Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Annekes dochter (15) pleegde zelfmoord. "Haar afscheidsbrief was gericht aan de pesters"

Linda’s dochter Fleur werd zó erg gepest, dat ze in december 2012 een eind maakte aan haar leven. “Thuis was ze een meisje dat nooit stopte met zingen.”

Linda (50): “De laatste dagen waren voor Fleur een hel, maar wij hebben daar niets van gemerkt. Ik heb me zó vaak afgevraagd of ik iets over het hoofd heb gezien, maar ik kan niets verzinnen. Haar broer was dat weekend jarig en ze leek de grootste lol te hebben. We hebben een vakantie uitgezocht, voor als ze zou slagen voor haar eindexamen. Vol enthousiasme bladerde ze door de reisgids, op zoek naar het hotel met de meeste glijbanen. Die bewuste dinsdagochtend kroop ze, zoals iedere dag, tegen me aan met een kop thee. Samen keken we het journaal en ik smeerde haar boterhammen. Ze gaf me een kus en vertrok, wetend dat ze nooit op school aan zou komen.”

Advertentie

Wéér een lekke band

“Fleur was thuis een vrolijk meisje, ze zong de hele dag. De liedjes van de highschoolmusical Glee waren favoriet. Dat paste bij haar. In Glee bestaan geen buitenbeentjes. Of je nu dik bent of dun, homo of hetero, iedereen hoort erbij. Zo had Fleur de wereld graag gezien. Ze speelde juíst met kinderen die buiten de groep vielen, tot ze zelf het slachtoffer van pesterijen werd. Toen ze in groep 6 zat, hoorde ik van een moeder dat Fleur huilend voor de klas had gestaan omdat ze wilde dat het getreiter stopte. Ik was verbaasd. Fleur en ik hadden een hechte band, maar ze had hier thuis nooit iets over verteld. Nu weet ik dat gepeste kinderen dat vaker verzwijgen voor hun ouders. Thuis was een gezellige, veilige plek, dat wilde ze zo houden.”

Gedicht

“De school beloofde beter op te letten en wij stuurden Fleur naar weerbaarheidstraining. Het ging goed, dachten we. Tot ze telkens weer met een lekke band thuiskwam. Toen bleek dat het pesten nooit was gestopt. In groep 8 ging de grootste pestkop van school af en hield het op, maar voor Fleur was de lol eraf. Ze wilde niet opeens gaan spelen met kinderen die haar hadden buitengesloten. We kozen dan ook bewust voor een middelbare school waar het gros van Fleurs oude klasgenoten niet naartoe ging. Maar hoewel ze in de brugklas niet gepest werd, zat de angst om opnieuw het slachtoffer te worden diep. Dat bleek uit het gedicht over pesten waarmee ze een poëziewedstrijd won. Het eindigde met de woorden: Diep van binnen ben ik bang, want straks herhaalt het zich weer. Dan voel ik die pijn weer, en dat wil ik nooit meer. Maar het gebeurde toch, in de derde en vierde klas ontstonden steeds vaker conflicten. Opnieuw werd ze buitengesloten en kreeg ze verschrikkelijke verwensingen naar haar hoofd. Maar thuis had ze haar masker op. Bij ons was ze een meisje dat nooit stopte met zingen.”

Brief aan de pesters

“Ik was aan het werk toen de buurvrouw belde dat er mensen bij ons aan de deur stonden en dat de treinen langzaam reden. Was er soms iets aan de hand? Ik besloot voor de zekerheid even naar huis te gaan. Op de parkeerplaats bij mijn werk belde ik mijn man Eddy, die thuis was omdat hij nachtdienst had. Huilend nam hij de telefoon op, de agenten hadden het hem net verteld. ‘We zijn ons meisje kwijt’, zei hij. Ik weet niet meer hoe, maar ik ben zelf naar huis gereden. De hele weg zei ik hardop tegen mezelf: het is niet waar, het is iemand anders. Maar er stond inderdaad een politieauto op onze oprit. Ik was verdoofd, kon alleen maar huilen. Een paar uur later gingen we naar het mortuarium. Ik móest haar zien om het te geloven. Daar lag Fleur, ze was totaal beschadigd. We kwamen thuis met haar schooltas, ketting en horloge. Het horloge stond stil op het moment dat ze een einde aan haar leven maakte: 8.17 uur. In de schooltas vonden we haar afscheidsbrief, hij was gericht aan de pesters. Ik kan er niet meer tegen, ik wil hier weg. Voorgoed. Ook had ze tot in de puntjes beschreven hoe ze haar crematie wilde, met als belangrijkste verzoek dat er geen mensen van school mochten komen. Dit was geen opwelling, ze had er goed over nagedacht.”

Woede

“Ik voelde op dat moment zo veel tegelijk: woede, verdriet, ongeloof. Die woede naar de pesters sloeg de volgende dag om in woede naar de school. Men bleek daar op de hoogte te zijn geweest van de conflicten die de laatste dagen speelden. De mentor heeft zelfs nog met Fleur gepraat nadat een klasgenootje had gewaarschuwd dat het niet goed met haar ging. Dat gesprekje duurde 5 minuten. Ik denk dat Fleur daar haar masker weer opzette, zoals ze thuis ook deed. Daarna liep ze met het klasgenootje naar haar fiets, die door de pesters op het hek gehangen was. Achteraf hoorden we dat Fleur vaak op de gang stond te huilen, maar niemand heeft ons dat verteld. Dat neem ik de school kwalijk. Misschien hadden we Fleur niet meer kunnen redden, maar de school heeft ons wel de kans ontnomen om haar te helpen. Als we hadden geweten van de pesterijen, hadden we het gesprek met haar kunnen aangaan.”

Onderzoek

“Er kwam een onafhankelijk onderzoek naar de reden van Fleurs zelfmoord. We waren het eens met de uitkomst: haar zelfdoding is niet alleen aan het pesten op de middelbare school te wijten, ook het pestverleden op de basisschool en de dood van haar oma begin dat jaar hebben veel invloed gehad. Maar het is een feit dat die laatste dagen ontzettend heftig voor haar zijn geweest. Dat de media de uitkomst van het onderzoek vertaalden in krantenkoppen als ‘Dood Fleur Bloemen niet door pesten’ was een klap in ons gezicht.”

Niet schuldig

“Fleur schreef in haar brief dat wij ons niet schuldig moeten voelen over haar dood. Daar houd ik me aan vast. We zijn in haar basisschooltijd nog gaan kijken naar andere scholen, ik wilde dat ze de keuze had. Ze is naar trainingen geweest en is zelfs nog even in therapie geweest toen haar oma plotseling overleed. We hebben gedaan wat in onze macht lag. Maar toch denk ik soms: wat had ik anders kunnen doen?”

De geur in haar kamertje

“Op 11 december is het 7 jaar geleden. Tegen de moeilijke dagen kan ik me wapenen. De vakantie waar ze niet bij zal zijn. Haar zeventiende verjaardag die we niet zullen vieren. Die bewuste ochtend dat ze sprong. Ik zet me schrap, om de volgende dag door te gaan met het gewone leven. Het grote verdriet zit hem vooral in onverwachte dingen. Dat liedje op de radio dat ze zo mooi vond. Als ik op een slechte dag uit het raam kijk en de trein voorbij zie rijden. Of als ik haar slaapkamer binnenloop en haar geur ruik. We werken weer, we sporten en gaan naar feestjes. Maar eigenlijk is niets meer leuk.”

PS

Een aantal mensen dat zich het lot van Fleur aantrok, heeft de Fleur Bloemen Stichting opgericht. De stichting reikt jaarlijks de Fleur Bloemen-Award uit aan het mooiste initiatief tegen pesten.

Heb jij gedachten over zelfmoord en heb je behoefte om met iemand te praten? Bel dan 0800-0113 of chat via 113.nl.

Interview: Elselien van Dieren. Fotografie: Bernice van Wissen. Dit interview verscheen in 2014 in Libelle.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers vol verbazing over plottwist in 'De Verraders'

Zaterdagavond genoten ruim 1,7 miljoen kijkers van de vijfde aflevering van De verraders. Het was een aflevering met veel spanning, lastige keuzes en vooral: een bizarre plottwist. Niet alleen de spelers maar ook de kijker thuis is daar flink door in de war.

Pas op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Spanning

De spanning is zaterdagavond te snijden in kasteel Erenstein in Kerkrade. Nog altijd hebben de spelers maar een doel: de schat veroveren. Iedere nacht wordt er echter iemand ‘vermoord’ door het trio verraders, wat voor heel wat spanning, complotten en verdenkingen zorgt.

Geen lege stoel

De grote hamvraag deze aflevering is wíe er niet aan de ontbijttafel verschijnt. Want de spelers hebben niet alleen trek in de rijkelijk belegde broodjes die op de ontbijttafel prijken, maar zijn vooral hongerig naar het antwoord op de vraag wie er vermoord is die nacht. Maar die lege stoel? Die komt er ditmaal niet.

Verrader

Diederik is in de voorgaande aflevering ontmaskerd, en nu hebben Kees en Holly Samantha gevraagd zijn plek in het team van Verraders over te nemen. Zij heeft daarop volmondig ‘ja’ gezegd. Maar al snel twijfelen Kees en Holly over deze keuze. “Het eerste wat ik dacht was of dit eigenlijk wel zo slim is”, denkt Holly hardop. Ook Kees voelt zich onzeker over de keuze. “Ik heb gelijk spijt.”

Monster in huis

De reden? “Iemand die zegt: ‘Nee joh, iedereen eet uit mijn hand. Ik weet precies wat er speelt.’ Die moet je dus niet in je team hebben. Die is tot alles in staat”, vertelt kees. Hij vreest dus ook dat Samantha in staat is tot verraad van haar eigen bondgenoten.  Ondanks dat Samantha wel zégt dat ze te vertrouwen is, is Kees alsnog angstig over zijn keus. “We hebben een monster in huis gehaald.”

Reacties

De kijker thuis snapt de twijfel van de Verraders wel, blijkt op Twitter. Niet alleen vindt ook de kijker dat Samantha niet helemaal te vertrouwen is, ook verwacht het gros van de kijkers dat ze snel ontmaskerd wordt. “Ze oogt zenuwachtig”, schrijft iemand.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers vol verbazing over plottwist in 'De Verraders'

Zaterdagavond genoten ruim 1,7 miljoen kijkers van de vijfde aflevering van De verraders. Het was een aflevering met veel spanning, lastige keuzes en vooral: een bizarre plottwist. Niet alleen de spelers maar ook de kijker thuis is daar flink door in de war.

Pas op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Spanning

De spanning is zaterdagavond te snijden in kasteel Erenstein in Kerkrade. Nog altijd hebben de spelers maar een doel: de schat veroveren. Iedere nacht wordt er echter iemand ‘vermoord’ door het trio verraders, wat voor heel wat spanning, complotten en verdenkingen zorgt.

Geen lege stoel

De grote hamvraag deze aflevering is wíe er niet aan de ontbijttafel verschijnt. Want de spelers hebben niet alleen trek in de rijkelijk belegde broodjes die op de ontbijttafel prijken, maar zijn vooral hongerig naar het antwoord op de vraag wie er vermoord is die nacht. Maar die lege stoel? Die komt er ditmaal niet.

Verrader

Diederik is in de voorgaande aflevering ontmaskerd, en nu hebben Kees en Holly Samantha gevraagd zijn plek in het team van Verraders over te nemen. Zij heeft daarop volmondig ‘ja’ gezegd. Maar al snel twijfelen Kees en Holly over deze keuze. “Het eerste wat ik dacht was of dit eigenlijk wel zo slim is”, denkt Holly hardop. Ook Kees voelt zich onzeker over de keuze. “Ik heb gelijk spijt.”

Monster in huis

De reden? “Iemand die zegt: ‘Nee joh, iedereen eet uit mijn hand. Ik weet precies wat er speelt.’ Die moet je dus niet in je team hebben. Die is tot alles in staat”, vertelt kees. Hij vreest dus ook dat Samantha in staat is tot verraad van haar eigen bondgenoten.  Ondanks dat Samantha wel zégt dat ze te vertrouwen is, is Kees alsnog angstig over zijn keus. “We hebben een monster in huis gehaald.”

Reacties

De kijker thuis snapt de twijfel van de Verraders wel, blijkt op Twitter. Niet alleen vindt ook de kijker dat Samantha niet helemaal te vertrouwen is, ook verwacht het gros van de kijkers dat ze snel ontmaskerd wordt. “Ze oogt zenuwachtig”, schrijft iemand.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Even tot hier': "Kunnen Jeroen en Niels ons land niet besturen?"

In Even tot hier nemen Jeroen Woe en Niels van der Laan op geheel eigen wijze de week door. Satirisch, zoals we van het duo gewend zijn. De kijker thuis is zaterdag vol lof over de aflevering. Er wordt zelfs geopperd dat het programma een Televizier-Ring verdient.

Het vijfde seizoen van de satirische zaterdagavondshow is wederom een groot succes, blijkt uit de kijkcijfers én de reacties.

Advertentie

‘Even tot hier;

Ditmaal is er wegens het coronavirus geen publiek in de zaal bij Even tot hier, maar spelen kijkers mee via Zoom om de vragen te beantwoorden. Het ziet er ietwat frappant uit, maar ondanks dat zit de sfeer er direct goed in en heeft het duo de virtuele lachers al snel op de hand.

Politiek

Ditmaal staat de aflevering voornamelijk in het teken van de politiek. Jeroen en Niels nemen onder andere onze premier Rutte op de hak. Niels vergelijkt Loekie de Leeuw, het reclamepoppetje dat na jaren terugkeert op televisie, met premier Rutte. “Die gaat ook maar door. Want er is gewoon nog geen goede opvolger. Wie moet het dan worden? Een muisje? Een eend?” Na een korte stilte vervolgt hij: “Ik heb het over Loekie, he!”

Reacties

Op Twitter luidt het antwoord op zijn vraag, want grappend wordt er geopperd dat de presentatoren Jeroen Woe en Niels van der Laan zélf ons land moeten gaan besturen. Hun humor en rechttoe rechtaan mentaliteit zou niet misstaan in de Tweede Kamer, klinkt het.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: BNNVARA, Annemieke van der Togt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Even tot hier': "Kunnen Jeroen en Niels ons land niet besturen?"

In Even tot hier nemen Jeroen Woe en Niels van der Laan op geheel eigen wijze de week door. Satirisch, zoals we van het duo gewend zijn. De kijker thuis is zaterdag vol lof over de aflevering. Er wordt zelfs geopperd dat het programma een Televizier-Ring verdient.

Het vijfde seizoen van de satirische zaterdagavondshow is wederom een groot succes, blijkt uit de kijkcijfers én de reacties.

Advertentie

‘Even tot hier;

Ditmaal is er wegens het coronavirus geen publiek in de zaal bij Even tot hier, maar spelen kijkers mee via Zoom om de vragen te beantwoorden. Het ziet er ietwat frappant uit, maar ondanks dat zit de sfeer er direct goed in en heeft het duo de virtuele lachers al snel op de hand.

Politiek

Ditmaal staat de aflevering voornamelijk in het teken van de politiek. Jeroen en Niels nemen onder andere onze premier Rutte op de hak. Niels vergelijkt Loekie de Leeuw, het reclamepoppetje dat na jaren terugkeert op televisie, met premier Rutte. “Die gaat ook maar door. Want er is gewoon nog geen goede opvolger. Wie moet het dan worden? Een muisje? Een eend?” Na een korte stilte vervolgt hij: “Ik heb het over Loekie, he!”

Reacties

Op Twitter luidt het antwoord op zijn vraag, want grappend wordt er geopperd dat de presentatoren Jeroen Woe en Niels van der Laan zélf ons land moeten gaan besturen. Hun humor en rechttoe rechtaan mentaliteit zou niet misstaan in de Tweede Kamer, klinkt het.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: BNNVARA, Annemieke van der Togt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien