Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hoe echt is de hitserie 'The Crown' over het leven van de Britse Royals?

De Netflix-serie The Crown over het leven van koningin Elizabeth II (94) staat bol van drama en glamour. Maar hoeveel van wat we zien is écht zo gebeurd? Tipje van de sluier: véél!

Er wordt briljant in geacteerd en kosten noch moeite zijn gespaard om het er allemaal prachtig uit te laten zien. Maar het zijn vooral de affaires, de ruzies, liefde, het verdriet, de rouw en macht, heel veel macht wat The Crown zo ontzettend fijn maakt om naar te kijken. Maar hoe soapy die dingen zo op een rij misschien ook klinken, het zijn óók de ingrediënten van het échte leven van koningin Elizabeth. Gevalletje ‘the truth is stranger than fiction’: hoe absurder de verhalen in de serie lijken, hoe waarschijnlijker het is dat ze waargebeurd zijn.

Advertentie

Leugentje om bestwil in The Crown

The Crown, aflevering één, seizoen één begint met een leugen. We zien koning George VI in de badkamer bloed ophoesten. Buckingham Palace, 1947 staat er in beeld. Een veeg teken dat het op korte termijn slecht afloopt met de vader van Elizabeth. Hij overleed in 1952 aan de gevolgen van longkanker. Maar hij kreeg die diagnose pas in 1951. En bewijs dat hij al in 1947 wist dat het foute boel was,  is er niet. Welkom in de wondere wereld van The Crown, waar de geschiedenis vakkundig vermengd moet worden met storytelling. Het mag een leugentje om bestwil
heten, want we weten wél direct wat er op het spel staat: de koning is ziek, en zijn dochter wordt daardoor sneller dan verwacht koningin. Het is een trucje dat The Crown wel vaker toepast. Ja, de serie vertelt het echte verhaal van de Windsors. Maar met jaartallen wordt soms best een beetje gesjoemeld, zodat bedenker Peter Morgan (ook de man achter de film The Queen, waar Helen Mirren in 2007 een Oscar voor won) ook nog een beetje zijn eigen stempel kan drukken op het wel en wee van Elizabeth en haar familie.

Eindelijk: Diana komt eraan

Dat er naar seizoen vier met extra veel spanning wordt uitgekeken staat vast: vanaf dit najaar doet prinses Diana dan eindelijk haar intrede in de serie. Het vijfde en laatste seizoen volgt, zoals het er nu naar uitziet, eind 2022 of zelfs pas in 2023 en beslaat de periode tot aan de millenniumwisseling. Boezemt dat Elizabeth en Charles angst in? Wat zullen William en Harry ervan vinden dat hun moeders verhaal opnieuw in de spotlights komt te staan? De eerste drie seizoenen leren ons dat ze zich niet druk hoeven te maken over een te sensatiebeluste weergave van de werkelijkheid. Bij The Crown hebben ze realisme hoog in het vaandel. Peter Morgan en zijn tienkoppige researchteam weten keer op keer de wonderlijkste verhalen op te diepen uit de geschiedenis van de Windsors. Verhalen die bijna te mooi lijken om echt waar te zijn. Bijna. Want hoewel menig kijker zich weleens zal afvragen hoe overdreven de verhaallijnen in The Crown zijn en hoezeer de geschiedenis wordt herschreven voor ons kijkgenot, is het antwoord op die vraag: mondjesmaat.

Lang niet alles háált The Crown

Echte kritiek op hoe de verhalen van de royals worden verteld, is er in drie seizoenen, op wat gemopper over geschuif met jaartallen na dan, maar amper geweest. En dan ging het bijna altijd om kritiek op wat de makers van de serie hadden weggelaten, niet om wat ze wél lieten zien. De ontvoering van prinses Anne in 1974 is een goed voorbeeld. Het kon volgens kenners niet
anders of dat werd een van de spannendste afleveringen van heel seizoen drie. Maar er werd met geen woord over gerept. Het geeft maar aan hoezeer tien uur televisie per decennium vraagt om een rood pennetje.

De verhalen die de serie wél halen, zijn dan ook niet de minste en worden met veel zorg geselecteerd. Daar ligt de grote kracht van The Crown: verhalen moeten niet alleen de geschiedenis van de Windsors in beeld te brengen, maar ook hun persoonlijkheden steeds iets verder uitdiepen. We willen een uniek kijkje in de gouden kooi én de psyche van de familie. Anders keken we wel naar een documentaire. The Crown is en blijft fictie, zij het uitstekend onderzocht door dat toegewijde team van researchers én historisch consultant Robert Lacey, die verschillende boeken schreef over de Windsors. Hij is heel duidelijk over wat ze proberen te doen in The Crown: “Het is geen chronologische vertelling van de geschiedenis, dat is al vaak genoeg gedaan. Wij maken een drama, waarin we bepaalde aspecten van hun levensverhalen uitlichten.”

Provoceren is niet de bedoeling

Daarbij vinden de makers het vooral heel belangrijk dat de details kloppen. De outfits worden met enorme zorg nagemaakt. Als het even kan, wordt de serie opgenomen op de echte locaties (de investiture van Charles bijvoorbeeld werd écht geschoten bij Caernarfon Castle in Wales) of toch in elk geval in echte landhuizen met royal air. Speeches worden bijna woord voor woord en beweging voor beweging nagedaan. En de acteurs worden enorm gestimuleerd om alles te weten te komen over wie ze spelen. “Zo krijgen ze geld om zo vaak ze maar willen uit eten te gaan met iedereen die de mensen die ze vertolken ooit heeft gekend”, aldus Lacey. Juist de details doen ertoe, vindt hij. “Die raken in de geschiedenis vaak verloren. Mensen verwarren geschiedenis en verleden, maar dat zijn twee heel verschillende dingen. Details die voor de geschiedenisboeken niet belangrijk zijn, zijn voor ons verhaal juist van levensbelang.”

Morgan schrijft al die verworven details vervolgens eigenhandig aan elkaar om een totaalplaatje te vormen. Inclusief drama, maar nooit met te veel. “Het is nooit onze bedoeling om te provoceren”, zegt hij zelf. “We willen de relaties van deze mensen zo waarheidsgetrouw mogelijk neerzetten.”

Dat lukt alleen door óók vrijheden te nemen. Wat te doen met de hardnekkige roddels over Philips womanizing en de meer dan vriendschappelijke band van Elizabeth met haar paardenman Porchey? Moest daar, omdat er officieel niets is bevestigd, dan helemaal aan worden voorbijgegaan? Nee, ook voor geruchten moest een plekje komen. Die horen ook bij het verhaal van de familie. Of ze dat nou willen of niet.

De waarheid rond de moeder van Philip

Gelukkig bood de officieel bevestigde geschiedenis van de royal family meer dan genoeg moois. Hun levens zitten bomvol verhalen die je zo mooi niet kunt verzinnen. Het waanzinnige verhaal van prins Philips moeder Alice bijvoorbeeld. Nee, zij gaf nooit een interview aan een Britse krant (zoals in seizoen drie) en kwam ook niet als non gekleed naar de royal wedding (zoals in seizoen één). Maar door dat te doen, kreeg de serie wél de ruimte om haar levensverhaal uitgebreider vorm te geven. Het was de moeite waard, want verder waren de gekste details uit het leven van Alice van Battenberg allemaal volledig waar. Ze kreeg wél de diagnose schizofrenie, werd wél behandeld door Sigmund Freud, ontsnapte wél uit een sanatorium, hielp Joodse gezinnen wél onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog, startte daar wél een nonnenorde en ging na de militaire staatsgreep in Griekenland in 1967 wél bij Philip en schoondochter Elizabeth inwonen in Buckingham Palace.

Een punt erachter na seizoen vijf

Naast dit soort pareltjes blijven de makers natuurlijk ook met vragen zitten. Vooral over hoe de royals achter gesloten deuren moeten hebben gereageerd op wereldgebeurtenissen, venijnige roddels en hartzeer. “Het mooie aan de royal family is dat iedereen altijd weet waar ze precies waren, op welke dag dan ook”, stelt Morgan. “Daar bestaat totaal geen mysterie over. Daarna is het een kwestie van het een met het ander verbinden.”

Dat is hem wel toevertrouwd, zegt actrice Claire Foy, die Elizabeth vertolkte in seizoen één en twee. “Peter weet alles: wie op welk moment in welk land zat, en wat ze daar dan precies deden. Het enige wat niet uit onderzoek stamt, is wat ze precies gezegd moeten hebben. Daar komt zijn kunde als schrijver om de hoek kijken. Hij schrijft het verhaal aan elkaar, geeft ze echt een stem.”

En hoezeer de Windsors er zelf ook voor vrezen, hij maakt ze óók een stukje menselijker. “Ik vond nooit zoveel van Elizabeth, ze hoort in Engeland gewoon bij het meubilair”, stelt actrice Olivia Colman, die haar in seizoen 3 en 4 speelt. “Maar in de loop van de serie ben ik echt van haar gaan houden, ze is eigenlijk ontzettend cool. Ik geloof dat The Crown zorgt voor een stuk meer sympathie voor de Windsors.”

Morgan gelooft dat ook. Mits hij genoeg afstand kan houden van de actualiteiten, die er de laatste jaren natuurlijk volop zijn geweest in het Britse koningshuis. Na seizoen vijf zet hij er een punt achter. Al sluit hij niet uit dat hij over heel wat jaren nog weer eens terug zal keren naar The Crown om het verhaal van Will, Kate, Harry en Meghan op te tekenen. Zijn beredenering: “Je kunt recente incidenten niet onder de loep nemen in serievorm. Je moet echt tien tot twintig jaar afstand nemen. Soms nog veel langer.”

Wij wachten met smart.

Tekst: Claudia Witteveen. Beeld: Netflix.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk zon? Dit wordt het weer in het pinksterweekend

Het weer tijdens het hemelvaartsweekend was niet om over naar huis te schrijven. Regen, wolken en frisse temperaturen zorgden voor een herfstachtig gevoel. Volgend weekend mogen we weer genieten van een lekker lang weekend. Maar zou het weer tijdens het pinksterweekend iets beter zijn?

Helaas moeten we je teleurstellen. Echt zomers wordt het niet. Het weer van het pinksterweekend lijkt op het weer van dit weekend. Dat betekent: buien, buien en buien. Ook zullen de temperaturen lager zijn dan gemiddeld is voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken is het eind mei tussen de 17 en 20 graden. Maar tijdens het pinksterweekend worden temperaturen tussen de 12 en 16 graden verwacht.

Advertentie

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo is er een kans dat het op pinkstermaandag iets warmer wordt. Mogelijk loopt de temperatuur op tot een graadje of 17. Ook zal de zon zich tussen de buien door laten zien. Daarbij zijn de buien tijdens Pinksteren iets minder hevig dan tijdens het hemelvaartsweekend.

Het weer blijft wat wisselvallig dus. Ook de aanloop naar Pinksteren zal wisselvallig zijn. Vooral het eerste deel van de week is er kans op flinke buien en zelfs hier en daar onweer.

Wil je er ondanks het hondenweer toch een beetje leuk bijlopen? Zo zorg je ervoor dat je make-up ook in de regen blijft zitten. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk zon? Dit wordt het weer in het pinksterweekend

Het weer tijdens het hemelvaartsweekend was niet om over naar huis te schrijven. Regen, wolken en frisse temperaturen zorgden voor een herfstachtig gevoel. Volgend weekend mogen we weer genieten van een lekker lang weekend. Maar zou het weer tijdens het pinksterweekend iets beter zijn?

Helaas moeten we je teleurstellen. Echt zomers wordt het niet. Het weer van het pinksterweekend lijkt op het weer van dit weekend. Dat betekent: buien, buien en buien. Ook zullen de temperaturen lager zijn dan gemiddeld is voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken is het eind mei tussen de 17 en 20 graden. Maar tijdens het pinksterweekend worden temperaturen tussen de 12 en 16 graden verwacht.

Advertentie

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo is er een kans dat het op pinkstermaandag iets warmer wordt. Mogelijk loopt de temperatuur op tot een graadje of 17. Ook zal de zon zich tussen de buien door laten zien. Daarbij zijn de buien tijdens Pinksteren iets minder hevig dan tijdens het hemelvaartsweekend.

Het weer blijft wat wisselvallig dus. Ook de aanloop naar Pinksteren zal wisselvallig zijn. Vooral het eerste deel van de week is er kans op flinke buien en zelfs hier en daar onweer.

Wil je er ondanks het hondenweer toch een beetje leuk bijlopen? Zo zorg je ervoor dat je make-up ook in de regen blijft zitten. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8x dateleed: "Eerste date had hij voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen"

Het klinkt zo mooi: liefde op het eerste gezicht. Bij de meeste mensen is er toch net iets meer nodig dan die verpletterende oogopslag. Maar na deze dates is een volgend afspraakje wel erg ver weg.

Advertentie

Speeddate

Aafje (37): “Wat moet je met een man die je na een paar keer chatten voor het eerst in levenden lijve ziet, bij de handdruk een condoom in je hand propt en zegt: ‘Jij mag het initiatief nemen, ik heb geen zin in #metoo-toestanden.’ Ik heb hem het condoom meteen teruggegeven. De date duurde alles bij elkaar nog geen minuut.”

Krentenkakker

Meryam (48): “Tinderdate, we gingen samen naar de film. Hij had de kaartjes gekocht, ik betaalde de borrel en snackplank vooraf en het snaaiwerk voor tijdens de film. Daaraan was ik meer kwijt dan hij aan de kaartjes, maar toen ik aan het einde van de avond zei dat ik een tweede date niet zag zitten, stuurde hij wel een Tikkie voor mijn kaartje. Hij wilde zijn ‘investering’ terug.”

Moederskind

Madelon (39): “Eerste date. Hij had voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen naar het koffietentje. Ze bleef erbij en hoorde me uit: waar ik werkte, of ik ‘netjes’ was, waarom ik een tattoo had. Uit alles bleek dat ze me te min vond voor haar prins. Hij zat erbij en keek ernaar.”

BN’er

Angelica (58): “Eerste date in het Americain in Amsterdam. Hij was erg knap en anderhalf uur non-stop aan het woord zonder ook maar één vraag aan mij te stellen. Hij vond zichzelf gewéldig, dat was duidelijk. Toen hij niet lang daarna een BN’er werd, kreeg hij eindelijk het publiek dat wel geduldig naar hem luisterde. Ik ben na die avond afgehaakt. Was hij heel verbaasd over, hij had ‘een topavond’ gehad.”

Lekker larpen

Vere (38): “Hij beloofde ‘een dagje in de natuur’. Hij bleek een LARP’er (Live Action Role Play) te zijn. Ik heb uren op een boomstam naar volwassen mannen zitten kijken die volledig verkleed Game of Thrones naspeelden. Voortaan toch even doorvragen.”

Stoer of stalker?

Tracey (42): “Hij behoorde tot mijn kennissenkring, maar ik had zijn avances afgewimpeld, want hij was mijn type niet. Hij heeft toen een fake-account aangemaakt op de datingsite waar ik ook op zat en zijn profiel zo ingevuld dat we enorm matchten. Ik verheugde me op de eerste date, tot ik hem zag zitten. Rode roos op tafel, grijns van oor tot oor. Alsof ik alsnog als een blok voor hem zou vallen. Hij snapt nog steeds niet waarom ik boos was, zelf vond hij het een geniale zet.”

Cheers!

Kim (44): “De man was leuk, welbespraakt en charmant en bood aan me naar huis te rijden. Eenmaal in de auto bleek waarom: ik moest blazen om zíjn alcoholslot te ontgrendelen. Hoe haal je het in je hoofd om twee bellen wijn te drinken als je gepakt bent voor iets wat een alcoholslot oplevert?”

Get a room

Carolijn (49): “We zaten te eten in een restaurant toen een vrouw op het raam bonsde, enthousiast zwaaide en binnenstormde. Het bleek zijn ex te zijn. Ze kwam bij onze tafel staan kletsen, snoepte intussen de helft van zijn bord leeg, nam een slok van zijn wijn en ging nog net niet op zijn schoot zitten. Aangezien hij geen seconde zijn best deed om haar duidelijk te maken dat we een date hadden, heb ik haar mijn stoel aangeboden en ben weggegaan. Nooit meer iets van gehoord.”

Ga je op date? Zó voorkom je dat het een domper wordt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8x dateleed: "Eerste date had hij voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen"

Het klinkt zo mooi: liefde op het eerste gezicht. Bij de meeste mensen is er toch net iets meer nodig dan die verpletterende oogopslag. Maar na deze dates is een volgend afspraakje wel erg ver weg.

Advertentie

Speeddate

Aafje (37): “Wat moet je met een man die je na een paar keer chatten voor het eerst in levenden lijve ziet, bij de handdruk een condoom in je hand propt en zegt: ‘Jij mag het initiatief nemen, ik heb geen zin in #metoo-toestanden.’ Ik heb hem het condoom meteen teruggegeven. De date duurde alles bij elkaar nog geen minuut.”

Krentenkakker

Meryam (48): “Tinderdate, we gingen samen naar de film. Hij had de kaartjes gekocht, ik betaalde de borrel en snackplank vooraf en het snaaiwerk voor tijdens de film. Daaraan was ik meer kwijt dan hij aan de kaartjes, maar toen ik aan het einde van de avond zei dat ik een tweede date niet zag zitten, stuurde hij wel een Tikkie voor mijn kaartje. Hij wilde zijn ‘investering’ terug.”

Moederskind

Madelon (39): “Eerste date. Hij had voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen naar het koffietentje. Ze bleef erbij en hoorde me uit: waar ik werkte, of ik ‘netjes’ was, waarom ik een tattoo had. Uit alles bleek dat ze me te min vond voor haar prins. Hij zat erbij en keek ernaar.”

BN’er

Angelica (58): “Eerste date in het Americain in Amsterdam. Hij was erg knap en anderhalf uur non-stop aan het woord zonder ook maar één vraag aan mij te stellen. Hij vond zichzelf gewéldig, dat was duidelijk. Toen hij niet lang daarna een BN’er werd, kreeg hij eindelijk het publiek dat wel geduldig naar hem luisterde. Ik ben na die avond afgehaakt. Was hij heel verbaasd over, hij had ‘een topavond’ gehad.”

Lekker larpen

Vere (38): “Hij beloofde ‘een dagje in de natuur’. Hij bleek een LARP’er (Live Action Role Play) te zijn. Ik heb uren op een boomstam naar volwassen mannen zitten kijken die volledig verkleed Game of Thrones naspeelden. Voortaan toch even doorvragen.”

Stoer of stalker?

Tracey (42): “Hij behoorde tot mijn kennissenkring, maar ik had zijn avances afgewimpeld, want hij was mijn type niet. Hij heeft toen een fake-account aangemaakt op de datingsite waar ik ook op zat en zijn profiel zo ingevuld dat we enorm matchten. Ik verheugde me op de eerste date, tot ik hem zag zitten. Rode roos op tafel, grijns van oor tot oor. Alsof ik alsnog als een blok voor hem zou vallen. Hij snapt nog steeds niet waarom ik boos was, zelf vond hij het een geniale zet.”

Cheers!

Kim (44): “De man was leuk, welbespraakt en charmant en bood aan me naar huis te rijden. Eenmaal in de auto bleek waarom: ik moest blazen om zíjn alcoholslot te ontgrendelen. Hoe haal je het in je hoofd om twee bellen wijn te drinken als je gepakt bent voor iets wat een alcoholslot oplevert?”

Get a room

Carolijn (49): “We zaten te eten in een restaurant toen een vrouw op het raam bonsde, enthousiast zwaaide en binnenstormde. Het bleek zijn ex te zijn. Ze kwam bij onze tafel staan kletsen, snoepte intussen de helft van zijn bord leeg, nam een slok van zijn wijn en ging nog net niet op zijn schoot zitten. Aangezien hij geen seconde zijn best deed om haar duidelijk te maken dat we een date hadden, heb ik haar mijn stoel aangeboden en ben weggegaan. Nooit meer iets van gehoord.”

Ga je op date? Zó voorkom je dat het een domper wordt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien