Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ingrid (47): "Nu pas besef ik hoe ontzettend gelukkig we waren met zijn vieren"

Bijna een jaar geleden verloor Ingrid Thoonen haar zoon Levi (14). Hij verongelukte in de Maas. “Precies op het moment dat hij bovenkwam, scheurde een waterscooter met veel vaart langs de oever en die heeft hem tegen zijn hoofd geraakt.”

Ingrid: “Hij lag daar zo stil, hij was zo stil. En dat was hij nooit. Verder was hij nog gewoon de Levi zoals ik hem kende, nog steeds even knap. Net of hij lag te slapen. Mijn man Berry heeft hem aangekleed, daar in het mortuarium. Ik wilde maar één ding en dat was mijn zoon weer thuis hebben. Levi was altijd bij ons, we deden alles samen. In al die jaren zijn mijn man en ik nooit met zijn tweeën op vakantie geweest en misschien zijn we twee keer samen uiteten geweest. We waren altijd met de kinderen. Onze oudste, Joy-lynn, is nu achttien en begint wat meer haar eigen leven te krijgen, maar Levi was er altijd. Berry en hij waren altijd samen.”

Advertentie

Het was zo’n fijne dag

“Het was het Hemelvaartsweekend. Die donderdag zijn we nog met zijn vieren gaan varen op de Maas. We hebben een speedboot in een haventje liggen en daar gingen we op mooie dagen vaak naartoe. Lekker zwemmen en zonnen op een van de strandjes en Levi had een wakeboard waar hij zich op kon uitleven. Die donderdag was nog zo’n fijne dag.

Twee dagen later, op zaterdag, ging Joy-lynn naar een festival. Levi wilde niet binnen zitten met dat warme weer, dus mijn man beloofde hem ’s middags nog even samen de Maas op te gaan. Die middag belde mijn dochter vanaf het festival dat ze zich niet lekker voelde, ze had last van hoofdpijn door de warmte. Ik belde een vriendin om te vragen of ze samen met mij Joy-lynn wilde ophalen.

Op de terugweg naar huis ging de telefoon van mijn vriendin, want de mijne stond uit. Het was Berry. Hij gilde: ‘Ik ben hem kwijt, ik ben hem kwijt!’ Ik begreep er niets van. Met horten en stoten wist Berry uit te brengen dat Levi kwijt was, in het water. Hij was van de achterkant van de boot gedoken, die aangemeerd lag op een strandje. Precies op het moment dat hij bovenkwam, kwam er een waterscooter met veel vaart langs de oever gescheurd en die heeft hem tegen zijn hoofd geraakt. En nu lag hij dus ergens in het water.”

‘Al ruim tien minuten’

“Berry was meteen achter hem aan gedoken en heeft gezocht onder water, maar hij kon hem niet vinden. Eenmaal weer boven is hij om hulp gaan roepen en hebben omstanders 112 gebeld. De brandweer, politie en een traumahelikopter waren inmiddels gearriveerd.

We stopten bij een tankstation, mijn vriendin keek me aan met grote ogen van schrik. Achterin begon Joy-lynn onbedaarlijk te huilen, te gillen bijna. ‘Hoe lang ligt hij al onder water?’, vroeg ik Berry. ‘Al ruim tien minuten’, antwoordde hij. Verder zei Berry niets, maar we voelden allebei dat het al te laat was.”

Tegen beter weten in

“Levi is inderdaad te laat gevonden. Bijna tachtig minuten later is zijn levenloze lichaam uit het water gevist door een duiker. Hij lag vier meter diep op de bodem van de Maas. Heel liefdevol heeft de duiker hem uit het water getild en daar is hij nog gereanimeerd door de ambulancebroeders. Tegen beter weten in.

Ik was inmiddels thuis toen ik hoorde dat Levi was overleden. Ik zat boven, in zijn kamertje, op zijn bed. Berry belde en vertelde dat het voorbij was, Levi was er niet meer. Het huis was beneden al volgestroomd met mijn ouders, familie en vrienden. Wat er toen met me gebeurde, is onbeschrijflijk. Of ik zelf doodging. Ik voelde me verdoofd, het drong op dat moment niet helemaal tot me door. Ik was in shock. Het besef dat Levi echt nooit meer terugkomt, is pas veel later gekomen. Nog steeds kijk ik af en toe op de klok, alsof hij elk moment weer kan binnenstappen. Het idee dat hij echt voor altijd weg is, uit ons leven, is bijna niet te verteren.”

Leven op de automatische piloot

“Levi is nu bijna een jaar dood en eigenlijk gaat het alleen maar slechter met ons. We zijn allebei zelfstandig ondernemer, ik ben fotograaf en Berry heeft een glasbewerkingsbedrijf. Er moet nu eenmaal brood op de plank komen, dus we zijn blijven werken. Maar dat we ooit zo gepassioneerd waren over ons werk en er zo veel plezier uit haalden, dat kan ik nu niet meer begrijpen. We leven op de automatische piloot, doen wat we moeten doen, maar ook niet meer dan dat. Uiteten? Vakantie? Vrienden zien? Ons hoofd staat er helemaal niet naar.

We blijven op de been voor Joy-lynn, zij heeft ons nodig. Dat is eigenlijk ook de enige reden dat we doorgaan. Als haar ook ooit iets overkomt, zeggen Berry en ik tegen elkaar, dan kun je ons ook begraven. Dan hoeft het voor mij echt niet meer. Dit wil ik niet nog een keer meemaken.

Nu pas besef ik hoe ontzettend gelukkig we waren met zijn vieren. En ook dat we dat eigenlijk niet eens door hadden. Dat we het allemaal maar gewoon vonden, en ons druk maakten om kleine dingen. Ik hoop dat we ooit weer kunnen genieten, écht plezier kunnen hebben. Nu kan ik me daar helaas nog niks bij voorstellen.”

Het ongeluk hing in de lucht

“Later hebben we gehoord dat er al de hele dag een dreiging uitging van die mannen op die waterscooters. Iedereen voelde dat er een ongeluk in de lucht hing, ze waren zó wild. Wij vinden dat de man die Levi heeft overvaren veel te dicht langs de kant heeft gevaren. Het strafproces volgt deze zomer.

Levi hield van reuring, van mensen om zich heen, van harde knallen en van het geluid van motoren. Zo herdenken we hem ook. Toen hij hier thuis lag opgebaard, zijn er tussen de zes- en zevenhonderd mensen op bezoek geweest. Ik heb ze allemaal binnengelaten en iedereen te woord gestaan. Sommige vriendjes zijn wel drie of vier keer langs geweest en zaten hier dan urenlang bij Levi, heel aandoenlijk en lief.

Tijdens zijn begrafenis hebben we vuurwerk afgestoken en hij is door twee motorclubs naar de begraafplaats begeleid. In maart was hij jarig en hebben we zijn grafsteen onthuld, Berry heeft die helemaal zelf voor hem gemaakt. Op die dag kwamen we weer met zo’n 150 man bij elkaar om Levi te gedenken en te proosten op zijn leven. Zo zou Levi dat willen.”

Stil in huis

“Buiten dat is het stil. Stil in huis, stil in ons. Levi’s spullen staan nog op dezelfde plek als waar hij ze heeft achtergelaten. Ik heb niks weggedaan. In de week voor zijn overlijden hadden we nieuwe kleren gekocht, die hangen nog netjes in de kast. Zijn petje ligt nog bij zijn stoel aan de eettafel. Berry en ik gingen in het begin wel eens samen op zijn bed liggen om herinneringen op te halen. Dat geeft wat troost, zo houden we hem nog een beetje bij ons. Een schrale troost.”

Elke dag de beste berichten van Libelle in je mailbox? Dat kan

Interview: Lieneke van der Fluit. Fotografie: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de slechtste Songfestival-outfits ooit (en ja, daar zit ook een Nederlandse look bij)

Ieder jaar wordt de zogenoemde Barbara Dex Award uitgereikt voor de slechtst geklede act van het Eurovisie Songfestival. Benieuwd naar de slechtste Songfestival-outfits ooit? Dít zijn ze.

En ja, sinds het begin van de Barbara Dex Award is er ook één Nederlandse act geweest die er met de niet-zo-eervolle prijs vandoor ging.

Advertentie

1. Barbara Dex

De beruchte prijs is vernoemd naar de Belgische zangeres Barbara Dex, die in 1993 met haar nummer Iemand als jij meedeed aan het Songfestival. Men vond haar zelfgemaakte beige jurk en kanariegele schoenen zo lelijk, dat de prijs voor de slechts geklede act haar naam is gaan dragen.

2. t.A.T.u.

De Russische act t.A.T.u. deed in 2003 mee aan het Songfestival en won dat jaar de Barbara Dex Award. De twee droegen wel héél nonchalante outfits. Ze gingen allebei voor een spijkerbroek en een wit shirt met het cijfer 1 erop. Dat is dan ook gelijk het cijfer dat ze voor hun outfits kregen.

3. Verka Serduchka

In 2007 deed Verka Serduchka voor Oekraïne mee aan het Songfestival. Verka Serduchka is de artiestennaam van een meneer die eigenlijk gewoon Andrej heet, en komiek en zanger is. Voor het Songfestival trok hij een jurk uit de kast die doet denken aan een discobol, en ging hij voor een panty, hakken en een bijzonder hoofddeksel. Tja, kijk zelf maar even:

4. Moje 3

In 2013 ging de Servische act Moje 3 er met de Barbara Dex Award vandoor. De drie meiden gingen voor knalroze, behoorlijk kinderlijke jurkjes en die vielen niet in de smaak bij het publiek. Dat begrijpen wij wel…

5. Trijntje Oosterhuis

In al de jaren dat de Barbara Dex Award wordt uitgereikt, heeft ook Nederland ‘m een keer gewonnen. In 2015 won Trijntje Oosterhuis ‘m voor haar zwarte broekpak. Trijntje zou eerst voor een jurk met naveldiepdecolleté gaan, maar daar was zoveel om te doen dat de zangeres toch voor dit broekpak koos. Maar helaas viel deze outfit ook niet in de smaak.

Overige jaren

Benieuwd welke acts er in de overige jaren met de beruchte prijs vandoor gingen? Dat zie je in onderstaand overzicht. Wij zijn razend benieuwd wie de prijs dit jaar uitgereikt krijgt. Als het onze Jeangu maar niet is!

Infographic Barbara Dex Awards door dresscode.nl

Getty Kaspers (73) ging door zware periode na winnen Songfestival

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dresscode. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de slechtste Songfestival-outfits ooit (en ja, daar zit ook een Nederlandse look bij)

Ieder jaar wordt de zogenoemde Barbara Dex Award uitgereikt voor de slechtst geklede act van het Eurovisie Songfestival. Benieuwd naar de slechtste Songfestival-outfits ooit? Dít zijn ze.

En ja, sinds het begin van de Barbara Dex Award is er ook één Nederlandse act geweest die er met de niet-zo-eervolle prijs vandoor ging.

Advertentie

1. Barbara Dex

De beruchte prijs is vernoemd naar de Belgische zangeres Barbara Dex, die in 1993 met haar nummer Iemand als jij meedeed aan het Songfestival. Men vond haar zelfgemaakte beige jurk en kanariegele schoenen zo lelijk, dat de prijs voor de slechts geklede act haar naam is gaan dragen.

2. t.A.T.u.

De Russische act t.A.T.u. deed in 2003 mee aan het Songfestival en won dat jaar de Barbara Dex Award. De twee droegen wel héél nonchalante outfits. Ze gingen allebei voor een spijkerbroek en een wit shirt met het cijfer 1 erop. Dat is dan ook gelijk het cijfer dat ze voor hun outfits kregen.

3. Verka Serduchka

In 2007 deed Verka Serduchka voor Oekraïne mee aan het Songfestival. Verka Serduchka is de artiestennaam van een meneer die eigenlijk gewoon Andrej heet, en komiek en zanger is. Voor het Songfestival trok hij een jurk uit de kast die doet denken aan een discobol, en ging hij voor een panty, hakken en een bijzonder hoofddeksel. Tja, kijk zelf maar even:

4. Moje 3

In 2013 ging de Servische act Moje 3 er met de Barbara Dex Award vandoor. De drie meiden gingen voor knalroze, behoorlijk kinderlijke jurkjes en die vielen niet in de smaak bij het publiek. Dat begrijpen wij wel…

5. Trijntje Oosterhuis

In al de jaren dat de Barbara Dex Award wordt uitgereikt, heeft ook Nederland ‘m een keer gewonnen. In 2015 won Trijntje Oosterhuis ‘m voor haar zwarte broekpak. Trijntje zou eerst voor een jurk met naveldiepdecolleté gaan, maar daar was zoveel om te doen dat de zangeres toch voor dit broekpak koos. Maar helaas viel deze outfit ook niet in de smaak.

Overige jaren

Benieuwd welke acts er in de overige jaren met de beruchte prijs vandoor gingen? Dat zie je in onderstaand overzicht. Wij zijn razend benieuwd wie de prijs dit jaar uitgereikt krijgt. Als het onze Jeangu maar niet is!

Infographic Barbara Dex Awards door dresscode.nl

Getty Kaspers (73) ging door zware periode na winnen Songfestival

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dresscode. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Willem-Alexander en Máxima steken Songfestival-deelnemers hart onder de riem

Naar aanloop van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, dinsdagavond in Ahoy Rotterdam, steken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de deelnemers een hart onder de riem. 

Ook complimenteren ze de organisatie van het evenement én de stad Rotterdam.

Advertentie

Willem-Alexander en Máxima

Dit doet het koningspaar op Twitter. Ze schrijven: “Alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival wensen wij succes en vooral heel veel plezier toe! Er is geweldig werk verzet door iedereen die bij de organisatie betrokken is. Eén winnaar staat al vast: Rotterdam!”. Hetzelfde bericht delen zij ook in het Engels.

Onaangekondigd bezoek

Koning Willem-Alexander toonde al eerder zijn betrokkenheid richting het Songfestival. In april verraste hij de organisatie met een onaangekondigd bezoek. Hij liet zich rondleiden door Ahoy en bekeek, inclusief bouwhelm en mondkap, hoe de opbouw eraan toe ging.

Eerste halve finale

Dinsdagavond is het dan eindelijk zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats in ons eigen Rotterdam. Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren. Zij onthulden maandag al hun eerste Songfestival-looks. Naar schatting zullen er dinsdagavond zo’n 200 miljoen mensen kijken naar de live-uitzending. Donderdagavond vindt de tweede halve finale plaats en zaterdagavond is de spannende finale, waar ook onze Jeangu Macrooy aan meedoet.

Máxima vindt dat deze dochter het meest op haar lijkt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Willem-Alexander en Máxima steken Songfestival-deelnemers hart onder de riem

Naar aanloop van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, dinsdagavond in Ahoy Rotterdam, steken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de deelnemers een hart onder de riem. 

Ook complimenteren ze de organisatie van het evenement én de stad Rotterdam.

Advertentie

Willem-Alexander en Máxima

Dit doet het koningspaar op Twitter. Ze schrijven: “Alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival wensen wij succes en vooral heel veel plezier toe! Er is geweldig werk verzet door iedereen die bij de organisatie betrokken is. Eén winnaar staat al vast: Rotterdam!”. Hetzelfde bericht delen zij ook in het Engels.

Onaangekondigd bezoek

Koning Willem-Alexander toonde al eerder zijn betrokkenheid richting het Songfestival. In april verraste hij de organisatie met een onaangekondigd bezoek. Hij liet zich rondleiden door Ahoy en bekeek, inclusief bouwhelm en mondkap, hoe de opbouw eraan toe ging.

Eerste halve finale

Dinsdagavond is het dan eindelijk zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats in ons eigen Rotterdam. Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren. Zij onthulden maandag al hun eerste Songfestival-looks. Naar schatting zullen er dinsdagavond zo’n 200 miljoen mensen kijken naar de live-uitzending. Donderdagavond vindt de tweede halve finale plaats en zaterdagavond is de spannende finale, waar ook onze Jeangu Macrooy aan meedoet.

Máxima vindt dat deze dochter het meest op haar lijkt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien