Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Eva van de Wijdeven: "Nu ik ouder word, voel ik mijn moeder steeds dichter bij me"

Dit jaar staat Casa Libelle op het Italiaanse eiland Sardinië, waar we een aantal BN’ers spreken. Zoals actrice Eva van de Wijdeven (33), die al op haar 21e haar moeder verloor: “Er is een leven voor en een leven na haar dood.”

Je moeder overleed toen je 21 was. Hoe kijk jij terug op die periode?
“Er is een leven voor en een leven na haar dood. Het had een enorme impact op mij en mijn broertjes. Ook in goede zin, omdat het ons dichter bij elkaar heeft gebracht. Ik ben heel close met mijn vader en mijn broers, we weten wat belangrijk is in het leven. Maar het was natuurlijk verschrikkelijk, ik mis haar nog steeds.”

Advertentie

Waren jullie close? Eva laat een tatoeage zien op haar pols.
“Dit is haar handtekening. Nu ik ouder word, voel ik haar steeds dichter bij me. Het is iets heiligs en het geeft me kracht. De nabijheid zoals ik die nu voel, zou ik denk ik niet kunnen ervaren als ze nog zou leven. Dan heb je te maken met iemands dagelijkse persoonlijkheid. Ik denk – ik hoop – dat ik op haar lijk. Ik zie haar als voorbeeld.”

Wat was ze voor vrouw?
“Harmonieus, sterk, met heel veel humor. Voor Indonesische meisjes in die tijd was het normaal om naar de huishoudschool te gaan, maar ze had zelf een iets ander idee over wat ze wilde met haar leven. Ze is gaan studeren en werd docent Nederlands op een middelbare school. Daar werkte ze zich op tot adjunct-directeur. Haar hele leven heeft ze aan het onderwijs gewijd, en dan was ze ook nog eens moeder. Ze was zorgzaam en heeft ons heel individueel opgevoed. Ik had haar op een andere manier nodig dan mijn broers. Dat ze er ook een eigen leven op nahield, hadden we te accepteren. Dan zei ze: ‘Mama gaat nu op stap met vriendinnen.’ Ongelooflijk stoer vind ik dat. Ik hoop van harte dat ik ook zo’n moeder word.”

Had je al moeder willen zijn, zoals je in een ouder interview aangaf?
“Laat ik het zo zeggen: sinds mijn puberteit heb ik ervan gedroomd om moeder te zijn. Het is niet aan de hand, het leven loopt anders dan je plant. Ik wil kinderen het liefst in de setting van een relatie, vadertje en moedertje. Ach, er is nog heel veel tijd.”

MEER EVA
Je leest het hele interview in Libelle 34, nu in de winkel. Binnenkort is Eva te zien Judas, een toneelvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Holleeder. Klik hier voor meer informatie.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) binnen je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Interview: Caspar Pisters. Beeld: Ester Gebuis

Anne-Wil: “We mogen niet knuffelen, niet zoenen en ook geen seks”

anne-wil-geen-seks

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Schoonzus Dorien en haar vriend Otto nemen het wat minder nauw met de afstand.

Vrijdag

De test heeft het uitgewezen, maar ik vind het nog heel onwerkelijk dat ik een officiële coronapatiënt ben. Zoiets gebeurt anderen. Mensen over wie de premier en de minister persconferenties geven, met die leuke vrouw tussen hen in, die zo veel boeiende gebaren maakt, dat ik voor haar meer aandacht heb dan voor de sprekers. Ik voel me niet echt ziek. Alleen een beetje anders

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien