Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Gerard Joling en zijn moeder Janny: 'We schijnen nogal op elkaar te lijken'

Hij had een heerlijke jeugd. En nog steeds is Gerard Joling (59) dol op zijn moeder Janny (89). Zij vindt hem heel gewoon gebleven. “Maar soms zie ik Gerard op tv en denk ik: zo heb ik je niet opgevoed.”

“Make-upje op, mooie kleding aan en gáán!” Janny Joling (89) heeft een Instagram-account met meer dan 15.000 volgers. En dus maakt zoon Gerard (59) een filmpje van hun fotoshoot voor Libelle in een hippe fotostudio in Amsterdam-Noord. “Heel dol op interviews is ze niet, hoor”, waarschuwt Gerard, maar zijn moeder Janny rolt met haar ogen. “Ik heb het vaker gedaan, het komt vast goed”, stelt ze gerust terwijl ze zich naast haar zoon installeert op de bank. In dit gesprek zullen ze reageren op vragen over hoe goed ze elkaar kennen.

Advertentie

“We schijnen nogal op elkaar te lijken”, zegt Gerard. “Zelfs onze stemmen, zeggen ze. Als ik bij m’n moeder de telefoon opneem, roepen mensen vaak: ‘Hai Janny’, terwijl ik toch best een zware stem heb. We zijn allebei eigenwijs en we hebben sterk de neiging om er op subtiele wijze voor te zorgen dat de dingen gaan zoals wij willen. Als we bij mijn moeder eten en iedereen is voldaan, maar de pannen moeten leeg, dan doet ze toch bij iedereen nog een schep op het bord.”
Janny, in de verdediging: “Ik vind dat je nu wel een beetje overdrijft.”
Gerard: “Nee mam, dat eten moet dan op, je doet het iedere keer weer.”
Janny: “Misschien dat ik dat één keer heb gedaan.”
Gerard, schiet in de lach: “Het is gewoon zo: ‘Wil jij nog wat? Hup!’ Ik snap het ook wel, mensen die de oorlog hebben meegemaakt, kennen de waarde van voedsel.”
Janny: “Je zit erg te overdrijven.”

Gerard, wat vindt jouw moeder je beste eigenschap?
Gerard: “Dat ik heel geduldig ben naar fans. Ik neem altijd de tijd voor ze als ze even een praatje willen maken of met me op de foto willen.”
Janny: “En dat-ie zo gewoon is gebleven. Dat is toch zo?”
Gerard: “Nou ja mam, dat kun je van jezelf nooit zeggen. Ik wil het iedereen naar de zin maken, maar de een vindt je fantastisch en de ander moet niks van je hebben. Er zijn er genoeg die mij overdreven vinden en dat mag ook, ik snap het wel. Maar ik geloof niet dat ik onhandelbaar ben of lastig om mee te werken. Ik hoor altijd positieve verhalen terug.”

En wat vindt Gerard uw beste eigenschap?
Janny: “Dat ik gastvrij ben. We hebben altijd veel logees gehad uit Engeland, Australië en Canada. Allemaal familie.”
Gerard: “Ja, leuk was dat. Neefjes en nichtjes kwamen overal vandaan. Verjaardagen werden groots gevierd, vriendjes en vriendinnetjes mochten allemaal komen en iedereen mocht blijven slapen. Mensen sliepen op zolder, op de vliering. Op de gang zelfs soms, hè mam?”
Janny: “We woonden in een rijtjeshuis, dus groot was het niet, maar wel gezellig.”
Gerard: “Ik heb een heerlijke jeugd gehad. Mijn vader was offset drukker, mijn moeder werkte in een damesmodezaak. ‘s Middags na school zat ze altijd voor ons klaar met thee en een chocolaatje. Het geld dat mijn moeder verdiende, ging naar de kinderen voor cadeautjes of vakanties. Pas later besefte ik hoe bijzonder dat is. Mijn moeder is absoluut niet materialistisch. Als je bij haar thuis naar een vaas wijst en zegt dat je ’m mooi vindt, zegt ze: ‘O, joh, neem lekker mee’.”

Wat vindt je moeder jouw slechtste eigenschap?
Gerard: “Als ik op tv een wind laat of een boer.”
Janny: “Daar houd ik inderdaad niet zo van, zo heb ik je niet opgevoed.”
Gerard: “Je drinkt tijdens opnames weleens een colaatje en dan gebeurt dat. Ik moet er zelf erg om lachen, maar mijn moeder vindt het geen succes.”
Janny: “Ik lig er niet wakker van, maar denk dan: moet dat nou? Ik zeg er wel wat van.”
Gerard: “Mijn moeder is nog heel actief, ze bridget, wandelt, heeft een hecht vriendinnenclubje en gaat elke week naar de kapsalon. Als de bladen weer eens iets over mij schrijven, wordt zij erop aangesproken. Soms op een onaardige manier. Mijn moeder kan echt wel wat hebben, maar val haar niet lastig met mijn doen en laten.”
Janny: “Als mensen vragen naar Gerard, vertel ik ook hoe het met mijn andere kinderen gaat. Ik heb nog een zoon en een dochter van wie ik net zo veel hou. Willem en Gerdi staan helemaal niet graag in de belangstelling. Gelukkig maar, eentje is genoeg.”

MEER GERARD & JANNY


Je leest het hele interview met Gerard Joling en zijn moeder Janny in Libelle 21, nu in de winkel. “Het zou leuk zijn als hij een keer een fijne vent tegenkomt.”

Tekst: Caspar Pisters. Fotografie: Petronellanitta. Met dank aan: Entertainment.nl

Speel hier de snackpuzzel van zaterdag 25 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze zaterdag 25 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien