Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Even bellen met… Hui-Hui Pan over haar antiracismecampagne ‘Het is maar een grapje’

Hui-Hui Pan is het gezicht achter Pan Asian Collective. In samenwerking met andere organisaties is ze de campagne ‘Het is maar een grapje’ gestart. Hiermee wil ze aandacht vragen voor het stigmatiseren van Oost- en Zuidoost-Aziatische Nederlanders.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze campagne te starten?
“In februari is dit idee ontstaan. Toen ging ook de hashtag #iamnotavirus rond op social media. De Fransen maakten toen cartoons in dagbladen over racisme waar Aziatische mensen mee te maken kregen door het coronavirus. Dat vond ik een mooie manier van mensen bewust maken dat zoiets echt niet kan. Voor onze campagne ‘Het is maar een grapje’ delen we daarom twee weken lang de illustraties van persoonlijke verhalen van kunstenaars met Oost- en Zuidoost-Aziatische roots.”

Advertentie

Waarom de naam ‘Het is maar een grapje’?
“Dit is een standaard uitspraak die gebruikelijk is in Nederland. Als iemand een opmerking maakt die verkeerd valt of iets racistisch zegt en je daar iemand op aanspreekt, wordt het vaak afgedaan als grap. Met deze naam willen we mensen bewust maken en laten nadenken over dat soort ‘grapjes’.”

Waarom hebben jullie gekozen voor beeldverhalen?
“Beelden zijn makkelijk en toegankelijk. Er is veel ruis in communicatie en we wilden graag op een laagdrempelige manier een dialoog starten.”

Heb je voorbeelden van de illustraties die voor jullie zijn gemaakt?
“We hebben bijvoorbeeld een illustratie over het zingen van ‘hankie pankie Shanghai’. Veel scholen denken dat ze hiermee cultureel divers zijn, maar eigenlijk wordt de Chinese taal belachelijk gemaakt. Voor Aziatische Nederlanders is dit vaak een vervelende ervaring. Een ander verhaal dat we delen is dat van Chuan Ming, die op zestienjarige leeftijd in elkaar geslagen werd nadat hij de standaard ‘sambal-bij’s’ en ‘ni hao’s’ naar zijn hoofd kreeg.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🍌#IkLachNiet Opmerkingen als “sambalbij”, “spleetoog” en “hankie pankie Shanghai” zijn misschien niet slecht bedoeld, maar zijn wél ongemakkelijk en racistisch. Wat wij als Oost- en Zuidoost Aziaten horen is “Het is maar een grapje”, maar #IkLachNiet. Verschillende illustratoren en makers van Oost- en Zuidoost Aziatische komaf staan stil bij deze opmerkingen en zogenaamde ‘grappen’. De beelden hebben als doel om gesprekken op gang te brengen en bewustzijn te creëren. Een initiatief van @asian.raisins @panasiancollective @stichtingoutabroad @adbradar @meldpuntdiscriminatieamsterdam ✨Vandaag de illustratie “Het begon met een ‘grapje'” van illustrator Ming On, en zijn verhaal: “Ik was 16 toen ik op een middag werd achtervolgd door een groep leeftijdsgenoten. Ze riepen dingen als ‘sambalbij’en ‘ni hao’. Ik negeerde het, hield mijn mond, zoals me was geleerd. Hierna werd het erger. Wat begon als een ‘grap’, eindigde met mij in elkaar geslagen en bespuugd op straat. Met dit beeld wil ik laten zien dat alledaags racisme niet zo onschuldig is als men probeert te doen voorkomen. Een zogenaamd grapje kan erge consequenties hebben en is niet altijd grappig voor de ander.” 🔊 Heb jij ook een verhaal dat je wilt delen? Gebruik de #IkLachNiet, tag @asian.raisins en @panasiancollective, en deel jouw verhaal! Check meer op: www.hetismaareengrapje.nl #campagne #hetismaareengrapje #iklachniet

Een bericht gedeeld door PAC. Connect. Inspire. Empower (@panasiancollective) op


Wat willen jullie hiermee bereiken?
“We willen bewustwording creëren. Het doel is dat mensen ons leren kennen en begrijpen zodat we het gesprek kunnen beginnen. Je zult er nooit een echt eind aan maken, zeker niet op dit gebied, maar het moet wel bespreekbaar worden. Er moet meer zichtbaarheid en representatie komen. Nog steeds wordt er op nationale televisie gezegd dat Chinezen hond eten. Wij willen ook dat mensen ons als Nederlander zien.”

Is racisme toegenomen door corona?
“Ja en nee. In de beginperiode van corona nam het wel toe, maar ik denk dat het vooral meer zichtbaar is geworden. Racisme tegen de Aziatische gemeenschap in Nederland is er altijd al geweest. Mensen durfden er vaak niks over te zeggen. Niemand wil als slachtoffer worden gezien.”

Is er volgens jou te weinig aandacht voor het racisme waar Aziatische Nederlanders mee te maken krijgen?
“Er is momenteel aandacht voor, maar het is iets wat altijd aandacht nodig heeft. Veel mensen zien niet dat ‘grapjes’ pijnlijk en kwetsend kunnen zijn.”

Hoe gaan we dit probleem oplossen?
“Stap één is bewustwording. Het is niet in één keer over. Kijk naar de zwartepietendiscussie, die is ook al zo’n tien jaar bezig. Het is vaak niet de intentie van mensen om iets racistisch te zeggen maar de uitspraak kan wel racistisch zijn. We moeten meer met elkaar in gesprek gaan en niet doen alsof de ene partij tegen de andere is. Als samenleving moeten we werken aan discriminatie op verschillende gebieden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privé

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 15 Ikea-namen zijn ook prachtig als babynaam

In boeken, in films, in krantenartikelen… Je kunt overal inspiratie opdoen voor een babynaam. Zélfs tijdens het winkelen bij Ikea. De namen van een aantal producten zijn namelijk ook prachtige babynamen, en nee dan bedoelen we niet alleen Billy.

Ikea kiest voor zijn producten natuurlijk vaak een Zweedse naam, maar er zijn ook producten die een internationale naam hebben gekregen. Daar zitten namen tussen die zo mooi zijn dat je ze ook als babynamen kunt gebruiken. Inspiratie uit onverwachte hoek dus:

Advertentie

Ikea babynamen

 • Lill
 • Eilif
 • Micke
 • Justina
 • Omar
 • Aina
 • Alex
 • Mydal
 • Ivar
 • Jules
 • Laiva
 • Alvine
 • Fredde
 • Norna
 • Tobias

Bekijk ook: Babyhapjes maken een gedoe? Sisa (45): “Zó maak je ze binnen no time“:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diederik Gommers 'helemaal hyper': "Nu toch echt uitzicht op normale zomervakantie"

De coronazorgen bij ic-arts Diederik Gommers (57) beginnen fysiek hun tol te eisen. Op Instagram deelt hij een voor- en na foto waarop zijn grijs wordende haar te zien is. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel, laat de bekendste arts van Nederland weten op Instagram. 

“Mijn vrouw zegt dat ik meer rimpels, wallen onder m’n ogen en grijs haar heb gekregen het afgelopen jaar”, plaatst Diederik Gommers op Instagram. Bij het bijschrift plaatst hij een foto waarop hij voor en na de coronacrisis te zien is. Niet alleen kijkt de intensive care-arts een stuk minder vrolijk op de ‘na’-foto, ook is te zien dat zijn huid wat minder kleur heeft en zijn haar inderdaad wat grijzer dan vroeger.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Steun

Zijn volgers reageren massaal onder de post. Zo wordt hem aangeraden om wat meer zon te pakken om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook denkt iemand te zien dat de arts is afgevallen. Ook krijgt Gommers veel steun. “Ik heb bewondering voor u”, laat iemand dan ook weten. “Let goed op uzelf.”

Goed nieuws

“We moeten nog even door”, plaatst hij in zijn bijschrift. Maar ook laat hij weten dat er goed nieuws is. Zo zal Pfizer in april ‘fors meer vaccins’ gaan leveren. Ook laat Gommers weten dat op 1 juli zo’n 8 miljoen Nederlanders twee coronaprikken heeft gehad en 4 miljoen Nederlanders de eerste prik. Er lijkt dus licht te zijn aan het einde van de tunnel.

‘Een normale vakantie’

Daarbij gaat Gommers nog in op de eerste effecten van de vaccins. Zo lijkt er in verpleeghuizen in Nederland een daling te zijn in het aantal besmettingen. “Dat is echt goed nieuws”, zegt de arts daar enthousiast over. Tenslotte laat hij weten dat er ‘nu toch echt uitzicht is op een normale vakantie deze zomer’. “Ik geloof het echt, ik ben helemaal hyper vandaag!” En de ic-arts ziet daar nog een voordeel in. “Dan kunnen de grijze haren ook weer verdwijnen.”

Stress kan ernstige gevolgen hebben. Zowel mentaal als fysiek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress even (tijdelijk) te verlichten. En dat kan zo. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien