Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Emma (25) kreeg op haar 23ste een herseninfarct: "Ik moest opnieuw leren lopen"

Op 18 januari 2018 heeft Emma een nieuwjaarsborrel op haar werk. Maar de gezelligheid verandert in 1 klap in angst als Emma zich niet goed voelt. Ze komt slecht uit haar woorden, kan bijna niet lopen en haar arm tintelt.

Haar collega’s slaan alarm en bellen 112. “Te veel gedronken”, concludeert het ambulancepersoneel. Maar de volgende dag voelt Emma zich nog steeds niet goed.

Advertentie

Loeiende sirenes
“Ik kon niet meer lopen en ik zag alles dubbel. Samen met mijn moeder ben ik naar de huisarts gereden. Daar vroegen ze of ik met mijn ogen dicht mijn neus aan wilde raken met beide handen. Links ging goed, maar met rechts zat ik er wel 30 centimeter naast. Met loeiende sirenes werd ik meteen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.”

Belangrijke dokter
“Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, werd er een CT-scan van mijn hersenen gemaakt. Na een tijdje kwam er een dokter binnen waarvan je meteen zag dat-ie belangrijk was. Hij zei tegen mijn moeder en vriend dat ze moesten gaan zitten, en vertelde dat ik een herseninfarct had gehad. Ik was op dat moment eigenlijk alleen maar blij dat ik geen hersentumor had, maar toen ik naar m’n familie keek, besefte ik hoe ernstig het was. Je hoort zoiets eigenlijk alleen bij oudere mensen, maar wat betekende dit voor mij?”

Kaartje schrijven
“Die week dat ik na m’n infarct in het ziekenhuis lag, was ik jarig. Mijn peettante ook, voor wie ik voor ik in het ziekenhuis belandde al een kaartje had geschreven. Ik had altijd een heel net handschrift, dus m’n moeder gaf me die kaart om er iets bij te schrijven. Ik schreef er ‘en nu schrijf ik zo’ bij. Dat verschil in beide handschriften is bizar.”

Revalideren
“Dat ik nog maar weinig kon, ontdekte ik gedurende de week in het ziekenhuis. Zo kon ik de eerste dagen niet zelfstandig drinken. Mijn vriend of moeder bracht dan een glas met een rietje naar mijn mond. Na de week in het ziekenhuis, ben ik een half jaar gaan revalideren in een revalidatiekliniek. Daar zat ik midden tussen de bejaarden. Zij leerden opnieuw de was opvouwen, ik wilde alleen weer leren make-uppen en zelf m’n haren kunnen doen. Dat hadden de medewerkers daar eigenlijk nog nooit iemand horen zeggen.

Gaandeweg werd het me een beetje duidelijk wat me was overkomen. Er was gewoon echt een stuk van m’n hersenen ‘afgestorven’. In de revalidatiekliniek moest ik elke dag allerlei testjes doen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de opdracht om uit te zoeken hoe ik vanaf Maastricht naar Amsterdam moest gaan met het OV, en dan met een overstap op Nijmegen. Gelukkig lukte dat allemaal nog. Cognitief was er niets veranderd. Echt puur mijn motoriek was aangetast. Ik kon m’n rechterbeen moeilijk aansturen en amper schrijven.”

Compenseren
“Nadat ik een half jaar gerevalideerd had, begon ik mijn leven weer wat op te pakken. De gevolgen van het infarct werden pijnlijk duidelijk. Ik was compleet overprikkeld en had heel veel last van vermoeidheid. Logisch ook: dat stukje waar het infarct zat, moet continu worden overgenomen door andere delen. Je bent eigenlijk de hele tijd aan het compenseren, en dat kost energie.

Inmiddels heb ik doordeweeks een redelijk normaal leven. Langzaamaan ben ik steeds iets meer gaan werken. Nu, een kleine twee jaar na mijn infarct, werk ik 32 uur en daar blijft het voorlopig bij. Om half 4 ’s middags is het voor mij gewoon klaar, dan moet ik even slapen. ’s Avonds heb ik nog een avondje met mijn vriend, en rond 22.00 uur ga ik weer naar bed.”

Confronterend
“In het weekend gaan vriendinnen naar feestjes en festivals. Dat gaat voor mij niet meer. Overdag plannen ze dan speciaal voor mij hun lunch, heel lief. Maar dan denk ik ook wel eens ‘is lunchen nu het enige dat ik nog kan doen?’ Dat is best confronterend. En voor zo’n lunch op zaterdag plan ik het hele weekend vrij. Ik weeg alle activiteiten tegen elkaar af en moet mezelf altijd afvragen of iets de energie waard is. Soms eet ik op vrijdagavond een hapje met een vriendin, en moet ik de vriendin met wie ik op zaterdag had afgesproken om te lunchen afbellen omdat het gewoon niet gaat. Dat vind ik moeilijk.

Soms voel ik me best schuldig. Naar m’n vriend, omdat ik voor mijn gevoel niet meer de vriendin ben waar hij verliefd op werd. Qua karakter ben ik dezelfde Emma, maar ik ben niet de vriendin die gezellig mee op stap kan en hem een zorgeloos leven geeft zoals het eigenlijk hoort te zijn op je 25e. En ook naar m’n vriendinnen. Ik kan er niet zo voor hen zijn zoals dat zij er altijd voor mij zijn.”

Angst
“En dan is er ook nog de angst. Angst om de mensen om me heen kwijt te raken. En angst dat ik nog een infarct zou krijgen, want er is bij mij nooit een oorzaak gevonden waar het vandaan kwam. Ik had voor het herseninfarct al maanden duizel-aanvallen. De doktoren denken achteraf dat dat allemaal kleine TIA’s waren, maar dat kunnen ze niet met zekerheid zeggen.”

Elke minuut telt
“Die angst voor nog een infarct is wel minder geworden, maar ik ben er elke dag mee bezig. Van de week snoot ik m’n neus op kantoor en voelde ik een soort steek in m’n voorhoofd. Dan spring ik meteen op. Kan ik nog praten, voel ik alles nog, kan ik nog bewegen? Achteraf neem ik het de ambulancebroeders die niet juist hebben gehandeld ook best kwalijk. Juist bij een herseninfarct telt elke minuut. Ik snap dat op een borrel de situatie er niet helemaal naar is, maar ik heb heel duidelijk gezegd dat ik écht maar 2 biertjes op had, niet meer kon lopen, m’n arm niet meer kon bewegen en dat m’n mond prikkelde. ‘Ga maar lekker naar huis om te ontnuchteren en laat het er allemaal maar uit komen. Morgen voel je je beter’, kreeg ik te horen.”

Wat ik dus vooral wil meegeven, is dat een campagne als ‘Mond, spraak, arm beroerte-alarm’ schijnbaar dus niet altijd genoeg is. Durf aan jezelf te twijfelen! Als het ambulancepersoneel bij mij meteen juist had gehandeld, was ik misschien veel sneller hersteld of had ik minder last van alle verschijnselen die ik nu heb.”

Behandeling in Amerika
“Onlangs las ik over een nieuwe baanbrekende behandeling in Utah. Ze gaan daar met een speciale MRI precies in kaart brengen welk hersengebied ik gebruik voor een bepaalde taak en of de bloedtoevoer in mijn hersenen optimaal is. Wanneer je een infarct krijgt, raakt namelijk je hele brein ontregeld. Er zijn gebieden die het ‘dode’ gebied moeten overnemen, zodat je nog kunt functioneren. Op basis van de resultaten, start dan de therapie. Ze gaan de hersengebieden die dat nodig hebben aan het werk zetten. Zo maken mijn hersenen als het ware nieuwe banen aan. Daardoor zullen alle activiteiten een stuk minder moeite kosten. Zo’n 200 Nederlanders hebben deze behandeling nu gehad en veel van hen kunnen zelfs weer eens naar een feestje en hebben hun onbezorgde leven terug. Daar wil ik voor gaan.”

Speciaal voor lotgenoten die hetzelfde is overkomen en die niet bejaard zijn en hun naasten gaat Emma een boek schrijven. Maar voor het zover is, schrijft ze op www.mijnbloedstollendeleven.nl over de therapie en de ‘Error 404’ in haar hersenen. En om de (dure) behandeling in Amerika deels te bekostigen, heeft de zus van Emma een crowdfunding voor haar opgezet, waar inmiddels al ruim 6000 euro voor is opgehaald. “Afgelopen weekend heb ik huilend m’n moeder opgebeld. Ik vind het zó lief dat iedereen zo meeleeft, doneert en berichtjes stuurt.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: eigen foto’s van Emma

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 14 juni: "Lieve Steenbok, zelfvertrouwen maakt onweerstaanbaar"

De tarotkaart die voor maandag 14 juni is getrokken is ‘De Dwaas’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een levenslustige, open houding. Men begint onbevangen en vrij van vooroordelen aan iets nieuws. Kan wat rommelig aanvoelen. Liefde: ongecompliceerd samenzijn, soms is men wat onverantwoordelijk. Werk: een nieuwe baan of opdracht waaraan men nieuwsgierig begint.

Advertentie

Ram

Je wilt er tegenaan! Met assertiviteit krijg je veel voor elkaar. Ook in de liefde zeg je waar het op staat. De ander schrikt misschien van eerlijke woorden. Aanvaringen brengen je dichter bij elkaar.

Stier

Werken is een feestje, in de ochtend zijn er leuke gesprekken. Geef mensen de vrijheid voor een originele aanpak. Men vindt dan creatieve oplossingen voor iets dat langer dwars zat.

Tweelingen

Als je minder denkt, kun je meer dan je dacht. Het is jouw mantra vandaag. Verstand hoeft zeker niet op nul, maar geef je hersens wel pauze. Routinetaken verlopen nu gladjes.

Kreeft

Geen zin om te werken? Stel jezelf de vrije avond voor en maak er een beloning van. Als ik klaar ben, dan… maak ik een salade, neem er een wijntje bij en geniet van de ondergaande zon.

Leeuw

Grootse dromen vragen om grootse daden. Je hebt het humeur om de koe bij de hoorns te pakken. Pas op niet te veel geld te besteden, begin met kleine stapjes. Ook financieel.

Maagd

Iemand van wie je het niet verwacht, kan je ogen openen voor een nieuwe aanpak. Een idee dat in de vriezer lag, mag nu ontdooid worden. Ga door, ook als je nog niet alle details kent.

Weegschaal

Klavertje vier gevonden! Jij trekt vandaag zowel mensen als gebeurtenissen aan die je later van pas komen. Dwarrel als een vlinder door de wereld, dan herken je wie/wat voor jou is.

Schorpioen

De zon heeft een verwarmende invloed. Je kunt vandaag open praten over zinnige en onzinnige dingen. Lach vaker om jezelf, anderen zullen je erom mogen én bewonderen.

Boogschutter

Verfraaien. Het is zowel je toverwoord thuis als op het werk. Kijk eens wat er aan renovatie of vernieuwing toe is. Blijf wel praktisch: een stoel kan mooi zijn, maar zit hij ook fijn?

Steenbok

Je bent op een prettige manier aanwezig. Zelfvertrouwen maakt onweerstaanbaar. Op zoek naar een partner, dan val je zeker op. Gebonden? Je windt hem opnieuw om je vinger.

Waterman

Leven in de brouwerij! Je hoeft zelf geen avontuurlijke daden of woorden te verzinnen. Uitdagingen komen vanzelf op je pad. Wees flexibel, want je dag verloopt anders dan je dacht.

Vissen

De lieve vrede bewaren doe jij met een flinke scheut humor. Zit je tussen twee partijen in, neem ieders mening dan wel serieus. Je bent nu goed in het vinden van de gemene deler.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Astroloog en tarotlegger Viola Robbemondt trekt iedere dag één kaart uit de Rider-Waite kaarten en legt deze voor alle twaalf de sterrenbeelden.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 14 juni: "Lieve Steenbok, zelfvertrouwen maakt onweerstaanbaar"

De tarotkaart die voor maandag 14 juni is getrokken is ‘De Dwaas’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een levenslustige, open houding. Men begint onbevangen en vrij van vooroordelen aan iets nieuws. Kan wat rommelig aanvoelen. Liefde: ongecompliceerd samenzijn, soms is men wat onverantwoordelijk. Werk: een nieuwe baan of opdracht waaraan men nieuwsgierig begint.

Advertentie

Ram

Je wilt er tegenaan! Met assertiviteit krijg je veel voor elkaar. Ook in de liefde zeg je waar het op staat. De ander schrikt misschien van eerlijke woorden. Aanvaringen brengen je dichter bij elkaar.

Stier

Werken is een feestje, in de ochtend zijn er leuke gesprekken. Geef mensen de vrijheid voor een originele aanpak. Men vindt dan creatieve oplossingen voor iets dat langer dwars zat.

Tweelingen

Als je minder denkt, kun je meer dan je dacht. Het is jouw mantra vandaag. Verstand hoeft zeker niet op nul, maar geef je hersens wel pauze. Routinetaken verlopen nu gladjes.

Kreeft

Geen zin om te werken? Stel jezelf de vrije avond voor en maak er een beloning van. Als ik klaar ben, dan… maak ik een salade, neem er een wijntje bij en geniet van de ondergaande zon.

Leeuw

Grootse dromen vragen om grootse daden. Je hebt het humeur om de koe bij de hoorns te pakken. Pas op niet te veel geld te besteden, begin met kleine stapjes. Ook financieel.

Maagd

Iemand van wie je het niet verwacht, kan je ogen openen voor een nieuwe aanpak. Een idee dat in de vriezer lag, mag nu ontdooid worden. Ga door, ook als je nog niet alle details kent.

Weegschaal

Klavertje vier gevonden! Jij trekt vandaag zowel mensen als gebeurtenissen aan die je later van pas komen. Dwarrel als een vlinder door de wereld, dan herken je wie/wat voor jou is.

Schorpioen

De zon heeft een verwarmende invloed. Je kunt vandaag open praten over zinnige en onzinnige dingen. Lach vaker om jezelf, anderen zullen je erom mogen én bewonderen.

Boogschutter

Verfraaien. Het is zowel je toverwoord thuis als op het werk. Kijk eens wat er aan renovatie of vernieuwing toe is. Blijf wel praktisch: een stoel kan mooi zijn, maar zit hij ook fijn?

Steenbok

Je bent op een prettige manier aanwezig. Zelfvertrouwen maakt onweerstaanbaar. Op zoek naar een partner, dan val je zeker op. Gebonden? Je windt hem opnieuw om je vinger.

Waterman

Leven in de brouwerij! Je hoeft zelf geen avontuurlijke daden of woorden te verzinnen. Uitdagingen komen vanzelf op je pad. Wees flexibel, want je dag verloopt anders dan je dacht.

Vissen

De lieve vrede bewaren doe jij met een flinke scheut humor. Zit je tussen twee partijen in, neem ieders mening dan wel serieus. Je bent nu goed in het vinden van de gemene deler.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Astroloog en tarotlegger Viola Robbemondt trekt iedere dag één kaart uit de Rider-Waite kaarten en legt deze voor alle twaalf de sterrenbeelden.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Simon en Annemarie Keizer verwachten tweede kindje

Leuk babynieuws op de maandagochtend: Simon Keizer wordt vader van een tweede kindje. Zijn vrouw Annemarie Keizer plaatste een bericht op Instagram om het heugelijke nieuws aan te kondigen.

Het prachtige gezinskiekje is geschoten op Ibiza. Daar houdt Kiki, het dochtertje van Simon en Annemarie, een echo op haar rug. Simon en Annemarie geven elkaar een liefdevolle kus.

Advertentie

“Onbeschrijfelijk gelukkig en dankbaar”, schrijft Annemarie bij de foto. Vervolgens roept ze een nieuwe hashtag in het leven: #babykeizer.

BN’ers als Chantal Janzen en Kim Kötter feliciteren het stel. Chantal reageert: “Oooh wat een prachtig nieuws!! Gefeliciteerd lieve allemaal!❤️” en Kim schrijft “Woooohoeeeeeeee wat een geweldig nieuws!!! ❤️❤️”

Van harte gefeliciteerd Simon en Annemarie!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AnneMarie Keizer (@mrskeizer)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Simon en Annemarie Keizer verwachten tweede kindje

Leuk babynieuws op de maandagochtend: Simon Keizer wordt vader van een tweede kindje. Zijn vrouw Annemarie Keizer plaatste een bericht op Instagram om het heugelijke nieuws aan te kondigen.

Het prachtige gezinskiekje is geschoten op Ibiza. Daar houdt Kiki, het dochtertje van Simon en Annemarie, een echo op haar rug. Simon en Annemarie geven elkaar een liefdevolle kus.

Advertentie

“Onbeschrijfelijk gelukkig en dankbaar”, schrijft Annemarie bij de foto. Vervolgens roept ze een nieuwe hashtag in het leven: #babykeizer.

BN’ers als Chantal Janzen en Kim Kötter feliciteren het stel. Chantal reageert: “Oooh wat een prachtig nieuws!! Gefeliciteerd lieve allemaal!❤️” en Kim schrijft “Woooohoeeeeeeee wat een geweldig nieuws!!! ❤️❤️”

Van harte gefeliciteerd Simon en Annemarie!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AnneMarie Keizer (@mrskeizer)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien