Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Wetenschappers: geld maakt gelukkig als je er dít mee doet

Geld en geluk: horen deze dingen bij elkaar? Niet perse, maar volgens wetenschappers wél als je er niet mee gaat winkelen, maar er vrije tijd mee ‘koopt’. En daarvoor hoef je echt geen miljonair te zijn… 

BEKIJK OOK: Hebben vrouwen een gat in de hand?

Advertentie

Een groep wetenschappers vroeg 6 duizend respondenten hoe vaak ze iemand betalen om klusjes te doen waar ze zelf niet blij van worden. En wat blijkt? Hoe meer ze gemiddeld uitgaven om ‘vrije tijd’ te kopen, hoe gelukkiger ze waren, ongeacht hun gezinssituatie, inkomen of materiële zaken.

Tijd kopen 
Dit werd tevens bevestigd toen de onderzoekers 60 volwassen uit Vancouver twee weekenden achter elkaar trakteerden op 40 dollar. In het ene weekend moesten ze het geld gebruiken om bijvoorbeeld een kok of schoonmaakster in te huren en in het andere weekend moesten ze er spullen van kopen. De deelnemers van het onderzoek gaven aan dat ze blijer werden van de diensten die ze betaalden van het geld dan van de spullen die ze kochten. Ze voelden zich vrijer en ervoeren minder stress.

Morgen 
Vervolgens vroegen de onderzoekers een andere groep van een kleine honderd volwassenen uit Vancouver wat zij met 40 dollar zouden doen als ze dit cadeau kregen. Die resultaten zijn verrassend: slechts 2 procent van de ondervraagden gaf aan  er meer tijd mee te willen kopen. Onderzoekers Ashley Whillians legt in de Washington Post uit dat dit onderdeel is van onze natuur. “We denken altijd dat we morgen meer tijd hebben dan vandaag. Daarnaast is druk zijn een statussymbool geworden.” Maar of dit zo’n verstandige gedachte is…

Bron: Washington Post. Beeld: iStock 

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien