Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Caroline's tip: doe één klus tegelijk

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Misschien is het wel een typisch Nederlands verschijnsel: dat we op vrije dagen massaal aan het klussen en opruimen slaan. Joepie, Hemelvaartsdag, ik ga lekker mijn kledingkast én de zolder opruimen, terwijl mijn man eindelijk planken in de schuur ophangt, en de boel daarna van een verfje voorziet… Heerlijk natuurlijk, niets mis mee.

Advertentie

Alleen… hoe voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en aan het einde van zo’n weekend met allerlei losse eindjes zit? Want je weet precies wat er gebeurt als dat zo is: het weekend daarna heb je andere dingen te doen en zo kan het maanden duren voor er weer iets gebeurt. In de tussentijd sjouw je die klus de hele tijd in je achterhoofd met je mee. Niet fijn.

Mijn advies: bezint eer ge begint!

  • Maak een klus nooit te groot: zet op papier wat er precies moet gebeuren en bedenk per onderdeel hoeveel tijd je er aan kwijt denkt te zijn.
  • Liever zes klusjes van een of twee uur dan één van acht uur.
  • Tref voorbereidingen en doe dat niet op de ochtend voor je wilt beginnen. Haal een week van tevoren alle benodigdheden in huis.
  • Haal niet alles overhoop, maar begin doelgericht aan de eerste klus van je lijst.
  • Ben je daarmee klaar en nog vol goede zin/moed, begin dan aan de tweede klus.
  • Ruim dan wel eerst even alles van de vorige klus op, want daar heb je aan het eind van de dag natuurlijk geen zin meer in en dat vergroot de kans dat je het allemaal op een hoop gooit en de volgende keer tijd kwijtraakt aan opnieuw sorteren/zoeken.

Het gaat op deze manier misschien wat langzamer en het effect is iets minder spectaculair dan je in je hoofd had, maar ik weet zeker dat je je meer tevreden zult voelen over het behaalde resultaat.

caroline_griep Meer tips van Caroline? Je vindt ze op haar eigen site en op haar Facebookpagina.

Portretfoto: Suzanne Liem. Beeld: iStock

 

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien