Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Emma (25) kreeg op haar 23ste een herseninfarct: "Ik moest opnieuw leren lopen"

Op 18 januari 2018 heeft Emma een nieuwjaarsborrel op haar werk. Maar de gezelligheid verandert in 1 klap in angst als Emma zich niet goed voelt. Ze komt slecht uit haar woorden, kan bijna niet lopen en haar arm tintelt.

Haar collega’s slaan alarm en bellen 112. “Te veel gedronken”, concludeert het ambulancepersoneel. Maar de volgende dag voelt Emma zich nog steeds niet goed.

Advertentie

Loeiende sirenes
“Ik kon niet meer lopen en ik zag alles dubbel. Samen met mijn moeder ben ik naar de huisarts gereden. Daar vroegen ze of ik met mijn ogen dicht mijn neus aan wilde raken met beide handen. Links ging goed, maar met rechts zat ik er wel 30 centimeter naast. Met loeiende sirenes werd ik meteen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.”

Belangrijke dokter
“Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, werd er een CT-scan van mijn hersenen gemaakt. Na een tijdje kwam er een dokter binnen waarvan je meteen zag dat-ie belangrijk was. Hij zei tegen mijn moeder en vriend dat ze moesten gaan zitten, en vertelde dat ik een herseninfarct had gehad. Ik was op dat moment eigenlijk alleen maar blij dat ik geen hersentumor had, maar toen ik naar m’n familie keek, besefte ik hoe ernstig het was. Je hoort zoiets eigenlijk alleen bij oudere mensen, maar wat betekende dit voor mij?”

Kaartje schrijven
“Die week dat ik na m’n infarct in het ziekenhuis lag, was ik jarig. Mijn peettante ook, voor wie ik voor ik in het ziekenhuis belandde al een kaartje had geschreven. Ik had altijd een heel net handschrift, dus m’n moeder gaf me die kaart om er iets bij te schrijven. Ik schreef er ‘en nu schrijf ik zo’ bij. Dat verschil in beide handschriften is bizar.”

Revalideren
“Dat ik nog maar weinig kon, ontdekte ik gedurende de week in het ziekenhuis. Zo kon ik de eerste dagen niet zelfstandig drinken. Mijn vriend of moeder bracht dan een glas met een rietje naar mijn mond. Na de week in het ziekenhuis, ben ik een half jaar gaan revalideren in een revalidatiekliniek. Daar zat ik midden tussen de bejaarden. Zij leerden opnieuw de was opvouwen, ik wilde alleen weer leren make-uppen en zelf m’n haren kunnen doen. Dat hadden de medewerkers daar eigenlijk nog nooit iemand horen zeggen.

Gaandeweg werd het me een beetje duidelijk wat me was overkomen. Er was gewoon echt een stuk van m’n hersenen ‘afgestorven’. In de revalidatiekliniek moest ik elke dag allerlei testjes doen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de opdracht om uit te zoeken hoe ik vanaf Maastricht naar Amsterdam moest gaan met het OV, en dan met een overstap op Nijmegen. Gelukkig lukte dat allemaal nog. Cognitief was er niets veranderd. Echt puur mijn motoriek was aangetast. Ik kon m’n rechterbeen moeilijk aansturen en amper schrijven.”

Compenseren
“Nadat ik een half jaar gerevalideerd had, begon ik mijn leven weer wat op te pakken. De gevolgen van het infarct werden pijnlijk duidelijk. Ik was compleet overprikkeld en had heel veel last van vermoeidheid. Logisch ook: dat stukje waar het infarct zat, moet continu worden overgenomen door andere delen. Je bent eigenlijk de hele tijd aan het compenseren, en dat kost energie.

Inmiddels heb ik doordeweeks een redelijk normaal leven. Langzaamaan ben ik steeds iets meer gaan werken. Nu, een kleine twee jaar na mijn infarct, werk ik 32 uur en daar blijft het voorlopig bij. Om half 4 ’s middags is het voor mij gewoon klaar, dan moet ik even slapen. ’s Avonds heb ik nog een avondje met mijn vriend, en rond 22.00 uur ga ik weer naar bed.”

Confronterend
“In het weekend gaan vriendinnen naar feestjes en festivals. Dat gaat voor mij niet meer. Overdag plannen ze dan speciaal voor mij hun lunch, heel lief. Maar dan denk ik ook wel eens ‘is lunchen nu het enige dat ik nog kan doen?’ Dat is best confronterend. En voor zo’n lunch op zaterdag plan ik het hele weekend vrij. Ik weeg alle activiteiten tegen elkaar af en moet mezelf altijd afvragen of iets de energie waard is. Soms eet ik op vrijdagavond een hapje met een vriendin, en moet ik de vriendin met wie ik op zaterdag had afgesproken om te lunchen afbellen omdat het gewoon niet gaat. Dat vind ik moeilijk.

Soms voel ik me best schuldig. Naar m’n vriend, omdat ik voor mijn gevoel niet meer de vriendin ben waar hij verliefd op werd. Qua karakter ben ik dezelfde Emma, maar ik ben niet de vriendin die gezellig mee op stap kan en hem een zorgeloos leven geeft zoals het eigenlijk hoort te zijn op je 25e. En ook naar m’n vriendinnen. Ik kan er niet zo voor hen zijn zoals dat zij er altijd voor mij zijn.”

Angst
“En dan is er ook nog de angst. Angst om de mensen om me heen kwijt te raken. En angst dat ik nog een infarct zou krijgen, want er is bij mij nooit een oorzaak gevonden waar het vandaan kwam. Ik had voor het herseninfarct al maanden duizel-aanvallen. De doktoren denken achteraf dat dat allemaal kleine TIA’s waren, maar dat kunnen ze niet met zekerheid zeggen.”

Elke minuut telt
“Die angst voor nog een infarct is wel minder geworden, maar ik ben er elke dag mee bezig. Van de week snoot ik m’n neus op kantoor en voelde ik een soort steek in m’n voorhoofd. Dan spring ik meteen op. Kan ik nog praten, voel ik alles nog, kan ik nog bewegen? Achteraf neem ik het de ambulancebroeders die niet juist hebben gehandeld ook best kwalijk. Juist bij een herseninfarct telt elke minuut. Ik snap dat op een borrel de situatie er niet helemaal naar is, maar ik heb heel duidelijk gezegd dat ik écht maar 2 biertjes op had, niet meer kon lopen, m’n arm niet meer kon bewegen en dat m’n mond prikkelde. ‘Ga maar lekker naar huis om te ontnuchteren en laat het er allemaal maar uit komen. Morgen voel je je beter’, kreeg ik te horen.”

Wat ik dus vooral wil meegeven, is dat een campagne als ‘Mond, spraak, arm beroerte-alarm’ schijnbaar dus niet altijd genoeg is. Durf aan jezelf te twijfelen! Als het ambulancepersoneel bij mij meteen juist had gehandeld, was ik misschien veel sneller hersteld of had ik minder last van alle verschijnselen die ik nu heb.”

Behandeling in Amerika
“Onlangs las ik over een nieuwe baanbrekende behandeling in Utah. Ze gaan daar met een speciale MRI precies in kaart brengen welk hersengebied ik gebruik voor een bepaalde taak en of de bloedtoevoer in mijn hersenen optimaal is. Wanneer je een infarct krijgt, raakt namelijk je hele brein ontregeld. Er zijn gebieden die het ‘dode’ gebied moeten overnemen, zodat je nog kunt functioneren. Op basis van de resultaten, start dan de therapie. Ze gaan de hersengebieden die dat nodig hebben aan het werk zetten. Zo maken mijn hersenen als het ware nieuwe banen aan. Daardoor zullen alle activiteiten een stuk minder moeite kosten. Zo’n 200 Nederlanders hebben deze behandeling nu gehad en veel van hen kunnen zelfs weer eens naar een feestje en hebben hun onbezorgde leven terug. Daar wil ik voor gaan.”

Speciaal voor lotgenoten die hetzelfde is overkomen en die niet bejaard zijn en hun naasten gaat Emma een boek schrijven. Maar voor het zover is, schrijft ze op www.mijnbloedstollendeleven.nl over de therapie en de ‘Error 404’ in haar hersenen. En om de (dure) behandeling in Amerika deels te bekostigen, heeft de zus van Emma een crowdfunding voor haar opgezet, waar inmiddels al ruim 6000 euro voor is opgehaald. “Afgelopen weekend heb ik huilend m’n moeder opgebeld. Ik vind het zó lief dat iedereen zo meeleeft, doneert en berichtjes stuurt.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: eigen foto’s van Emma

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 4 mega goedkope superfoods wil je vandaag nog inslaan

Hartstikke leuk, al die extreem gezonde superfoods. Maar ze zijn ook vaak ontzettend duur! Daarom zochten wij een paar goedkope superfoods voor je uit.

Eetsmakelijk!

Advertentie

Goedkope superfoods

Superfoods zijn voedingsmiddelen die zo’n hoog gehalte aan voedingsstoffen of antioxidanten hebben, dat ze allerlei positieve effecten op je gezondheid hebben. Helaas is er geen enkel superfood dat genoeg is om je hele gezondheid op te krikken. Maar af en toe een extra boost aan vitaminen, dat is nooit weg. Helaas zijn superfoods mega populair, soms zeldzaam en daardoor vaak behoorlijk prijzig. Maar met deze goedkope superfoods doe je je gezondheid én je portemonnee een plezier.

1. Zuurkool

Tegenwoordig ben je pas écht gezond als je gefermenteerde voeding eet (of drinkt). Kimchi, kombucha of kefir zijn allemaal van die superfoods. Door het fermenteren komen er namelijk allerlei gezonde bacteriën in de voedingsmiddelen terecht. Deze zijn ontzettend goed voor je darmflora. Helaas betaal je voor een van de ‘trendy’ gefermenteerde producten die we hierboven noemden, al gauw de hoofdprijs. Maar wist je dat zuurkool ook gewoon in het rijtje thuishoort? Ook dit is een van de gefermenteerde superfoods. Gezond, lekker én hartstikke goed te betalen.

2. Roggebrood

In Scandinavië is het hippe en hypergezonde smørrebrød helemaal hip, maar in Nederland hebben wij ook gewoon een oer-Hollandse (en super goedkope) versie daarvan: roggebrood! Het is niet alleen een voedzaam en lekkere snack voor bij de snert. Het is namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je. 1 plakje roggebrood is al gauw goed voor 15% van je dagelijks aanbevolen portie vezel en ijzer. Een echte superfood dus. Dat maakt het ineens een stuk minder ouderwets, hè?

3. Sardines

Voor deze volgende superfood gaan we even naar de ingeblikte voedingswaren. Daar zitten namelijk een boel superfoods tussen. Één daarvan: sardines. Deze heel vette vis zit boordevol omega 3-vetzuren. Dat is heel goed voor je lijf. Maar daarnaast zijn de zoute visjes ook nog eens heel lekker, makkelijk te verwerken (in een pasta of salade, bijvoorbeeld) én erg goedkoop.

4. Tomatenpuree

We blijven nog even op de blikjesafdeling, want daar staat namelijk nog zo’n superfood. Hier hoef je slechts 20 cent voor neer te tellen. Een blikje tomatenpuree is namelijk ook hartstikke gezond. Omdat deze puree eigenlijk een heel geconcentreerde vorm van tomaat is, is het een bron van vitaminen. Vooral het lycopeen in tomatenpuree is supergezond. Dit zou je namelijk beschermen tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker. Met recht een superfood dus.

Kurkuma is ook zo’n superfood. Benieuwd wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn? Libelle legt het aan je uit. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Marieclaire, Radar. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 4 mega goedkope superfoods wil je vandaag nog inslaan

Hartstikke leuk, al die extreem gezonde superfoods. Maar ze zijn ook vaak ontzettend duur! Daarom zochten wij een paar goedkope superfoods voor je uit.

Eetsmakelijk!

Advertentie

Goedkope superfoods

Superfoods zijn voedingsmiddelen die zo’n hoog gehalte aan voedingsstoffen of antioxidanten hebben, dat ze allerlei positieve effecten op je gezondheid hebben. Helaas is er geen enkel superfood dat genoeg is om je hele gezondheid op te krikken. Maar af en toe een extra boost aan vitaminen, dat is nooit weg. Helaas zijn superfoods mega populair, soms zeldzaam en daardoor vaak behoorlijk prijzig. Maar met deze goedkope superfoods doe je je gezondheid én je portemonnee een plezier.

1. Zuurkool

Tegenwoordig ben je pas écht gezond als je gefermenteerde voeding eet (of drinkt). Kimchi, kombucha of kefir zijn allemaal van die superfoods. Door het fermenteren komen er namelijk allerlei gezonde bacteriën in de voedingsmiddelen terecht. Deze zijn ontzettend goed voor je darmflora. Helaas betaal je voor een van de ‘trendy’ gefermenteerde producten die we hierboven noemden, al gauw de hoofdprijs. Maar wist je dat zuurkool ook gewoon in het rijtje thuishoort? Ook dit is een van de gefermenteerde superfoods. Gezond, lekker én hartstikke goed te betalen.

2. Roggebrood

In Scandinavië is het hippe en hypergezonde smørrebrød helemaal hip, maar in Nederland hebben wij ook gewoon een oer-Hollandse (en super goedkope) versie daarvan: roggebrood! Het is niet alleen een voedzaam en lekkere snack voor bij de snert. Het is namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je. 1 plakje roggebrood is al gauw goed voor 15% van je dagelijks aanbevolen portie vezel en ijzer. Een echte superfood dus. Dat maakt het ineens een stuk minder ouderwets, hè?

3. Sardines

Voor deze volgende superfood gaan we even naar de ingeblikte voedingswaren. Daar zitten namelijk een boel superfoods tussen. Één daarvan: sardines. Deze heel vette vis zit boordevol omega 3-vetzuren. Dat is heel goed voor je lijf. Maar daarnaast zijn de zoute visjes ook nog eens heel lekker, makkelijk te verwerken (in een pasta of salade, bijvoorbeeld) én erg goedkoop.

4. Tomatenpuree

We blijven nog even op de blikjesafdeling, want daar staat namelijk nog zo’n superfood. Hier hoef je slechts 20 cent voor neer te tellen. Een blikje tomatenpuree is namelijk ook hartstikke gezond. Omdat deze puree eigenlijk een heel geconcentreerde vorm van tomaat is, is het een bron van vitaminen. Vooral het lycopeen in tomatenpuree is supergezond. Dit zou je namelijk beschermen tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker. Met recht een superfood dus.

Kurkuma is ook zo’n superfood. Benieuwd wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn? Libelle legt het aan je uit. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Marieclaire, Radar. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze symptomen wijzen op niesziekte bij je kat

Een niesende kat is een aandoenlijk tafereel. Maar gebeurt het vaak en blijft het neusje van ’t beestje snotterig? Dan kan je huisdier zomaar eens te maken hebben met niesziekte. Gelukkig is er wel wat tegen te doen. 

We zetten de symptomen én behandelstappen voor je op een rij.

Advertentie

Besmettelijk virus

Niesziekte heet officieel Feline Panleucopenie en is een zeer besmettelijk virus. Deze kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenievirus. De meeste besmettingen vinden bij jonge katten plaats via de neus of het maagdarmkanaal. Maar de kat kan ook indirect besmet raken door bijvoorbeeld contact met een besmet voerbakje, een vloerkleed of speeltje waar het virus op zit.

Hardnekkig

Het betreft namelijk een zeer hardnekkig virus dat resistent is tegen de meeste desinfectiemiddelen. Zelfs een jaar na aanraking kan het virus nog voor besmetting zorgen. Jonge kittens kunnen de niesziekte ook al oplopen in de baarmoeder, wat kan leiden tot doodgeboorte.

Symptomen

Vermoed je dat je kat de niesziekte heeft opgelopen? Let dan op de volgende symptomen, want niet alleen niezen wijst op het virus. Dit gaat namelijk gepaard met loomheid, hoge koorts en braken, overmatig kwijlen en diaree. De kat zal niet willen eten of drinken en zichtbaar buikpijn hebben als het getroffen is door het virus.

Inenten

Voorkomen is in het geval van niesziekte beter dan genezen. Kattenbaasjes kunnen hun huisdier daarom het beste laten inenten. Zo’n vijftig procent van de beestjes die niesziekte hebben gehad, blijven namelijk besmettelijk voor andere katten. Inenten moet gebeuren met 9 en 12 weken, en nogmaals op het 1e levensjaar van de kat. Daarna is eens per drie jaar de inenten herhalen voldoende.

Behandelen

Behandelen is lastig. Is je kat ernstig ziek? Dan zal -ie moeten worden opgenomen en een infuus toegediend moeten krijgen. Bij diertjes met een chronische niesziekte kun je klachten wat verzachten door het voer op te warmen en neusdruppels te geven.

Gezellig hoor, als je hond of kat bij je op de bank of in bed kruipt. Het levert alleen wel gegarandeerd een kussen vol haren op. Je kunt de stofzuiger eroverheen halen, maar er is een veel simpelere truc om katten- en hondenharen te verwijderen.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze symptomen wijzen op niesziekte bij je kat

Een niesende kat is een aandoenlijk tafereel. Maar gebeurt het vaak en blijft het neusje van ’t beestje snotterig? Dan kan je huisdier zomaar eens te maken hebben met niesziekte. Gelukkig is er wel wat tegen te doen. 

We zetten de symptomen én behandelstappen voor je op een rij.

Advertentie

Besmettelijk virus

Niesziekte heet officieel Feline Panleucopenie en is een zeer besmettelijk virus. Deze kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenievirus. De meeste besmettingen vinden bij jonge katten plaats via de neus of het maagdarmkanaal. Maar de kat kan ook indirect besmet raken door bijvoorbeeld contact met een besmet voerbakje, een vloerkleed of speeltje waar het virus op zit.

Hardnekkig

Het betreft namelijk een zeer hardnekkig virus dat resistent is tegen de meeste desinfectiemiddelen. Zelfs een jaar na aanraking kan het virus nog voor besmetting zorgen. Jonge kittens kunnen de niesziekte ook al oplopen in de baarmoeder, wat kan leiden tot doodgeboorte.

Symptomen

Vermoed je dat je kat de niesziekte heeft opgelopen? Let dan op de volgende symptomen, want niet alleen niezen wijst op het virus. Dit gaat namelijk gepaard met loomheid, hoge koorts en braken, overmatig kwijlen en diaree. De kat zal niet willen eten of drinken en zichtbaar buikpijn hebben als het getroffen is door het virus.

Inenten

Voorkomen is in het geval van niesziekte beter dan genezen. Kattenbaasjes kunnen hun huisdier daarom het beste laten inenten. Zo’n vijftig procent van de beestjes die niesziekte hebben gehad, blijven namelijk besmettelijk voor andere katten. Inenten moet gebeuren met 9 en 12 weken, en nogmaals op het 1e levensjaar van de kat. Daarna is eens per drie jaar de inenten herhalen voldoende.

Behandelen

Behandelen is lastig. Is je kat ernstig ziek? Dan zal -ie moeten worden opgenomen en een infuus toegediend moeten krijgen. Bij diertjes met een chronische niesziekte kun je klachten wat verzachten door het voer op te warmen en neusdruppels te geven.

Gezellig hoor, als je hond of kat bij je op de bank of in bed kruipt. Het levert alleen wel gegarandeerd een kussen vol haren op. Je kunt de stofzuiger eroverheen halen, maar er is een veel simpelere truc om katten- en hondenharen te verwijderen.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien