Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Schokkend: bijna de helft van mondkapjes in verpleeghuizen werkt niet

Bijna de helft van de medische mondkapjes die in verpleeghuizen worden gebruikt, blijken niet goed te werken. Ze laten teveel virusdeeltjes door.

Dit blijkt uit een test van het AD onder de 25 medische mondmaskers die worden gebruikt op corona-afdelingen van verpleeghuizen. Maar liefst 12 daarvan kwamen niet door de test.

Advertentie

Mondkapjes over datum

Deze mondkapjes laten te veel virusdeeltjes door en van één masker is de houdbaarheidsdatum al 10 jaar verstreken. De test is uitgevoerd door Greencycl, dat normaal mondkapjes voor ziekenhuizen controleert.

Verpleeghuizen voelen zich belazerd. Zo gebruikte het Apeldoornse woonzorgcentrum Talma Borgh het mondmasker dat het slechtst uit de test kwam. “Het is schandalig dat je, zelfs als het aankomt op veiligheid, kan worden besodemieterd”, zegt bestuurder Pieter van der Hoek in het AD.

Fysiek contact

Ook NU’91, de belangenorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is enorm geschrokken van de resultaten. Het is ontzettend gevaarlijk voor deze doelgroep. “Fysiek contact tussen personeel en bewoners op corona-afdelingen is niet te voorkomen.”

In de zorg wordt natuurlijk gebruik gemaakt van medische mondkapjes. Werk je niet in de zorg en wil je zelf een mondkapje maken? Hier vind je ons patroon en stappenplan.

Ook kun je heel makkelijk aan de slag met een sok. Zo maak je binnen 1 minuut een mondkapje van een sok:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien