the Addams Family: nu tot 50% korting

Zoek binnen:

De insulinepomp waar Sytske's leven van afhangt, wordt binnenkort niet meer gemaakt

Een nachtmerrie voor duizenden diabetespatiënten: de fabrikant van de inwendige insulinepomp waar ze afhankelijk van zijn, stopt met de productie ervan. En voorlopig is er geen alternatief. Sytske Oosthoek (34) is één van de patiënten en maakt zich ernstig zorgen. “Wat er dan gaat gebeuren? Ik durf, maar wíl er ook niet aan denken”.

“Op mijn negende ben ik gediagnosticeerd met diabetes type 1 en sindsdien ervaar ik verschillende complicaties als gevolg van deze ziekte. Zo ben ik zes jaar geleden mijn zicht verloren en ben ik sinds mijn achttiende resistent voor insuline. Dit betekent dat mijn lichaam insuline niet meer via de huid kan opnemen. Insuline is van levensbelang om mijn bloedglucosewaarden op peil te houden. Het gevolg was een lang verblijf in het ziekenhuis met als enige optie het implanteren van een inwendige insulinepomp om te overleven.

Advertentie

Dit is nu vijftien jaar geleden en het heeft mijn leven compleet veranderd. Of beter gezegd, ik kon het leven weer oppakken buiten het ziekenhuis. Ik ben, samen met honderden lotgenoten in Europa en duizenden wereldwijd, levensafhankelijk van deze inwendige pomp. Het is voor ons de enige optie om in leven te blijven vanwege de insuline-resistentie. Dat de fabrikant stopt met de productie ervan is een enorm probleem, omdat er op het moment geen alternatief bestaat. En zolang er geen nieuwe inwendige pomp is, gaat dat levens kosten.”

Innovatieve pomp
Maar voor Sytske en haar lotgenoten is er hoop. Een team van specialisten zag de bui een aantal jaar geleden al hangen. Zij zijn toen begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve pomp en zetten alles op alles om deze pomp te realiseren. Maar helaas is deze pomp nog niet op de markt, want voor verdere ontwikkeling is (veel) geld nodig. “Mijn allergrootste wens is dat deze pomp er gaat komen.”

Liever vandaag dan morgen
Wachten op het benodigde geld is voor Sytske geen optie. Daarom heeft ze met de Sytske Foundation een grote crowdfunding actie gestart om een minimaal bedrag van 500.000 euro op te halen om het prototype van de nieuwe pomp te realiseren. Het motto van de foundation: Niets doen is geen optie.

“Ik wil niet stil blijven staan bij het feit dat de huidige fabrikant van de pomp stopt met de productie ervan. Ik wil door en heb daarom mijn hoop gevestigd op de komst van de nieuwe pomp. Het is pure noodzaak dat deze er komt, liever vandaag dan morgen en daarom doe ik er alles aan om dat te realiseren.”

Eerste stappen
Sindsdien hebben al meer dan vierduizend donateurs zich gemeld en worden er dagelijks nieuwe acties op touw gezet om de crowdfunding van de Sytske Foundation te steunen. Zo kan je onder andere op 19 mei ‘dansen voor een nieuwe pomp’ op het Pleinvrees Festival en staat er in juni een triatlon op de planning. “Er worden acties opgezet door kinderen, scholen, sportclubs en noem maar op. Kijk maar even op de website van de Sytske Foundation, daar vind je een overzicht van de acties. Dat is zo mooi om mee te maken. De eerste stappen zijn hiermee gezet en met het geld dat er nu is, kunnen ze de volgende testfase in. Maar we zijn er nog niet en gaan er gewoon met z’n allen voor zorgen dat de nieuwe pomp er komt.”

Anderhalf jaar
Hoop doet leven en dat geldt zeker voor Sytske, maar het besef dat er (voorlopig) nog geen oplossing is blijft knagen. “Het blijft allemaal super onzeker. Je blijft hoop houden op de komst van de nieuwe pomp, want je realiseert je heel goed dat je de regie over je eigen leven anders kwijt bent. Dit gevoel van onmacht zorgt voor veel onrust. Ik heb mijn actieve leven kunnen leven door de pomp, maar nu pas ik mijn leven weer aan, want ik moet er niet aan denken dat er nu wat gebeurt. Een pomp gaat vier tot zeven jaar mee: ik draag mijn huidige pomp nu zes jaar en ben er dus extra zuinig op. Het enige wat helpt is focussen op de komst van de nieuwe inwendige insulinepomp en de gedachte dat ik hier over anderhalf jaar mee rondloop.”

Wil jij Sytske en haar lotgenoten helpen? Kijk dan snel op sytskefoundation.nl en doneer!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Sytske Foundation 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien