Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Het hele gezin van Libelle's Elsbeth kreeg corona: "Als een rijtje dominostenen vielen we om"

Elsbeth Drijver (53) is coördinator tekstredactie. Met haar man André heeft ze 2 zoons (18 en 15) en een dochter (17). In september was ineens het hele gezin gevloerd door corona.

En ik maar denken dat ik het niet kon krijgen. Omdat ik vanaf het begin van de coronacrisis goed afstand houd, regelmatig mijn handen was en gezond eet. Ik heb zelfs een aanvaring met mijn zus geriskeerd (geloof me, dat wil je niet) door afgelopen zomer op een verjaardag hard ‘Nee! Niet doen!’ te roepen toen ze op me af kwam om me drie dikke zoenen te geven. Ik deed dus niet alleen voorzichtig, ik deed ook echt mijn best om het niet te krijgen. En toch kreeg ik het.

Advertentie

Corona sloop ons gezin binnen als een mus op Domino Day. Letterlijk, want het begon bij onze jongste zoon Mus (15). Hij klaagde over hoofdpijn. Op de site van het RIVM stond dat niet bij het eerste rijtje symptomen, maar bij de eventuele klachten. Toen hij twee dagen later nog steeds hoofdpijn had en zei: “Wat smaakt dat water raar,” gingen bij mij toch wat alarmbellen rinkelen: bij corona hoort ook smaak- en reukverlies. Nu smaakt water nergens naar, maar toch.

Mondkapje gewisseld

Hoewel mijn man André het overdreven van me vond, maakte ik een afspraak voor een coronatest. Twee dagen later liepen Mus en ik naar de teststraat bij de Amsterdamse RAI. En daar maakte ik een cruciale fout. Bleek later. Onderweg zei Mus dat zijn mondkapje te groot was en van zijn neus zakte . “Hier, neem de mijne maar”, zei ik als een moeder die het laatste gebroken speculaasje uit de koektrommel neemt. Serieus: ruilen van mondkapje… HOE DOM KUN JE ZIJN?!

Oké, lang verhaal kort: na Mus werd ook dochter Pippa (17) positief getest. Toen ik een paar dagen later begon te kuchen, wist ik eigenlijk al hoe laat het was. Ondertussen was ook André aan het snotteren, proesten en niezen én had hij bijna geen stem meer (“Dat is geen corona, ik heb gewoon griep”). Toen hij eenmaal bereid was zich te laten testen, was hij al te laat. De uitslag was negatief, terwijl hij niet meer op zijn benen kon staan van ellende.

Rijtje dominostenen

Dan moet je dus mensen gaan bellen. Alsof je melaats bent: “Ja, hallo, met de moeder van Mus/Pippa. Eh… ik wil even melden dat hij/zij positief is getest op corona.” En dan die stilte. Je hoort de persoon aan de andere kant van de lijn denken: ‘Wanneer heb ik voor het laatst contact met hem/haar gehad? En heb ik hem/haar toen ook aangeraakt? Ben ik binnen die anderhalve meter geweest? Kun je ‘het’ ook krijgen van bellen?!’

Het gekke is dat we allemaal verschillende klachten hadden, maar we pas echt ziek waren ná de coronatest. Als een rijtje dominostenen vielen we om. Zo hingen we ook in een vaste volgorde tegen elkaar op de bank. Alleen onze oudste zoon Pelle (18) had nergens last van. Met zijn 1.96 meter was hij vast te lang om onze bacillen of virusdeeltjes te kunnen inademen. Uit voorzorg kwam hij alleen van zijn kamer om te eten, en weg was-ie weer. Wat wel sneu was voor hem is dat we allemaal na elkaar zijn getest; elke keer werd zijn quarantaine met tien dagen verlengd.

Onverwacht gezellig

Voor ons gevoel brak eind september dus een heel, heel, heel lange kerst aan. Onverwacht gezellig. Het duurde niet lang voordat Netflix begon te vervelen en we Monopoly van zolder haalden. En omdat we zo zielig waren, begon ik spontaan met bakken. Vooral troostvoer als appeltaart, cake en bananenbrood. Wel jammer dat we niets konden ruiken of proeven.

Boodschappen doen

Alleen de dagelijkse boodschappen waren een probleem. Sinds de pandemie waren zo’n 1.699.999 mensen op het idee gekomen om de boodschappen online te bestellen en te laten bezorgen. De eerste bezorgdatum die ik eind september kon aanvinken was 19 november! Gelukkig stond het eerste weekend mijn zus (ja, díe zus!) bij het tuinhekje – op gepaste afstand – met voor minstens vijf dagen aan eten. Verder bood buurvrouw Rieta aan om boodschappen voor ons te doen. Hartverwarmend. Ik appte wat ik nodig had en een paar uur later kreeg ik een appje dat de tassen voor de deur stonden en stuurde ze een Tikkie.

Piepen en hijgen

Eén moment ben ik écht bang geweest voor de gevolgen van dat rotvirus. Hoewel André twee keer negatief was getest, kan het niet anders dan dat ook hij corona had. Hij is het meest ziek geweest van iedereen. We konden alle symptomen aanvinken: benauwd, moe, grieperig, geen reuk, geen smaak, alles kwam voorbij. Op een dag zat André zo te piepen en te hijgen van benauwdheid dat ik dacht dat hij zou bezwijken. In paniek belde ik de huisarts. De assistente: “Mag ik meneer zelf even spreken?” Ik: “Dat kan écht niet, hij zit in de tuin naar adem te happen.” Zij: “Toch wil ik hem even spreken, ik wil graag zelf even horen hoe benauwd meneer is.” Ik: “Mag ik een filmpje sturen, dan? Hij kan niet eens meer praten.” Diepe zucht aan de andere kant van de lijn.

De huisarts kwam: “Het zijn de gevolgen van corona, dat kan niet anders. Tja, de een heeft er gewoon meer last van dan de ander. Beterschap!”

Aardig overeind gekrabbeld

Het is nu half november en we zijn aardig overeind gekrabbeld. Mus heeft nog last van hoofdpijn, Pippa gaat weer naar school en is nog snel moe. Ik ben weer halve dagen aan het werk. En André? Die heeft zich eroverheen gezet. Zegt-ie. Nou ja, ik laat het maar zo. Want iedere vrouw weet: liever een man die doet alsof hij beter is, dan een man die (denkt dat-ie) ziek is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Elsbeth Drijver

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Heel Holland bakt' ontroostbaar door het vertrek van déze kandidaat

Heel Holland bakt-kijkers zijn ontroostbaar. Publieksfavoriet Daniel ligt eruit. En naast hijzelf, baalt jurylid Janny van der Heijden daar misschien nog wel het meest van. 

“Dat gaat me echt aan het hart”, zei ze over de misbaksels van haar oogappeltje. En ze voegde daaraan toe dat ze Daniel absoluut in de finale had verwacht.

Advertentie

Heel Holland huilt om Daniel

Kijkers voelden zijn exit al aankomen, want Daniel bakte er deze aflevering helaas weinig van. Van de pannenkoekentaart en kano’s tot en met de macarons: de 30-jarige hobbybakker kleunde opdracht na opdracht mis. Janny en Robèrt konden niet anders dan hem naar huis te sturen. Met pijn in het hart, wel.

 

Prutsen met pannenkoeken

Deze Heel Holland bakt-aflevering stond volledig in het teken van koek. Te beginnen met het bakken van pannenkoeken. Sommige kijkers waren blij verrast: “De eerste opdracht waarbij ik denk: dat kan ik óók!” Maar de pannenkoeken juist bakken en vervolgens in een taart verwerken, bleek lastiger dan gedacht. Tot verbazing van critici.

Kans wagen met kano’s

Op naar de tweede kans: kano’s. Eigenlijk langwerpige gevulde koeken, waarvan de amandelspijs én vorm perfect moeten zijn. Bij deze opdracht kleunde Daniel ontzettend mis door de vormpjes niet te gebruiken. Daardoor bakte hij geen kano’s, maar eerder roeiboten.

Moeilijke macarons

Daniel Heel Holland bakt

Dan restte nog het spekstakelstuk. De laatste kans voor Daniel om zijn mislukte pannenkoekentaart en kano’s goed te maken. Maar helaas… Ook zijn macarontoren was niet goed genoeg. Janny merkte al tijdens de bereiding ervan de paniek aan Daniels aanrecht op en besloot hem zelfs een handje te helpen met opruimen. Maar het mocht niet baten. Daniel moest de baktent officieel verlaten. “Echt heel jammer”, beaamde Janny. Ze blies Daniel zelfs een handkus toe.

Janny vaarwel Daniel HHB

En de meesterbakker? Dat werd Thijs, voor de tweede keer op rij. Maar voor de diehard fans van Daniel is en blijft híj hun meesterbakker. Want ach, hij had gewoon z’n weekend niet.

 

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Heel Holland bakt (Omroep MAX). Beeld: Omroep MAX

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Aha! Daarom stonden er vreemdelingen in de lift bij 'Wie is de mol?'

Zaterdagavond bleven de kijkers van Wie is de mol? verward achter. Wat deden die vreemdelingen nou in de lift bij de eerste opdracht? Gelukkig geeft Rik van de Westelaken antwoord in de Wie is de mol?-podcast.

Dít deden die willekeurige mensen daar.

Advertentie

Meeliften

Tijdens de eerste opdracht ‘meeliften’ was het al verwarring alom onder de kijkers. De deelnemers van Wie is de mol? werden in twee teams opgesplitst. De ene groep moest op verschillende verdiepingen staan en vragen stellen aan de andere groep. Zij moesten vanuit de liften antwoord geven op de vragen, voordat zij weer naar een nieuwe verdieping waren verdwenen. Maar dan ineens, midden in het spel, komen er af en toe willekeurige mensen langs in de lift. Wat doen die vreemdelingen daar?

Vreemdelingen

Het is een vraag die de ruim drie miljoen kijkers van Wie is de mol? bezighield. Het duurde niet lang, of verschillende kijkers deelden hun theorieën op Twitter. De meeste mensen verwachtten dat de opdracht stiekem niet over de vragen ging die de deelnemers moesten beantwoorden, maar om die vreemdelingen. Veel kijkers verwachtten dan ook dat er na het spel vragen zouden komen over de vreemdelingen in de lift.

Verwarring

Niets bleek minder waar. Na de opdracht bleek dat de groep behoorlijk wat geld had verdiend. En die vreemdelingen in de lift? Daar werd niet meer over gesproken. Het zorgde voor veel verwarring onder de kijkers. Waren die mensen er nou echt voor niets? Dat kán toch haast niet in een programma als Wie is de mol?

Hét antwoord

In de Wie is de mol?-podcast geeft presentator Rik van de Westelaken het verlossende antwoord. “Dat waren mensen die wij hadden uitgenodigd. Dat waren figuranten”, vertelt hij in de podcastaflevering over Wie is de mol?-aflevering 4. De vreemdelingen in de lift hadden dus werkelijk geen toegevoegde waarde. “Dat vonden wij grappig. In zo’n opdracht is het alleen maar leuk als er ook wat onverwachte dingen gebeuren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wie is de mol?-podcast. Beeld: Wie is de mol?. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

#CovidTasteTest: coronapatiënten met smaakverlies eten de gekste dingen in TikTok-filmpjes

Smaakverlies is een veelgehoord symptoom van corona. En dat kan zó erg zijn, dat je het verschil tussen een ui of een appel werkelijk niet meer proeft. #CovidTasteTest-filmpjes waarin mensen met corona dit bewijzen, vliegen het internet over.

Ui, mosterd, azijn, sambal: de coronapatiënten in de TikTok-filmpjes tikken alles moeiteloos achterover.

Advertentie

Smaakverlies door corona

Maar voor we ons aan die eetfilmpjes vergapen: hoe kan het dat je door corona mogelijk smaakverlies krijgt? Nou, het smaakverlies is eigenlijk een gevolg van reukverlies. Als je niks kunt ruiken, kun je namelijk ook niks proeven. Reukverlies bij corona ontstaat meestal door een zwelling van het reukorgaan, of een beschadiging van het reukepitheel bovenin je neus. Hierdoor komen de geursignalen niet goed aan in je hersenen, laat staan de smaaksignalen. Met als gevolg dat je zonder moeite een hap uit een rauwe ui kunt nemen, pure azijn achterover tikt, een lepel mosterd naar binnen werkt of je tanden in een zure citroen zet. Zoals deze TikTokkers, die corona hebben (gehad):

@rustardlikemustardCovid taste testing. This is the craziest sensation. #covid19 #fyp #MyHobby #fineart♬ original sound – rustardlikemustard

@samkov_##foryou ##fyp ##covidtastetest♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

@ellianabertrandwelcome back to the ##covid diaries 😘##college♬ original sound – T in Techno

@ellianabertrandif you got yours back please comment tips I’m losing my mind ##covid♬ BILLIE JEAN X BOO X F IT UP VMESHBEATS MASHUP – Varoon Ramesh

@percyjsI just drank straight apple cider vinegar ##covidtastetest ##coronavirus ##Homemade ##louisiana♬ original sound – Percella Snyder

@kmcartworksI have ##covid19 and can’t taste anything 😭 What should I try next?? ##covidtastetest♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

Lees ook:
Tijdelijk geur- en smaakverlies? Zó kun je toch van eten genieten

Geen grapje

De filmpjes worden grappig gebracht. Maar echt om te lachen is smaakverlies door corona natuurlijk niet. Geen reuk of smaak hebben is heel vervelend en kan máánden na de coronabesmetting aanhouden. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts, die kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een KNO-arts. Naast neussprays met steroïden, zijn er verder nog geen bewezen effectieve medicijnen tegen smaakverlies bekend die artsen kunnen voorschrijven. Voorkomen blijft dus beter dan genezen. Lijkt het jou toch geinig om een #CovidTasteTest-filmpje op te nemen, als jij ook kampt met smaakverlies? Besef je dan ook dat ondanks dat je die rauwe ui of pittige sambal niet proeft, je maag en darmen er wel flink van streek van kunnen raken als je er te veel van eet.

Dit zijn veelvoorkomende langdurige klachten na corona: 

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: TikTok, neus.nu. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hoera! Boerin Steffi bevallen van een dochtertje (en zó heet ze)

Beschuit met muisjes voor boerin Steffi (31) en haar partner Roel. De twee zijn voor het eerst ouders geworden. Hun dochtertje werd op 22 januari geboren. Dat maakt Steffi zondagmiddag bekend op Instagram.

En hun dochtertje heeft een wel heel bijzondere naam.

Advertentie

Dochter

Boerin Steffi ontmoette de nuchtere Roel toen zij meedeed aan Boer zoekt vrouw in 2018. Het stel is nog altijd gelukkig samen. In september maakte Roel en Steffi bekend dat zij hun eerste kindje verwachtten. En op vrijdag 22 januari was het zover, Roel en Steffi werden de trotste ouders van een dochter.

Vernoemd

“Daar is ze dan! Onze Sterre”, begint boerin Steffi haar bericht op Instagram. Ook deelt Steffi hoe de kleine meid voluit heet: Sterre Yvon Madelon. Een bijzondere naam, want daarmee is de Boer zoekt vrouw-baby vernoemd naar presentatrice Yvon Jaspers.

Het programma

Toen Steffi de zwangerschap bekendmaakte enige tijd geleden, grapte zij al over de naam Yvon. “Zonder het programma was ze er niet geweest. Maar daar zijn we nog niet helemaal over uit”, liet ze toen weten. Het stel heeft dus toch besloten om hun dochtertje te vernoemen.

Lieve reacties

Onder de foto van de pasgeboren Sterre stromen de reacties binnen. Talloze volgers feliciteren het stel met hun kindje. “Wat een schoonheid”, zegt ook iemand over de lieve foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steffi Verhagen (@verhagensteffi)

Onlangs vond er een Boer zoekt vrouw-reünie plaats van het afgelopen seizoen. Daar werd bekend dat Boer Jan en Nienke weer bij elkaar waren. Even was het stel uit elkaar. En dat zat zo. 

Beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Instagram. Beeld: Kro-ncrv. 

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien