Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hanna Postma (46) liet beide borsten en eierstokken weghalen: "Uiteindelijk komt het goed"

Nadat duidelijk werd dat ze erfelijk belast is met het borstkankergen, liet journalist Hanna Postma (46) beide borsten en eierstokken weghalen. Wat ze dacht dat ‘even’ een borstoperatie zou zijn, werd een lange weg vol obstakels. Langzaam maar zeker krabbelt ze op.

“Vandaag was de dag van mijn uitslag. Ik zag het al aan het ernstige gezicht van de dokter toen ze ons binnenriep. Slecht nieuws. Ik heb het dus. Dat ellendige gendefect, waardoor ik 80 procent kans op borstkanker heb en tot 60 procent kans op eierstokkanker. Gek genoeg voel ik me rustiger dan de afgelopen dagen. Dat is dus wat duidelijkheid met je doet. Ik heb steeds gezegd dat ik vandaag zou horen of mijn leven gewoon rechtdoor kan blijven gaan of dat ik eerst een grote bocht moet maken en dan weer rechtdoor. Want rechtdoor ga ik, uiteindelijk komt het goed. Ik ga ervoor.”

Advertentie

“Op de dag van de uitslag van mijn DNA-onderzoek schreef ik deze mail aan mijn vrienden. Ik had het dus, een BRCA1-mutatie, waardoor ik een verhoogde kans op kanker heb. Inmiddels is het 7 jaar later en ligt die grote bocht alweer ver achter me. De zin die ik hier destijds over schreef, ontroert me nu. Ik stapte er zo open in. Was ervan overtuigd dat ik na een kleine pauze mijn oude leven met mijn nieuwe lichaam gewoon weer zou oppakken. Inmiddels weet ik dat dit te naïef was. Ik ben dezelfde niet meer.”

Zeven littekens
“Na de uitslag van het DNA-onderzoek besloot ik niet te wachten totdat ik de ziektes zou krijgen waar mijn oma en moeder aan overleden en die mijn zus maar ternauwernood overleefde. Ik nam het heft in eigen hand. Eerst gingen mijn eierstokken eruit. Een half jaar later liet ik mijn borsten uit voorzorg amputeren en meteen reconstrueren. Alle mogelijke complicaties die de plastisch chirurg me vooraf schetste, kreeg ik: afstervende huid, infecties, spoedoperaties. Uiteindelijk was van mijn linkerborst niet veel meer over dan een rimpelige huidplooi. 3 maanden lang prutste ik een siliconenprothese in mijn bh. Maar ik wilde echte borsten. De plastisch chirurg die zei dat het allemaal goed zou komen, maakte haar belofte waar. Met gebruik van mijn rugspier, huid en weefsel van mijn rug werd er een nieuwe borst gemaakt.”

Dodelijke wapens
“Ik heb mijn lichaam nooit helemaal perfect gevonden. Er was altijd wel iets op aan te merken: putjes in mijn billen, striae na mijn zwangerschappen, haar op onverwachte plekken… Maar mijn borsten, die mochten er zijn. Ik was er heel blij mee. Totdat ze opeens veranderden in dodelijke wapens. Toen ik na de 6 uur durende amputatie en reconstructie wakker werd, voelde ik hoe stil mijn geopereerde lijf erbij lag. Ik voelde hoe het in shock was. Mijn geest kon het allemaal prima snappen, die was opgelucht dat het kankergevaar was geweken, mijn lichaam was in de war: ‘Hallo, wat is hier gebeurd?!’ ‘Rustig maar, slaap maar, het komt allemaal goed.’ Ik weet niet of het mijn lief was die me dit influisterde, of mijn innerlijke stem die de boel probeerde te sussen. Feit was dat mijn mentale kracht het won. Bij elke nieuwe complicatie bleef ik rustig en gaf ik me over. Totdat de laatste operatie achter de rug was en de plastisch chirurg zei dat het klaar was. Ik weet nog hoe ik afscheid nam met een welgemeend: ‘Bedankt en tot ziens. Al hoop ik eigenlijk van niet.’ Ik had lang genoeg in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis rondgehangen. Ik dacht dat ik ‘even’ een borstoperatie zou doen, inmiddels was ik 2 jaar en die 7 littekens verder. Klaar ermee, ik wilde vol gas die bocht door en verder met mijn leven.”

Piratenmama
“Ik ben dankbaar dat het juist mijn kinderen waren die mij hielpen om de bizarre weg die ik had afgelegd te accepteren. Het begon met mijn zoon, die na de laatste operatie de badkamer in kwam en mijn littekens eens goed bekeek. Ik voelde me ongemakkelijk. Moest hij dit wel zien allemaal? De zachte handjes van een 4-jarige die mijn rug voorzichtig aanraakten, gaven het antwoord. Ik moest me niet verstoppen. Niet voor hem, maar ook niet voor mezelf. Zijn woorden: ‘Met al die littekens ben je eigenlijk een soort piratenmama’, gaven me een enorme boost. Ik voelde me trots. Op mijn lichaam, dat zich zo goed herstelde. Op mijn man, die maar bleef zeggen dat hij me prachtig vond. Op mijn kinderen, die me het gevoel gaven dat ik nog dezelfde was. En op mezelf. Ik had het geflikt. Piratenmama, wat een geuzennaam. En dan was er nog mijn dochter, die pasgeleden zei dat ze me helemaal geen slecht voorbeeld vind. Die complicaties is zij allang vergeten. Wat telt, is het eindresultaat. Een moeder die je niet zomaar omver krijgt. Een moeder die er ís, een heel goed voorbeeld juist – dit zijn haar woorden hè, niet die van mij. En man, wat deden ze me goed.”

Versie 2.0
“Het accepteren van mijn gebreken betekende ook dat ik ging sporten. Aan de gang met dat lijf en vrede vinden in mezelf. Inmiddels haal ik alles uit mijn sportschoolabonnement. Ik voel me elke week sterker worden. De kilo’s zitten er nog, maar dat is stap twee. Eerst maar eens goed in mijn vel zitten, accepteren dat mijn fysieke kracht minder is en van mezelf houden. Inmiddels loop ik van de kleedkamer in mijn blootje naar de douche. Het kan me niet meer schelen wat anderen denken. Die littekens zijn stille getuigen van een moeilijke tijd en van een nieuw begin. Ik zit op een andere weg dan voor dit allemaal gebeurde, maar het uitzicht is prachtig. Versie 2.0. Ik ben klaar voor de rest van mijn leven.”

Hanna Postma is een pseudoniem.

Meer weten over erfelijke aanleg voor kanker? Kijk op oncogen.nl.

De beste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Beeld: Stocksy

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan haalt uit naar Britse koningshuis: "Ze houden onwaarheden in stand"

Meghan Markle laat zich het zwijgen niet opleggen. Dat laat de vrouw van prins Harry duidelijk merken in haar interview met Oprah, dat op zondag 7 maart wordt uitgezonden bij de Amerikaanse zender CBS. In een nieuwe teaser van het interview doet de Duchess of Sussex wederom uitspraken over haar verstoorde relatie met het Britse koningshuis. 

De wereld is niet alleen in rep en roer door het coronavirus. Ook het ‘tell-all’-interview van Harry en Meghan houdt de gemoederen flink bezig. De ex-royals zijn hierin niet van plan om zich in te houden, blijkt wel uit de eerste beelden. En met dit nieuwe fragment wordt er nog eens een schepje bovenop gedaan.

Advertentie

Meghan Markle geeft zich bloot in interview

“Ik weet niet hoe ze kunnen verwachten dat we na al deze tijd nog steeds zouden zwijgen, terwijl de Firm een actieve rol speelt in het tot stand houden van onwaarheden”, vertelt Meghan, als Oprah vraagt hoe ze zich erbij voelt dat het Britse koningshuis dit interview ook gaat zien. “Als we het risico lopen om dingen te verliezen… Er is al zo veel verloren op dit moment.”


Met deze uitspraak maakt Meghan kenbaar dat ze niet langer bang is voor de gevolgen van haar uitspraken. De kloof tussen haar en de schoonfamilie is immers al tijden geleden ontstaan. Nu Harry en Meghan definitief afstand hebben genomen van hun titels, zetten ze alles op alles om een veilig bestaan op te bouwen voor zichzelf, hun zoon Archie en de verwachte baby. Dit interview lijkt de volgende stap in het proces om los te komen van hun machtige familie en de wereld te laten zien hoe de vork echt in de steel zit.

Lees ook: 
Buckingham Palace start onderzoek naar ‘pestgedrag’ Meghan Markle

Geschiedenis herhaalt zichzelf

“Mijn grootste angst was dat de geschiedenis zich zou herhalen. Ik ben heel erg opgelucht om hier samen met mijn vrouw te zitten en met jou te spreken”, vertelt Harry in de eerste vrijgegeven beelden van het interview. “Ik kan me niet voorstellen hoe dat destijds geweest moet zijn geweest voor mijn moeder, die dit allemaal alleen heeft moeten doorstaan. Wij hebben tenminste elkaar nog, zij was alleen. En voor ons was dit proces al loodzwaar.”

Lees ook:
Kunnen we het Oprah-interview met Harry en Meghan ook in Nederland kijken?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze bieten-kokostaartjes met blauwe bessen zijn echt héérlijk!

Rode bieten, we kennen ze allemaal. Maar… wist je al dat deze biet ook heel erg lekker kan zijn in zóete gerechten? Deze taartjes zijn de perfecte keuze als je een keer wat nieuws wilt proberen.

Nagerecht. Dit recept is voor 16 punten bieten-kokostaartjes.

Advertentie

Dit heb je nodig voor de bietentaartjes:

 • 125 g bruine hazelnoten
 • 65 g gedroogde vijgen (of ontpitte dadels), fijngesneden
 • 65 g gedroogde kersen (of cranberry’s), fijngesneden
 • 1 el cacao
 • rasp en sap van 1 sinaasappel
 • zout
 • 275 g santen (kokoscrème), in blokjes
 • 450 g gekookte bieten, in stukken
 • 4 el romige kokosmelk
 • 4 el rijststroop
 • 1 tl oranjebloesemwater

Dit heb je nodig voor de garnering:

Extra nodig:

 • 2x springvorm Ø 15 cm (of 1 springvorm Ø 22-24 cm), bodem en rand bekleed met bakpapier

Zo bereid je de bieten-kokostaartjes:

 1. Maal de noten in de keukenmachine.
 2. Voeg vijgen, kersen, cacao, 1 el sinaasappelrasp en 2 el -sap en een snuf zout toe en maal tot een deegachtige substantie.
 3. Vul hiermee de springvormen, druk aan en zet koud weg.
 4. Smelt de santen op laag vuur in een steelpan.
 5. Maal intussen de gekookte bieten met de kokosmelk en rijststroop, het oranjebloesemwater en de rest van de sinaasappelrasp in de keukenmachine.
 6. Meng de santen door deze puree en verdeel de vulling over de springvormen.
 7. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
 8. Schil de rauwe biet en trek er slierten van.
 9. Roer de honing los met het citroensap en hussel met de bietenkrullen.
 10. Garneer de taartjes met bietenkrullen en blauwe bessen.

Tips

 • Vervang voor extra fruitige taartjes 150 g bietjes door rood (diepvries)fruit.
 • Lekker met warme bietenlatte, bijvoorbeeld Rode Bietenlatte van Sonnentor (online te koop). Meng 2 el met 250 ml (vega)melk en verwarm in een pannetje.

Bereidingstijd: 30 min. Wachttijd: 2 uur. Kcal: 113 per punt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien