Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Bijna helft van de ouderen verwacht een eenzame Kerst tegemoet te gaan

De feestdagen met familie, gezelligheid en lekker eten is ieder jaar voor menig Nederlander iets om naar uit te kijken, maar voor veel ouderen dit jaar niet. Bijna de helft van hen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met hun eigen partner te vieren, zo blijkt uit een peiling van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. 

De huidige pandemie en de maatregelen die Rutte heeft aangekondigd, gooien roet in het eten van de kerstplannen die mensen maken. Zo is het nu de vraag of ouderen Kerstmis wel met hun dierbaren kunnen doorbrengen en zoals vanouds samen aan tafel kunnen.

Advertentie

Eenzame Kerst voor veel ouderen

Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO, voorspelt een eenzame Kerst. “We merken aan de gesprekken op onze speciale corona-telefoonlijn dat veel ouderen bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Ze blijven daarom veel thuis en zijn vaak alleen. Als je dan naar deze peiling kijkt, dan ziet het ernaar uit dat het een eenzame Kerst wordt voor veel ouderen.”

De cijfers liegen er niet om

Online activiteiten worden bijna niet georganiseerd en een derde van de ondervraagde ouderen heeft nog helemaal geen plannen gemaakt voor de feestdagen. Zij wachten de ontwikkeling van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen af. Een andere groep blijft wel vastberaden: 22% viert Kerst zoals ze dat normaal ook doen. Door thuis samen te eten, wandelen, film kijken en spelletjes spelen hopen ze er een gezellige tijd van te maken.

Minder bezoek

Dat bijna driekwart van de ouderen al tijden nauwelijks tot geen bezoek ontvangt en nog maar weinig onderneemt, hakt er flink in. “We zitten daarom ook de komende weken klaar om mensen aan de telefoon een hart onder de riem te steken. En we gaan de komende weken allerlei online activiteiten organiseren om mensen een beetje te steunen in deze lastige tijd”, vertelt Atie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANBO. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien