Libelle Legt Uit: wat is een FFP2-mondkapje en wat zijn de voordelen?

In Nederland geldt op openbare plekken een mondkapjesplicht, maar hier zijn verder geen kwaliteitseisen voor. Toch zijn er wel veel verschillende soorten. Wat is bijvoorbeeld een FFP2-mondkapje is die eigenlijk veiliger?
Op sommige plekken in Frankrijk en Duitsland zijn de FFP2-maks zelfs verplicht. Maar wat is zo’n FFP2-mondkapje? En werken ze ook daadwerkelijk beter om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?
Er zijn drie soorten mondkapjes: de niet-medische, de chirurgische maskers en de FFP-mondneusmaskers.
Niet-medische mondkapjes
Voor deze mondkapjes gelden geen wettelijke eisen over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden. Ze kunnen van verschillende stoffen gemaakt worden, maar hierdoor valt niet te zeggen of deze mondkapjes wel meerwaarde hebben in de strijd tegen corona. Zo staat op de website van het RIVM: “Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen.”
Chirurgische mondkapjes
Dit type wordt in Frankrijk aangeraden. De buitenkant is blauw en de binnenkant is wit. In Nederland worden ze vooral door zorgverleners gebruikt tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Ze bestaan uit drie typen: I, II en IIR. Ze sluiten redelijk goed aan, maar de FFP-mondmaskers sluiten wel een stuk stakker aan op het gezicht. Chirurgische maskers zijn daardoor minder effectief voor de bescherming van de zorgverlener tegen virussen van buitenaf.
FFP-mondkapjes
Deze mondmaskers zijn gemaakt om je te beschermen tegen gevaarlijke stoffen en virussen en moeten aan bepaalde Europese normen voldoen. FFP staat voor Filtering Face Piece en er zijn drie soorten.
Het FFP1-masker is het minst filterende masker (minimaal 80%) en wordt voornamelijk tegen stof gebruikt tijdens het klussen. Dit mondkapje is niet gemaakt om virusdeeltjes of bacteriën tegen te houden.
Het FFP2-mondkapje houdt minimaal 94% van de aerosolen tegen en biedt dus bescherming tegen virusdeeltjes. Hierdoor is dit mondkapje op sommige plaatsen al verplicht.
Het FFP3-masker houdt minimaal 99% van de aerosolen tegen en is daarmee het meest filterende mondkapje. Dit masker wordt vaak gebruikt tegen asbest.
Waarom niet in Nederland?
Nederland was een van de laatste landen met een mondkapjesplicht en dit was eigenlijk met tegenzin. Volgens Jaap van Dissel, voorzitter Outbreak Management Team (OMT), zouden mondkapjes een averechts effect hebben. Ze zouden zich namelijk onterecht beschermd voelen.
Bovendien zijn in Nederland de FFP2 en FFP3-mondkapjes voor de zorg bedoeld. Je mag ze wel gewoon gebruiken, maar de overheid zal ze niet actief adviseren of verplicht stellen. Dit heeft er ook mee te maken dat een goed mondkapje pas echt werkt als het ook goed gebruikt wordt en dat is moeilijk te controleren.
Als laatste is de prijs van een FFP2-mondmasker ook een stuk hoger dan dat van een niet-medisch mondkapje. Voor een FFP mondkapje betaal je al gauw 4 tot 6 euro, terwijl een niet-medisch mondkapje nog geen euro hoeft te kosten.
Nooit meer pijn achter je oren door je mondkapje dankzij deze truc:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: RIVM, IGJ, Spiegel.de. Beeld: Getty Images