Emmy moet van haar baas naar kantoor: “De helft van de afdeling kreeg corona”

Maar liefst 30 procent van de werknemers die prima vanuit huis kan werken, gaat tóch naar de zaak. Ook Emmy (35) stapt nog iedere dag in de auto. Niet omdat ze dat zelf graag wil, maar omdat haar baas niet wil dat ze thuiswerkt. “Wonderlijk, helemaal als je bedenkt dat zijn eigen dochter in een ziekenhuis werkt.”
“Eerlijk is eerlijk: toen ik in de zomer van 2020 begon met mijn baan als back office-medewerker bij een middelgroot bedrijf, was ik blij dat ik naar kantoor mocht komen. Het aantal besmettingen was in die tijd laag en ik vond het fijn om face to face door collega’s te worden ingewerkt. Dat is toch prettiger dan op afstand.”
De tweede golf
“Maar toen kwam de tweede golf. Om me heen zag ik vrienden en familie met kantoorbanen weer fulltime thuiswerken, maar voor mij veranderde er niets. Ik werd nog steeds iedere dag op kantoor verwacht. Mijn collega’s vertelden dat ze zelfs tijdens de eerste golf amper een week vanuit huis hadden gewerkt, want volgens mijn baas kan een bedrijf niet draaien als werknemers thuiswerken. Hij claimt dat de telefoon niet makkelijk kan worden doorgeschakeld en denkt vooral dat we zonder zijn toezicht niets uitvoeren. Een thuiswerkdag is voor hem een verkapte vakantiedag.”
Positief getest
“Dat dit allemaal onzin is, bleek wel toen we plotseling wél twee weken vanuit huis moesten werken. Want na de eerste collega die positief testte, ging het snel. Ruim de helft – ikzelf gelukkig niet – van de afdeling was besmet. Toch was ook dit geen alarmbel voor mijn baas. Hij vond dat we allemaal maar snel terug moesten komen. Wonderlijk, helemaal als je bedenkt dat zijn eigen dochter in een ziekenhuis werkt.”
Niet eenzaam
“Hoewel ons kantoor groot is en we goed afstand kunnen houden, vind ik het niet prettig dat ik iedere dag met twintig collega’s in een ruimte zit. Ik blijf mijn handen wassen, want je raakt toch allemaal diezelfde deurklink en koffieautomaat aan. En de helft van de collega’s houdt zich goed aan de maatregelen, maar de andere helft – vooral de twintigers – zit nog net niet bij elkaar op schoot in de pauze.”
Impact
“Mijn baas begreep er niets van toen ik mijn zorgen met hem deelde. ‘Het is toch juist heel fijn dat we ondanks alles samen op kantoor kunnen zijn’, zei hij. ‘Zo wordt niemand eenzaam’. Natúúrlijk is het prettig om sociaal contact te hebben, maar dat kan ook door allemaal één of twee dagen naar de zaak te gaan. Omdat ik er nog maar zo kort werk, durf ik het niet nog een keer op te gooien. Jammer vind ik het wel, helemaal omdat het impact heeft op mijn privéleven. Want doordat ik op kantoor zoveel mensen zie, ga ik in het weekend niet met een gerust hart op bezoek bij mijn kwetsbare ouders.”
Om privacyredenen is de naam Emmy gefingeerd.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Beeld: Getty Images.