche. Speechen lag me altijd al en ik verzorg nu bijzondere trouwceremonies op locatie, voor bruidsparen die meer willen dan een zakelijk woordje van een ambtenaar. Bedacht als iets om voorlopig mee te starten, maar inmiddels loopt het goed en ik heb er veel lol in. Ik kan mijn volledige creativiteit benutten en me nog door ontwikkelen. Op termijn wil ik trainingen geven in het speechen. Het is geweldig om de kinderen te zien opgroeien. Ik heb de afgelopen maanden veel genietmomenten beleefd, die niemand mij ooit meer afneemt. Ik deel mijn eigen tijd in en ik voel me niet schuldig als ik een middagje spijbel. Als mens ben ik ook veranderd. Ik ben meer in balans. Vroeger fladderde ik door het leven, was heel impulsief. Nu luister ik beter en neem meer tijd voor mijn vrienden en familie. Wel is het knokken om een eigen zaak op te bouwen. Ik werk nu méér dan voorheen. Overdag ben ik bij de kinderen en ’s avonds werk ik voor mijn bedrijf. Ik verdien stukken minder, maar ’s avonds lig ik met een groot geluksgevoel in bed.”

Bron: CBS. Interview: Joan Makenbach. Beeld: Bernice van Wissen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien