Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Eefje zag haar kinderen (3 en 9) een half jaar niet door corona: "Het was soms heel eenzaam"

Sinds 2014 werkt Eefje Rammeloo (40) in Shanghai als correspondent voor diverse kranten en tijdschriften. Samen met haar man en 2 kinderen woont ze sindsdien in de miljoenenstad. Toen het virus zich begin dit jaar in China in een razend tempo verspreidde, besloten Eefje en haar man dat het voor de kinderen beter was om met hun vader terug naar Nederland te gaan. 

Eefje bleef voor haar werk achter aan de andere kant van de wereld en moest haar gezin een half jaar missen.

Advertentie

“Op 17 februari heb ik ze op het vliegveld uitgezwaaid, met het idee ze na enkele weken weer te zien. Dat werden bijna 6 maanden”, vertelt Eefje, die sinds een week voor even terug is in Nederland.

Stad op slot

Eefje: “In januari nam China hele harde maatregelen tegen het virus. De scholen en nagenoeg alle openbare gelegenheden sloten toen hun deuren. Alles was dicht – op de supermarkt na.” Inwoners van Shanghai konden in die tijd eigenlijk niks meer doen. Je mocht wel naar buiten, maar zelfs de parken waren dicht. En onder de Chinezen heerste enorme angst. Iedereen bleef binnen.

De correspondent en haar man besloten dat het voor de kinderen beter was om naar Nederland te keren. “We hoopten dat ze naar school konden gaan en niet zoveel binnen hoefden te zitten als in China”, gaat Eefje verder. In februari nam Eefje afscheid van haar man en kinderen. Voor haar dochters verjaardag op 4 april zou ze haar gezin achterna vliegen. Maar toen sloot China op 28 maart de grenzen…

Langer dan gedacht

“Dat betekende dat ik het land wel uit, maar vervolgens niet meer in zou komen. Daarbij vertrokken er amper vliegtuigen en voor de vluchten die wél gingen, waren de tickets peperduur. Ik bleef in Shanghai om te schrijven over alles wat er in China gebeurde en hoopte snel na alle ellende rondom het virus mijn gezin achterna te vliegen. Maar ik had niet gedacht dat het zó lang zou duren voordat ik ze weer zou zien.”

Die maanden zonder haar gezin waren soms best eenzaam voor Eefje. Haar hele gezinsleven en sociale netwerk waren weggevallen. Gelukkig had ze een fijn kantoor met leuke collega’s en zag ze haar gezin dagelijks door te videobellen. “Al is dat natuurlijk heel anders dan dat je echt bij elkaar bent. Een 3-jarige communiceert vooral in knuffels. Dan is het soms best lastig praten. En de kinderen hadden het in Nederland zo naar hun zin, dat ze regelmatig te druk aan het spelen waren als ik met ze wilde bellen.”

Emotioneel weerzien

Begin augustus kon Eefje haar zoontje (3), dochter (9) en man eindelijk weer in de armen sluiten. Ze vloog ‘op de gok’, want de grenzen van China zijn nog altijd dicht. Maar het was de hoogste tijd om haar gezin na al die maanden weer te zien. Eefje: “Het weerzien was emotioneel en best wel spannend. Ik had tenslotte een half jaar niet meer in mijn voorheen zo normale moederrol gezeten. De kinderen zijn zó gegroeid – mijn zoontje praat ineens in Nederlandse volzinnen en maakt grapjes met zijn zus.”

Inmiddels is het gezin ruim een week samen, al is het voor de kinderen soms ook nog even wennen dat hun moeder er weer is. “Ze noemen me per ongeluk wel eens ‘oma'”, lacht Eefje,

Verhalen maken

Begin september staat de terugvlucht naar Shanghai voor Eefje gepland. Al houdt ze er rekening mee dat ook die vlucht gecanceld wordt. Of ze met goede zin straks weer die kant op gaat? “Zeker, ik vind mijn werk heel erg leuk. Ik heb zin om weer mooie verhalen te maken. Al krijg ik ook wel een beetje buikpijn bij het idee. Want dan kan ik mijn kinderen wéér zo lang niet knuffelen…”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: eigen foto Eefje Rammeloo

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: Mark Rutte verlost van coronakapsel en feest in huize Bauer

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Hoera! Frans junior, de zoon van Frans (47) en Mariska (45) Bauer, is vandaag zestien jaar geworden. Hoog tijd om hun zoon in het zonnetje te zetten op Instagram.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frans Bauer (@fransbauer)

Nadia Moussaid (37) deelt alvast een voorproefje van het programma On Stage waar Soundos El Ahmadi (37) vanavond de hoofdgast is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nadia Moussaid (@_nadiamoussaid)


Mark Rutte (54) heeft een bezoekje aan de kapper gebracht. Tijdens een vragenrondje op Instagram vertelt hij dat zijn kapsel ‘redelijk gelukt is’. “Ik heb het iets langer gelaten dan gewoonlijk, omdat het verschil met de afgelopen weken anders zo groot is. Maar het voelt wel heerlijk.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@markopinsta)

Nikkie Plessen (35) spendeert de zaterdag op de bank met haar twee kids, alle drie in matchende joggingpakken.

Hoe leuk is deze legpuzzel waar Carice van Houten (44) deze zaterdag mee bezig is?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)

Ai! TVOH-kandidaat Jasper heeft een pijnlijke geval gemaakt. Zijn coach Jan Smit (35) deelt een foto van zijn gehavende gezicht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien