Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hanneke: "Toch willen wij allebei van binnenuit vertrouwen in onze verkering"

Hanneke Mijnster (aanstormend 40’er) leest, praat en schrijft het liefst over liefde. Co-oudert vol overtuiging en vindt cola bij de lunch helemaal niet gek. Ze woont vlak bij de kust en zoekt al jaren een hobby. Op dit moment is het hardlopen. Ze heeft prille verkering en dat is leuk en spannend tegelijk.

Advertentie

Alchoholvrije maand

In het prille begin van ons samenzijn daagde mijn verkering me uit. ‘We gaan de hele maand september geen druppel alcohol drinken,’ opperde ze. Eitje, dacht ik. Ik ben zo iemand die alleen een wijntje meedoet voor de gezelligheid, maar bij gebrek aan visite regelmatig halfvolle flessen staat leeg te gooien in de gootsteen, omdat het anders zo’n gesjouw is naar de glasbak. Dus, op 31 augustus dronken we in Zwolle samen ons laatste biertje en daarmee was sectember officieel begonnen.

Op één bloedhete nazomerzondag na, was het prima te doen. En die dag maakten we er met een nul-punt-nul op het strand ook zeker een gezellige middag van. Verder was het liters spa en kannen thee wat de klok sloeg. En colaatjes natuurlijk. En iedere week trots zeggen hoe goed het ging.

Want laten we wel wezen, die hele challenge ging natuurlijk helemaal niet om de drank. Neen. Sectember was een proeve van bekwaamheid en vertrouwen, tussen twee aftastende vrouwen. Wie zou er als eerste ‘ach fuck it!’ roepen en daarmee een elastische ruggengraat in de rest van de relatie toegeven?

Vegan

Uiteindelijk deden we het allebei voorbeeldig en werkte de gedeelde smart en het uitkijken naar sloktober juist heerlijk verbindend. En zo kwam het dat ik met mijn grote waffel opperde dat we ook wel een vegan-challenge konden doen. Vegan ja. Dus zonder (room)boter, kaas en eieren.

Stoer als ze is accepteerde ze de uitdaging. We zochten alleen nog een goed moment. En gek genoeg schoven we dat moment minstens drie keer voor ons uit. Want ja, er zouden net eters komen, het was net vakantie en, ach ja, wat eigenlijk. Om in de stemming te komen, maakten we (oké, zij) een keer vegan carrot cake. Zag er prima uit, maar na drie happen voelde het alsof er een betonblok indaalde. De rest van de cake hebben we de volgende dag, voorzien van warme aanbeveling, aan de schoonmaakster cadeau aangeboden. Ook zij at ‘m dapper op.

Deze week is dus de week. We zijn nu vier dagen bezig en het valt tégen! Ik haalde haveryoghurt in huis, vegankaas die riekt naar kokos en probeer op allerlei manieren om de zuivel heen te eten. Vlees laat ik met gemak links liggen, maar echte kaas? Melk? En vooral: hagelslag? Ik mis het zo dat ik alleen nog maar kan denken aan ovenschotels, kaasfondue en andere verboden vruchten. Gelukkig is de wil sterk en vind ik verrassend lekkere dingen in de Allerhande. Zelfs mijn jongens waren gisteravond prima tevreden met patatten, sperziebonen en salade in plaats van vlees. Het is mooi om de bewustwording te bemerken. Chocolade koop ik niet (opsteker!) en het zoeken van alternatieven is een mooie sport. Toch blijven ze vooral steken op de trede van een goede poging. We waren het er al snel over eens dat je het wel echt van binnenuit moet willen, dat vegan. Gelukkig willen wij allebei van binnenuit vertrouwen in onze verkering en dus zetten we keurig nog even door. Nog één dag en dan vieren we de liefde met wijn, pannenkoeken met kaas en bitterballen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je een gladde huid na het scheren? Zó voorkom je scheerbultjes

Als je je ooit hebt geschoren, weet je dat scheerbultjes vrijwel onvermijdelijk zijn. Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen deze vervelende bultjes te voorkomen. 

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het scheren groeien, omkrullen en terug in je huid prikken. Die haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, toch vangen ze snel bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een soort ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken. Het is niet echt een infectie, maar de huid kan wel opzwellen en rood worden.

Advertentie

Oplossingen

Als je grof, dik en krullend haar hebt, heb je meer kans op scheerbultjes. Maar dat betekent niet dat je deze bultjes niet kunt voorkomen. Een oplossing is om het haar te (laten) verwijderen met laserontharing. Er groeit dan geen haar meer terug, waardoor je ook geen bultjes meer hebt. Verder kun je natuurlijk stoppen met scheren en het haar gewoon laten groeien.

Tips voor de perfecte scheerbeurt

Mocht je je toch willen scheren, dan is het ten eerste belangrijk om je huid regelmatig te exfoliëren. Je verwijdert dan de dode huidcellen, waardoor er tijdens het scheren minder obstakels zijn en de kans op irritaties kleiner is. Verder is slim om vochtinbrengende scheerschuim of -gel te gebruiken. Het scheermesjes glijdt dan met minder wrijving over je huid, waardoor de kans op irritaties kleiner is.

Niet te veel mesjes

Daarna moet je goed naar de haargroei kijken. Scheer nooit tegen de richting in. Verder is het advies om een scheermesje te kopen met minimale mesjes. Hoe meer mesjes, hoe groter het risico op scheerbultjes. Meerdere mesjes zorgen voor stoppeltjes in plaats van een gladde huid. Enkele mesjes zijn minder gevoelig voor je huid en veroorzaken daardoor minder bultjes.

Libelle’s Daphne harste haar benen in plaats van ze te scheren- zo beviel het haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je een gladde huid na het scheren? Zó voorkom je scheerbultjes

Als je je ooit hebt geschoren, weet je dat scheerbultjes vrijwel onvermijdelijk zijn. Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen deze vervelende bultjes te voorkomen. 

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het scheren groeien, omkrullen en terug in je huid prikken. Die haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, toch vangen ze snel bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een soort ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken. Het is niet echt een infectie, maar de huid kan wel opzwellen en rood worden.

Advertentie

Oplossingen

Als je grof, dik en krullend haar hebt, heb je meer kans op scheerbultjes. Maar dat betekent niet dat je deze bultjes niet kunt voorkomen. Een oplossing is om het haar te (laten) verwijderen met laserontharing. Er groeit dan geen haar meer terug, waardoor je ook geen bultjes meer hebt. Verder kun je natuurlijk stoppen met scheren en het haar gewoon laten groeien.

Tips voor de perfecte scheerbeurt

Mocht je je toch willen scheren, dan is het ten eerste belangrijk om je huid regelmatig te exfoliëren. Je verwijdert dan de dode huidcellen, waardoor er tijdens het scheren minder obstakels zijn en de kans op irritaties kleiner is. Verder is slim om vochtinbrengende scheerschuim of -gel te gebruiken. Het scheermesjes glijdt dan met minder wrijving over je huid, waardoor de kans op irritaties kleiner is.

Niet te veel mesjes

Daarna moet je goed naar de haargroei kijken. Scheer nooit tegen de richting in. Verder is het advies om een scheermesje te kopen met minimale mesjes. Hoe meer mesjes, hoe groter het risico op scheerbultjes. Meerdere mesjes zorgen voor stoppeltjes in plaats van een gladde huid. Enkele mesjes zijn minder gevoelig voor je huid en veroorzaken daardoor minder bultjes.

Libelle’s Daphne harste haar benen in plaats van ze te scheren- zo beviel het haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien