Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Edith Eger (93): "Hoop heeft mij meer dan wat dan ook geholpen om Auschwitz te overleven"

In haar nieuwe boek Het geschenk, de opvolger van haar bestseller De keuze, geeft de Amerikaanse psycholoog en Holocaust-overlever Edith Eger (93) twaalf lessen die je leven kunnen redden. Libelle vroeg Edith Eger aan welke lessen ons in coronatijd kunnen helpen. 

Advertentie

Wees hoopvol

‘Hoop maakt dat je nieuwsgierig bent, dat je wilt weten wat er nog meer gaat gebeuren. Door voor hoop te kiezen, kies je voor het leven en voor de toekomst, en kun je alles wat er op je pad komt zien als een kans om je innerlijke kracht te versterken. Je kunt het natuurlijk niet met deze coronacrisis vergelijken, maar hoop heeft mij meer dan wat dan ook geholpen om Auschwitz te overleven. Ik heb daar geen seconde aan de mogelijkheid gedacht dat ik zou sterven. Omdat ik bleef hopen dat ik als dit voorbij was mijn vriendje weer zou zien, hebben ze mijn geest er nooit onder kunnen krijgen.

In mijn gedachten was ik vrij. Het was zoals mijn moeder zei in de trein die ons naar het kamp bracht: ‘Ze kunnen je alles afpakken, behalve je gedachten.’ Van nature zocht ik altijd naar het licht, koos ik voor hoop boven hopeloosheid en zocht ik contact met lotgenoten. Het enige dat we hadden was elkaar. Dat geldt ook voor de huidige situatie: we hebben elkaar. Erken elkaars verschillen, wees jezelf en laat ook de ander zichzelf zijn, maar weet dat we samen sterker staan dan als we het alleen moeten doen.’

Laat angst je leven niet bepalen

‘Je zou tegen jezelf moeten zeggen: ik vind deze situatie vervelend, het is onhandig, ik ben bang dat ik ziek word of mijn baan verlies. En je zegt óók: het is tijdelijk en ik ga het overleven. Maak waarvoor je bang bent niet kleiner, maar ook niet groter dan het is. Je bent een gevangene als je je leven door angst laat beheersen. Nog niet zolang geleden stond er een man in een uniform van het waterbedrijf bij mij voor de deur, die zei dat hij het water kwam controleren. Daarna moest hij zijn collega erbij roepen, want er was ‘iets met de metalen’. De collega arriveerde, erkende dat er een groot probleem was, en liet mij alles wat van metaal was aan mijn lichaam afdoen. En toen vertrokken ze met al mijn sieraden, ook de armband die ik van mijn man had gekregen toen onze oudste dochter werd geboren.

Het was een nare ervaring. Maar zoals mijn dochters tegen me zeiden: ik heb geluk gehad. Ik was helemaal alleen, een vrouw van boven de negentig. Ze hadden me ook kunnen meenemen in hun auto en me ergens voor lijk achterlaten. Ik kies ervoor om er op die manier naar te kijken. Ik heb geen tijd om vast te houden aan angst, woede of schaamte die ik voel, want daarmee word ik de gevangene van mensen die al genoeg van mij hebben gestolen. Zo kun je met angst omgaan: het is een kwestie van perspectief kiezen. Je hoeft iets niet leuk te vinden, maar wie zegt dat alles in het leven leuk zou moeten zijn? Lijden hoort ook bij het leven, het is niet anders. Maar je kunt het aan. Ik heb in Auschwitz verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar ik ben er nog.’

Pijn is onvermijdelijk, maar slachtoffer zijn is optioneel

‘Je kunt niks veranderen aan wat je overkomt, maar je kunt altijd kiezen hoe jij daarop reageert. Vraag je dus niet af: waarom ik? Maar: waarom niet ik? En vervolgens: wat nu? Wie weet kun je zelfs wel iets aan deze coronatijd hebben. Dit is bijvoorbeeld echt een geweldige periode om aandacht te besteden aan je innerlijke dialoog. De manier waarop je over jezelf denkt en hoe je tegen jezelf praat, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Wees nu dus extra lief voor jezelf. Liefde voor jezelf is zorgen voor jezelf, en nee, dat is niet narcistisch!

Sta ’s ochtends op, kijk in de spiegel en zeg: ik houd van mezelf. Ik bepaal wat ik denk en wat ik voel, en hoe ik me gedraag. Dat werkt echt, weten we uit de positieve psychologie. Maar positief denken is zinloos als het niet leidt tot positieve daden. Ik hoor mensen vaak zeggen: ik ga iets proberen te doen. Dat is niet goed. Je taalgebruik moet actief zijn om in actie te komen. Je gaat niet iets proberen, je gaat iets doen. En als je het hebt gedaan, beloon je jezelf met iets dat je fijn vindt. Je zou bijvoorbeeld iedere keer als je iets doet dat je moeilijk vindt een euro in een pot kunnen stoppen, zodat je na verloop van tijd genoeg geld hebt gespaard om een paar mooie oorbellen te kopen. Dat is een beloning voor het feit dat je goed voor jezelf hebt gezorgd. Zou het niet mooi zijn als je deze tijd weet te gebruiken om je comfortzone wat op te rekken en daardoor sterker te worden?’

Alles overziend, denkt u dat we hier ook als samenleving sterker uit zullen komen?

‘Ik richt me altijd op de ja’s: ja, dat kan ik, ja, dat lukt. Ik houd meer van doen dan van laten, ik ben liever voor iets dan tegen. Dus: ja, dit gaat voorbij en uiteindelijk worden we er ook als maatschappij sterker van – als we goed voor onszelf en elkaar zorgen.’

Het geschenk door Edith Eger

Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

Interview: Liddie Austin. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen weduwe Miranda (55) de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon (en vader in spe) Maurice in 2007 in Bergen op een Halloweenfeest om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit werd ziek van verdriet toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij letterlijk ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien