Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Even bellen met... verpleegkundige Tommie: "In de steek gelaten door weglopende Kamerleden"

Net voordat er woensdag een hoofdelijke stemming zou zijn over de structurele loonsverhogingen in de zorg, liepen meerdere Kamerleden weg. Dat voelde voor de zorgbonden en zorgverleners als een gênante vertoning. Wij belden met verpleegkundige Tommie Niessen en vroegen wat hij ervan vond.

Wat dacht je toen die politici uit de Tweede Kamer wegliepen?
“Gewoon waardeloos. Het is het signaal dat ze afgeven. Er zit misschien een politieke agenda achter die ik niet ken, maar dit signaal is supernaar. Het gaat niet eens om de salarisverhoging, maar om het feit dat mensen weglopen.”

Advertentie

Voelde je je in de steek gelaten?
“Dat kun je wel zeggen. Het gaat steeds zo. Ik vind sowieso dat de zorg in de steek gelaten wordt. Er wordt wel voor je geklapt en veel waardering uitgesproken. Dat is heel fijn hoor, maar als puntje bij paaltje komt laten ze ons gewoon weer zitten.”

Er wordt gezegd dat men wegliep omdat zo’n hoofdelijke stemming vooraf aangegeven moet worden en dat is niet gedaan. Wat vind je van die reden?
“Een raar excuus. Was gewoon gebleven en had je stem uitgebracht, ook al was dat een nee. Maar ga alsjeblieft niet weglopen. Het is toch raar als iemand zegt: “Over een kwartier gaan we stemmen” en dat iedereen wegloopt? Stel dat dat in het ziekenhuis gebeurt. “Jongens, over een kwartier hebben we een operatie”, en iedereen loopt via het koffiezetapparaat naar huis. Ik heb er geen goed woord voor over. Ik kan me ook niet voorstellen dat de Kamerleden zich goed voelden toen ze naar huis gingen.”

Je had liever dat ze dan maar tegenstemden?
“Ja, eigenlijk wel. Het is natuurlijk nog steeds niet het antwoord dat we willen, maar het is minder laf dan weglopen. Het gaat ook niet per se om de salarisverhoging, maar om het gebaar dat ze nu maken. Ik ben hartstikke positief over de zorg en wil echt niet klagen. Maar dit is toch gewoon supergek? Zo zet je je als politieke partij toch ook niet goed neer? Ik kan mij voorstellen dat de coalitiepartijen in maart 2021 hierdoor kiezers verliezen.”

Wat zou voor jou wel waardering uitspreken?
“Op de lange termijn zou een salarisverhoging zeker goed zijn. Zoals Geert Wilders ook zegt: als andere landen het kunnen, waarom wij dan niet? Wees daar transparant over. Maar het zou ook heel fijn zijn als het werken in de zorg wordt verbeterd. Mijn vriendin staat in haar eentje op een zaal waar mensen met dementie wonen. Dat is zwaar. Niet alleen omdat je al het werk alleen doet en continu bezig bent met het volgende. Maar je kunt ook niet voldoende communiceren of sparren met een collega. Je hebt bijna geen tijd voor je patiënten; de menselijke maat gaat weg. Het wordt te veel gekaderd en daardoor gaan er ook mensen uit de zorg weg. Dan hebben we een groter probleem.”

Er wordt voorspeld dat er in september een tweede coronagolf komt. Zijn jullie er klaar voor?
“We moeten wel, maar veel zorgverleners zijn er mentaal nog niet klaar voor. Ze zijn nog bezig met het verwerken van de vorige periode. Velen hebben daar echt last van gehad. We zullen niet minder functioneren en als het gebeurt gaan we weer keihard werken.”

Wat vind je ervan dat niet iedereen rekening houdt met de maatregelen?
“Ik vind dat mensen zich aan de maatregelen moeten houden. Jongeren en ouderen. Niet alleen de jeugd de schuld geven, iedereen moet zich bewust zijn van het feit dat het virus nog niet weg is. We moeten zien te voorkomen dat er een tweede golf komt, want dan krijgen we nog meer maatregelen. Tegelijkertijd vind ik ook dat we kritisch mogen zijn op het huidige beleid en dat we bepaalde maatregelen in twijfel mogen trekken. Dat betekent niet dat we ze niet moeten naleven, maar wel dat we in gesprek moeten blijven. De tijd zal het leren, ik hoop niet dat we weer in dezelfde situatie komen als in maart. Dat was niet leuk, voor niemand.”

Wil je meer weten over Tommies werk en hoe mooi hij het vindt? Lees dan zijn boek ‘Tommie in de zorg’:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Dennis Vloedmans

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de eerste symptomen van de spierziekte ALS

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een spierziekte die op lange termijn vaak leidt tot verlamming. Veel mensen met ALS lopen vaak lang met klachten rond, voordat de diagnose gesteld wordt. Daarom zetten wij de eerste symptomen van deze spierziekte op een rij. 

Amyotrofische Laterale Sclerose is een spierziekte die jaarlijks zo’n vijfhonderd keer gediagnosticeerd wordt, maar ook jaarlijks zo’n vijfhonderd mensen het leven kost. De ziekte ontstaat meestal bij mensen tussen de 40 en 70 jaar oud en wordt vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte kenmerkt zich door verlies van motoriek en uiteindelijk verlamming.

Advertentie

Dat komt doordat de zenuwcellen in ons lichaam die onze spieren aansturen bij iemand met ALS langzaam afsterven. De spieren krijgen hierdoor geen signalen meer, waardoor bewegen steeds moeilijk wordt, totdat de patiënt verlamd raakt. Uiteindelijk kunnen ook de spierfuncties van de longen en het hart uitvallen, waardoor iemand komt te overlijden. Voor ALS is er vooralsnog geen genezing, maar wel een medicijn die de ziekte kan remmen.

ALS

Maar dan is het natuurlijk zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met het afremmen van de ziekte. Dat kan alleen als je weet dat je Amyotrofische Laterale Sclerose hebt. En dat is een ingewikkeld verhaal. De eerste klachten van de ziekte lijken namelijk op die van MS of reuma. Daardoor duurt het vaak lang voordat ALS-patiënten een diagnose krijgen. Daarbij lopen de symptomen van de ziekte uiteen omdat de zenuwen die aangetast worden per patiënt verschillen. Toch zijn er een paar klachten die vaak voorkomen bij beginnend ALS-patiënten, die handig zijn om te weten om de ziekte op tijd te herkennen.

Symptomen

Zo begint de ziekte bij veel mensen met onhandigheid en het regelmatig laten vallen van dingen. De fijne motoriek, zoals schrijven, functioneert ook steeds minder goed. Daarbij kan iemand met (beginnende) ALS moeite hebben met lopen, al zijn er geen blessures en zal iemand in sommige gevallen vaker struikelen. Ook praten en articuleren kan moeilijk zijn voor iemand die beginnende ALS heeft. Daarbij zal iemand zich waarschijnlijk vaker verslikken en is kauwen van eten moeilijker dan voorheen.

Huisarts

Als je last hebt van bovenstaande klachten, betekent dat niet automatisch dat je Amyotrofische Laterale Sclerose hebt. Toch is het nuttig om een afspraak te maken bij je huisarts als je (veel van) deze symptomen herkent en/of je zorgen maakt.

Sommige problemen wil je op tijd herkennen, zodat je er nog iets aan kunt doen. Dokter Rutger legt je uit hoe je een beroerte herkent. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Stichting ALS Nederland. Beeld: Getty Images.

amyotrofische laterale sclerose

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mee naar de kapper: de 14 mooiste kapsels voor dit voorjaar

Toe aan een nieuwe look? Ga dan voor een fris kort koppie. Team Rob Peetoom gaf 14 vrouwen een nieuwe coupe en jou alvast wat inspiratie voor een nieuw lentekapsel. 

Advertentie

14x kapsels:

Van multi-bob tot lekker luchtig, van asymmetrisch tot meer volume: kijk wat bij jou past.

Korte kapsels, zoals de boblijn, zijn weer helemaal trend. Toch staat ‘kort’ lang niet iedereen, zegt haarexpert Inge van der Plas. “Het is afhankelijk van meerdere factoren. Een goede kapper kijkt vooraf naar de vorm van je gezicht en naar wat voor type je bent – wat je modestijl is en welke make-up je draagt. En ben je bijvoorbeeld heel lang, dan adviseer ik eerder een lengte langs de kaaklijn.

korte coupe

Met de krultang

In Hanneke’s fijne haar (onder) is meer volume gecreëerd met een krultang. Dit vraagt wel om oefening én goede producten. Vraag eventueel de kapper om tips.

korte coupe

Luchtig

De pony maakt het korte haar van Roswitha (onder) extra stoer. Knijp met een wax wat beweging in het haar voor een luchtig effect.

korte coupe

Als een filmster

Als je veel haar hebt, wordt een korte coupe soms te massief. Eveline (onder) kreeg laagjes waardoor de vorm verandert en het haar lucht krijgt. Dat maakt het haar ook makkelijker handelbaar.

Natuurtint

Haar dat helemaal grijs is, kan grauw lijken en wat kleur of diepte missen. Ellen (onder) kreeg high- en lowlights in natuurtinten. Zo heeft ze weinig uitgroei en toch een spannende vrouwelijke look.

korte coupe

Multi-bob

De korte bob is een ideale combinatie tussen vrouwelijk en stoer, en op meerdere manieren te stylen.

Haarmasker

Verzorging is álles bij krullen zoals die van Saphir (onder). Laat een vochtinbrengend masker een nacht intrekken in het haar en spoel het ‘s ochtends uit.

korte coupe

Kapsels met meer volume

De bob met zachte, bijna onzichtbare lagen laat Yke’s fijne haar (onder) voller lijken. Op de aanzet is wat poeder aangebracht, wat het haar volume en een nonchalante look geeft.

korte coupe

2x anders

Zoë (onder) kan twee kanten op met haar coupe: netjes en los. De nette look vraagt om een waxspray: een spray met haarspray en glans erin. De losse look kan ze maken met wax, door de uiteinden in ‘plukjes’ te stylen.

korte coupe

Ultrakort

Dit superkorte koppie staat mooi bij een ovaal gezicht, zoals dat van Petra (onder). Is het haar wat dof, gebruik dan een wax met glans.

korte coupe

Vrouwelijk

Bij een smalle gezichtsvorm is het mooi om het haar wat volume te geven. Bij Lia (onder) zijn daarom de zijkanten en achterkant korter geknipt dan de bovenlagen.

korte coupe

Diffuser

Zo zakken krullen als die van Miranda (onder) niet uit: breng wat verzorgende crème aan in vochtig haar en droog met een diffuser (niet te hard blazen). Doe daarna wat olie in de punten.

Stoer omhoog

Deze coupe past prima bij de gezichtsvorm van Linda (onder) en geeft haar een stoere look.

korte coupe

Asymmetrisch

Miriam (onder) kan het haar verschillende kanten op dragen omdat het asymmetrisch is geknipt. Klassiek, vrouwelijk en stoer tegelijk.

korte coupe

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Productie & Styling: Liselotte Admiraal. Fotografie: Jeanette Huisman.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Lilian Marijnissen (SP)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Lilian Marijnissen (SP).

We kennen Lilian Marijnissen (35) allemaal als politicus, maar wie is ze als mens? Hoe was haar jeugd, wie zijn haar dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

5 feitjes over Lilian Marijnissen

Opleiding: Politicologie
Eerste baan: Medewerker in een speeltuin in Oss
Favoriete band: U2
Sportclub: Feyenoord
Huisdieren: Hond Laika

Fotoalbum

Dat Lilian een hond heeft, is niet zo vreemd als je naar haar verleden kijkt. Bij haar thuis hadden ze altijd honden. “De hond die er tijdens mijn geboorte was, lag altijd voor mijn slaapkamerdeur alsof hij mij bewaakte. Dit is Tusca, die kwam er later bij.”

politicus - lilian met hond

Nog een lief kiekje uit de jeugd van de politicus: Lilian die haar oma een kus geeft. “Mijn oma was heel belangrijk voor mij. Ik was vaak bij haar, ze woonde om de hoek. Ze overleed toen ik zestien was.”

oma Lilian

Lilian’s ouders zijn niet onbekend in de politiek. Haar beide ouders zaten bij de SP. Hier zie je Lilian als klein meisje op een campagnedag van de partij. “Als enig kind, zonder broers of zussen, waren de campagnes geweldig omdat ook andere SP’ers hun kinderen vaak meenamen. Heel gezellig!”

Lilian op campagne

De politicus houdt wel van een feestje op zijn tijd. Hier zie je haar met basisschoolvriendin Marianne en Hanneke, die ze sinds de middelbare school kent. Ze staan in het Goffertpark in Nijmegen, waar op dat moment een nineties party aan de gang is.

“Vroeger gingen we altijd samen stappen en op vakantie. Nu gaan we naar festivals. Met mijn werk is het superlastig om vriendinnen te zien, maar we proberen eens in de twee weken af te spreken en bij te kletsen met een kop thee.”

politicus - Lilian en vriendinnen

Lilian staan niet alleen naar een podium te kijken, ze staat er ook regelmatig óp. Hier zie je haar tijdens een actie tegen de grote bezuinigingen op de thuiszorg. Op dat moment werkte ze bij vakbond FNV, waar ze afscheid van nam toen ze in 2016 kandidaat-Kamerlid werd.

politicus - Lilian actie fnv

De politicus verzorgde vroeger een paard, Gorby. Het was te duur voor het gezin Marijnissen om het dier over te nemen maar Lilian was dol op Gorby. Toen hij tien jaar later ineens weet op haar pad kwam, was ze weer helemaal verliefd.

politicus - Lilian Gorby

Naast werken moet je ook proberen tijd vrij te maken voor ontspanning, weet Lilian als geen ander. Hier zie je haar op vakantie in Portugal met haar moeder.

“Het is niet dat we dat regelmatig doen of dat het een traditie is, maar het is wel heel leuk om samen weg te zijn.”

Lilian mam

Lilian komt uit het Brabantse Oss, waar ze ook haar eerste politieke stappen heeft gezet. Toen ze in de gemeenteraad zat, zijn ze begonnen met het uitdelen van lintjes aan kinderen die zich voor hun omgeving hebben ingezet.

“Het is nu een jaarlijks evenement. De burgemeester roept hen dan naar voren. Geniaal, die verraste gezichtjes!”

politicus - kinderlintjes

Toen Lilian de kans kreeg om het stokje over te nemen van Emile Roemer, dacht ze dat haar potentiële nieuwe baan als lijsttrekker vooral keihard werken zou zijn. En daar heeft ze gelijk in gekregen. “Dat ik nog regelmatig als enige vrouw tussen de mannelijke fractievoorzitters sta, is natuurlijk vreemd, maar ik geloof dat daar eindelijk verandering in gaat komen.”

politicus - Lilian Emile

Gele hesjes, daar is Lilian niet vies van. “Actie voeren is de rode draad in mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid. Ik heb ervaren dat je dingen voor elkaar kunt krijgen door samen de druk op te voeren. Met actie laat je betrokkenheid zien.”

politicus - actie voeren gele hesjes

Tot slot een foto van de politicus met haar vader, Jan Marijnissen. “Met mijn vader op de SP-ledendag. De hele familie mocht mee.”

lilian en pap

Doe de Libelle kieswijzer.


Tekst: Ebru Umar. Beeld: ANP.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bijzonder: dít eet Eva Jinek het liefst na de opnames van haar talkshow

Eva Jinek heeft een figuurtje waar menigeen jaloers op is, maar toch is zij niet van de extreme diëten. Integendeel, zelfs. In de podcast van Miljuschka Witzenhausen laat de presentatrice weten dat ze er wel heel bijzondere eetgewoontes op nahoudt.

Na een uitzending eet de blondine naar eigen zeggen namelijk wel ‘een halve kilo kaas’.

Advertentie

Eetgeheimen

De podcast Eetgeheimen van Miljuschka gaat – natuurlijk – over eten. Ditmaal bespreekt ze haar favoriete adresjes in Amsterdam en schuift Eva Jinek als gast aan. Er wordt uitgebreid gepraat over het lievelingseten van de presentatrice én ze ze dat ze wat gekke eetgewoontes heeft.

Pompoen

Eva Jinek woonde als tiener jaren in de Verenigde Staten. Ze mist veel aan die periode, maar vooral de typische Amerikaanse pompoen zou ze maar al te graag vaker willen eten. “Omdat ik het zo lekker vind en ze maken daar – serieus – alles met pompoen. Je kunt het daar ook in blik krijgen, dat heb ik hier nog niet echt ontdekt.”

Halve kilo kaas

Maar pompoen is niet het enige dat ze graag eet. Want zoals een ware Hollander betaamt, eet Eva ook graag kaas. Veel kaas. Na het opnemen van een lange live-uitzending, werkt ze met gemak een heel stuk naar binnen.

“Een late night show presenteren is een ticket naar slecht eten. Ik eet om half zes op mijn werk. Dan ben ik klaar rond half twaalf, twaalf uur. Ik heb altijd zin in een halve kilo kaas, grofkorrelige mosterd, droge worst en misschien een crackertje erbij”, aldus Eva.

Hunkering naar ongezond

Toch geeft ze niet altijd toe aan die hunkering naar ongezond voedsel. “Dat kan niet. Dan is er geen breedbeeld-tv die dat kan verwerken”, grapt ze. Meestal kiest ze dan dus toch maar voor een gezonder hapje. “Maar maandag heb ik meer ruggengraat dan vrijdag”, aldus Eva Jinek lachend.

Wil je de podcast van Miljuschka Witzenhausen met Eva Jinek terugluisteren? Dan kun je dat hieronder doen.

Dit vindt Eva Jinek lastig als hardwerkende moeder:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien