Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Edwin Jonker: "Ik laat een menselijke Jezus zien die bang is voor de dood"

Zelf is hij niet gelovig, maar door zijn rol van Jezus in The Passion is acteur Edwin Jonker (42) opnieuw gaan nadenken over religie. Een goede reden om hem de Tien Geboden voor te leggen.

Gij zult geen andere goden vereren naast de Heer
“Ik kom uit een ongelovig, socialistisch gezin. Vanaf de leeftijd dat ik bewust ging nadenken over maatschappelijke zaken, rond mijn zestiende, voelde ik me een ware atheïst. Ik was ervan overtuigd dat een wereld zonder religies minder geweld en oorlogen zou opleveren. Rond mijn dertigste begreep ik dat religie niet de bron is van alle kwaad. Sindsdien ben ik geen uitgesproken atheïst meer. Door mijn rol in The Passion ben ik opnieuw gaan nadenken over religie. Ik vind het nu mooi dat mensen kracht halen uit hun geloof.

Advertentie

Je hoeft niet gelovig te zijn om het bijzonder te vinden om Jezus te spelen. Hij is de meest besproken figuur van de afgelopen tweeduizend jaar. Onze cultuur is op zijn leer gebaseerd. Het voelt daarom ook als een grote verantwoordelijkheid om Jezus in de musical integer en respectvol neer te zetten, zeker tegenover het gelovige publiek. Ik kies ervoor om geen alwetende Jezus te spelen; ik laat een menselijke Jezus zien die huilt, twijfelt en bang is voor de dood. Spannend vind ik het optreden zeker, zoals altijd, maar ik hoef geen roze onderbroek met stippen te dragen om erop te vertrouwen dat een voorstelling goed gaat. Bijgelovig ben ik niet. Ik zorg ervoor dat ik goed voorbereid ben.”

Eer uw vader en moeder
“Ik ben heel close met mijn ouders. Ik spreek ze elke dag en als ze in Nederland zijn – ze overwinteren in Suriname – zie ik mijn ouders bijna dagelijks. Mijn moeder is een joviale Amsterdamse, een liefdevolle moeder die om halfelf ’s avonds vraagt of ik honger heb en dan eten voor me klaarmaakt.

Mijn vader is een Surinamer die me bijbracht dat ik trots moest zijn, dat ik me niet minder moest voelen dan anderen en dat ik niet over me mocht laten lopen. Toen ik een jaar of zeven was en op school een klap had gekregen, stuurde hij me terug naar school. ‘Je moet terugslaan’, zei hij. ‘Anders pakken ze je morgen weer.’ En ik moest ophouden met huilen. Anders kreeg ik van hem ook een klap.

Mijn vader hamerde erop dat ik altijd op de hoogte moet zijn van wat er speelt in de wereld. ‘Ga lezen. Denk na. Vorm een eigen mening. Wees eigenwijs’, klonk het altijd. Die eigenwijsheid toonde ik op school. Ik trok steevast de beweringen van een docent in twijfel. Alleen stak ik niet netjes mijn vinger op, maar dan riep ik door de klas: ‘En waar staat dat dan, wat je beweert?’ Dan kon ik weer de gang op.”

Gij zult een ander niet doodslaan, doodwensen of uitschelden
“Ik heb vast ooit iemand uitgescholden, maar ik heb nooit gepest. Pesten vind ik vreselijk. Op de lagere school werd een meisje in mijn klas gepest. Haar moeder besloot om een feestje te geven voor de hele klas om de sfeer te veranderen. Een paar meiden hitsten alle leerlingen op om niet te gaan. Ik vond het zielig en ging toch, samen met een vriendje. Het was heel erg om die lange lege tafels met limonade te zien staan in dat buurthuis. Wij waren de enigen die waren gekomen. Vooral die moeder was ons dankbaar.”

Gij zult niet scheiden of overspel plegen
“Hierin ben ik het niet eens met de Bijbel. Als je samen echt ongelukkig bent en je hebt tevergeefs alles geprobeerd om verandering in de relatie te brengen, is het beter om uit elkaar te gaan. Ik vind wel dat je echt alles moet proberen. We leven in een vluchtige maatschappij waarin we te snel op zoek gaan naar nieuwe prikkels. Ook geloof ik niet dat de mens van nature monogaam is. Ik denk dat je daar samen met je partner afspraken over kunt maken. Zelf ben ik nooit getrouwd geweest, maar ik ben ook niet meer samen met de moeder van mijn kinderen. Mijn laatste relatie heeft tien jaar standgehouden. Dat heb ik als heel bijzonder ervaren. Als zo’n relatie na tien jaar overgaat, doet dat ook wel echt wat met je.”

The Passion, het lijdensverhaal van Jezus, is op Witte Donderdag 18 april vanuit Dordrecht live te zien op televisie.

MEER EDWIN

Je leest het hele interview met Edwin Joker in Libelle 18, nu in de winkel.”

“Vroeger was ik onhandelbaar, ik ben van drie scholen gestuurd.” Hier vind je meer informatie over The Passion.

Interview: Astrid Theunissen Fotografie: Ester Gebuis.

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien