Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Harm Edens: "Als je naar je kinderen kijkt, kijk je in een lachspiegel naar jezelf"

Een interview met presentator Harm Edens (57) is vooral lachen met een man die geen stilte laat vallen en geen seconde verlegen zit om een antwoord. Maar die ook een boodschap te verkondigen heeft. Want: “We hebben steeds minder tijd over om te zorgen dat we onder die twee graden opwarming van de aarde blijven.”

Jij en je man Harm hebben samen met twee moeders twee kinderen: Imme van zeven en Roman van vier. Was de vaderwens er altijd al?
“Nee. We hebben erover moeten nadenken toen het ons werd gevraagd. Harm wilde in eerste instantie niet. Maar toen zijn moeder doodging, zei hij: ‘De dood staat in de hal, laten we de liefde ernaast zetten…’ Wat ik mooi vind aan een lange relatie, is dat je met z’n tweeën steeds in een andere fase belandt. Eerst waren we allebei student. Toen ging Harm als eerste werken en had hij meer geld. En een auto. Ik had niet eens een rijbewijs. Zo rennen we steeds met elkaar mee. Dan rent de een naar de horizon en houdt het tempo erin, denkt de ander: ik moet een beetje vaart maken, anders blijf ik achter. Soms moet je ook even omkijken en je inhouden. Kijken waar die ander is en waar die op dat moment wil zijn.”

Jullie kunnen dat blijkbaar goed.
“Blijkbaar, ja. Je moet ook écht bij elkaar willen zijn. Door dik en dun. Natuurlijk gaat dat ook bij ons niet altijd even goed, maar saai is het nooit. We maken de vreselijkste ruzies en hebben de grootste lol. Het is ook niet een kwestie van aan elkaar aanpassen ‒ dat is het ergste wat er is. Eerder zoeken naar dat gemeenschappelijke verlangen, naar het raakvlak. Als wij in een tuin staan samen, hoeven we niets tegen elkaar te zeggen.”

Advertentie

Wat voegen jullie kinderen toe?
“Verwondering. Verbazing. Als je naar je kinderen kijkt, kijk je in een lachspiegel naar jezelf. Ik zie mezelf terug als mijn dochter roept dat iets ‘hilarisch’ is, want dat woord gebruik ik zelf ook veel te vaak. In mijn zoon die net zo van ijs houdt als ik. Zo mooi om dat allemaal terug te zien. Maar hoor eens, de meeste tijd zijn ze bij hun moeders, hè? En leven we ons eigen leven. En áls ze er zijn, doen we juist de gewone, suffe dingen. Met Morris wandelen en een balletje gooien. Imme is gék op hem. Op de trampoline springen bij de buren, op ons dooie gemak boodschappen doen, pasta maken. Mijn zoon doet niets liever dan in een pan roeren. Die wordt vast later kok.”

Stellen ze wel eens vragen over die twee papa’s en twee mama’s?
“Nul. Ze kunnen wel van die opmerkingen maken. Toen Imme vier was, zei ze tegen een vriendinnetje: ‘Thuis hebben we nog een papa, die is heel aardig, hoor.’ Even later: ‘Woont jouw papa bij jou thuis?’ Zegt dat meisje ‘Ja’. Zegt Imme: ‘Die van mij niet. Ik moet reizen’. Hij schatert het uit: ‘Ik moet reizen! Helemaal naar Zuften!’” Als hij is uitgelachen: “Je vroeg wat kinderen toevoegen? Vreugde. Pure vreugde.”

MEER HARM
Je leest het hele interview in Libelle 35, nu in de winkel. Binnenkort begint het 35e seizoen van Dit was het nieuwsHarms columsn over het Nederlandse televisieaanbod verschenen in november 2017 in boekvorm, Harm.tv

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Interview: José Rozenbroek. Beeld: Dafne Ederveen

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien