Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Rechter oordeelt dat euthanasie op vrouw (74) met alzheimer géén moord was

Wat als een vrouw met zware dementie zegt dat ze niet dood wil, maar het door haar euthanasieverklaring nu wel is? Het overkwam in 2016 een 74-jarige vrouw. 

En over haar lot, heeft de rechter woensdag uitspraak gedaan.

Advertentie

Euthanasiewens 
De 74-jarige vrouw die kampte met alzheimer werd op 22 april 2016 geëuthanaseerd door de huisarts van het verpleeghuis waar ze in verbleef. Op papier helemaal zoals ze het wilde. De vrouw had namelijk gezien hoe haar eigen moeder twaalf jaar lang leed aan zware dementie en wilde haar dit lot zelf besparen. Maar nu sputterde ze tegen. Het ene moment zei ze te willen sterven, het andere moment wilde ze helemaal niet dood. Toch is ze dat nu wel, omdat de huisarts zich in overleg met de familie aan haar euthanasieverklaring hield, die de vrouw tot twee keer toe ondertekende toen ze in 2012 en 2015 nog wilsbekwaam was. Maar dus zónder dit opnieuw met de vrouw zelf te bespreken.

OM: geen euthanasie, maar moord 
Omdat het leven van de vrouw op dat moment niet op haar uitdrukkelijke verzoek is beëindigd, sleepte het openbaar ministerie de huisarts voor de rechter. Want nu zou er geen sprake zijn van euthanasie, maar moord. Een ontzettend gevoelige grens, waar de Nederlandse wetten nog altijd voor een grijs gebied zorgen.

Niet schuldig
Het oordeel van de rechter is dat de huisarts niet schuldig is aan moord, omdat zij de juiste protocollen heeft gevolgd. Volgens de Rijksoverheid moet er namelijk aan de volgende vijf eisen worden voldaan bij euthanasie:

  • Het verzoek van de patiënt om euthanasie moet vrijwillig en weloverwogen zijn. Er mag geen sprake zijn van een opwelling of druk van buitenaf.
  • Er moet sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. Het gaat hierbij vooral om de beleving van de patiënt.
  • De patiënt moet zorgvuldig geïnformeerd worden over de medische situatie en vooruitzichten, zodat hij een goede keuze kan maken.
  • De arts en patiënt moeten samen de overtuiging hebben dat er geen redelijke andere oplossing is voor de situatie van de patiënt.
  • De patiënt moet gezien en beoordeeld worden door nog ten minste een onafhankelijke arts.
  • De euthanasie moet op een medisch zorgvuldige manier, volgens de opgestelde richtlijn, worden uitgevoerd.

En volgens de rechter is er aan deze eisen voldaan.

Applaus
Na de uitspraak in rechtbank die live werd uitgezonden, klonk er applaus. Als de rechter de huisarts schuldig had bevonden, zou dit kunnen betekenen dat artsen nog huiveriger worden in het verlenen van euthanasie. Een moeilijke, maar belangrijke wens, die jaarlijks zo’n 6.500 keer vervuld wordt, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Of het openbaar ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, is nog niet bekend.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: NOS, Rijksoverheid, KNMG. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien