Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is een FFP2-mondkapje en wat zijn de voordelen?

In Nederland geldt op openbare plekken een mondkapjesplicht, maar hier zijn verder geen kwaliteitseisen voor. Toch zijn er wel veel verschillende soorten. Wat is bijvoorbeeld een FFP2-mondkapje is die eigenlijk veiliger?

Op sommige plekken in Frankrijk en Duitsland zijn de FFP2-maks zelfs verplicht. Maar wat is zo’n FFP2-mondkapje? En werken ze ook daadwerkelijk beter om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Advertentie

Er zijn drie soorten mondkapjes: de niet-medische, de chirurgische maskers en de FFP-mondneusmaskers.

Niet-medische mondkapjes

Voor deze mondkapjes gelden geen wettelijke eisen over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden. Ze kunnen van verschillende stoffen gemaakt worden, maar hierdoor valt niet te zeggen of deze mondkapjes wel meerwaarde hebben in de strijd tegen corona. Zo staat op de website van het RIVM: “Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen.”

Chirurgische mondkapjes

Dit type wordt in Frankrijk aangeraden. De buitenkant is blauw en de binnenkant is wit. In Nederland worden ze vooral door zorgverleners gebruikt tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Ze bestaan uit drie typen: I, II en IIR. Ze sluiten redelijk goed aan, maar de FFP-mondmaskers sluiten wel een stuk stakker aan op het gezicht. Chirurgische maskers zijn daardoor minder effectief voor de bescherming van de zorgverlener tegen virussen van buitenaf.

FFP-mondkapjes

Deze mondmaskers zijn gemaakt om je te beschermen tegen gevaarlijke stoffen en virussen en moeten aan bepaalde Europese normen voldoen. FFP staat voor Filtering Face Piece en er zijn drie soorten.

Het FFP1-masker is het minst filterende masker (minimaal 80%) en wordt voornamelijk tegen stof gebruikt tijdens het klussen. Dit mondkapje is niet gemaakt om virusdeeltjes of bacteriën tegen te houden.

Het FFP2-mondkapje houdt minimaal 94% van de aerosolen tegen en biedt dus bescherming tegen virusdeeltjes. Hierdoor is dit mondkapje op sommige plaatsen al verplicht.

Het FFP3-masker houdt minimaal 99% van de aerosolen tegen en is daarmee het meest filterende mondkapje. Dit masker wordt vaak gebruikt tegen asbest.

Waarom niet in Nederland?

Nederland was een van de laatste landen met een mondkapjesplicht en dit was eigenlijk met tegenzin. Volgens Jaap van Dissel, voorzitter Outbreak Management Team (OMT), zouden mondkapjes een averechts effect hebben. Ze zouden zich namelijk onterecht beschermd voelen.

Bovendien zijn in Nederland de FFP2 en FFP3-mondkapjes voor de zorg bedoeld. Je mag ze wel gewoon gebruiken, maar de overheid zal ze niet actief adviseren of verplicht stellen. Dit heeft er ook mee te maken dat een goed mondkapje pas echt werkt als het ook goed gebruikt wordt en dat is moeilijk te controleren.

Als laatste is de prijs van een FFP2-mondmasker ook een stuk hoger dan dat van een niet-medisch mondkapje. Voor een FFP mondkapje betaal je al gauw 4 tot 6 euro, terwijl een niet-medisch mondkapje nog geen euro hoeft te kosten.

Nooit meer pijn achter je oren door je mondkapje dankzij deze truc:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, IGJSpiegel.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien