Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Susan (43) is weduwe: "Als je er alleen voor staat, heb je financiële zekerheid nodig"

Susan (43) heeft een 14-jarige zoon. Kort na zijn geboorte verloor ze haar man. Financiële zekerheid is voor haar daarom extra belangrijk. “Ik heb al jaren dezelfde verzekeringen, omdat ik bang ben voor addertjes onder het gras bij een overstap.”

Susan: “Ik moet bekennen dat ik vroeger best een gat in mijn hand had. Wat er aan geld binnenkwam, ging er ook weer uit. Ik hield van merkkleding en was een shopaholic. Pas toen ik mijn eerste echte baan kreeg, ging ik me bewuster met de toekomst en met mijn geld bezighouden. Mijn man en ik hadden het financieel erg goed. We werkten allebei en woonden in een koopappartement toen we samen een zoon kregen. Drie maanden na de geboorte van ons kind overleed mijn man, volkomen onverwachts.

Advertentie

Overleven

‘Je zult nu moeten verhuizen’, zei mijn omgeving. Maar dat wil ik helemaal niet, dacht ik. Ik wilde rouwen en met mijn kind in ons vertrouwde huis blijven. Ik stond in de overlevingsstand en richtte me daarom op mijn financiën. Wanneer je er plotseling alleen voor komt te staan verlang je naar houvast, overzicht en zekerheid. Ik hou mijn inkomsten en uitgaven daarom bij in een Excel-schema. Op deze manier voorkom ik dat ik in de min kom te staan en dat geeft me zoveel rust! Juist omdat ik niet zo goed ben in sparen is het voor mij heel belangrijk om aan het eind van het jaar te weten hoeveel spaargeld ik heb. Ik maak gebruik van verschillende potjes voor boodschappen, kleding, uitjes en beauty momentjes. Daarnaast heb ik een spaarrekening en een lopende rekening voor mijn zoon én een spaarrekening voor zijn toekomstige studie en rijbewijs.

Toegenomen kosten

Als alleenstaande moeder draag ik alle lasten in mijn eentje. Dit benauwt me soms. Wat als ik plotseling mijn baan verlies? Toch ben ik soms geneigd mijn zoon te verwennen, waarschijnlijk uit een verdriet dat voorkomt uit het feit dat hij zijn vader moet missen. Juist om daarom vul ik elke week mijn Excel-schema in. Dat kost me maar een kwartiertje, dus dat is niet de moeite. Daardoor zie ik bijvoorbeeld dat mijn boodschappenuitgaves het afgelopen jaar met 25 procent omhoog zijn gegaan. Wat wil je, met een puberzoon van bijna 1 meter 90 die vijf keer in de week sport en een lange, gezonde man aan het worden is!

Extra bezuinigen

Spaargeld is voor mij heel belangrijk. Als er iets stuk gaat, zoals de vaatwasser, de wasmachine, de televisie of mijn auto, dan kan ik mijn spaarpot hiervoor aanspreken. En ik wil nog graag mijn badkamer willen verbouwen. Met mijn overzicht heb ik mijn uitgavenpatroon goed in kaart gebracht, maar ik niet weet hoe ik kan bezuinigen op mijn verzekeringen. Uit gemak blijf ik trouw aan al mijn verzekeringen, maar ik zie dat de kosten de laatste jaren wel omhoog zijn gegaan. Wat me tegenhoudt is dat ik bang ben voor addertjes onder het gras, voor gedoe. Omdat mijn gebit nog weleens wat mankeert en mijn zoon misschien een beugel moet, wil ik er wat betreft tandheelkunde absoluut niet op achteruit gaan. Daarnaast ben ik dyslectisch en dat weerhoudt me om enorme stukken tekst met kleine lettertjes te lezen. Toch lijkt het me goed om te onderzoeken wat een eventuele overstap voor mij zou kunnen betekenen. Wat extra geld overhouden aan het einde van de maand is in mijn situatie heel prettig.”

“Neem geen overhaaste stappen”

Independer-expert Jochum Veerman: “Past je zorgverzekering nog wel bij je? Kan je eigen risico omhoog? Ieders situatie is uniek, allemaal hebben we specifieke wensen. Het is goed om te weten dat de inhoud van de basisverzekering door de overheid bepaald is en dus bij iedere zorgverzekering altijd hetzelfde is. De premies lopen wél uiteen, en dat ligt vaak aan het type polis en bepaalde service die geboden wordt. Een tip is gewoon eens een vergelijking te maken en te zien waar je uitkomt. Als je het resultaat dan naast je huidige polisblad houdt en je schrikt van het verschil in euro’s, dan wordt het toch wel tijd om actie te ondernemen. Vind je het spannend om over te stappen en ben je bang voor addertjes onder het gras, maak dan geen overhaaste stappen maar praat met een adviseur om eens echt in je zorgverzekering te duiken en te zien wat voor jou het meest gunstigst is.” Polissen vergelijken of een adviseur spreken? Kijk op dan op Independer.


Bron: Independer

Tekst: Laura van der Meer. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

6 vragen van onze lezeressen over de CoronaMelder-app beantwoord

Uit een poll onder onze Instagram-volgers blijkt dat 62% de CoronaMelder-app nog niet heeft gedownload. 38% heeft de app wel gedownload en dat is belangrijk, want deze app draagt bij aan het tegen gaan van de verspreiding van het coronavirus. Dus elke download telt. In dit artikel beantwoorden we jullie meestgestelde vragen over het gebruik en de veiligheid van de app.

In opdracht van de Rijksoverheid

Advertentie

1. Weet de app altijd waar je bent?

Nee! De app weet zelfs nooit waar je bent, want CoronaMelder werkt niet met locatiegegevens (GPS). De app gebruikt bluetooth om te zien of je in de buurt bent van een andere app-gebruiker. Om de app te kunnen gebruiken, hoef je ook geen persoonlijke gegevens in te vullen. De app weet dus niet wie je bent en niet waar je bent.

2. Krijg je een melding als je bij iemand in de buurt bent geweest die corona heeft of moet je daarvoor de app openen?

Je krijgt een melding als je bij een app-gebruiker in de buurt bent geweest die later corona bleek te hebben én dit samen met de GGD doorgaf via de app. Hiervoor hoef je de app niet te openen. Om die meldingen te kunnen ontvangen, moet je bij de installatie van de app wél toestemming geven om meldingen te kunnen ontvangen.

Heb je CoronaMelder al een tijd op je mobiel staan, maar nog nooit een melding gehad? Ook dan doet de app gewoon zijn werk. Je krijgt alleen een melding als je bij iemand in de buurt bent geweest die later corona bleek te hebben en dit doorgaf via de app.

3. Wat moet je doen als je een melding krijgt?

Als je een melding krijgt, ben je dicht bij iemand geweest die later corona bleek te hebben. Raak dan niet in paniek: het is niet zeker dat jij dan ook corona hebt. Je hebt extra kans gelopen op besmetting. Als je klikt op de melding, opent de CoronaMelder-app en kun je je laten testen. Ook als je geen klachten hebt. Alle informatie daarvoor staat in de tekst van de melding.

4. Gaat je batterij snel leeg als je de app gebruikt?

Nee! CoronaMelder gebruikt Bluetooth Low Energy (lage energie-bluetooth). Dit is een speciale vorm van bluetooth die op de achtergrond van je mobiel werkt en weinig stroom gebruikt. Hoeveel procent van je batterij de app precies gebruikt, verschilt per telefoon.

5. Wat is het nut van de app als er al bron- en contactonderzoek wordt gedaan?  

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Dankzij de app worden mensen die nog geen klachten hebben eerder gewaarschuwd. De app waarschuwt gebruikers die langere tijd in de buurt zijn geweest van iemand die achteraf corona blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Belangrijk, zeker nu we door de versoepelingen weer meer met mensen in contact komen.

6. Wat moet ik doen met de app als ik zelf positief getest ben op corona?

Als je zelf het coronavirus krijgt, kun je dit (vrijwillig) samen met de GGD in de app doorgeven. De app waarschuwt dan app-gebruikers bij wie jij onlangs langere tijd in de buurt bent geweest. Daardoor weten ze dat ze mogelijk besmet zijn en kunnen ze maatregelen nemen om te voorkomen dat ze anderen besmetten. In de melding staat alleen wanneer ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Niet wie dit is en waar ze die persoon zijn tegengekomen.

Elke download telt

Sinds de lancering van CoronaMelder hebben al meer dan 4,8 miljoen mensen de app gedownload en gaven ruim 160.000 mensen via de app door dat ze besmet waren. Dankzij de app worden mensen die nog geen klachten hebben eerder gewaarschuwd. Dus elke download telt. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Je kunt de app snel en gemakkelijk downloaden in de App Store of de Google Play Store.

Meer weten over CoronaMelder? Ga naar www.coronamelder.nl of bel gratis met een van de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met déze leuke haarband is koningin Máxima vandaag gespot (en nu wil jij ‘m ook)

Koningin Máxima (49) loopt in de mode vaak voorop. Zo ook deze week waarin ze verschijnt in een prachtige ton sur ton-outfit met bijpassende haarband.

Máxima was dinsdagochtend aanwezig bij de viering van muziekonderwijs op basisscholen in Limburg en Noord-Brabant. Naar aanleiding van de campagne 50 Dagen Muziek van Méér Muziek in de Klas presenteerden de provincies initiatieven om meer muziekonderwijs in het lesprogramma van de basisschool op te nemen. Aangezien koningin Máxima erevoorzitter is van Méér Muziek in de Klas was ze ook aanwezig bij deze viering in Roermond.

Advertentie

Midirok met glitters

Voor de gelegenheid droeg ze een feestelijke outfit met een beige, zalmkleurige midirok met glitteraccenten. Deze rok droeg de koningin eerder in 2019, bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toen Máxima werd vergezeld door prinses Beatrix. Toen combineerde Máxima de rok met een zijden blouse met grote strik van Natan. Dit keer ging ze opnieuw voor ton sur ton, maar dan met een eenvoudige blouse, dus zonder toeters en bellen.

Haartrend

Heur haar droeg ze los met een prachtige haardecoratie met bloemen van Fabienne Delvigne. De haarband kennen we nog van een staatsbezoek aan Qatar in 2011. Wat ons betreft heeft ze een slimme keuze gemaakt de haarband na precies tien jaar opnieuw te dragen, want wát een leuke trend voor dit voorjaar. En het staat haar fantastisch!

Koningin Máxima tijdens de viering van muziekonderwijs:

Prinses Beatrix samen met Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in 2019:

Koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011:

Máxima ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Dit geeft onze koningin jaarlijks uit aan haar garderobe:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Modekoningin Máxima. Beeld: Brunopress, ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met déze leuke haarband is koningin Máxima vandaag gespot (en nu wil jij ‘m ook)

Koningin Máxima (49) loopt in de mode vaak voorop. Zo ook deze week waarin ze verschijnt in een prachtige ton sur ton-outfit met bijpassende haarband.

Máxima was dinsdagochtend aanwezig bij de viering van muziekonderwijs op basisscholen in Limburg en Noord-Brabant. Naar aanleiding van de campagne 50 Dagen Muziek van Méér Muziek in de Klas presenteerden de provincies initiatieven om meer muziekonderwijs in het lesprogramma van de basisschool op te nemen. Aangezien koningin Máxima erevoorzitter is van Méér Muziek in de Klas was ze ook aanwezig bij deze viering in Roermond.

Advertentie

Midirok met glitters

Voor de gelegenheid droeg ze een feestelijke outfit met een beige, zalmkleurige midirok met glitteraccenten. Deze rok droeg de koningin eerder in 2019, bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toen Máxima werd vergezeld door prinses Beatrix. Toen combineerde Máxima de rok met een zijden blouse met grote strik van Natan. Dit keer ging ze opnieuw voor ton sur ton, maar dan met een eenvoudige blouse, dus zonder toeters en bellen.

Haartrend

Heur haar droeg ze los met een prachtige haardecoratie met bloemen van Fabienne Delvigne. De haarband kennen we nog van een staatsbezoek aan Qatar in 2011. Wat ons betreft heeft ze een slimme keuze gemaakt de haarband na precies tien jaar opnieuw te dragen, want wát een leuke trend voor dit voorjaar. En het staat haar fantastisch!

Koningin Máxima tijdens de viering van muziekonderwijs:

Prinses Beatrix samen met Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in 2019:

Koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011:

Máxima ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Dit geeft onze koningin jaarlijks uit aan haar garderobe:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Modekoningin Máxima. Beeld: Brunopress, ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Vaccinatie in het gele boekje: waarom noteert de ene GGD het wel en de andere niet?

Het gele vaccinatieboekje is een officieel meertalig vaccinatieregistratiesysteem. Het wordt al jaren gebruikt om reisvaccinaties te registeren. Dat werkt heel goed, waarom gebruiken veel GGD’s het gele boekje dan nu niet ook voor de coronavaccinatie?

We hebben al een boekje waarin heel eenvoudig vaccinaties kunnen worden geregistreerd, en tóch weigert een aantal GGD’s om het gele boekje in te vullen na de coronavaccinatie. Dat zou volgens de SDU (Staatsdrukkerij en -uitgeverij) vooral zo zijn in de regio’s Haaglanden, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland.

Advertentie

GGD’s weigeren gele boekje in te vullen

Volgens de koepelorganisatie GGD-GHOR mogen de GGD’s zelf bepalen of ze het boekje invullen. Het papierenbewijs dat je krijgt na vaccinatie zou volgens de organisatie belangrijker zijn. Beide vaccinatiebewijzen worden overigens niet gezien als officieel vaccinatiebewijs. Dat bestaat nog niet omdat je in Nederland nergens hoeft te laten zien of je gevaccineerd bent, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. Voor het reizen naar andere landen wordt nu een vaccinatiebewijs ontwikkeld dat niet vervalst kan worden.

Europees vaccinatiebewijs is onderweg

Het Europese vaccinatiebewijs (in een app) laat nog even op zich wachten. Daarom erkennen landen als Duitsland, Oostenrijk en IJsland het gele boekje nu wel als officieel vaccinatiebewijs, maar ook veel landen (nog) niet. Dat gaat waarschijnlijk ook niet meer veranderen. Het ministerie van VWS zegt tegen de NOS: “Niet elke Nederlander bezit zo’n boekje, laat staan andere Europeanen. Bovendien wil de EU een vaccinatiebewijs met een interoperabele, digitaal leesbare QR-code. Het gele boekje voldoet daar niet aan.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS.nl, Rijksoverheid.nl

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien