Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hanna Postma (46) liet beide borsten en eierstokken weghalen: "Uiteindelijk komt het goed"

Nadat duidelijk werd dat ze erfelijk belast is met het borstkankergen, liet journalist Hanna Postma (46) beide borsten en eierstokken weghalen. Wat ze dacht dat ‘even’ een borstoperatie zou zijn, werd een lange weg vol obstakels. Langzaam maar zeker krabbelt ze op.

“Vandaag was de dag van mijn uitslag. Ik zag het al aan het ernstige gezicht van de dokter toen ze ons binnenriep. Slecht nieuws. Ik heb het dus. Dat ellendige gendefect, waardoor ik 80 procent kans op borstkanker heb en tot 60 procent kans op eierstokkanker. Gek genoeg voel ik me rustiger dan de afgelopen dagen. Dat is dus wat duidelijkheid met je doet. Ik heb steeds gezegd dat ik vandaag zou horen of mijn leven gewoon rechtdoor kan blijven gaan of dat ik eerst een grote bocht moet maken en dan weer rechtdoor. Want rechtdoor ga ik, uiteindelijk komt het goed. Ik ga ervoor.”

Advertentie

“Op de dag van de uitslag van mijn DNA-onderzoek schreef ik deze mail aan mijn vrienden. Ik had het dus, een BRCA1-mutatie, waardoor ik een verhoogde kans op kanker heb. Inmiddels is het 7 jaar later en ligt die grote bocht alweer ver achter me. De zin die ik hier destijds over schreef, ontroert me nu. Ik stapte er zo open in. Was ervan overtuigd dat ik na een kleine pauze mijn oude leven met mijn nieuwe lichaam gewoon weer zou oppakken. Inmiddels weet ik dat dit te naïef was. Ik ben dezelfde niet meer.”

Zeven littekens
“Na de uitslag van het DNA-onderzoek besloot ik niet te wachten totdat ik de ziektes zou krijgen waar mijn oma en moeder aan overleden en die mijn zus maar ternauwernood overleefde. Ik nam het heft in eigen hand. Eerst gingen mijn eierstokken eruit. Een half jaar later liet ik mijn borsten uit voorzorg amputeren en meteen reconstrueren. Alle mogelijke complicaties die de plastisch chirurg me vooraf schetste, kreeg ik: afstervende huid, infecties, spoedoperaties. Uiteindelijk was van mijn linkerborst niet veel meer over dan een rimpelige huidplooi. 3 maanden lang prutste ik een siliconenprothese in mijn bh. Maar ik wilde echte borsten. De plastisch chirurg die zei dat het allemaal goed zou komen, maakte haar belofte waar. Met gebruik van mijn rugspier, huid en weefsel van mijn rug werd er een nieuwe borst gemaakt.”

Dodelijke wapens
“Ik heb mijn lichaam nooit helemaal perfect gevonden. Er was altijd wel iets op aan te merken: putjes in mijn billen, striae na mijn zwangerschappen, haar op onverwachte plekken… Maar mijn borsten, die mochten er zijn. Ik was er heel blij mee. Totdat ze opeens veranderden in dodelijke wapens. Toen ik na de 6 uur durende amputatie en reconstructie wakker werd, voelde ik hoe stil mijn geopereerde lijf erbij lag. Ik voelde hoe het in shock was. Mijn geest kon het allemaal prima snappen, die was opgelucht dat het kankergevaar was geweken, mijn lichaam was in de war: ‘Hallo, wat is hier gebeurd?!’ ‘Rustig maar, slaap maar, het komt allemaal goed.’ Ik weet niet of het mijn lief was die me dit influisterde, of mijn innerlijke stem die de boel probeerde te sussen. Feit was dat mijn mentale kracht het won. Bij elke nieuwe complicatie bleef ik rustig en gaf ik me over. Totdat de laatste operatie achter de rug was en de plastisch chirurg zei dat het klaar was. Ik weet nog hoe ik afscheid nam met een welgemeend: ‘Bedankt en tot ziens. Al hoop ik eigenlijk van niet.’ Ik had lang genoeg in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis rondgehangen. Ik dacht dat ik ‘even’ een borstoperatie zou doen, inmiddels was ik 2 jaar en die 7 littekens verder. Klaar ermee, ik wilde vol gas die bocht door en verder met mijn leven.”

Piratenmama
“Ik ben dankbaar dat het juist mijn kinderen waren die mij hielpen om de bizarre weg die ik had afgelegd te accepteren. Het begon met mijn zoon, die na de laatste operatie de badkamer in kwam en mijn littekens eens goed bekeek. Ik voelde me ongemakkelijk. Moest hij dit wel zien allemaal? De zachte handjes van een 4-jarige die mijn rug voorzichtig aanraakten, gaven het antwoord. Ik moest me niet verstoppen. Niet voor hem, maar ook niet voor mezelf. Zijn woorden: ‘Met al die littekens ben je eigenlijk een soort piratenmama’, gaven me een enorme boost. Ik voelde me trots. Op mijn lichaam, dat zich zo goed herstelde. Op mijn man, die maar bleef zeggen dat hij me prachtig vond. Op mijn kinderen, die me het gevoel gaven dat ik nog dezelfde was. En op mezelf. Ik had het geflikt. Piratenmama, wat een geuzennaam. En dan was er nog mijn dochter, die pasgeleden zei dat ze me helemaal geen slecht voorbeeld vind. Die complicaties is zij allang vergeten. Wat telt, is het eindresultaat. Een moeder die je niet zomaar omver krijgt. Een moeder die er ís, een heel goed voorbeeld juist – dit zijn haar woorden hè, niet die van mij. En man, wat deden ze me goed.”

Versie 2.0
“Het accepteren van mijn gebreken betekende ook dat ik ging sporten. Aan de gang met dat lijf en vrede vinden in mezelf. Inmiddels haal ik alles uit mijn sportschoolabonnement. Ik voel me elke week sterker worden. De kilo’s zitten er nog, maar dat is stap twee. Eerst maar eens goed in mijn vel zitten, accepteren dat mijn fysieke kracht minder is en van mezelf houden. Inmiddels loop ik van de kleedkamer in mijn blootje naar de douche. Het kan me niet meer schelen wat anderen denken. Die littekens zijn stille getuigen van een moeilijke tijd en van een nieuw begin. Ik zit op een andere weg dan voor dit allemaal gebeurde, maar het uitzicht is prachtig. Versie 2.0. Ik ben klaar voor de rest van mijn leven.”

Hanna Postma is een pseudoniem.

Meer weten over erfelijke aanleg voor kanker? Kijk op oncogen.nl.

De beste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Beeld: Stocksy

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien